Zemeņu smarža iedvesmo. To sajūtot, tūlīt gribas nobaudīt kādu svaigu ogu, pagatavot vasarīgu desertu vai dzērienu un, ja esi žurnālists, arī uzrakstīt par zemenēm.
Pasaulē gadā novāc aptuveni 4,5 miljonus tonnu šo gardo ogu. Ja pameklē, zemenes no dažādām tālām zemēm veikalos var atrast gandrīz augu gadu, tomēr ziemā nopērkamās parasti nesmaržo, ir bezgaršīgas un gluži kā no gumijas. Zemeņu smarža ir signāls, ka sākusies īstā, vietējo zemeņu sezona. Mūsējām aizsteidzas priekšā Grieķijas, Spānijas, vēlāk arī Polijas un Lietuvas zemenes, bet tad jau klāt savējās, un garšas kārpiņas saka - tieši tās ir vislabākās, augušas pašu dārzos, mākslīgi nesteidzinātas, vasaras pilnbrieda enerģiju sevī uzkrājušas. Kāre pēc pirmajām svaigajām ogām šogad apmierināta jau pirms Jāņiem, bet zemenes ieteicams ēst ik dienu, kamēr vien tās pieejamas.
Kas zemenēs labs
Zemenes ir C vitamīna avots, kas mums dots laikā, kad citas ogas un augļi vēl tikai gatavojas. Zemenēm piemīt viegla urīndzenoša iedarbība, tāpēc tautas medicīnā tās izmanto pret tūsku un paaugstinātu asinsspiedienu. Svaigu zemeņu ēšana pietiekami lielos daudzumos kalpo aterosklerozes profilaksei. Zemenes uzlabo ēstgribu, palīdz atkopties pēc slimošanas, cīnīties ar mazasinību, veicina zarnu mikrofloras normalizēšanos, bet svaigu ogu sulu var lietot vasarraibumu balināšanai un sejas maskām. Slavenais zviedru dabas pētnieks un ārsts Kārlis Linnejs ar zemenēm esot izārstējis sev podagru. Pateicoties organiskajām skābēm, kas ir zemenēs, aktivizējas vielmaiņa. Tiek arī apgalvots, ka, apēdot 7 - 8 vidēji lielas zemenes, var aizdzīt negatīvās emocijas. Tas gan jāpārbauda katram pašam.
Vai apēst 10 kilogramus
Nereti ir dzirdēts, ka vasarā katram cilvēkam vajadzētu apēst 10 kilogramus zemeņu, lai nostiprinātu imūnsistēmu, palīdzētu normalizēt vielmaiņu un pasargātu savu sirdi un asinsvadus no nevēlamu faktoru iedarbības. Nav gan īsti zināms, no kurienes ņemts tieši šāds daudzums, bet doma ir pievilcīga, ja vien, protams, zemenes konkrētajam indivīdam neizraisa alerģiju vai citas nepatīkamas parādības. Zemenes ir viens no pazīstamākajiem pārtikas alergēniem, taču esot arī gadījumi, kad alerģiju izraisa nevis pašas ogas, bet ziedputekšņi, kas dažādu augu ziedēšanas laikā lido gaisā un uzkrājas zemeņu porās, un tad pēc rūpīgas nomazgāšanas tekošā ūdenī zemenes var ēst. Bet par to jātiek skaidrībā katram pašam, neaizmirstot pavaicāt padomu arī ārstam. Jāatceras arī, ka zemenes ir kārtīgi jāmazgā - kā viss, kam bijusi saskare ar augsni, kurā ir baktērijas un var būt parazītu oliņas. Zemenes iesaka kombinēt ar piena produktiem, jo tajos esošais kalcijs piesaista no ogām skābeņskābi un neļauj tai slikti ietekmēt zobu, kaulu un nagu stāvokli. Lai zemenes nekairinātu kuņģi, tās nav ieteicams ēst tukšā dūšā.
Noderīgi
- Vislabākās un vērtīgākās uzturā ir tieši vietējās zemenes, kas lasītas pirms dažām stundām un nav nekur tālu pārvadātas.
- Kvalitatīvas zemenes ir gatavas, spoži sarkanas, sulīgas, ar svaigu, nesakaltušu zaļu kauslapiņu - mušiņu. Ogu lielumam nav izšķirošas nozīmes, lai gan daži pasaulē veiktie pētījumi liecina, ka šķirnēm ar vidēja izmēra ogām ir spēcīgāks aromāts nekā tām, kuru ogas sasniedz rekordlielumu.
