Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

PAGATAVO PATI: Līdzekļi cīņā ar celulītu

© F64

Ce­lu­līts vai apel­sī­na mi­zi­ņas sin­droms, kā to ne­re­ti dē­vē, mūs­die­nās sa­gā­dā ne ma­zums pro­blē­mu dau­dzām sie­vie­tēm. Ce­lu­līts – ne­glī­ta, ne­lī­dze­na āda – vis­bie­žāk pa­rā­dās uz gū­žām, cis­kām un ce­ļiem, arī uz vē­de­ra, kak­la un ro­kām. «Galvenais ie­mesls, kā­pēc ro­das ce­lu­līts, ir ka­pi­lā­rās un ve­no­zās asins­ri­tes, kā arī lim­fā­tis­kās sis­tē­mas trau­cē­ju­mi,» stās­ta ķer­me­ņa es­tē­ti­kas spe­ci­ā­lis­te Tat­ja­na Ču­do­va.

Vi­ņa at­zīst, ka ir daudz vie­dok­ļu par to, vai ce­lu­līts jā­uz­tver kā sli­mī­ba vai tā ir tau­ku no­gul­snē­ša­nās. Vie­dok­ļi at­šķi­ras arī par to, cik ce­lu­lī­tam ir sta­di­ju. Viens no tiem - ce­lu­lī­tam ir se­šas sta­di­jas. «Uzskatu, ka šo­dien ce­lu­līts to­mēr ir me­di­cī­nis­ka pro­blē­ma, jo tā ir or­ga­nis­ma dis­funk­ci­ja. Ce­lu­lī­tu ti­kai pir­ma­jās sta­di­jās var uz­tvert kā kos­mē­tis­ku de­fek­tu. Ja ce­lu­lī­tu ie­laiž, re­zul­tāts ir ļo­ti ne­pa­tī­kams, tā­pēc pret to jā­sāk cī­ņa jau pa­šā sā­ku­mā,» sa­ka T. Ču­do­va. Par to, ka ce­lu­līts ir pir­ma­jā vai ot­ra­jā sta­di­jā, var pār­lie­ci­nā­ties, ja ra­du­sies ne­lie­la brū­ce uz tā skar­ta­jām vie­tām. Tā slik­ti dzīst. «Vēl vie­na pa­zī­me - zi­lu­mi il­gāk sa­gla­bā­jas uz cis­kām ne­kā tad, ja ce­lu­lī­ta nav. Par ce­lu­lī­ta sā­ku­mu var lie­ci­nāt arī ne­lie­la tūs­ka uz pro­ble­mā­tis­ka­jām vie­tām.» Ja ir ra­du­sies tūs­ka, šķid­rums ne­ļauj asi­nīm ap­gā­dāt šū­nas ar vi­su ne­pie­cie­ša­mo un pa­kā­pe­nis­ki sāk vei­do­ties ce­lu­lī­ta sta­di­jas. Tau­ku šū­nas iz­vei­do­jas kā ciešs vīn­ogu ķe­kars ap svied­ru dzie­dze­riem un ma­tu fo­li­ku­liem vai mai­si­ņiem. Ce­lu­lī­ta tre­ša­jā un ce­tur­ta­jā sta­di­jā jau var no­vē­rot, ka ādā sāk pa­rā­dī­ties iz­cil­nī­ši un tā sāk lī­dzi­nā­ties apel­sī­na mi­zai. Ja ir pē­dē­jās ce­lu­lī­ta sta­di­jas, tad ar taus­ti var kon­sta­tēt, ka tā skar­ta­jās vie­tās ķer­me­ņa tem­pe­ra­tū­ra nav vien­mē­rī­ga, un, uz­spie­žot uz tām, jū­ta­mas pat sā­pes. «Tiem, kam ce­lu­līts ir ie­laists, no­teik­ti ir vē­nu pro­blē­mas, rak­stu­rī­ga kā­ju tūs­ka un ci­tas kai­tes.»

Pa­rā­dās jau­nām mei­te­nēm

Pie ce­lu­lī­tu iz­rai­so­šiem fak­to­riem var mi­nēt arī pār­ti­ku, ku­rai pie­vie­no­tas krās­vie­las, kon­ser­van­ti, aro­ma­ti­za­to­ri un ku­ra tiek lie­to­ta ik­die­nā. Ta­jā skai­tā ir arī pus­fab­ri­kā­ti, kam pie­vie­nots liels sāls dau­dzums. Tas no­zī­mē, ka sāls dau­dzu­mu va­ja­dzē­tu sa­ma­zi­nāt, bet šķid­ru­ma un dār­ze­ņu lie­to­ša­nu pa­lie­li­nāt. «Diemžēl mūs­die­nās ce­lu­līts pa­rā­dās arī jau­nām mei­te­nēm. Dau­dziem cil­vē­kiem uz­tu­ra dēļ ro­das aler­ģi­ja, kas vei­ci­na ūdens uz­krā­ša­nos un tūs­ku. No tā va­ja­dzē­tu iz­vai­rī­ties,» ie­sa­ka T. Ču­do­va. Pro­tams, arī lie­kais svars vei­ci­na ce­lu­lī­ta vei­do­ša­nos. «Parasti sie­vie­tes, kam ir lie­kais svars, mē­ģi­na no tā at­brī­vo­ties. Bie­ži mē­ģi­nā­ju­mi ir kam­paņ­vei­da - no­met pā­ris ki­lo­gra­mu, tad at­kal uz­krāj. Sie­vie­tēm, ja hor­mo­nā­lais lī­me­nis ir nor­māls, rak­stu­rī­ga ten­den­ce: ķer­me­ņa apakš­da­ļā tau­ku šū­nas vai­rāk uz­krā­jas un ma­zāk tiek at­do­tas, bet ķer­me­ņa augš­da­ļā ir ot­rā­di. Tā­pēc no tau­kiem uz augš­stil­biem, vē­de­ra ir grū­tāk at­brī­vo­ties un līdz ar to vei­do­jas arī ce­lu­līts.»

Ce­lu­lī­ta vei­do­ša­nos ie­tek­mē arī sie­vie­tes kon­sti­tu­ci­o­nā­lais tips. «Tā sauk­tā vī­riš­ķā ti­pa sie­vie­tēm uz kā­jām ne­kad ne­ro­das ce­lu­līts, bet tas var būt ti­kai uz vē­de­ra. Sie­vie­tes, ku­rām ir os­teo­hon­dro­ze un daudz stre­sa, tiek sa­sprin­dzi­nā­ta kak­la un ple­cu da­ļa, tā­pēc ce­lu­līts var iz­vei­do­ties arī uz skaus­ta un uz ro­ku augš­del­miem.» Šo­dien ce­lu­līts pie­mek­lē arī vī­rie­šus, ta­ču vi­ņiem tas pa­ras­ti re­dzams uz vē­de­ra. «Hormonu lī­me­nis un tau­ku šū­nu uz­bū­ve vī­rie­šiem ir at­šķi­rī­ga, tā­pēc ce­lu­līts pa­rā­dās re­tāk. Ag­rāk tā ne­bi­ja, ta­ču mūs­die­nās ārē­jo fak­to­ru ie­spai­dā šā­da ten­den­ce sāk pa­rā­dī­ties. Sa­vu­kārt sie­vie­tes uz ce­lu­lī­ta ra­ša­nos ir vai­rāk ten­dē­tas,» ap­gal­vo ķer­me­ņa es­tē­ti­kas spe­ci­ā­lis­te. Vēl viens no fak­to­riem, kas sek­mē ce­lu­lī­ta at­tīs­tī­bu, ir stin­gra ap­ģēr­ba val­kā­ša­na.

Jā­veic pa­sā­ku­mu kom­plekss

Ču­do­va no­rā­da: lai uz­va­rē­tu ce­lu­lī­tu, jā­veic vai­rā­ku pa­sā­ku­mu kom­plekss. Tam va­ja­dzī­ga arī pa­cie­tī­ba un laiks, lai gan ie­spē­jas ir ļo­ti daudz­vei­dī­gas, iz­man­to­jot da­žā­das ārst­nie­cis­kas me­to­des un kos­me­to­lo­ģis­kas pro­ce­dū­ras. Ta­ču bie­ži vien tas ir dārgs un ilg­stošs pro­cess, it īpa­ši, ja ce­lu­līts ir ie­laists. Ļo­ti lie­la no­zī­me cī­ņā pret ce­lu­lī­tu ir fi­zis­kām ak­ti­vi­tā­tēm, lai no­stip­ri­nā­tu kā­ju un vē­de­ra mus­ku­la­tū­ru. Spe­ci­ā­lis­te teic, ka pa­līdz arī pa­stai­gas un rī­ta ros­me. «Sievietes pa­šas var daudz ko ie­vē­rot - iet uz dar­bu kā­jām, ne­braukt ar lif­tu, brīv­die­nās spor­tot. De­rīgs ir viss, kas pa­līdz uz­la­bot asins­ri­tes un lim­fā­tis­kās sis­tē­mas dar­bī­bu.»

Uz­ma­nī­ba jā­pie­vērš arī ķer­me­ņa kop­ša­nai. Ie­dar­bī­ga cī­ņā pret ce­lu­lī­tu ir sau­sā ādas no­rī­vē­ša­na.

«Pretcelulīta krē­mus var lie­tot, ta­ču jā­at­ce­ras, ka tie pa­rei­zi jā­ie­strā­dā ādā. Ja asins­ri­tes trau­cē­ju­mi ir ra­du­šies, tad, uz­klā­jot krē­mu, tiek ie­smē­rē­tas at­mi­ru­šās ādas šū­nas, kas kļūs mīk­stā­kas un mai­gā­kas, ta­ču pēc pā­ris die­nām ar dār­go krē­mu kā zvī­ņas no­kri­tīs. Tā­pēc pirms krē­ma uz­klā­ša­nas āda ir jā­sa­ga­ta­vo - kat­ru rī­tu va­jag no­rī­vē­ties ar sau­su fro­tē dvie­li vai vieg­lu bir­stī­ti. Tas jā­da­ra 10 mi­nū­tes ar mai­gām kus­tī­bām. Brī­niš­ķīgs lī­dzek­lis or­ga­nis­ma stip­ri­nā­ša­nai! Ti­kai pēc tam va­jag ie­ma­sēt ādā pret­ce­lu­lī­ta krē­mu, tad asins­ri­te uz­la­bo­sies. Vē­lams krē­mu lie­tot ne ti­kai no rī­ta, bet arī va­ka­rā, lai bū­tu efekts,» uz­sver T. Ču­do­va.

Cī­ņai - me­dus ma­sā­ža

Vi­ņa ap­gal­vo, ka me­dus ma­sā­ža ir viens no efek­tī­vā­ka­jiem pret­ce­lu­lī­ta ma­sā­žas vei­diem. To var iz­pil­dīt gan sa­lo­nā, gan arī mā­jās. «Medus va­ku­um­ma­sā­žas prin­cips lī­dzīgs kā vak­sā­ci­jai - ne­lie­lu dau­dzu­mu me­dus pa­ņem plauk­stā un ar vieg­lām, pli­ķē­jo­šām kus­tī­bām uz­klāj uz ma­sē­ja­mās vie­tas. Pēc tam li­pī­gās plauk­stas, kas pie­li­pu­šas pie ādas, strau­ji rauj nost. Ar kat­ru rei­zi tas jā­da­ra strau­jāk un spē­cī­gāk. Ma­sā­žas lai­kā strau­ji uz­la­bo­jas asins­ri­te ādā, zem­ādas tau­kos un mus­ku­ļos.» Pa­šai mā­jās to būs grū­ti iz­da­rīt, bet mē­ģi­nāt var. Kurss - 15 rei­zes. Ne­dē­ļā šā­du ma­sā­žu ie­tei­cams veikt di­vas vai trīs rei­zes.

