RECEPTES: Ko interesantu likt uz Lieldienu galda

© F64

Liel­die­nās nav jā­pa­liek bez sal­du­miem, vai ne? Ga­dā ir pie­tie­ka­mi daudz ci­tu die­nu, kad no tiem var un pat va­jag at­tu­rē­ties. Mums, ie­spē­jams, jā­cen­šas at­kal at­gūt ro­be­žu, kas šķir svēt­ku un ik­die­nas ēdien­kar­ti. La­bā­kos lai­kos tām bi­ja ten­den­ce vie­nā­do­ties, tā­pēc kļu­va ar­vien grū­tāk kā­du ie­prie­ci­nāt un pār­steigt ar svēt­ku cie­nas­tu. Arī vis­gar­dā­kie ce­pu­mi, mai­zī­tes, kū­kas vai kēk­si ne­sa­gā­dā tā­du prie­ku, ja ir pie­e­ja­mi kat­ru die­nu.

Ta­gad esam kļu­vu­ši tau­pī­gā­ki un, gri­bē­tos ti­cēt, arī pras­mī­gā­ki, ide­jām ba­gā­tā­ki. Gar­du­mu ga­ta­vo­ša­nā ta­gad ne­re­ti grib ie­mē­ģi­nāt ro­ku arī tie, kas reiz bi­ja zvē­ri­nā­ti pie plīts stā­vē­ša­nas pre­ti­nie­ki. Do­mā­jams, ka dau­dzās ģi­me­nēs ne ti­kai krā­sos Liel­die­nu olas, bet arī iz­ceps kaut ko sal­du un gar­šī­gu. Lat­vie­šu tra­di­ci­o­nā­la­jā vir­tu­vē nav vie­nas īpa­šas Liel­die­nu kū­kas vai mai­zes, kā­das ir krie­viem, an­gļiem, itā­ļiem un ci­tām tau­tām. To­ties mums ir brī­vā­kas ie­spē­jas im­pro­vi­zēt, kaut ko va­ram iz­do­māt pa­ši, kaut ko pa­ta­pi­nāt no ci­tiem. Tas var būt kaut kas pa­vi­sam vien­kāršs un sa­lī­dzi­no­ši lēts, bet var būt arī smalks un darb­ie­til­pīgs. Ja rū­pī­gi iz­la­sa re­cep­ti, sa­gā­dā un sa­liek pa ro­kai vi­sas va­ja­dzī­gās izej­vie­las un rī­ko­jas bez lie­kas stei­gas, viss iz­do­das lie­lis­ki.

Re­cep­tes

  • Liel­die­nu ce­pu­mi no smil­šu mīk­las (at­tē­lā). Sa­stāv­da­ļas (ap­tu­ve­ni 30 ce­pu­mu pa­ga­ta­vo­ša­nai). 250 g kvie­šu mil­tu, 50 g sa­smal­ci­nā­tu man­de­ļu, 150 g Dan­suk­ker Fa­rī­na cu­ku­ra, vie­na ēdam­ka­ro­te Dan­suk­ker va­ni­ļas cu­ku­ra, vie­na ola, 150 g svies­ta vai mar­ga­rī­na; pil­dī­ju­mam: 200 g aug­stas kva­li­tā­tes bal­tās vai pie­na šo­ko­lā­des, 50 g svies­ta vai mar­ga­rī­na; ro­tā­ša­nai: 300 g Dan­suk­ker bal­tā pū­der­cu­ku­ra vai Dan­suk­ker pū­der­cu­ku­ra ar šo­ko­lā­des gar­šu, 15 ml iz­kau­sē­ta mar­ga­rī­na vai au­gu eļ­ļas, 30 ml ūdens vai aug­ļu su­las. Pa­ga­ta­vo­ša­na. Sa­jauc vi­sas mīk­las sa­stāv­da­ļas. Ie­liek mīk­lu plast­ma­sas mai­si­ņā vai ie­tin pār­ti­kas plē­vē un at­dze­sē le­dus­ska­pī vis­maz 30 mi­nū­tes. Ap­kai­sa dar­ba vir­smu ar mil­tiem un iz­rul­lē mīk­lu 2-3 mm bie­zu­mā. Iz­spiež vai iz­griež no mīk­las fi­gū­ri­ņas un liek tās uz plāts, kas iz­klā­ta ar ce­pa­mo pa­pī­ru. Cep krāsns vi­dus­da­ļā 200 grā­du tem­pe­ra­tū­rā ap­mē­ram 15 mi­nū­tes. At­dze­sē is­ta­bas tem­pe­ra­tū­rā. Ce­pu­mus sa­da­la di­vās da­ļās. Uz lē­nas uguns iz­kau­sē svies­tu vai mar­ga­rī­nu, pie­vie­no sa­dru­pi­nā­tu šo­ko­lā­di un ļauj, lai iz­kūst. At­dze­sē ap­mē­ram stun­du, tad ar mik­se­ri sa­kuļ at­dze­sē­to ma­su. Uz­klāj to pu­sei ce­pu­mu, tad ot­ru pu­si ce­pu­mu vieg­li uz­spiež pir­ma­jiem vir­sū. Sa­jauc ro­tā­ša­nai pa­re­dzē­tās sa­stāv­da­ļas un ro­tā ce­pu­mus, lie­kot lie­tā sa­vu fan­tā­zi­ju. Pie­bil­de. Ce­pu­mus var pa­sniegt arī bez pil­dī­ju­ma. Da­žos ce­pu­mos var iz­spiest cau­ru­mus un iz­man­tot ce­pu­mus kā pie­ka­ri­nā­mas Liel­die­nu de­ko­rā­ci­jas.
  • Ku­ličs. Sa­stāv­da­ļas. 800 g kvie­šu mil­tu, 200 g svies­ta, 200 g cu­ku­ra, vie­na glā­ze pie­na, pie­cas olas, 50 g pre­sē­tā rau­ga, 200 g sa­griez­tu žā­vē­tu apri­ko­žu, šķip­sni­ņa sāls. Pa­ga­ta­vo­ša­na. Svies­tu iz­kau­sē, pie­vie­no kar­stu pie­nu, cu­ku­ru, sā­li, vi­su sa­jauc un at­dze­sē, lai ma­sa bū­tu vieg­li sil­ta. Pie­vie­no mil­tus, ne­lie­lā pie­na dau­dzu­mā iz­šķī­di­nā­tu rau­gu, kār­tī­gi sa­mai­sa, liek sil­tā vie­tā rau­dzē­ties. Uz­rū­gu­šai ma­sai pie­vie­no olu dzel­te­nu­mus un stin­grās pu­tās sa­pu­to­tus bal­tu­mus, mil­tos ap­vi­ļā­tas sa­griez­tas apri­ko­zes, ja ne­pie­cie­šams, pie­liek vēl mil­tus, lai iz­nāk­tu kon­sis­ten­ce kā kēk­sa mīk­lai. Liek apa­ļā veid­nē, aiz­pil­dot to ar mīk­lu ne vai­rāk kā līdz pu­sei, at­stāj sil­tā vie­tā. Kad mīk­la pa­cē­lu­sies līdz veid­nes ma­lai, liek ce­peš­krās­nī, kas ie­sil­dī­ta līdz 180 grā­du tem­pe­ra­tū­rai, cep ga­ta­vu.
  • Vā­rī­tā pas­ha. Sa­stāv­da­ļas. 1 kg biez­pie­na, 5 olas, 200 g svies­ta, 400 g skā­bā krē­ju­ma, 300 g cu­ku­ra, 50 g man­de­ļu, 50 g ro­zī­ņu, va­ni­ļas cu­kurs. Pa­ga­ta­vo­ša­na. Biez­pie­nu un at­lai­di­nā­tu svies­tu iz­berž caur sie­tu, pie­vie­no krē­ju­mu, rū­pī­gi sa­mai­sa, liek kat­lā uz plīts un, ne­pār­trauk­ti mai­sot, uz­vā­ra. No­ņem no uguns un cik vien ie­spē­jams āt­ri at­dze­sē, tur­pi­not mai­sīt. At­dzi­su­šai pie­vie­no cu­ku­ru, ro­zī­nes, man­de­les, va­ni­ļas cu­ku­ru, liek veid­nē, kas iz­klā­ta ar vieg­li mit­ru mar­li, sa­blī­vē, uz­liek vir­sū pie­mē­ro­ta lie­lu­ma šķī­vī­ti un ne­lie­lu slo­gu. Uz vie­nu dien­nak­ti ie­liek le­dus­ska­pī.
  • Ce­pu­mi ar biez­pie­nu. Sa­stāv­da­ļas. Vie­na glā­ze mil­tu, 200 g biez­pie­na, 100 g svies­ta, vie­na ola, pus­glā­ze cu­ku­ra, šķip­sni­ņa so­das, vie­na cit­ro­na mi­zi­ņa. Pa­ga­ta­vo­ša­na. Mil­tiem pie­jauc so­du, tos iz­si­jā caur sie­tu. Svies­tu pu­to ar cu­ku­ru, pie­vie­no cit­ro­nam no­rī­vē­to dzel­te­no vir­smi­zi­ņu, tur­pi­na pu­tot 5-7 mi­nū­tes, pie­vie­no olu, caur sie­tu iz­berz­tu biez­pie­nu, bei­gās - mil­tus ar so­du. Pus­mi­nū­tes lai­kā sa­mī­ca vien­da­bī­gu mīk­lu. Vei­do no tās da­žā­das fi­gū­ri­ņas, liek uz ie­tau­ko­tas plāts, cep 240 grā­du tem­pe­ra­tū­rā 10-12 mi­nū­tes.
  • Gai­sī­gā man­de­ļu kū­ka. Sa­stāv­da­ļas. 1 glā­ze mil­tu, treš­daļ­glā­ze cu­ku­ra, pus­glā­ze man­de­ļu skai­di­ņu, 8 olu bal­tu­mi, va­ni­ļas cu­kurs. Pa­ga­ta­vo­ša­na. At­dze­sē­tus olu bal­tu­mus sa­pu­to stin­grās pu­tās, pu­to­ša­nas bei­gās pie­vie­no pu­si cu­ku­ra, ie­ci­lā pā­rē­jās sa­stāv­da­ļas. Liek uz plāts, kas iz­klā­ta ar ce­pa­mo pa­pī­ru, cep 160-180 grā­du tem­pe­ra­tū­rā 30-40 mi­nū­tes.
  • Ma­zie Liel­die­nu kēk­si­ņi. Sa­stāv­da­ļas. 100 g svies­ta, 100 g cu­ku­ra, 2 olas, 1 glā­ze mil­tu, 5 ēdam­ka­ro­tes pie­na, va­ni­ļas cu­kurs vai esen­ce, 2 ēdam­ka­ro­tes ko­kos­riek­stu skai­di­ņu, 50 g žā­vē­tu ķir­šu, ga­ta­vā bal­tā gla­zū­ra, krā­sai­nas cu­ku­ra pēr­lī­tes. Pa­ga­ta­vo­ša­na. Mīk­stu svies­tu kār­tī­gi sa­pu­to ar cu­ku­ru, pa vie­nai pie­liek olas un tur­pi­na pu­tot, līdz ie­gūst vien­da­bī­gu krēm­vei­da ma­su, pie­vie­no mil­tus, pie­nu, va­ni­ļu un ko­ko­sa skai­di­ņas, kā arī mil­tos ap­vi­ļā­tus sa­griez­tus žā­vē­tos ķir­šus. Mīk­lu liek veid­nī­tēs, cep ce­peš­krās­nī 180 grā­du tem­pe­ra­tū­rā ap­tu­ve­ni 20 mi­nū­tes. Iz­ņem kēk­si­ņus no veid­nes, at­dze­sē, gla­zē, uz­kai­sa de­ko­ra­tī­vās cu­ku­ra pēr­lī­tes, ļauj no­žūt.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais