10 vien­kār­ši pa­do­mi skais­tam smai­dam

© F64

Glī­ti un bal­ti zo­bi ir sva­rīgs mū­su vi­zu­ā­lā tē­la ele­ments, kas, iz­rā­dās, ap­kār­tē­jiem cil­vē­kiem pat ne­ap­zi­nā­ti ra­da ie­spai­du, ka mēs esam jau­ni, ve­se­lī­gi un vis­no­taļ veik­smī­gi. Tē­la vei­do­ša­nā pie­da­lās da­ba, zob­ārsts, hi­gi­ē­nists un arī mēs pa­ši ar sa­viem ik­die­nas pa­ra­du­miem. Te nav ru­na ti­kai par zo­bu tī­rī­ša­nu vai die­go­ša­nu un pa­rei­zu mu­tes do­bu­ma kop­ša­nas lī­dzek­ļu iz­vē­li. Ir at­klā­ti arī ci­ti vien­kār­ši vei­di, kā dien­die­nā rū­pē­ties, lai zo­bi il­gāk sa­gla­bā­tos skais­ti un ve­se­li.

Ogļ­hid­rā­tus - ti­kai ēdien­rei­zēs

Ar ogļ­hid­rā­tiem ba­gā­tus pro­duk­tus bie­ži iz­vē­la­mies, lai pa­naš­ķē­tos starp ēdien­rei­zēm. Ogļ­hid­rā­ti mū­su uz­tve­rē lie­lā­ko­ties sais­tās ar sal­du­miem, tā­pēc šķiet, ka ma­zāk kai­tī­gas ir ne tik sal­das lie­tas, pie­mē­ram, piln­grau­du ce­pums vai sau­ja kar­tu­pe­ļu čip­su. Ta­ču vi­si ogļ­hid­rā­ti sa­šķe­ļas līdz vien­kār­ša­jiem cu­ku­riem, un tie­ši tie vis­la­bāk gar­šo bak­tē­ri­jām, ku­ras uz­dar­bo­jas mu­tes do­bu­mā un vei­ci­na zo­bu ka­rie­sa at­tīs­tī­bu. Tur­klāt pro­duk­tiem, kas ba­gā­ti ar ogļ­hid­rā­tiem, bie­ži ir ten­den­ce lipt pie zo­biem un sa­krā­ties zo­bu star­pās. Tā­pēc jā­cen­šas uz­ņemt ogļ­hid­rā­tus ēdien­rei­žu lai­kā, ne­vis ār­pus tām, jo, ēdot lie­lā­ku uz­tu­ra dau­dzu­mu, iz­da­lās vai­rāk sie­ka­lu, kas pa­līdz aiz­ska­lot no zo­biem ēdie­na da­ļi­ņas.

Ne­tī­ri zo­bus tū­līt pēc dzē­rie­nu bau­dī­ša­nas!

Gā­zē­tie dzē­rie­ni, su­las un dau­dzi ci­ti sa­tur skā­bes, kas kom­bi­nā­ci­jā ar zo­bu tī­rī­ša­nas ab­ra­zī­vo efek­tu no­da­ra pā­ri zo­bu emal­jai. Lai pa­sar­gā­tu zo­bus, pēc mi­nē­to dzē­rie­nu lie­to­ša­nas ie­tei­cams, lē­ni mal­ko­jot, uz­dzert ūde­ni vai iz­koš­ļāt koš­ļā­ja­mo gu­mi­ju bez cu­ku­ra. Tas vei­ci­na sie­ka­lu iz­da­lī­ša­nos, kas pa­līdz skā­bes neit­ra­li­zēt, un ti­kai pēc tam var ķer­ties pie zo­bu su­kas.

Uz­ņem vai­rāk C vit­amī­na!

