IETEIKUMI, kā nepārmaksāt par zālēm

© Ilze Zvēra/F64

NRA jau informēja par Zāļu valsts aģentūras (ZVA) un biedrības Veselības projekti Latvijai kampaņu Kā nepārmaksāt par zālēm?. ZVA ir sagatavojusi informatīvu bukletu ārstiem Racionāla zāļu izvēle. Tas sniedz vairāk informācijas par ģenērisko zāļu īpašībām, reģistrāciju un lietošanu. Buklets tiks nosūtīts visām ārstu profesionālajām asociācijām Latvijā.

«Izdevumā ietvertā informācija noderēs medicīnas nozares profesionāļiem, kas palīdzētu skaidrot pacientiem individuāli piemērotas izrakstīto zāļu terapijas aspektus un veicinātu viņu izpratni. Tas ir svarīgs nosacījums, lai veicinātu pacienta līdzdalību ārstniecības procesā,» informē ZVA. Papildu informācija par kampaņu ir pieejama arī tīmekļa vietnē www.generiskaszales.lv.

Latvijas Zāļu reģistrā, kas satur informāciju arī par Eiropā centralizēti reģistrētām zālēm, šobrīd ir iekļautas 3567 ģenēriskās un citas patentbrīvās zāles (67%), 1606 oriģinālās zāles (30%) un 120 citu (augu izcelsmes un homeopātiskās) zāļu (2%). Apkopojot informāciju par recepšu zāļu patēriņu populārākajās medikamentu grupās pagājušajā gadā, ZVA secinājusi, ka proporcionāli visvairāk ģenēriskās zāles tiek patērētas nervu sistēmas slimību ārstēšanai (74%), sirds un asinsvadu sistēmas slimību ārstēšanai (69%) un infekcijas slimību ārstēšanai (68%). Cilvēki iegādājas ģenēriskās un citas patentbrīvās recepšu zāles divreiz biežāk nekā oriģinālās recepšu zāles. Savukārt, naudas izteiksmē analizējot oriģinālo zāļu apgrozījuma datus salīdzinājumā ar ģenērisko un citu patentbrīvo zāļu apgrozījumu, secināts, ka pacienti bieži samaksā par oriģinālajām zālēm vairāk. Piemēram, pērn vienas no pieprasītākajām recepšu zālēm pēc aktīvās vielas vispārīgā nosaukuma bija ramiprils, kas paredzētas sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai. Cena oriģinālajām un ģenēriskajām zālēm atšķiras vairākas reizes. Šobrīd oriģinālo zāļu, kuras satur 5 mg ramiprila, maksimāli pieļaujamā aptiekas cena (ar PVN) 28 tablešu iepakojumam ir 6,93 eiro, bet to pašu ramiprilu saturošām ģenēriskajām zālēm - 2,18 eiro.

Zāļu valsts aģentūras tīmekļa vietnē www.zva.gov.lv, sadaļā Reģistrs interesenti var noskaidrot pilnu informāciju par zālēm, tostarp - zāļu aktīvo vielu, maksimāli pieļaujamo cenu aptiekā u.c. informāciju. Tāpat var uzskatāmi pārliecināties, vai ir pieejamas alternatīvas zāles ar to pašu aktīvo vielu, bet par atšķirīgu cenu. Sadaļā Reģistrs un Atvērt meklēšanu Zāļu reģistrā ierakstot zāļu meklēšanas formā vien meklēto zāļu vai aktīvās vielas nepilnu nosaukumu, tiek piedāvāta iespēja izvēlēties atlasītās zāles, kā arī noskaidrot to maksimāli pieļaujamo cenu aptiekā (ar PVN). Turklāt Latvijas Zāļu reģistrā atrodama arī saite uz informāciju par Eiropā centralizēti reģistrētām zālēm, proti, Eiropas Zāļu aģentūras (EMA) apstiprināto zāļu aprakstu, kas domāts ārstam, un lietošanas instrukciju latviešu valodā, kas paredzēta pacientam.

Svarīgākais