NODERĪGI: Kas jāzina par dīgstu audzēšanu mājās

© Rimi gardēžiem

Pavasaris ir īstais laiks, kad savā ēdienkartē iekļaut svaigus un tikko izaugušus dīgstus. "Rimi gardēžiem" sniedz praktiskus padomus par to, kas jāzina par dīgstu audzēšanu mājās.

1. Izvēlies, kuras sēkliņas gribi diedzēt

Vienā traukā nevajadzētu miksēt vairāk kā viena veida sēkliņas, jo to izdīgšanas laiks var atšķirties. Ja vēlies dīgstu miksli, vislabāk tos izdiedzēt un tad samaisīt iegūtos dīgstus.

2. Nepieciešamais inventārs
Diedzēšanai nav vajadzīgas milzīgas dobes - viss, kas tev nepieciešams ir stikla burka vai kāds cits trauks, diedzēšanas siets (der marle vai kāds cits plāns audums, kas ļaus dīgstiem "elpot") un striķis vai gumija (der arī plata matu gumija).

3. Veselīgi!
Dīgsti ir īpaši veselīgi tavam organismam, kā arī ķermenim tos ir vieglāk pārstrādāt nekā dārzeņus vai cieti. Turklāt, diedzējot sēklas un graudus paša uzraudzībā, varēsi būt drošāks par to, lai pie šiem dīgstiem tiku klāt mazāk ķīmisko vielu.

4. Pamēģini arī termiski apstrādāt
Diemžēl nereti dīgstos ir daudz baktēriju, dažas no tām nav visai labvēlīgas organismam, tādēļ, ja nejūties droši, dīgstus vari termiski apstrādāt cepot, tvaicējot vai vārot.

5. Vieglāk nekā šķiet
Ja domā, ka šis nav domāts tev, jo ar augiem esi uz "Jūs", iesakām tomēr pamēģināt, jo dīgsti tiešām prasa maz pūļu - aptuveni 2 minūtes dienā tava laika!

6. Izmanto tīras sēklas un graudus
Pat ja esi tos iegādājies slēgtā iepakojumā, graudi un sēklas pirms tam ir tik un tā ļoti rūpīgi jānoskalo. Jāskalo, kamēr nav neviena netīruma un ūdens ir pilnībā dzidrs. Skalošanas procesā dažas sēklas/graudi uzpeldēs ūdens virspusē - tos neiesakām izmantot diedzēšanā.

7. Kārtīgi iztīri traukus
Pirms diedzēšanas kārtīgi izmazgā un vēlams dezinficē trauku, kurā pēc tam diedzēsi sēkliņas un graudus.

8. Jāapēd ātri
Vislabāk dīgstus ēst uzreiz, kad tie ir gatavi (asniņi izauguši vismaz 1,5-2 mm garumā un saknes vēl nav izdīgušas) vai tuvāko 4 dienu laikā. Ja tomēr nesanāk apēst tik ātri, uzglabā tos 5 grādu temperatūrā ne vairāk kā nedēļu.

9. Bieži jāskalo
Diedzējot sēklas un graudus tie būs katru dienu jāskalo, lai tie nesāktu pelēt.

PAMĀCĪABA, KĀ DIEDZĒT DĀRZEŅUS MĀJĀS

  • Tīrā burkā ieliek noskalotos graudus/sēklas un uzlej tiem tīru, aukstu ūdeni. Ļauj tiem mērcēties;
  • Otrā diena: nokās sēkliņas, ieber tās atpakaļ burkā. Burku nosedz ar audumu vai marli, to nostiprini ar striķi vai gumiju. Novieto burku bļodā ar marles daļu uz leju, lai liekais ūdens varētu notecēt. Šo var aizstāt arī ievietojot sietiņā mitru (tīru!) virtuves dvielu un ieberot tajā sēkliņas;
  • Trešā diena: Noskalo kārtīgi sēkliņas, ievieto tās atpakaļ burkā/sietā;
  • Nākamās dienas: Turpini atkārtot skalošanu, līdz parādās 1,5 - 2 mm garš asniņš. Tad to var ēst!

AVOTS: Rimi gardēžiem

Svarīgākais