«Pirmajās rei­zēs pro­ce­dū­ra var lik­ties sā­pī­ga, tā­pēc to ne­va­jag veikt il­gāk par 3 mi­nū­tēm. In­te­re­san­ti, kā pēc ma­sā­žas mai­nās me­dus krā­sa, jo āda ar to at­tī­rās, - tas kļūst pe­lēks un ne­tīrs. Rau­jot to ar plauk­stu nost no ādas, jū­ta­mas sā­pes.» Nav jā­uz­trau­cas, ja ādā pēc ma­sā­žas pa­rā­dās zi­lu­mi, tie iz­zu­dīs. Ot­ra­jā se­an­sā ma­sā­žas pro­ce­su var jau pa­ga­ri­nāt par mi­nū­ti. Mak­si­mā­lais ma­sā­žas laiks - 13 līdz 15 mi­nū­tes. Pro­tams, tas at­ka­rīgs no ādas ju­tī­bas. Acīm­re­dzams ādas uz­la­bo­jums pa­ras­ti ir pēc as­to­tās rei­zes. «Masāžas sā­ku­mā var ras­ties ie­spaids, ka ce­lu­līts pa­stip­ri­nā­jies. Šā­da re­ak­ci­ja ir ļo­ti la­ba. Tas lie­ci­na, ka gai­dāms uz­la­bo­jums, arī stri­jas sa­ma­zi­nās, ja ak­tu­ā­la arī šā­da pro­blē­ma,» sa­ka spe­ci­ā­lis­te. Me­dus pa­da­ra ādu zī­dai­nu, stin­gru un glu­du. Pēc ma­sā­žas ādā va­jag ie­ma­sēt pret­ce­lu­lī­ta krē­mu. Kur­su vē­lams at­kār­tot. «Ja di­vas rei­zes ga­dā veic šā­du ma­sā­žu, bet dzī­ves­veids nav ve­se­līgs, tad kat­ru rei­zi ār­stē­ša­nās efekts būs ma­zāks.»

Ie­tei­ku­mi ķer­me­ņa kop­ša­nai mā­jas ap­stāk­ļos

Spod­ri­nā­ša­na ar rī­siem

Ne­pie­cie­ša­mas 3 lie­las ēdam­ka­ro­tes rī­su, pa­ka jo­gur­ta un 2 vai 3 pi­lie­ni aro­mā­tis­kās ei­ka­lip­ta eļ­ļas.

Blen­de­rī vai ka­fi­jas dzir­na­vi­ņās sa­maļ rī­sus. Ne­va­jag tos sa­malt pā­rāk smal­ki, tiem jā­būt diez­gan raup­jiem. Rī­sus sa­jauc ar aro­mā­tis­ko eļ­ļu. Ar šo mai­sī­ju­mu pār­klāj vi­su ķer­me­ni un ie­ma­sē. Kad viss ķer­me­nis ir pār­klāts, no­maz­gā mik­stū­ru ar stin­grām, no­teik­tām ro­ku kus­tī­bām. Kad mik­stū­ra ir no­maz­gā­ta, vien­mē­rī­gi pār­klāj ķer­me­ni ar jo­gur­tu un at­stāj 5 mi­nū­tes, lai mit­ri­nā­tu un pa­da­rī­tu ādu mīk­stā­ku, tad jo­gur­tu no­ska­lo.

Sāls skru­bis

Ne­pie­cie­ša­mas 2 ēdam­ka­ro­tes rup­jā sāls vai smal­kā sāls at­mi­ru­šo šū­nu kār­ti­ņu no­ber­ša­nai, 2 ēdam­ka­ro­tes pa­mat­eļ­ļas, 2 pi­lie­ni aro­mā­tis­kās ka­di­ķa eļ­ļas, 2 pi­lie­ni aro­mā­tis­kās ing­ve­ra eļ­ļas.

Bļo­di­ņā sa­mai­sa mi­nē­tās sa­stāv­da­ļas, tad lie­to kā skru­bi ķer­me­ņa at­mi­ru­šo au­du no­lo­bī­ša­nai. Šāds sil­ti­no­šais, re­lak­sē­jo­šais mai­sī­jums vei­ci­na lie­ko šķid­ru­ma iz­va­dī­ša­nu. At­stāj mai­sī­ju­mu 5 līdz 10 mi­nū­tes, pēc tam no­ska­lo.

An­ti­ce­lu­lī­ta eļ­ļa

Ne­pie­cie­ša­mas 2 tēj­ka­ro­tes olīv­eļ­ļas (sau­les­pu­ķu vai vīn­ogu sēk­lu), 2 pi­lie­ni aro­mā­tis­kās ka­di­ķu eļ­ļas, 2 pi­lie­ni aro­mā­tis­kās cit­ro­na eļ­ļas un 2 pi­lie­ni aro­mā­tis­kās roz­ma­rī­na eļ­ļas.

Sa­jauc vi­sas eļ­ļas. Pa­mat­eļ­ļa pa­līdz aro­mā­tis­ka­jām eļ­ļām ie­sūk­ties ādā un to mit­ri­nāt. Pēc ma­sā­žas ie­tei­cams ap­seg­ties un vis­maz stun­du at­pūs­ties.