Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

INTERESANTI: Ar ogles zīmuli top brīnumaini darbi

PAŠMĀCĪBAS CEĻĀ. Edgars Būmeisters pats ir iemācījies zīmēt, un viņa darbi ir apbrīnas vērti. © Publicitātes foto

Madonietim Edgaram Būmeisteram ir tikai 22 gadi, bet pēdējos piecos gados viņš ar ogles zīmuli ir uzzīmējis neskaitāmus dzīvnieku un cilvēku portretus, ļoti līdzīgus oriģinālam. Patlaban top Maestro Raimonda Paula portrets, bet pie tā jaunajam censonim iznāk strādāt ilgāk, jo senus cilvēkus esot grūtāk uzzīmēt, bet darbu gribas paveikt ļoti kvalitatīvi. Katru dienu puisis noteiktas stundas – dažreiz pat astoņas – pavada zīmējot, jo idejas nāk nemitīgi. Viņa veikumu varēs apskatīt Rīgas Centrālajā bibliotēkā, sākot no šodienas – 5. jūnija.

Atraisās iedvesma

«Zīmēt es sāku, mācoties Madonas 1. vidusskolas 10. klasē. Man zīmēšanā bija ļoti labas atzīmes - tikai 9 un 10. Pirms sāku ar zīmēšanu nopietni nodarboties, vakaros kaut ko zīmēju, bet tas nebija mans hobijs. Tad nopirku Romeo, savu suni, un sāku staigāt ar viņu katru dienu trīs stundas pa Madonu. Romeo ir Aļaskas malamuta un rotveilera krustojums - izaudzis ļoti liels. Ikdienā pastaigās mums pievienojas arī mana draudzene Endija Zvirgzdiņa, gleznotāja. Mēs runājam par mākslu. Un tā es arī sāku zīmēt dzīvniekus - radās iedvesma,» puisis stāsta par savu zīmēšanas sākotni.

HASKIJS. Edgaram patīk zīmēt dzīvniekus, un viņa izstādē būs skatāmi 13 dzīvnieku portreti / Publicitātes foto

Edgars vispirms zīmējis dažādu suņu portretus. «Man ir arī 17 gadu vecs kaķis Fredis. Cik sevi atceros, tik arī viņu. Sāku arī kaķus zīmēt. Un tad uzsāku savus darbus ievietot internetā, cilvēkiem patika. Pa dienām trenēju suni, bet vakaros zīmēju. Nevienu mākslas skolu gan neesmu beidzis. Mamma skolas laikā gan afišas zīmējusi, varbūt no viņas man šī nodarbe, jo pārējie radinieki ar glezniecību un zīmēšanu nenodarbojas,» prāto Edgars.

Viņš zīmējis cilvēku acis, degunu un tad visu salicis kopā. Ko nav mācējis, meklējis pamācības internetā. Tā arī uzzīmējis pirmo portretu pēc interneta bildēm - iemīļotu amerikāņu aktieri. Pēc bildēm skatījies daudzu cilvēku portretus un zīmējis. Iesācis ar ārzemju slavenībām, piemēram, Alu Pačīno, Tomu Henksu, Robertu de Niro, bet, kad jau labāk iemācījies, pārgājis uz latviešiem. Laurim Reinikam bildi Feisbukā aizsūtījis. «Viņam darbs ļoti patika, un dziedātājs atzina, ka man ir talants un man noteikti jāturpina zīmēt.» Drīz tapšot Dona portrets. «Pēdējā pusgada laikā esmu arī Valsts prezidentu Raimondu Vējoni uzzīmējis - ieliku internetā bildi, bet nezinu, vai viņš ir redzējis. Vairas Vīķes-Freibergas portretu biju ielicis Tviterī, un viņa bija nospiedusi Patīk.» Patlaban Edgars zīmē Maestro Paula portretu. «Vieglāk ir uzzīmēt zīdaini - acis, degunu, nedaudz ieēnot. Ar grumbām neiet tik viegli,» zīmēšanas knifus izstāsta Edgars un piebilst, ka šo piecu gadu laikā uzzīmējis ap tūkstoti cilvēku un dzīvnieku portretu. «Man ir vēlme uzzīmēt Jāni Jarānu, jo atceros viņu no agrākiem laikiem un skatos viņa intervijas internetā. Man viņš patīk kā cilvēks.»

Pasūtījums no Austrālijas

Citi pēc piecu gadu mācīšanās uzzīmē pirmo darbu, bet Edgaram pirmais pasūtījums bijis jau pēc sešiem mēnešiem. «Tas, protams, nebija labākās kvalitātes darbs, salīdzinot ar to, kādi man ir tagad. Pēc pieciem gadiem būs vēl labāk,» prāto jaunais mākslinieks, bet nezina, vai Latvijā vēl kāds ar ogles zīmuli zīmē un vai šie darbi kaut kur tiek publicēti. Neesot laika izpētīt.

KAĶIS. Dzīvnieku spalvu uzzīmēt ir grūti, paiet ilgs laiks. Šis kaķis nav izņēmums / Publicitātes foto

«Nesen ar mani sazinājās cilvēks no Austrālijas un prasīja, vai nelielā formātā varu uzzīmēt viņa kaķa portretu? Uzzīmēju, un man atsūtīja ierāmētā darba foto. Daudzi cilvēki pēc tam atsūta darbu foto, kad tas ir ierāmēts.»

