NOSKAIDRO, kas ir skais­ta smai­da ne­drau­gi

© F64

Kas jā­da­ra, lai bez ba­žām va­rē­tu brī­vi un at­klā­ti smai­dīt, ne­bai­do­ties, ka ci­ti sa­vieb­sies un no­do­mās: fui, kā­di vi­ņam ne­glī­ti zo­bi un sma­ga­nas? Mēs zi­nām, ka jā­iet pie hi­gi­ē­nis­ta un zob­ār­sta, ka ik­die­nā zo­bi pa­rei­zi un re­gu­lā­ri jā­tī­ra, re­klā­mas ro­si­na lie­tot da­žā­das zo­bu pas­tas, kas so­la žil­bi­no­šu bal­tu­mu. Bet ar to vi­su var iz­rā­die­ties par maz.

Ir daudz fak­to­ru, kas ie­spai­do zo­bu un sma­ga­nu stā­vok­li. Da­ži no tiem ir la­bi pa­zīs­ta­mi, bet da­ži - glu­ži pār­stei­dzo­ši.

Skais­tā smai­da ne­drau­gi

  • Ta­ba­ka. Jeb­kā­da vei­da smē­ķē­ša­na pa­da­ra zo­bus ne­glī­ti dzel­te­nī­gus, bet tā var iz­rai­sīt arī no­piet­nā­kas pro­blē­mas - mu­tes do­bu­ma, rīk­les un plau­šu vē­zi. Dar­va, kas ir ta­ba­kā, vei­do uz zo­biem li­pī­gu slā­nī­ti, tas pie­sais­ta bak­tē­ri­jas, ku­ras iz­rai­sa ka­rie­su, sma­ga­nu ie­kai­su­mu un ci­tas pro­blē­mas.
  • Spor­ta dzē­rie­ni. Pēt­nie­ki at­klā­ju­ši, ka dau­dziem spor­ta dzē­rie­niem ir tāds pH lī­me­nis, kas vei­ci­na zo­bu emel­jas bo­jā­ju­mus, jo ša­jos dzē­rie­nos ir daudz skā­bes sa­tu­ro­šu sa­stāv­da­ļu, tur­klāt arī daudz cu­ku­ra, kas kal­po par ba­rī­bu ka­rie­su iz­rai­so­ša­jām bak­tē­ri­jām.
  • Ūdens ar ne­pie­tie­ka­mu flu­o­ra sa­tu­ru. Flu­ors pa­da­ra zo­bus stip­rā­kus un vei­ci­na re­mi­ne­ra­li­zā­ci­ju. Tā kā pie mums ūdens­va­da ūde­nī trūkst flu­o­ra, kat­ram cil­vē­kam va­ja­dzē­tu pār­ru­nāt ar sa­vu zob­ār­stu, kā to vis­la­bāk uz­ņemt.
  • Dia­bēts. Šī sli­mī­ba sa­ma­zi­na or­ga­nis­ma spē­ju pre­to­ties in­fek­ci­jām, un līdz ar to pa­lie­li­nās arī sma­ga­nu sli­mī­bu risks, dia­bē­ta pa­cien­tiem bie­žāk ne­kā ci­tiem ir pe­ri­o­don­tīts. Ļo­ti rū­pī­gi jā­kopj mu­tes do­bums un jā­kon­tro­lē cu­ku­ra lī­me­nis asi­nīs.
  • Vīns. Re­gu­lā­ra vī­na dzer­ša­na var bo­jāt zo­bu emal­ju, jo vī­ni ir ba­gā­ti ar skā­bēm. Gan sar­ka­nais, gan bal­tais vīns vei­ci­na zo­bu ie­krā­so­ša­nos. Tas ne­no­zī­mē, ka jā­at­sa­kās no vī­na glā­zes, bet jā­rau­gās, lai vīns ar zo­bu emal­ju ne­bū­tu pā­rāk il­gā tie­šā kon­tak­tā. Pēc vī­na bau­dī­ša­nas zob­ār­sti ie­sa­ka iz­ska­lot mu­ti ar ūde­ni.
  • Pu­ber­tā­te. Iz­dau­dzi­nā­tās pus­au­džu hor­mo­nu vēt­ras ne ti­kai ie­tek­mē ādas stā­vok­li un ga­ra­stā­vok­li, bet var ra­dīt pro­blē­mas arī sma­ga­nām, jo pa­aug­sti­nās ie­kai­su­ma risks, pa­stip­ri­nā­ti vei­do­jas ap­li­kums, bet, kā par ne­lai­mi, tī­ņi nav no­ska­ņo­ti rū­pī­gi tī­rīt zo­bus. Tas vi­ņiem jā­at­gā­di­na at­kal un at­kal.
  • Grūt­nie­cī­ba. Grūt­nie­cī­bas lai­kā mai­nās hor­mo­nu lī­me­nis sie­vie­tes or­ga­nis­mā, un tas var sek­mēt sma­ga­nu ie­kai­su­mu - gin­gi­vī­tu, kad sma­ga­nas kļūst sar­ka­nas, ar ten­den­ci asi­ņot.
  • Hor­mo­nā­lās kon­tra­cep­ci­jas tab­le­tes. Tās ie­dar­bo­jas uz mu­tes do­bu­ma ve­se­lī­bu lī­dzī­gi kā grūt­nie­cī­ba. Tur­klāt pē­tī­ju­mos ir no­skaid­rots, ka šo me­di­ka­men­tu lie­to­tā­jām mēdz būt vai­rāk sa­rež­ģī­ju­mu, ja nā­kas kā­du zo­bu iz­raut.
  • Tie­vē­ša­nas tab­le­tes. Tās var kai­tēt mu­tes do­bu­ma ve­se­lī­bai, jo bie­ži vien sa­ma­zi­na sie­ka­lu iz­da­lī­ša­nos, un mu­tes sau­sums ir viens no fak­to­riem, kas vei­ci­na sma­ga­nu sli­mī­bas, ka­rie­su un vien­kār­ši ne­pa­tī­ka­mu sa­jū­tu mu­tes do­bu­mā.
  • Dra­ko­nis­ka di­ē­ta. Mu­tes ve­se­lī­bai ir sva­rī­gi, lai or­ga­nisms sa­ņem­tu fol­skā­bi, B gru­pas vit­amī­nus, C vit­amī­nu, ol­bal­tum­vie­las un kal­ci­ju - tas va­ja­dzīgs zo­biem un sma­ga­nām. Ne­piln­vēr­tīgs, vien­vei­dīgs uz­turs tur­klāt vā­ji­na imūn­sis­tē­mu, un or­ga­nis­mam kļūst grū­tāk pre­to­ties in­fek­ci­jām, tai skai­tā - tām, kas var būt mu­tes do­bu­mā.
  • Mu­tes sau­sums. Sie­ka­las aiz­ska­lo ka­rie­su iz­rai­so­šās bak­tē­ri­jas un neit­ra­li­zē to ra­dī­tās skā­bes. Ja cil­vēks pa­stā­vī­gi cieš no mu­tes sau­su­ma, de­rē­tu kon­sul­tē­ties ar ār­stu, jo sau­sums var būt kā­das iek­šķī­gas sli­mī­bas simp­toms. Ie­tei­cams dzert daudz ūdens, lie­tot koš­ļā­ja­mo gu­mi­ju bez cu­ku­ra vai pa­lūgt ap­tie­kā kā­du bez­re­cep­šu lī­dzek­li, kas do­mā­ti šā­diem ga­dī­ju­miem.
  • Zo­bu grie­ša­na. Da­žiem cil­vē­kiem tā ir tik stip­ri iz­teik­ta un bie­ža, ka no­del­dē zo­bu emal­ju, ra­da zo­bu ju­tī­gu­mu un sā­pes, iz­mai­na žok­li un pat se­jas vaib­stus. Zo­bu grie­ša­nu vei­ci­na sprie­dze, dus­mas un ci­tas ne­ga­tī­vas emo­ci­jas. Jā­cen­šas līdz­sva­rot sa­vas emo­ci­jas, ta­ču par šo pro­blē­mu no­teik­ti jā­ru­nā ar zob­ār­stu, kurš ie­teiks, kā pa­sar­gāt zo­bus nak­tī.
  • Sal­du­mi. Mam­mas mums jau bēr­nī­bā stās­tī­ju­šas, ka sal­du­mi bo­jā zo­bus. Jā­pre­ci­zē - to da­ra ne­vis sal­du­mi pa­ši, bet gan skā­bes, ko iz­da­la mu­tes do­bu­mā mī­to­šās bak­tē­ri­jas, ap­ri­jot tur no­nā­ku­šo cu­ku­ru. No šā­da vie­dok­ļa vis­slik­tā­kās ir sū­kā­ja­mās kon­fek­tes. Jeb­ku­rus sal­du­mus va­ja­dzē­tu ēst ti­kai tad, ja ir ie­spē­ja tū­līt pēc tam iz­tī­rīt zo­bus, tad ka­rie­sa risks ir jū­ta­mi ma­zāks.
  • Cu­ku­ru sa­tu­ro­ši gā­zē­ti bez­al­ko­ho­lis­kie dzē­rie­ni. Cu­kurs ir la­ba ba­rot­ne bak­tē­ri­jām, kas iz­rai­sa ka­rie­su, da­ži dzē­rie­ni arī pa­ši par se­vi ie­krā­so zo­bus. Ie­tei­cams tos sūkt caur sal­mi­ņu, pēc tam iz­ska­lot mu­ti ar ūde­ni vai lie­tot koš­ļā­ja­mo gu­mi­ju bez cu­ku­ra. Zo­bus tī­rīt ar su­ku vē­lams ti­kai pēc stun­das.
  • Tē­ja un ka­fi­ja. Šo dzē­rie­nu cie­nī­tā­jiem zo­bi kļūst ne­spod­rā­ki, jo tē­ja un ka­fi­ja sa­tur ta­nī­nu, kas no­sē­žas zo­bu rie­vi­ņās un ci­tur, pie­sais­tot ka­rie­su iz­rai­so­šās bak­tē­ri­jas, un ie­krā­so emal­ju. Dze­riet vai­rāk ūdens, le­jiet pie­nu pie ka­fi­jas vai tē­jas.
  • Cit­rus­aug­ļi un ci­ti skā­bi aug­ļi. Šie aug­ļi un to su­las sa­tur skā­bes, kas var sek­mēt zo­bu emal­jas no­ār­dī­ša­nos, kas no­vā­ji­na zo­bus un ra­da lab­vē­lī­gus ap­stāk­ļus ka­rie­sam. Ne­va­ja­dzē­tu pēc šo pro­duk­tu lie­to­ša­nas tū­līt tī­rīt zo­bus, bet iz­ska­lot mu­ti ar ūde­ni un lie­tot koš­ļe­ni bez cu­ku­ra, se­viš­ķi la­bas šim no­lū­kam ir koš­ļā­ja­mās gu­mi­jas ar ksi­li­to­lu.
  • Da­žā­di li­pī­gi ēdie­ni. Pa­lie­kas no kre­ke­riem, čip­siem, sal­da­jiem ba­to­ni­ņiem un ci­tiem tam­lī­dzī­giem ogļ­hid­rā­tus sa­tu­ro­šiem pro­duk­tiem ap­līp zo­biem un pa­liek tur vis­maz 20 mi­nū­tes. La­bāk bū­tu tā­dus ēst ma­zāk, bet pēc tam lie­tot koš­ļe­nes.
  • No­ve­co­ša­na. Cil­vē­kam kļūs­tot ve­cā­kam, ka­riess ak­tī­vāk uz­brūk tur, kur ir ve­cas zo­bu plom­bas un kur sma­ga­nas at­kā­pu­šās no zo­biem, to­mēr tas ne­no­zī­mē, ka zo­bi būs jā­zau­dē. Zob­ārsts un hi­gi­ē­nists var ie­teikt pie­mē­ro­tā­kās zo­bu pas­tas un kop­ša­nas lī­dzek­ļus tie­ši šā­dai si­tu­ā­ci­jai. Ir arī pie­de­ru­mi, kas at­vieg­lo zo­bu kop­ša­nu cil­vē­kiem, ku­ri sli­mo ar ar­trī­tu.
  • Zo­bu ne­die­go­ša­na. Zob­ār­sti ne­beidz uz­svērt, cik sva­rī­gi ir kat­ru die­nu lie­tot zo­bu die­gu. Tas pa­līdz no­tī­rīt ap­li­ku­mu no grū­ti pie­e­ja­mām vie­tām, kur nav ie­spē­jams pie­kļūt ar zo­bu su­ku. Spe­ci­ā­lis­ti at­zīst, ka die­go­ša­nai mu­tes ve­se­lī­bā ir tā­da pa­ti no­zī­me kā tī­rī­ša­nai ar su­ku.
  • Aiz­rau­ša­nās ar ba­li­nā­ša­nu. Lai gan ba­li­no­šie lī­dzek­ļi ir pār­bau­dī­ti un at­zī­ti par dro­šiem, tie jā­lie­to ar mē­ru. Ja zo­bus ba­li­na pā­rāk bie­ži, tie kļūst ju­tī­gi, jo ba­li­no­šie lī­dzek­ļi sa­tur arī ab­ra­zī­vus kom­po­nen­tus.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.