Iebildumiem pret lielu sāls patēriņu ir nopietnāks pamats, nekā līdz šim tika uzskatīts, – liecina pētījumu dati.
Atklājas arvien jaunas veselības problēmas, ko tieši vai pastarpināti var veicināt regulāra pārmērīga sāls lietošana uzturā.
Nātrijs ir minerālviela, kas organismam absolūti nepieciešama, taču, pamazām mainoties mūsu uztura tradīcijām, uzņemtā nātrija deva kļuvusi pat divas reizes lielāka, nekā būtu vēlams. Jaunākais amerikāņu zinātnieku uzskats ir tāds, ka pieaugušam cilvēkam dienā nav vajadzīgs vairāk par pieciem gramiem nātrija. To var uzņemt ar divām trešdaļām tējkarotes sāls. Izklausās pietiekami daudz, taču te jāierēķina ne tikai tas sāls, ko turam uz galda sālstrauciņā. Lielākoties sāli uzņemam ar gatavajiem produktiem - sieru, kūpinājumiem, desām, dažādiem konserviem, sausajām zupām un citiem ātri pagatavojamiem ēdieniem, sāļajiem cepumiem un tamlīdzīgiem izstrādājumiem. Aizraujoties ar šiem produktiem, mēs darām sev pāri.
Nevajag pie visām problēmām vainot pašu sāli, kaut gan tas jau izpelnījies kārtējās «baltās nāves» un «klusā slepkavas» titulus. Vienīgi mūsu pašu spēkos ir sekot savam sāls patēriņam, censties aprēķināt, cik liels tas īsti ir, un domāt, kā to ierobežot. Viens no risinājumiem ir pēc iespējas biežāk gatavot ēdienu no svaigiem produktiem mājās - tas ir ieteicams ne jau tikai sāls patēriņa kontroles dēļ vien. Ir cilvēki, kuri aizvāc sālstrauku tālāk no acīm un cenšas sāli nekur nepievienot - arī tas var palīdzēt, ja ir nopietna motivācija. Daži no viņiem izveidojuši interesantas ēdienu receptes, kur sāls trūkumu kompensē garšvielu kombinācijas.
Ja uzņem vairāk nātrija, nekā vajadzīgs, lai organismā nodrošinātu pareizu šķidruma apmaiņu, nervu impulsu pārvadi un muskuļu kontrahēšanos un atslābināšanos, tiek izjaukta smadzeņu ķīmija: sāls lietošana kalpo kā palaidējmehānisms, kas liek izdalīties dopamīnam - vielai, kura cita starpā nosaka arī laimes izjūtu. Veidojas atkarība: jo vairāk sāļo ēdienu ēd, jo vairāk gribas vēl. Tā kā šie ēdieni, piemēram, frī kartupeļi, hamburgeri vai gatavās sviestmaizes, parasti ir arī trekni un kalorijām bagāti, blakusefekts ir arī liekais svars. Ja lieto daudz sāls, pieaug arī slāpes, bet pētījumi rāda, ka ne jau ūdens ir tas, ko slāpju remdēšanai lieto zvērinātie sāls cienītāji. Viņi visbiežāk izvēlas saldus gāzētus dzērienus.
KĀ ATRADINĀTIES
Slimības, ko veicina pārlieks sāls patēriņš