Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Māja

SVARĪGĀKAIS, kas jāzina par ne­ve­se­lī­go pal­mu eļ­ļu

© F64

Pal­mu eļ­ļai pie­mīt vis­ze­mā­kā vēr­tī­ba, sa­lī­dzi­not ar ci­tām au­gu eļ­ļām.

Ta­ču ra­žo­tā­jiem tā ir lēts un iz­de­vīgs pro­dukts. Pēc kon­sis­ten­ces - cie­ta, at­gā­di­na cū­ku tau­kus, pa­ras­ti bal­ta, ta­ču mēdz būt arī dzel­te­ni oran­žā un pat sar­ka­ni oran­žā krā­sā. Rak­stu­rī­ga riek­stu gar­ša un smar­ža. Šo eļ­ļu iz­man­to ti­kai da­žu pro­duk­tu ra­žo­ša­nā, un to ne­var no­saukt par ve­se­lī­bai lab­vē­lī­gu. Ja iz­pē­ta eti­ķe­tes uz pār­ti­kas pro­duk­tu ie­pa­ko­ju­ma, tad šo eļ­ļu no­teik­ti va­rēs at­rast mar­ga­rī­nā, arī sie­ra un krē­ju­ma iz­strā­dā­ju­mu, mil­tu iz­strā­dā­ju­mu, sal­du­mu un ci­tu pro­duk­tu sa­stā­vā, ko lie­to­jam ik­die­nā. Pal­mu eļ­ļa sa­tur lie­lu dau­dzu­mu pie­sā­ti­nā­to tauk­skāb­ju. Pro­duk­ti, kas sa­tur šo eļ­ļu, pa­ras­ti il­gi gla­bā­jas un tiem ne­pie­mīt rūg­te­na gar­ša. Tie­ši tā­pēc to iz­man­to, pie­mē­ram, mar­ga­rī­na un eļ­ļas mai­sī­ju­mu ra­žo­ša­nā. Pie­sā­ti­nā­tās tauk­skā­bes pa­aug­sti­na ho­les­te­rī­na lī­me­ni asi­nīs, vei­ci­na ate­ro­skle­ro­zes at­tīs­tī­bu. Sar­ka­no pal­mu eļ­ļu vis­bie­žāk iz­man­to ziep­ju ra­žo­ša­nā, kā arī sve­ču iz­ga­ta­vo­ša­nā. Pal­mu eļ­ļu pla­ši iz­man­to kos­mē­ti­kā se­jas ādas kop­ša­nas pro­ce­dū­rās. No pal­mu eļ­ļas aug­ļiem var ie­gūt ne ti­kai sar­ka­no pal­mu eļ­ļu, bet arī pal­mu aug­ļu sēk­lu eļ­ļu.

Pal­mu eļ­ļas lie­to­ša­na pār­ti­kā jā­vēr­tē ļo­ti kri­tis­ki!

No­de­rī­gi!

Pal­mu eļ­ļas vēr­tī­gās īpa­šī­bas:

* Ba­gāts A (ka­ro­ti­no­ī­du), E vit­amī­na, ko­fer­men­ta Q10 avots. Ka­ro­ti­no­īds ir spē­cīgs an­ti­ok­si­dants, kas lab­vē­lī­gi ie­tek­mē ādas un ma­tu ve­se­lī­bu.

* Pal­mu eļ­ļa sa­tur ap­mē­ram 10 pro­cen­tus po­li­ne­pie­sā­ti­nā­to tauk­skāb­ju. Tās lab­vē­lī­gi ie­dar­bo­jas uz šū­nu ap­gā­di ar ba­ro­jo­šām vie­lām un viel­mai­ņas pro­duk­tu iz­va­dī­ša­nu no šū­nām.

Pal­mu eļ­ļas ne­ga­tī­vās īpa­šī­bas:

* Pie­sā­ti­nā­tās tauk­skā­bes pa­aug­sti­na ho­les­te­rī­na lī­me­ni asi­nīs, vei­ci­na ate­ro­skle­ro­zes, asins­va­du trom­bo­zes, sirds asins­va­du sis­tē­mas sli­mī­bas.

* Pal­mu skā­bes trig­li­ce­rī­di ie­tek­mē pie­na pro­duk­tu, ku­ru ra­žo­ša­nā tie tiek iz­man­to­ti, grū­tu kūs­ta­mī­bu. Šī eļ­ļa kūst ti­kai ap­mē­ram 42 grā­du Cel­si­ja tem­pe­ra­tū­rā. Tad, kad tā no­kļūst or­ga­nis­mā, ne­iz­zūd, bet uz­krā­jas. Re­zul­tā­tā var ras­ties gre­mo­ša­nas trau­cē­ju­mi.

Re­cep­tes

1) Sau­sai ādai, kas lo­bās, var iz­man­tot sar­ka­no pal­mu eļ­ļu kā krē­mu vai kā ba­ro­jo­šu un mīk­sti­no­šu mas­ku se­jai.

2) Ja pal­mu eļ­ļu pa­re­dzēts iz­man­tot krē­ma vie­tā, tad to var uz­klāt uz se­jas, arī acu zo­nā, un ļaut, lai tā ie­sū­cas 10 līdz 15 mi­nū­tes. Lie­ko var no­tī­rīt ar pa­pī­ra sal­ve­ti. Ļo­ti vēr­tī­gi to iz­man­tot kā nakts krē­mu.

3) Ja šķiet, ka šāds pal­mu eļ­ļas krēms ir pā­rāk smags, tad to ie­tei­cams iz­man­tot kos­mē­tis­kos mai­sī­ju­mos. Tēj­ka­ro­ti šā­das eļ­ļas var pie­vie­not jeb­ku­ram mai­sī­ju­mam, kas pa­ga­ta­vots mā­jās, lai ādu ba­ro­tu, mit­ri­nā­tu un mīk­sti­nā­tu.

4) Iz­man­to­jot pal­mu eļ­ļu kā mas­ku, to ie­tei­cams uz­klāt uz se­jas 30 līdz 40 mi­nū­tes un pēc tam no­maz­gāt ar sil­tu ūde­ni.

5) Pal­mu eļ­ļu var sa­jaukt vie­nā­dās pro­por­ci­jās ar ko­ko­sa un olīv­eļ­ļu. To liet­de­rī­gi iz­man­tot jeb­ku­ram ādas ti­pam, iz­ņe­mot tau­kai­nu.