- Ieteicams zemenes lasīt paagrāk no rīta. Vēlams, lai ogas pēc taustes būtu vēsas, jo saulē sakarsušas zemenes glabājas sliktāk.
- Novāktās vai nopirktās zemenes jāsašķiro, atlasot nost saspiestās vai citādi traumētās. Tās jāizmanto tūlīt (biezenim, mērcēm, saldajai zupai, piena kokteiļiem, ievārījumam u.c.), bet veselās ogas piemērotos apstākļos var uzglabāt 2 - 3 dienas.
- Zemenes vislabāk glabājas ledusskapī 1 - 5 grādu temperatūrā, aizvākotā, taču ne hermētiski noslēgtā traukā.
- Zemenes glabā nemazgātas, ar visām kauslapiņām. Īsi pirms lietošanas ogas nomazgā maigi siltā ūdenī, viegli nosusina un notīra.
- Vislabāk zemenes ir ēst svaigas, bet, ja paliek pāri, tās var arī sasaldēt. Zemenes saldē veselas vai sagrieztas uz pusēm, ja vēlas, ogas var iepriekš nedaudz iecukurot. Zemenes iespējams arī kaltēt, ja ievēro pareizu temperatūras režīmu un tīrību.
- Tā kā zemenēs ir mazs pektīnvielu daudzums, ievārījumam parasti pievieno ļoti daudz cukura, citādi tas iznāk šķidrs. Biezāku, bet ne tik saldu ievārījumu var iegūt, izmantojot speciālo ievārījuma cukuru vai pievienojot citronu sulu. Ja ir pacietība, var zemenes 5 minūtēs savārīt ar cukuru (uz 1 kg ogu - 200 g cukura) un pasterizēt burciņās.
Receptes
- Svaigu zemeņu mērce. Sastāvdaļas. 2/3 glāzes cukura, aptuveni 400 g zemeņu, viena ēdamkarote citronu sulas, svaigi spiesta sula no viena apelsīna. Pagatavošana. Apelsīnu sulai pievieno cukuru un silda uz uguns, līdz tas izkūst. Atdzesē. Zemenes sablendē, pievieno sīrupu un citronu sulu, pagatavo viendabīgu mērci. Pasniedz ar pankūkām, saldējumu, putukrējumu, vaniļas krēmu, mannas biezputru, grieķu jogurtu u.c.
- Zemeņu un gurķu salāti. Sastāvdaļas. 15 lielas zemenes, divas ēdamkarotes baltvīna etiķa, divas ēdamkarote cukura, dažas svaigas piparmētru lapiņas, šķipsniņa maltu balto piparu, viens garais gurķis. Pagatavošana. Gurķi sagriež plānās šķēlītēs. Sajauc etiķi, cukuru, sakapātas piparmētru lapiņas un piparus, pārlej gurķiem, uz pusstundu ieliek ledusskapī. Zemenes pārgriež gareniski četrās daļās, pievieno salātiem, tos vēlreiz sajauc un pasniedz.
- Pica ar zemenēm un sieru. Sastāvdaļas. Viena liela cepšanai gatava picas pamatne, 100 g kazas siera, 200 g zemeņu, sauja kressalātu, pustējkarote olīvu eļļas, pustējkarote citronu sulas, šķipsniņa sāls, šķipsniņa maltu melno piparu, 30 g rīvēta cietā siera, trīs ēdamkarotes kapātu pistāciju. Pagatavošana. Iesilda cepeškrāsni līdz 200 - 210 grādu temperatūrai. Picas pamatni liek uz plāts, cep aptuveni 8 minūtes, karstu pārliek ar kazu sieru. Sajauc plāni sagrieztas zemenes ar kressalātiem, olīvu eļļu, citronu sulu, sāli un pipariem, vienmērīgi pārliek picai. Uzkaisa cieto sieru un pistācijas, picu sagriež un tūlīt pasniedz.
- Zemeņu un laimu dzēriens. Sastāvdaļas. Viens litrs ūdens, 60 g cukura, 400 g zemeņu, svaigi spiesta sula no diviem laimiem. Pagatavošana. Ūdenim pieliek cukuru un maisa, līdz tas izšķīst. Zemenes sablendē, pievieno laimu sulu, pielej ūdeni ar cukuru un kārtīgi samaisa.