NODERĪGI: Ūdens aerobika grūtniecēm

© depositphotos.com

Grūtniecības laiks jebkurai sievietei ir ļoti īpašs un reizē trauksmains, jo ir jārūpējas gan par savu, gan gaidāmā mazuļa labsajūtu. Tāpēc šajā laikā ir ļoti svarīgs ne tikai pareizs uzturs, vitamīnu uzņemšana un regulāras medicīniskās apskates, bet arī mērenas fiziskas aktivitātes. Dažādi sporta klubi piedāvā visdažādākās grūtnieču fitnesa programmas, tomēr īpaši populāra ir ūdens aerobika.

Kāpēc grūtniecēm iesaka izvēlēties vingrošanu ūdenī, stāsta pieredzējusī ūdens aerobikas trenere, GM Baseins (gmbaseins.lv) vadītāja Gunta Meldere.

1. Var sākt nodarboties tieši grūtniecības laikā

Ūdens aerobika ir viena no retajām fiziskajām aktivitātēm, ar ko var sākt nodarboties tieši grūtniecības laikā, jo ir saudzīga gan pret topošo māmiņu, gan mazuli. Ūdenī gandrīz nav iespējams kaitēt sev vai mazulim, pretēji daudzām citām aktivitātēm uz sauszemes. Konsultējoties ar ginekologu, vingrot var sākt grūtniecības 12. nedēļā, un, ja māmiņa jūtas labi, tad vingrot iespējams līdz pat dzemdībām.

2. Vienīgā iespēja pagulēt uz vēdera

Nodarbības ir piemērotas ikvienai topošajai māmiņai - gan tām, kuras jau iepriekš ir sportojušas, gan tām, kuras vēlas uzsākt fiziskas aktivitātes. Ūdens nodarbības grūtniecei ir vienīgā iespēja pagulēt uz vēdera, atslogot mugurkaulu un pilnīgi relaksēties.

3. Sagatavo organismu dzemdībām

Vingrošana ūdenī ļoti labi palīdzēs māmiņai sagatavoties dzemdībām, jo ūdens aerobika trenē un stiepj visas muskuļu grupas. Tāpat fiziskās aktivitātes grūtniecības laikā veicina asins pieplūdi iegurnī, kas savukārt atvieglos kontrakciju sāpes dzemdību laikā. Nodarbībās topošās māmiņas var iemācīties arī pareizi elpot un atslābināties, kas arī dzemdībās ir ļoti svarīgi.

4. Pozitīvi ietekmē ķermeņa labsajūtu

Ūdens aerobika aktivizē vielmaiņu un stiprina imunitāti. Kā ikviena fiziskā nodarbe, tā stiprina sirds un asinsvadu sistēmu, līdz ar to pozitīvi ietekmē ķermeņa labsajūtu un veicina asinsriti, kas ir svarīgi, lai mazulim piegādātu skābekli. Vingrošana ūdenī grūtniecības laikā arī lieliski palīdz atbrīvoties no stresa, satraukuma un negatīvām emocijām.

***

NODARBĪBAS ŪDENĪ

• ir ļoti saudzīgs treniņu veids, kas stiprina veselību

• trenē visas muskuļu grupas, vienlaikus atslogojot locītavas un saudzējot mugurkaulu

• dod psiholoģisku atslodzi no ikdienas stresa, relaksē un atbrīvo no saspringuma

• aktivizē vielmaiņu

• uzlabo asins cirkulāciju, stimulē sirdsasinsvadu sistēmu

• ir piemērotas ikvienam - ikvienā vecumā un ar dažādu sagatavotības līmeni

• sniedz labāku pašsajūtu un skaistāku, tvirtāku figūru, jo ūdens plūsma uzlabo ādas elastību, izlīdzinās un samazinās zemādas tauku slānis (celulīts)

Īpaši iesaka: grūtniecēm, cilvēkiem ar muguras sāpēm, palielinātu ķermeņa svaru vai vāju ķermeņa muskulatūru, rehabilitācijas periodā, kā arī tiem, kuri neprot peldēt



Svarīgākais