KĀ IZJAUKT mikro­bu pa­ra­dī­zi virtuvē

© Mārtiņš Zilgalvis/ f64 photo agency

Ne­re­dza­mā pa­ra­lē­lā pa­sau­le, ku­rā mīt da­žā­di sli­mī­bu iz­rai­sī­tā­ji, ir te­pat līdz­ās, kat­rā mā­jok­lī. At­se­viš­ķas vie­tas mik­ro­biem mū­su vir­tu­vē ir glu­ži kā pa­ra­dī­zes stū­rī­ši, tā­pēc tās jā­tī­ra un jā­kopj īpa­ši rū­pī­gi. Grie­ža­mo dē­lī­ti vai na­zi, kas bi­jis sa­ska­rē ar jē­lu ga­ļu, pa­ras­ti at­ce­ra­mies kār­tī­gi no­maz­gāt, ta­ču pie­mir­stas ci­ti priekš­me­ti, ku­riem, saim­nie­ko­jot vir­tu­vē, jā­pies­ka­ras ne­skai­tā­mas rei­zes.

Le­dus­skap­ju un skap­ju dur­vju rok­tu­ri, at­vilk­tņu rok­tu­ri, elek­trī­bas slē­dži. Uz tiem bie­ži no­nāk mik­ro­bi, kas sa­sto­pa­mi jē­lā vis­tu, cū­ku vai liel­lo­pu ga­ļā. Ēdie­na ga­ta­vo­ša­nas gai­tā ro­das va­ja­dzī­ba pa­ņemt kā­du pro­duk­tu vai pie­de­ru­mu, un tas, daudz ne­do­mā­jot, tiek da­rīts ar ne­maz­gā­tām ro­kām. Ir vai nu jā­pie­ra­di­nās pār­traukt dar­ba pro­ce­su un ro­kas to­mēr no­maz­gāt, vai arī jau lai­kus jā­iz­ņem no le­dus­skap­ja, ska­pī­šiem un at­vilk­tnēm vi­si ne­pie­cie­ša­mie pro­duk­ti un pie­de­ru­mi.

Ūdens krā­ni. Lai no­maz­gā­tu ro­kas, nā­kas at­vērt ūdens krā­nu, bet ro­kas ir ne­tī­ras... Krā­nu at­grie­žot, uz tā no­kļūst mik­ro­bi, cil­vēks no­maz­gā ro­kas ar zie­pēm un pēc tam, krā­nu aiz­grie­žot, sa­ņem mikro­bus at­pa­kaļ uz ro­kām. Krā­ni ir re­gu­lā­ri jā­de­zin­fi­cē, bet, tos at­ve­rot ar ap­šau­bā­mi tī­rām ro­kām, var iz­man­tot pa­pī­ra dvie­li. Var arī pa­lūgt, lai krā­nu at­griež kāds cits. Ja krā­na kon­struk­ci­ja ir tā­da, ka to ie­spē­jams at­vērt, ar vieg­lu pie­skā­rie­nu pa­ce­ļot svi­ru uz augš­u, to var da­rīt ar el­ko­ni.

Trau­ku dvie­ļi. Kā gan va­rē­tu būt ne­tī­ri dvie­ļi, ku­ros ar tī­rām ro­kām slau­ka svai­gi no­maz­gā­tos trau­kus? Ta­ču pie­slau­cī­tie dvie­ļi ir mit­ri un vir­tu­ves sil­tu­mā tie kļūst par la­bu aug­ša­nas vie­tu mik­ro­biem. Trau­ku dvie­ļi ir bie­ži jā­mai­na un jā­maz­gā, vē­lams tos arī ba­li­nāt, tā­pēc vis­maz ik­die­nas lie­to­ša­nai ir vērts iz­vē­lē­ties vien­kār­šus bal­tus trau­ku dvie­ļus.

Sūk­ļi. Vie­nā trau­ku maz­gā­ja­mā sūk­lī var dzī­vot mil­jo­niem mikro­bu, kas nav iz­nī­ci­nā­mi, lai cik rū­pī­gi sūk­li maz­gā­tu. Eks­per­ti no­rā­da, ka ne­drīkst to pa­šu sūk­li iz­man­tot trau­kiem, vir­tu­ves iz­liet­nei, ēdam­gal­dam un dar­ba virs­mām, jo tā pa vi­su vir­tu­vi tiek iz­pla­tī­tas bīs­ta­mas bak­tē­ri­jas, tā­das kā zar­nu nū­ji­ņas vai sa­lmo­nel­las. Lai iz­nī­ci­nā­tu lie­lā­ko da­ļu mikro­bu, sūk­li var ie­likt mikro­viļ­ņu krās­ni­ņā, bet vēl la­bāk ir sūk­ļus bie­ži no­mai­nīt, jo ga­lu ga­lā tie nav dār­gi.

Vir­tu­ves iz­liet­ne. Pēc dau­dzu eks­per­tu at­zi­nu­ma, tie­ši vir­tu­ves iz­liet­nes no­te­ka ir vis­lie­lā­kā mikro­bu pa­ra­dī­ze, kur pa­tīk mā­jot bak­tē­ri­jām un sē­nī­tēm. Mēs ne­re­dzam, kas no­tiek cau­ru­lē, tā­pēc pie­mir­stam, ka iz­liet­nes kop­ša­nai re­gu­lā­ri jā­lie­to dez­in­fek­ci­jas lī­dzek­ļi.

Sāls un pi­pa­ru trau­ci­ņi. Trau­ci­ņi ēdie­na ga­ta­vo­ša­nas pro­ce­sā re­gu­lā­ri tiek pa­ķer­ti ar tām pa­šām ro­kām, kur nu­pat bi­ju­si jē­la ga­ļa, bet, kad darbs pa­beigts, re­ti ku­ram ie­nāk prā­tā, ka šie trau­ci­ņi arī ir jā­no­maz­gā. No­teik­ti jā­at­ce­ras to iz­da­rīt, bet vēl la­bāk - jā­pie­ra­di­nās maz­gāt ro­kas pirms un pēc sāls un pi­pa­ru trau­ci­ņu lie­to­ša­nas.

Mikro­viļ­ņu krāsns va­dī­bas pa­ne­lis. Lie­kot mikro­viļ­ņu krās­nī ter­mis­ki ne­ap­strā­dā­tus pro­duk­tus, to skai­tā jē­lu ga­ļu, vis­tu vai zi­vi, uz va­dī­bas pa­ne­ļa var no­nākt zar­nu nū­ji­ņas, sa­lmo­nel­las un ci­ti kai­tī­gi mikro­or­ga­nis­mi, tā­pēc ne­drīkst aiz­mirst re­gu­lā­ri no­maz­gāt arī šo virs­mu.

Mī­lu­ļa ēdie­na bļo­da. Su­ņa vai ka­ķa ba­rī­bas trau­ci­ņi, kas bie­ži nav iz­ēs­ti līdz ga­lam, mēdz stā­vēt vir­tu­vē uz grī­das. Tie nav jā­maz­gā glu­ži pēc kat­ras mī­lu­ļa mal­tī­tes, to­ties saim­nie­kam ir jā­maz­gā ro­kas ik­reiz, kad tās bļo­di­ņai pie­skā­ru­šās.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais