Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Māja

Izdomas ceļojums virtuvē

© Privāts arhīvs

«Interese par ēst gatavošanu man aizsākās vienlaikus ar veģetārismu apmēram pirms astoņiem gadiem. Kopā ar draugu Mārtiņu pārcēlāmies dzīvot uz māju, kur sākumā nebija virtuves. Tad pārtikām no čipsiem, ķiploku mērces, sausajām zupām un lielās Fazer šokolādes,» ar smaidu atceras bloga edamzale.lv veidotāja Maruta Rampāne.

Kad abi tikuši pie virtuves, bijuši laimīgi, ka beidzot var nodoties ēst gatavošanai. Maruta stāsta, ka kopš bērnības, esot laukos pie vecmāmiņas, iemīļojusi dzīvniekus, redzējusi tā sauktās cūku bēres, kas atstājis dziļu iespaidu. «Pusaudzes vecumā sapratu, ka man nepatīk ēst gaļu, kļūst smagi. Izlasīju arī rakstu par veģetārismu, un abas ar māsu izdomājām, ka būsim veģetārietes.» Vēlāk, jau apzinātā vecumā, ar draugu no veģetārisma pārgājuši uz vegānisku ēdienkarti. «Tolaik Latvijā nebija daudz alternatīvu produktu. Bija jādomā: ko ēdīsim? Siers bija pēdējais, no kā bija grūti atteikties, lai kļūtu par vegāniem. Taču tad izlasīju, ka tas izraisa vieglu atkarību, un teicu: «Nē, siers mani neuzvarēs!»» Maruta priecājas, ka tagad nopērkami arī vegāniskie sieri.

Pakāpeniski un loģiski

Reizē ar vegānisma ienākšanu viņas dzīvē arī sākusies īstā aizraušanās ar ēst gatavošanu. «Pirms tam bija vienkārši - cepeškrāsnī jāieliek ēdiens, pa virsu jāuzkaisa siers, kurš izkūst un uzlabo jebkura ēdiena garšu.» Blogere vērtē, ka pāreja notikusi pakāpeniski, loģiski un viegli. Marutas ēdienkarte ir bagāta ar dažādiem dārzeņiem un zaļumiem, arī ar pākšaugiem, soju saturošiem produktiem, riekstiem.

Vai vegānisms ir dārgs dzīvesveids? «Ja vēlamies ēst sabalansētu, daudzveidīgu un veselīgu ēdienu, jebkurš uztura veids ir salīdzinoši dārgāks, taču, protams, arī tad ir iespējams izvēlēties gan lētākus, gan dārgākus produktus.» Viņa novērojusi, ka pēdējos gados daudzi uzturā lieto dažādus «superfūdus» (čia sēklas, godži ogas un citus), taču arī pašiem netrūkst veselīgu produktu, piemēram, linsēklas un dzērvenes. Viņa ēst gatavojot katru dienu. No rītiem blogere galvenokārt izvēlas zaļos kokteiļus, bet garākās ēšanas reizes iznākot brīvdienās, kad to varot darīt nesteidzīgi un kurās neiztrūkstoši ir daudz salātu. «Cilvēkiem ir izveidojies stereotips, ka vegāni visu laiku ēd tikai salātus. Protams, tajā ir daļa patiesības, taču cilvēkiem parasti stāstu, ka tie ir pilnvērtīga, svaiga maltīte, kas bagāta ar olbaltumvielām, ogļhidrātiem un vitamīniem.»

No mazumiņa - maksimumu

Maruta spriež, ka esot viena no pirmajām vegāniem domātā bloga veidotājām Latvijā.

«Visiem tik daudz stāstīju par ēšanu, tāpēc nodomāju, ka labāk savas domas par ēšanu apkopošu vienuviet blogā, kuru interesēs - tas lasīs,» atceras Maruta, kas blogu sāka veidot apmēram pirms sešiem gadiem. «Kur rodas idejas jauniem ēdieniem?» Prasmīgā ēst gatavotāja atklāj vienkāršu patiesību - tiekot atvērts ledusskapis, kurā lūkojot, kuri produkti ātrāk var sabojāties, jo pašai ļoti nepatīk izmest laukā ēdienu. «Nesen iegādājos grāmatu par japāņu gatavošanas skolu. Tā stāsta, kā pilnībā tiek izmantoti visi produkti. Ar to ļoti aizrāvos un ekoskolu forumā uzstājos ar lekcijām par šo tēmu,» atklāj Maruta un stāsta piemēru par balto redīsu jeb daikonu. «Japāņi no redīsa lapām pagatavo salātus, no kaltētās mizas izvāra buljonu, bet mīkstumu izmanto sautējumā vai sagriež plānās strēmelēs un tajās kaut ko ietin. Man ļoti patīk šāda pieeja, ka no mazumiņa produkta var iegūt maksimumu. Tas ir gudri un viedi. Un to var darīt ar daudziem produktiem.»

Marutas atklājums esot kartupeļu mizu čipsi. Tie esot fantastiski - kraukšķīgi un garšīgi! Kārtīgi nomazgā kartupeļus un nomizo. Mizas apslaka ar olīveļļu, uzkaisa sāli, piparus un liek cepeškrāsnī cepties. «Cilvēki bieži vien izmet laukā vērtīgo. Redzēju raidījumā, kā viens pavārs pienā izvārīja kartupeļu mizas, tad tās izņēma un pienā lika vārīties kartupeļus, lai pagatavotu biezputru.» Nesen gatavojusi krāsnī ceptas vīnogas, kas agrāk šķita dīvaini. Ņem vīnogas bez kauliņiem, uzslaka olīveļļu, uzkaisa sāli un piparus, pievieno garšaugus - rozmarīnu un timiānu -, balzamiko etiķi un liek krāsnī 200 grādu Celsija temperatūrā uz 15-20 minūtēm. Blogere iesaka šādas vīnogas baudīt kombinācijā ar sieru.

Siers no riekstiem

Maruta izstāsta recepti, kā no riekstiem var pagatavot sieru. Izmanto pienskābās baktērijas, kas nopērkamas tabletēs, vai dabisko ieraugu - skābu kāpostu sulu. Izmērcē Indijas riekstus, sablenderē, pievieno baktērijas vai sulu. Liek raudzēties zem plēves vai vāka. Kad tas nedaudz uzrūgst, pievieno garšvielas - ķiploku, sīpolu pulveri, citrona sulu un rauga pārslas. Šādu sieru var noturēt līdz mēnesim, garša - bagātīga, niansēta. «Savukārt ātro sieru var pagatavot šādi - izmērcē Indijas riekstus, liek blenderī kopā ar ūdeni, pievieno iepriekšminētās garšvielas un nedaudz - auzu pārslu, kas piešķir sieram raksturīgo ķepīgumu. Var baudīt kopā ar ceptajām vīnogām.»

Marutai visbiežāk iznākot gatavot dažādus apceptus dārzeņus, kas bagātināti ar garšvielām. Mēģinot sadraudzēties ar bietēm, bet pagaidām neizdodas. Labprāt gatavo sāļos ēdienus, svaigēdāju kūkas - retāk, jo neesot saldummīle, taču ar tām iepriecina draugus. Stāstot par dārzeņu izmantojumu, Maruta aicina sadraudzēties ar Briseles kāpostu, no kuriem viņa gatavojot čipsus vai cepot krāsnī, un brokoļiem. Tos viņa liekot uzkarsētā pannā, lai ātri aprauj, pievieno nedaudz ūdens, ļauj tos apbrūnināt. Pēc tam pievieno nedaudz sojas mērces, citrona sulu un smalki sakapātu ķiploku. Virsū uzkaisa apgrauzdētas sezama sēkliņas, piedevās - nūdeles vai rīsi un cepts tofu. «Produktus jāprot pagatavot, arī zināmo ķirbi, jo to šķirnes ir dažādas. Krāsnī cepts ķirbis ar rozmarīnu, sāli un olīveļļu lieliski garšo. Rudenī no tā var pagatavot kādu ēdienu no indiešu virtuves ar daudzām garšvielām - ingveru, kurkumu, koriandru -, sildošs ēdiens, kas stiprina veselību. Ja ķirbis neiet pie sirds, to var pievienot tomātu - sarkano lēcu - ingvera zupai. Neviens pat nepamanīs, ka tur ir pievienots ķirbis.»

Atklāt garšu saderību

Mājās virtuvē ar prieku darbojas gan Maruta, gan Mārtiņš. «Ja izlemjam gatavot suši, tad draugs gatavo rīsus, bet, ja picu, tad viņš - mīklu, es - pārējo. Mēs darbojamies kopīgi. Mārtiņš ievēro visas proporcijas, bet es vairāk gatavoju pēc izjūtām. Kad piedalos pasākumos vai vadu meistarklases par ēst gatavošanu, tad Mārtiņš ir mans labākais atbalsts un palīgs,» ģimenes modeli atklāj viņa. «Man patīk dalīties savās zināšanās ar citiem un runāt par ēst gatavošanu, izstāstīt gatavošanas pamatprincipus, kur nopirkt produktus, iepazīstināt ar garšvielām.» Viņa ievērojusi, ka Latvijā populārs ir baziliks, no salātiem rukola. «Man patīk kumīns, koriandrs, čili. Asajos ēdienos izmēģinu dažādus piparus, ar tiem var eksperimentēt. Iesaku iepazīt kumīnu, sildoša, ziemā noderīga garšviela.» Viņa iesaka ielūkoties arī grāmatā Veģetāro garšu bībele, kas atklāj dažādu garšu saderību. Rezultātā cilvēks gūst labu treniņu, izkopj savas prasmes garšu saderībā un tiek mudināts doties izdomas ceļojumā, kā pagatavot garšīgu ēdienu, - atzīst Maruta, kura tagad vēloties izzināt etnisko ēdienu gatavošanas nianses.

***

Sarkano kāpostu salāti ar edamame pupiņām un tahini ingvera mērci

Sastāvdaļas:

• 2 lielas sarkanā kāposta lapas, sagrieztas plānās strēmelītēs

• 1 vidēja izmēra burkāns, sagriezts strēmelītēs

• 100 g edamame pupiņu pākšu

• 1 ēd.k. melnā sezama sēklu vai nedaudz apgrauzdētu sezama sēklu

• šķipsniņa sāls

Mērcei:

• 2 tējk. tahini (sezama sēklu pastas)

• 1/2 ēd.k. sojas mērces

• 1 1/2 tējk. citrona sulas

• 1-2 tējk. smalki sarīvēta ingvera

• 1 ēd.k. ūdens

• šķipsniņa čili pārslu

Pagatavošana:

sāk ar edamame pupiņu sagatavošanu - tās ar visām pākstīm liek verdošā ūdenī, vāra apmēram 2 minūtes, tad noskalo aukstā ūdenī un izloba no pākstīm. Bļodā samaisa sagrieztos kāpostus un burkānus, pārkaisa ar sāli un ar rokām nedaudz pamīca, lai kļūst mīkstāki. Mazākā bļodiņā samaisa visas mērces sastāvdaļas un pievieno burkāniem un kāpostiem. Samaisa.

Pievieno arī edamame pupiņas un melno sezamu, samaisa.

Var ēst uzreiz vai ļaut garšām kādu stundiņu savilkties.

***

Kesadijas jeb Pildīti tortiju trijstūrīši

Sastāvdaļas (4 tortiju pildīšanai, pietiek 4 personām):

• 4 ķiploka daiviņas, smalki sakapātas

• 1 sīpols, smalki sakapāts

• 1 tējk. kumīna sēklu, apceptu un samaltu

• 1/2 tējk. paprikas pulvera

• 1/2 tējk. malta koriandra

• 1/2 tējk. oregano

• 1 mazs burkāns, sagriezts plānās, īsās strēmelītēs

• 1 bundžiņa (400 g) pupiņu vai turku zirņu, noskalotu

• 1/2 paprikas, sagrieztas plānās strēmelītēs

• 6 ķirštomāti, sagriezti 46 daļās

• 1/2 ēd.k. sojas mērces

• 1/8 tējk. čipotles, asās vai saldās kūpinātās paprikas pulvera

• kinza, rupji sakapāta

• 4 tortijas

• humoss, majonēze vai kāda mērcīte

• olīveļļa un rapšu eļļa apcepšanai

Pagatavošana: pannā uzkarsē olīveļļu, nelielā temperatūrā apcep ķiploku, līdz tas sāk smaržot. Pievieno sīpolu un cep, līdz tas kļuvis caurspīdīgs. Pievieno visas garšvielas, izņemot čipotles/kūpināto papriku, samaisa un mazu brītiņu pacep. Liek klāt burkānus un karsē, līdz tie kļuvuši nedaudz mīkstāki. Pievieno pupiņas, papriku, ķirštomātus, palielina temperatūru un maisot visu kārtīgi uzkarsē. Beigās pievieno sojas mērci un čipotles vai kūpinātās paprikas pulveri. Samaisa un liek bļodiņā, kur pievieno kinzu un vēlreiz kārtīgi samaisa. Uz virtuves dēlīša liek tortiju, ja vēlas, noklāj ar humosu vai citu mērcīti un vienu tortijas pusi noklāj ar pildījumu. Tortiju pārloka uz pusēm un sagriež divos vienādos trijstūros. Pannā uzkarsē rapšu eļļu un cep katru trijstūrīti no abām pusēm zeltaini brūnu. Ēd uzreiz.

***

Sildoša tomātu biezzupa un avokado grauzdiņi

Sastāvdaļas:

• konservēti, sasmalcināti tomāti (lielā 800 g bundža)

• 1 sīpols, sīki sakapāts

• 3 ķiploku daiviņas, sīki sakapātas

• 1 neliels burkāns, nomizots un sagriezts nelielos gabaliņos

• 1 cm ingvera saknes, sarīvētas

• 1 tējk. kumīna sēklu

• 1/2 tējk. kaltēta timiāna

• 1/2 tējk. karija garšvielu maisījuma

• 1/2 tējk. garam masala garšvielu maisījuma

• 1/4 tējk. kurkumas

• nedaudz olīveļļas apcepšanai

• konservēti turku zirņi (400 g bundžiņa)

• 1/2 tējk. karija garšvielu maisījuma

• 1/2 tējk. sojas mērces

• nedaudz rapšu eļļas apcepšanai

• 4 maizes šķēlītes

• 1 gatavs avokado

• šķipsniņa melnā akmens cita sāls

• nedaudz olīveļļas apcepšanai

Pagatavošana: katliņā uzkarsē olīveļļu un apcep garšvielas - kumīnu, līdz tas sāk sprakšķēt, un tad arī pārējās garšvielas, līdz tās sāk smaržot. Pievieno sīpolus un ķiplokus un, pa brīdim apmaisot, karsē, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi. Katliņā ber burkānu gabaliņus un maisot pakarsē vēl dažas minūtes. Pievieno sasmalcinātos tomātus un ūdeni, uzvāra uz straujas uguns, samazina karstumu, uzliek vāku un vāra līdz gatavi. Pievieno sāli, no rīvētā ingvera izspiesto sulu un samaisa. Kamēr zupa vārās, apcep turku zirņus un apgrauzdē maizīti. Pannā uzkarsē eļļu un ber iekšā noskalotus, mazliet nosusinātus zirņus. Apcep, pievieno karija pulveri, maisot cep vēl minūti, pievieno sojas mērci un apcep vēl minūti. Sakarsētā olīveļļā nedaudz apgrauzdē maizes šķēles. Liek uz katras šķēlītes 1/4 avokado (sagrieztu šķēlēs) un saspaida ar dakšiņu. Pārkaisa ar sāli. Var pievienot arī kādu apceptu turku zirni. Lej šķīvjos vai bļodiņās karsto zupu, pievieno apceptos turku zirņus un ēd, piekožot klāt grauzdēto avokado maizīti.