Edgaraprāt, lai zīmētu, jābūt īpašām spējām. «Varbūt tas nav darbs, bet arī domas un gribasspēks ir vajadzīgi. Ja divi cilvēki noteiktā laikā zīmēs dzīvnieka portretu, tad katram tas sanāks citādi. Nevajag pamest, ja nesanāk, uzreiz jāturpina, nevis jāgaida pāris stundas. Tad savas kļūdas var saprast ātrāk. Es zīmēju apmēram astoņas stundas dienā bez kādām brīvdienām,» stāsta zīmētājs. Nogurums esot tad, kad darbs ir pabeigts. Darba procesā viņš ar visām domām esot darāmajā darbā. Atpūtai vajagot vien pāris stundu. Ja liels darbs, vajagot pat desmit stundu vai veselu dienu atpūtai. Un tad var sākt nākamo.

«Esmu ielicis internetā vairāk nekā piecdesmit video. Cilvēki var pamācīties zīmēt, jo es to daru lēnām. Ja video iznāk garš, nedaudz paātrinu. Tomēr var saprast, kā mana roka kustas. Kad es sāku zīmēt, skatījos video, un man tas palīdzēja trenēties,» mākslinieks pieļauj, ka arī citiem viņa metode varētu noderēt.

Gaida personālizstādi

Edgars zīmē ar ogles zīmuļiem, un Madonā tos varot viegli nopirkt. Tomēr dažreiz iznākot vajadzīgos zīmēšanas atribūtus pasūtīt arī internetā. Puisis pastāsta, ka ogles zīmulis, salīdzinot ar parastajiem, ir dārgs, un zīmējumam 60×90 cm lielumā nepieciešami pieci seši tādi zīmuļi. «Pirms gada varbūt uzzīmēju ar trim zīmuļiem, bet es savā darbā attīstos, un man vajag vairāk detaļu. Kad tuvojas Ziemassvētki, cilvēki vairāk pasūtīja portretus, gan arī pirka gatavu darbu kā dāvanu. Ziemassvētkos uzzīmēju apmēram 15 portretu. Citi grib pārāk ātri gatavu - stundā vai divās, bet es pie darba strādāju apmēram astoņas stundas. Atsakos, ja nespēšu uzzīmēt, jo nevaru atļauties zīmēt slikti,» prasīgs pret sevi ir jaunais mākslinieks.

Lielākais gandarījums esot tad, ja darbs spēj radīt cilvēkam prieku. Ja darbs klienta mājās ir pie sienas un visiem patīk. «Ir mākslinieki, kuriem darbs top reizi pusgadā - arī labi. Man top apmēram desmit darbu mēnesī. Gleznot es arī esmu mēģinājis, ir viens akvareļa darbs saglabājies - tajā abstrakti improvizēju ar krāsām. Man šis darbs patīk, un, kad būs brīvāks laiks, domāju vēl ko uzgleznot. Droši vien tas būs ar akrilu,» spriež jaunais talants.

Edgars stāsta, ka viņam divu vienādu darbu nekad neesot. «Visgrūtāk ir uzzīmēt dzīvniekiem spalvu. Lai uzzīmētu kažoku tīģeriem un lauvām, vajag piecas stundas. Klades izmēra gabaliņš top visu dienu. Bet vajag tādus divdesmit gabalus! Cilvēku grūti uzzīmēt, ja nav īsti portretskata. Portretu varu uzzīmēt pats, bet nevaru izdomāt, kā cilvēks izskatās, ja bildē slikti redzams. Piemēram, skropstu lielumu, lūpas vai smaidu. Varu uzzīmēt, bet darbs nebūs līdzīgs oriģinālam. Ja ir laba bilde, varu portretu uzzīmēt trijās stundās,» turpina stāstīt madonietis. Puisis arī atklāj, ka mamma Valentīna vienmēr priecājusies par dēla zīmējumiem.

«Man patiktu arī bērniem - apmēram no pieciem līdz desmit gadu veciem - mācīt zīmēšanu. Varbūt vēl pastudēt pedagoģiju, un tad es tam būšu nobriedis,» tā madonietis Edgars.

Plāno apgūt tetovēšanu

«Es arī fotografēju darbu tapšanas procesu un lieku foto internetā, lai citi redz, kā man iet ar darbiem. Arī video filmēju un lieku YouTube. Tas viss veido manu ikdienu. Gribu iet kādos kursos, piemēram, apgūt tetovēšanas mākslu. Man prasa skices zīmēt tetovējumiem, kāpēc lai es neiemācītos arī tetovēt? Madonā nav tetovēšanas salona. Tā ir iecere, kuru nākotnē varētu apgūt,» sapņo Edgars.

Viņa mīļākie darbi ir tīģeru zīmējumi. Bildes Edgars atrodot internetā. Viņš pēta šo dzīvnieku foto, skatās dokumentālās filmas un mēģina visu salikt kopā. «Dzīvnieku, kuru zīmēju, mēģinu arī iepazīt, bet tīģeri nevaru iepazīt klātienē. Skatos dokumentālās filmas par dzīvniekiem, par problēmām, par tiem dzīvniekiem, kuri izmirst. Nesen atklāju sarkano pandu. Uzzīmēju uz 60×90 cm izmēra lapas ar melno ogli. Daudzi cilvēki bija izbrīnīti - nesaprata, kas tas par dzīvnieku. Tāda pati reakcija bija, kad es lemuru uzzīmēju,» stāsta Edgars.

Patlaban top tīģera zīmējums, un tas būs divreiz lielāks par iepriekšējo - mākslinieks domā, ka tas būs viņa mīļākais darbs. «Ja cilvēki neiegādājas, tad es darbu atstāju sev. Viens uzzīmēts trusis aizgāja uz Somiju, pirms gada viens zīmējums - uz Ķīnu. Turp sūtīju pandu, šim dzīvniekam tur ir liela vērtība. Uz Spāniju esmu sūtījis darbus, uz Dienvidkoreju, bet visbiežāk uz Ameriku un Angliju,» lepojas jaunais zīmētājs.