PILDĪTAS OLAS: Da­žas ne­tra­di­ci­o­nā­las re­cep­tes

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Liels dau­dzums cie­ti vā­rī­tu olu paš­laik pie­der pie lie­tas jeb­ku­rā mā­jā, kur nav sve­ša Liel­die­nu svi­nē­ša­na. Tām, kas ak­tī­vi ka­ro­ju­šas, pa­ras­ti ir sa­dau­zī­ta čau­ma­la, kas turp­mā­ko gla­bā­ša­nu pa­da­ra pro­ble­mā­tis­ku. Un ko nu tur gla­bāt – kad tad vēl ēdīs olas, ja ne ta­gad? Pa­vi­sam sa­dau­zī­tās un tās, ku­ras ne­iz­do­das glī­ti no­lo­bīt, iz­man­to­ja­mas sa­lā­tiem vai sa­ce­pu­miem, bet no pā­rē­jām lai top pil­dī­tas olas.

Katrs tās var pa­ga­ta­vot at­bil­sto­ši sa­va le­dus­skap­ja sa­tu­ram, gar­šas iz­jū­tai un fan­tā­zi­jas li­do­ju­mam. Pē­dē­jais ir pats sva­rī­gā­kais. Āt­ri un vien­kār­ši var iz­vei­dot kla­sis­kās pil­dī­tās olu pu­sī­tes, bet, ja ir prieks un laiks dar­bo­ties, var da­ri­nāt arī mu­ci­ņas, lai­vi­ņas, gro­zi­ņus, tulp­ju zie­dus, muš­mi­rī­tes, pat za­ķus un pe­les.

Pro­tams, jā­ie­vē­ro olu de­rī­gu­ma ter­miņš, bet nav jā­cen­šas sa­gā­dāt ļo­ti, ļo­ti svai­gas. Olām, ku­ru de­rī­gu­ma ter­miņš jau pa­ma­zām tu­vo­jas bei­gām, pēc vā­rī­ša­nas ir vieg­lāk no­lo­bīt čau­ma­lu. Mēs pa­ras­ti do­dam priekš­ro­ku mai­gam, krēm­vei­dī­gam olu pil­dī­ju­mam, ku­rā olu dzel­te­nu­mi sa­mī­cī­ti un sa­pu­to­ti ar ma­jo­nē­zi, bet pil­dī­jums var būt arī ļo­ti pi­kants. Ir ne­skai­tā­mi va­ri­an­ti, ko tam pie­jaukt klāt un ko likt uz jau sa­ga­ta­vo­tām olām, lai kat­ra gar­šo­tu pa­vi­sam ci­tā­di.

Da­žas ne­tra­di­ci­o­nā­las re­cep­tes

  • Bez ma­jo­nē­zes. Se­šas vā­rī­tas olas pār­griež ga­re­nis­ki, iz­ņem dzel­te­nu­mus, pie­vie­no trīs tēj­ka­ro­tes jo­gur­ta, vie­nu tēj­ka­ro­ti čat­ni­ja, pus­tēj­ka­ro­ti ka­ri­ja, ne­daudz sāls un ka­pā­tus ze­mes­riek­stus. Vi­su rū­pī­gi sa­mai­sa, pil­da sa­ga­ta­vo­ta­jos bal­tu­mos.
  • Ar krauk­šķī­giem dār­ze­ņiem. Se­šas vā­rī­tas olas pār­griež, dzel­te­nu­mus sa­pu­to ar trim ēdam­ka­ro­tēm ma­jo­nē­zes, pie­vie­no vie­nu ēdam­ka­ro­ti sī­ki sa­griez­tas sar­ka­nās pap­ri­kas, vie­nu ēdam­ka­ro­ti sa­griez­tu se­le­ri­ju kā­tu un vie­nu ēdam­ka­ro­ti za­ļo lo­ci­ņu. Pil­da olās, ro­tā ar za­ļu­miem, var kat­rai olai uz­likt lo­bī­ta val­riek­sta pu­sī­ti.
  • Ar kal­mā­ru sa­lā­tiem. Kal­mā­ru taus­tek­ļus iz­vā­ra, at­dze­sē, no­tī­ra un sa­maļ ga­ļas­ma­šī­nā ko­pā ar sī­po­liem. Pie­vie­no ka­pā­tus za­ļu­mus, olu dzel­te­nu­mus, sā­li, pi­pa­rus un ma­jo­nē­zi.
  • Ar ma­zu tau­ku sa­tu­ru. Se­šām vā­rī­tām pār­griez­tām olām iz­ņem dzel­te­nu­mus, tos sa­mī­ca ar trim ēdam­ka­ro­tēm vāj­pie­na biez­pie­na, pie­vie­no ne­daudz kal­tē­tu pē­ter­sī­ļu vai ba­zi­li­ka, pēc gar­šas - ābo­lu eti­ķi, sā­li, pi­pa­rus. Pil­da olās, uz­kai­sa ne­daudz lo­ci­ņu.
  • Cep­tas pil­dī­tas olas. Vā­rī­tas olas ga­re­nis­ki pār­griež, dzel­te­nu­mus sa­mē­rā rup­ji sa­ka­pā, pie­vie­no ku­bi­ņos sa­griez­tu kū­pi­nā­tu vai cep­tu cū­kas šķiņ­ķi, ka­pā­tu vā­rī­tu bur­kā­nu un spie­dē sa­spies­tu ķip­lo­ka dai­vi­ņu. Olas no­vie­to uz plāts, liek kar­stā ce­peš­krās­nī un cep, līdz augš­pu­sē vei­do­jas zel­tai­na ga­ro­zi­ņa.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais