Uzzini, ko gardu un veselīgu pagatavot no kaņepēm

© Publicitātes foto

Cilvēks, kurš pievēršas pareizam uzturam, vienmēr priecājas, atrodot produktus, kuri ir ne tikai veselīgi, bet arī garšīgi. Kaņepes nenoliedzami ir viens no tādiem, turklāt latviešu virtuvei tradicionāliem produktiem. Vēstures gaitā reizēm nepelnīti piemirstas, reizēm – grūti dabūjamas vai pat nīdētas kā «narkotikas», kaņepes joprojām ir mūsu galdā.

Industriāls kultūraugs ar senu pagātni un perspektīvu nākotni - tā var raksturot kaņepes, jo patiesībā no tām var ražot gandrīz visu to pašu, ko no koksnes, kokvilnas vai naftas, tādēļ arī mūsu valstī tās varētu kļūt par vērā ņemamu videi draudzīgu un atjaunojamu nacionālo resursu.

Nav narkotika

Kaņepei kā industriālam augam ir samērā maza saistība ar marihuānu. Marihuānā ir līdz 25% tetrahidrokanabinola (THC) - psihoaktīvās vielas, kas iedarbojas uz organismu, turpretī industriālajās kaņepēs tās ir mazāk par 0,2%, tāpēc kaņepi nevar dēvēt par narkotisku kultūraugu - tad jau tikpat labi kefīru varētu saukt par alkoholisku dzērienu.

Uzturvērtība

Kaņepju sēklas satur aptuveni 30% eļļas, no kurām līdz pat 90% ir polinepiesātinātās taukskābes, piemēram, omega3, omega6 un omega9; sēkliņās ir daudz olbaltumvielu un šķiedrvielu, tās satur arī kalciju, kāliju, fosforu, magniju un citas minerālvielas. Kaņepes nesatur glutēnu, tāpēc tās var ēst arī celiakijas pacienti. Nepiesātinātās taukskābes uzturā jālieto, lai rūpētos par sirds un asinsvadu, ādas, matu, nagu, locītavu, arī nervu sistēmas veselību. Šķiedrvielas palīdz uzturēt ilgāku sāta sajūtu, stabilizēt cukura līmeni asinīs un nodrošināt normālu vēdera izeju. Augstā olbaltumvielu satura dēļ kaņepju sēkliņas ir vērā ņemams olbaltumvielu avots veģetāriešiem, vegāniem un citiem cilvēkiem, kuri dažādu apsvērumu dēļ atteikušies no dzīvnieku valsts produktiem. Tas ir arī ideāls produkts gavēņa laikā. Cilvēki, kuri nedzer govs pienu, var gatavot kaņepju pienu: 50 g negrauzdētu kaņepju sēkliņu uz nakti iemērc puslitrā ūdens, pēc tam sablenderē un izkāš.

SIA Iecavnieks&Co no kaņepju sēklām ražo auksti spiestu kaņepju eļļu 0,2 litru un 0,25 litru fasējumā un maltas kaņepes Kaņepju pavalgs, bet jaunums ir smalcinātas kaņepes Kaņepju spēks.

***

Veselības kokteiļi - smūtiji

Sastāvdaļas:

smalcinātas kaņepes Kaņepju spēks

paniņas

mellenes

dažādi augļi (konservētas persiku pusītes, kivi, mango, zemenes)

dažādi zaļumi (sauja spinātu, sauja diļļu, divi seleriju kāti, pētersīļi)

avokado

divi gurķi

puse citrona

Pagatavošana:

Krāsainā smūtija pagatavošanai katru augļu veidu sablenderē atsevišķi. Mellenēm un kivi pievieno tējkaroti Kaņepju spēka un ēdamkaroti paniņu, sablenderē. Sablenderēto augļu masu kārtām lej glāzē.

Zaļā smūtija pagatavošanai izmanto dažādus zaļumus, avokado un gurķus. Visu saliek blenderī un izspiež sulu no puscitrona, pieber trīs ēdamkarotes Kaņepju spēka un pielej glāzi paniņu. Visu kārtīgi sablenderē, līdz iegūts viendabīgs dzēriens

Melleņu smūtija pagatavošanai izmanto sauju melleņu, glāzi paniņu un trīs ēdamkarotes Kaņepju spēka. Visu sablenderē, līdz iegūta viendabīga masa.

Smūtijus var rotāt ar dažādām ogām un augļiem.

***

Kaņepju spēka un spinātu vafeles

Sastāvdaļas:

200 g sviesta

1 glāze miltu

1 glāze cukura

5 olas

2 ēdamkarotes smalcināto kaņepju Kaņepju spēks

Pagatavošana: izkausē sviestu, pievieno cukuru un kārtīgi samaisa. Spinātus nomazgā, nosusina un sablenderē. Masai pievieno olas un spinātus, atkārtoti visu samaisa, līdz veidojas viendabīga masa. Pievieno miltus un Kaņepju spēku, vēlreiz kārtīgi samaisa un atstāj uz pāris minūtēm istabas temperatūrā. Mīklu lej uzkarsētā vafeļu pannā un cep, līdz vafeles gatavas.

Vafeles var pasniegt kopā gan ar augļiem, ogām, dažādām saldajām mērcēm un ievārījumiem, gan ar lasi un svaigajiem sieriem.

***

PRODUKTI

Kaņepju pavalgs, senatnē saukts kaņepju staks.

Tas ir produkts, kuru droši var izmantot arī vegāni, veģetārieši, svaigēdāji. Kaņepju pavalga sastāvā nav dzīvnieku valsts produktu un gatavošanas procesā nenotiek termiskā apstrāde. Lieto uz maizes, putrās, ar biezpienu, kartupeļiem, pākšaugiem u.c.

*

Auksti spiesta kaņepju eļļa ir zaļganā krāsā, aromātiska un garšīga. Tā bagātīgi (līdz pat 80-90%) satur nepiesātinātās taukskābes. Kaņepju eļļu nedrīkst karsēt, to lieto svaigā veidā 1-2 ēdamkarotes dienā. Lieliska piedeva vārītiem kartupeļiem, putrām, salātiem, mērcēm. Pēc atvēršanas uzglabā tumšā, vēsā vietā ( +5 oC - +15 oC, t.i., ledusskapī).

*

Smalcinātas kaņepes Kaņepju spēks. Produkts iegūts no kvalitatīvām sēklām, tās sasmalcinot un daļēji atdalot eļļu. Pulvera sastāvā ir vērtīgās nepiesātinātās taukskābes, augstvērtīgas olbaltumvielas, daudz šķiedrvielu, vitamīni ar antioksidantu īpašībām - A, C, E; minerālvielas (magnijs, kalcijs, dzelzs, fosfors u.c.). Lietošanas iespējas ir daudzveidīgas, piemēram, 1-2 ēdamkarotes Kaņepju spēka var pievienot citrusaugļu sulām, jogurtam, kefīram, zupām; veselīgiem kokteiļiem, pankūku, kēksu, vafeļu, kā arī citu konditorejas izstrādājumu mīklai. Ar Kaņepju spēka pulveri var pārkaisīt salātus, augļus, biezpienu. Pēc atvēršanas uzglabā sausā vietā, cieši aizverot iepakojumu pēc katras lietošanas reizes.

Promo materiāls sadarbībā ar SIA Iecavnieks&Co