Kurš gan brokastīs nav ēdis musli – sausu pārtiku, izvēloties to kā diētisku un veselīgu produktu. Musli uzskata par kalorijām bagātu ēdienu, kas nodrošina organismu ar vitamīniem, minerālvielām un mikroelementiem. Musli ēdot, nerodas glikozes svārstības asinīs.
Ogļhidrāti, kas atrodas musli sastāvā, atrodas sabalansētās proporcijās - līdzās ātrajiem ogļhidrātiem, kuri uzreiz dod enerģiju, ir arī lēnie (ciete), kuri asimilējas daudz lēnāk. Musli sastāvā esošās šķiedrvielas ir vērtīgas, jo uzlabo gremošanas trakta darbību, kā arī pazemina holesterīna līmeni asinīs. Ir musli veidi, kas nopērkami tirdzniecības vietās un ar kuriem pārlieku nevajadzētu aizrauties, - ar šokolādi, medu, kuros ir daudz tauku un kaloriju, kas veicina liekā svara veidošanos. Taču ir lieliska alternatīva - musli gatavot pašiem. Tas noteikti garšos daudz labāk un būs arī izdevīgāk. Tam var pievienot sastāvdaļas, kas garšo vislabāk. Tas ļaus zināt, kāda ir šā produkta kvalitāte, un kontrolēt cukura daudzumu. Diskutējot par musli labajām un sliktajām īpašībām, parasti minēts arī kāds trūkums - tajā nav C vitamīna, kas nepieciešams, lai organismam būtu spēcīga imunitāte un visas dzīvībai nepieciešamās sistēmas varētu normāli funkcionēt. Musli pagatavošana ir vienkārša. Galvenā sastāvdaļa ir auzu pārslas, pie kurām var pievienot kviešu, griķu, kukurūzas pārslas. Musli sastāvā rekomendē ietvert arī kviešu vai auzu klijas, kas uzlabo gremošanas trakta darbību. Cukura vietā musli vēlams pievienot medu. Musli pievieno arī jebkurus žāvētos augļus - rozīnes, ķiršus, melnās plūmes, vīģes, aprikozes, sēkliņas, riekstus - valriekstus, ciedru, lazdu, arahisu, kā arī cukātus un svaigus augļus - ābolus, bumbierus, ananasus, apelsīnus un jebkuras ogas. Lai musli būtu garšīgs un ar patīkamu konsistenci, to var apliet ar karstu pienu vai vārošu ūdeni. Pēc 5 līdz 10 minūtēm būs gatavs.
Noderīgi!
* Musli var ēst ne tikai ar pienu un ūdeni, bet ar sulu, jogurtu un kefīru. Ja musli plānots kombinēt ar jogurtu, tad vislabāk to izdarīt iepriekšējā vakarā, lai nākamajā rītā varētu baudīt.
* Speciālisti iesaka dienā apēst no 30 līdz 50 g musli (apmēram 150 kilokaloriju), kam pievienots ūdens vai sula.
Receptes
Brokastu muslis
Sastāvdaļas: 20 ēdamkarotes auzu pārslu, 10 ēdamk. griķu vai nesaldu kukurūzas pārslu, 10 ēdamk. ķirbju un saulespuķu sēkliņu maisījuma, 2 ēdamk. sezama sēklu, 10 ēdamk. mandeļu, 10 ēdamk. valriekstu, 20 ēdamk. žāvētu augļu maisījuma pēc izvēles.
Pagatavošana: visas sastāvdaļas liek traukā un sajauc.
Musli batoniņš
Sastāvdaļas: 2 glāzes auzu pārslu ar klijām, divu veidu rozīnes, melnās plūmes, žāvēti ananasi, arahisa rieksti, mandeles, valrieksti, kokosa skaidiņas, sezama sēkliņas, medus, augu eļļa. Kopumā augļiem un riekstiem jābūt 1,5 glāzei.
Pagatavošana: riekstus un cukātus pirms tam ieteicams sasmalcināt. Visas sastāvdaļas samaisa. Medu izkausē ūdens peldē, lai tas būtu šķidrs. Pievieno tam eļļu un pavisam nedaudz - degvīnu. Ieber tajā pārslu - riekstu - augļu maisījumu. Labi samaisa visu masu. Iegūto masu liek formā 2 līdz 3 cm biezā slānī un cep cepeškrāsnī apmēram 40 līdz 60 minūšu, kamēr iegūst zeltainu nokrāsu. Kad pilnībā atdziest, tiek sagriezti batoniņi. No šādas masas var arī pirms tam izveidot batoniņus vai konfektes un tad tos izcept.