C vit­amī­nu rei­zēm tē­lai­ni sauc par ce­men­tu, kas sa­tur ko­pā vi­sas ķer­me­ņa šū­nas, un tam ir sva­rī­ga lo­ma arī sma­ga­nu ve­se­lī­bas uz­tu­rē­ša­nā. Cil­vē­kiem, ku­ri die­nā pa­tē­rē ma­zāk par 60 mi­li­gra­miem C vit­amī­na, ir par 25% lie­lāks sma­ga­nu sli­mī­bu risks ne­kā tiem, ku­ri lie­to 180 mg C vit­amī­na vai vai­rāk - šā­da li­kum­sa­ka­rī­ba kon­sta­tē­ta ASV no­ti­ku­šā pē­tī­ju­mā, ku­rā bi­ja ie­sais­tī­ti 12 000 pie­au­gu­šu cil­vē­ku. Vis­la­bāk ir uz­ņemt C vit­amī­nu ar uz­tu­ru, bet, ja tas nav ie­spē­jams, var lie­tot ap­tie­kā no­pēr­ka­mos pre­pa­rā­tus.

Dzer tē­ju!

Tē­ja sa­tur an­ti­ok­si­dan­tus, kas lab­vē­lī­gi ie­tek­mē sma­ga­nu stā­vok­li. Gan mel­na­jā, gan za­ļa­jā tē­jā ir vie­las, kas spēj aiz­ka­vēt zo­bu ap­li­ku­ma vei­do­ša­nos, un līdz ar to ma­zi­nās ka­rie­sa un sma­ga­nu sli­mī­bu at­tīs­tī­bas risks. Tē­jā ir arī vie­las, kas ka­vē bak­tē­ri­ju - slik­tas el­pas vei­ci­nā­tā­ju aug­ša­nu. Pie­de­vām tē­ja sa­tur arī flu­o­ru, kas va­ja­dzīgs stip­rai zo­bu emal­jai. Pēc­pus­die­nas tē­ja ir arī labs uz­mun­dri­nā­jums at­li­ku­ša­jai die­nas da­ļai.

Iz­man­to sal­mi­ņu!

Dau­dziem gar­šo gā­zē­ti dzē­rie­ni un su­las, ta­ču tie sa­tur skā­bes, pie­mē­ram, cit­ron­skā­bi un fos­for­skā­bi, tā­pēc vi­ņiem ir lie­lāks risks sa­bo­jāt zo­bu emal­ju, pat ja iz­vē­las šo dzē­rie­nu di­ē­tis­kās, cu­ku­ru ne­sa­tu­ro­šās ver­si­jas. Sū­cot šķid­ru­mu caur sal­mi­ņu, ku­ra gals ir ne­vis ie­sprausts starp zo­biem, bet at­ro­das tā­lāk mu­tē, pie­mē­ram, vieg­li pie­spiests ar mē­li pie auk­slē­jām, tiek ma­zi­nāts dzē­rie­na tie­šais kon­takts ar zo­bu emal­ju. Tā­dēļ ir vērts vien­mēr tu­rēt sal­mi­ņus pa ro­kai.

Rū­pē­jies, lai ne­trūk­tu kal­ci­ja!

Tā­pat kā mū­su kau­liem, kal­cijs ir ne­pie­cie­šams arī zo­biem. Iz­pē­tīts, ka cil­vē­ki, ku­ri die­nā uz­ņem vis­maz 800 mg kal­ci­ja, re­tāk cieš no iz­teik­tām sma­ga­nu pro­blē­mām. Kal­cijs stip­ri­na žok­ļu kau­lus, līdz ar to zo­bi stin­gri tu­ras sa­vā vie­tā. Pār­ti­kā ie­tei­cams siers, jo­gurts un ci­ti pie­na pro­duk­ti, var iz­man­tot arī uz­tu­ra ba­gā­ti­nā­tā­jus. Pro­tams, tas at­tie­cas uz ve­se­liem cil­vē­kam. Ja kā­dam ir ar kal­ci­ja viel­mai­ņu sais­tī­tas ve­se­lī­bas pro­blē­mas, tās jā­ri­si­na ko­pā ar ār­stu.

Pie­sar­gies, ejot uz ba­sei­nu!

Šķiet - kas par nie­kiem, kurš tad, pel­dot ba­sei­nā, ņem mu­tē hlo­rē­to ūde­ni? Iz­rā­dās, ka ba­sei­na ūdens to­mēr kaut kā tur no­nāk, tā­pēc tā sa­stā­vā eso­šais hlors var bo­jāt zo­bu emal­ju un iz­vei­dot uz tās trai­pus. Tiem, ku­ri re­gu­lā­ri iet uz ba­sei­nu, ie­tei­cams ņemt lī­dzi arī zo­bu su­ku. Hlors ūde­nī iz­nī­ci­na bak­tē­ri­jas, bet var kriet­ni pa­ze­mi­nāt ūdens pH lī­me­ni, ūdens kļūst pā­rāk skābs. Tā­dēļ tū­līt pēc pel­dē­ša­nas ie­tei­cams iz­tī­rīt zo­bus, kā arī lie­tot flu­o­ru sa­tu­ro­šu mu­tes ska­lo­ša­nas lī­dzek­li.

No­grauz kā­du ābo­lu!

Zob­ār­stu at­tiek­sme pret ābo­liem ga­du gai­tā ir vai­rāk­kārt mai­nī­ju­sies. Se­nos lai­kos ābo­lus sau­ca par da­bas do­tām «zobu su­kām» un ie­tei­ca ēst, ja, pie­mē­ram, ne­dē­ļas no­ga­lē brau­cot uz lau­kiem, zo­bu tī­rī­ša­nas pie­de­ru­mi aiz­mir­su­šies mā­jās. Vē­lāk ti­ka ap­gal­vots, ka ābo­li bo­jā zo­bus, jo ta­jos ir skā­bes. Ta­gad spe­ci­ā­lis­ti no­nā­ku­ši pie at­zi­ņas, ka ābo­li, tā­pat kā ci­ti krauk­šķī­gi grau­ža­mi aug­ļi un dār­ze­ņi, pa­līdz no­tī­rīt zo­bus un pat spēj lik­vi­dēt tē­jas un ka­fi­jas ra­dī­tos trai­pus uz emal­jas. Iz­pē­tīts, ka skā­bes ābo­los ir mai­gas. Kom­bi­nā­ci­jā ar šķiedr­vie­lām, kas ir krauk­šķī­ga­jos aug­ļos, tās pa­da­ra zo­bus tī­rus un mir­dzo­šus. To­mēr, ja ābols ēsts starp ēdien­rei­zēm, de­rē­tu pēc tam iz­ska­lot mu­ti ar ūde­ni.

...ie­dod mī­ļa­jam bu­ču!

Ne jau tā­da ie­mes­la dēļ cil­vē­kiem pa­tīk skūp­stī­ties, to­mēr fakts pa­liek fakts: skūp­sta lai­kā iz­da­lās vai­rāk sie­ka­lu, kas ap­ska­lo zo­bus un vi­su mu­tes do­bu­mu, tā ma­zi­not ka­rie­su vei­ci­no­šo mik­ro­or­ga­nis­mu kon­cen­trā­ci­ju. Bet ne­va­jag skumt, ja nav ne­vie­na, ar ko skūp­stī­ties. Lī­dzī­gu efek­tu var pa­nākt, gre­mo­jot koš­ļe­nes bez cu­ku­ra.

Iz­vē­lies piln­grau­du pro­duk­tus!

Līdz ar ci­tām la­bām īpa­šī­bām piln­grau­du pro­duk­tiem pie­mīt arī spē­ja uz­tu­rēt zo­bu ve­se­lī­bu. Ja kat­ru die­nu ap­ēd vis­maz vie­nu pil­grau­du pro­duk­tu por­ci­ju, tad vai­rāk ne­kā par piek­to da­ļu sa­ma­zi­nās pe­ri­o­don­tī­ta risks. Piln­grau­du pro­duk­ti pa­līdz sta­bi­li­zēt cu­ku­ra lī­me­ni asi­nīs, un tas nāk par la­bu arī dia­bē­ta pa­cien­tu mu­tes ve­se­lī­bai. Ie­tei­cams re­gu­lā­ri ēst brū­nos rī­sus, piln­grau­du ma­ka­ro­nus, piln­grau­du mai­zi u.c.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.