Vieniem patīk ķiploks, citus kaitina tā spēcīgā, specifiskā garša un smarža. Tomēr ķiploka vērtīgās īpašības nevar noliegt, un arī dažādiem ēdieniem tas spēj piešķirt brīnišķīgas garšas nianses un aromātu. To vislabāk spēj novērtēt tie, kuri ir draugos ar ķiploku un ēst gatavošanu uzskata par aizraujošu un ikdienišķu procesu.
Ķiploku CV
• Daudzgadīgā ķiploka dzimtene ir Vidusāzija.
• Sastāvā ir šķiedrvielas, olbaltumvielas, tauki, karbohidrāts, askorbīnskābe, mikroelementi un makroelementi - nātrijs, kālijs, kalcijs, dzelzs, fosfors, magnijs, jods, cinks, C, B, D, P vitamīni, ēteriskās eļļas, fitoncīdi.
• Ķiplokos ir daudz sēra, un tas nav mazsvarīgi, jo sēru saturošām vielām vai sulfīdiem piemīt brīnišķīgas īpašības. Zinātnieki uzskaitījuši, ka ķiplokos ir vairāk nekā 100 sēru saturošu komponentu. Piemēram, allicīna dēļ ķiplokiem piemīt īpaša smarža. Tam raksturīga īpašība bloķēt vīrusu iekļūšanu cilvēka organismā.
• Ir zināms arī tā sauktais melnais ķiploks, kam nav tik rūgta un asa garša, bet patīkami salda. Tas nācis no Korejas.
• Ķiplokus izmanto svaigā veidā, pievieno pie gaļas un zivju ēdieniem, dārzeņiem, zupām, mērcēm, tos konservē, marinē.
• Izmantotas tiek arī ķiploku lapas, ziedi un stiebri, kurus mēdz marinēt.
• No ķiplokiem gatavo miltus, pārslas un granulas. Šādas piedevas gatavo no kaltētiem augiem.
• Ķiploku vislabāk sasmalcināt ar nazi, nevis speciālās ķiploku spiedēs - tādējādi labāk jūtama garša.
• No visiem gaļas veidiem ķiploks
vislabāk sader ar liellopa gaļu.
• Pērkot ķiplokus tirdzniecības vietās, ieteicams pievērst uzmanību, vai tie ir pietiekami cieti un sausi.
• Ķiploku sula (tā ir ļoti koncentrēta) noderīga, lai ātri attīrītu organismu. To lieto pilieniem maisījumā ar citām sulām vai pienu. Tautas medicīnā ķiploku sulu ieteicams lietot kopā ar kinzas sulu un ābolu etiķi.
• Atbrīvoties no ķiploka smaržas mutē ir ļoti vienkārši - pēc maltītes jāapēd kāds auglis. Vislabāk derēs augļi, kuri satur skābes fermentu. Tas ir visos augļos, kuri griezuma vietā kļūst tumši. Tie var būt āboli, bumbieri, plūmes vai vīnogas, arī dārzeņi - kartupeļi, spināti, zaļumi - baziliks, pētersīļi. Noderīga šādā gadījumā ir arī zaļā tēja, greipfrūtu vai dzērveņu sula, kafijas pupiņas.
UzturVĒRTĪBA (100 g)
kilokalorijas 2149
olbaltumvielas 6,4 g
ogļhidrāti 31 g
tauki 0,4 g
ĀRSTNIECISKĀS ĪPAŠĪBAS
• Pazemina holesterīna līmeni, lieto profilaktiski sirds- asinsvadu saslimšanu gadījumos, aizkavē trombu veidošanos asinsvados. Piemīt antibakteriālas īpašības.
• Sekmē kuņģa, aknu sekrēciju, raksturīgas urīndzenošas, pretmikrobu, sāpju mazinošas īpašības.
• Pierādīts, ka ķiploki samazina iespējamību attīstīties prostatas vēzim.
• Attīra kaklu un balsi, noderīgs, ja ir astma, nervu saslimšanas.
• Smalki sarīvēts ķiploks, sajaukts vienādās proporcijās ar medu, ir vērtīgs, ja ir vīrusu infekcija un saslimšana ar gripu, bet vislabāk to lietot regulāri profilaktiski, lai izvairītos no saslimšanām.
KĀ UZGLABĀT
• Ja ķiploki ir laikus novākti, tos var uzglabāt visu ziemu, bet, ja nav, tie sāk ātri bojāties.
• Mājas apstākļos ķiplokus var uzglabāt dažādi - tos var likt kartona kastītēs vai koka kastē vispirms iebērt sāli un tad virsū kārtot ķiploku galviņas. Galviņas nedrīkst būt saplaisājušas, tādas ilgi neglabāsies.
RECEPTES
Cepeškrāsnī cepti veseli ķiploki
SASTĀVDAĻAS:
• 12 ķiploku galviņas
• olīveļļa
• sāls
• pipari
• garšvielas pēc izvēles
PAGATAVOŠANA:
ķiploku galviņām notīra liekās mizas, ar asu nazi nogriež daiviņu augšējos galus.
Ķiplokus liek mafinu formiņās vai ietaukotā veidnē, pārkaisa ar sāli, pipariem un sev tīkamām garšvielām - timiānu, rozmarīnu vai raudeni. Pārslaka ar olīveļļu.
Liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 200 grādu temperatūrā cep apmēram pusstundu.
PADOMI
• Pirms cepšanas ķiploku galviņas var pārbērt ar Parmas vai kādu citu rīvētu cieto sieru.
• Ķiploka mīkstumu no daiviņām dabū ārā ar dakšiņas palīdzību.
• Ar ceptu ķiploku var pārziest čabatu vai bageti, to pievieno pastai, zupām, vārītiem rīsiem, kuskusam, pupiņām.
• Nedaudz ķiploku masas var iejaukt skābajā krējumā, tad pārsmērēt kartupeļiem ar mizu, ko gatavojas cept folijā.
• Ceptus ķiplokus var sajaukt ar olīveļļu un sāli, tad tomātu mērces vietā pārsmērē picai, pirms uz tās liek visas pārējās sastāvdaļas.
Ķiploku grauzdiņi
SASTĀVDAĻAS:
• rudzu maize
• olīveļļa
• ķiploka daiviņas
• rīvēts ciets siers
PAGATAVOŠANA: rudzu maizes šķēlēm nogriež garoziņu, sagriež gabaliņos. Liek cepampannā, pārslaka nedaudz olīveļļas un cepeškrāsnī maksimālā temperatūrā ātri apgrauzdē, lai maize viducītī paliktu vēl mīksta. Vēl karstus maizes gabaliņus no abām pusēm ieberzē ar ķiploku daiviņu pusītēm un pārkaisa ar smalki rīvētu cieto sieru.
PADOMS
• Maizes gabaliņus apgrozot no abām pusēm, var arī apcept eļļā uz uguns.
• Apgrauzdēti rupjmaizes gabaliņi ir gan lieliska uzkoda, gan našķis.
Kartupeļu un ķiploku mērce
grieķu gaumē
SASTĀVDAĻAS:
• 500 g miltainu kartupeļu
• 5-6 ķiploka daiviņas
• 1 ēdamkarote citrona sulas
• 100 g maltu mandeļu
• 2/3 glāzes kvalitatīvas olīveļļas
• 1 olas dzeltenums
• sāls, pipari
PAGATAVOŠANA: kartupeļus ar visu mizu izvāra mīkstus, nedaudz atdzesē un nomizo, tad sastampā biezenī.
Ķiploka daiviņas saberž kopā ar citrona sulu, iemaisa biezenī. Pievieno maltas mandeles, sāli, piparus, olas dzeltenumu, visu samaisa. Pielej olīveļļu, mērci ar koka karoti labi sakuļ. Liek servējamā traukā, pārslaka ar olīveļļu, pārkaisa ar drupinātiem pipariem.
PADOMS
• Kartupeļu biezenim vēl var pievienot nedaudz baltvīna etiķa. Mērci pasniedz kā piedevu pie zivju ēdieniem, to var ēst ar maizi vai dārzeņiem.
Ķiploku un zaļumu sviests
SASTĀVDAĻAS:
• 200 g mīksta sviesta
• buntīte zaļumu
• 2-3 ķiploka daiviņas
• sāls
• pipari
PAGATAVOŠANA: sīki sasmalcina sev tīkamus zaļumus (dilles, pētersīļus, baziliku). Tos pieber mīkstam istabas temperatūras sviestam, pievieno caur ķiploku spiedi izspiestus ķiplokus. Visu labi samaisa.
Ja grib, pēc garšas vēl pievieno sāli un piparus.
PADOMS
• Garšaugu un ķiploku sviestu pilda neliela tilpuma traukos ar vāciņu vai saveļ desiņā un ietin pergamenta papīrā. Uzglabā ledusskapī.
• Sviests ar zaļumu un ķiploku piedevu lieliski garšo, uzsmērēts uz sviestmaizēm vai karstmaizēm.
Ķiploku maizīte itāļu gaumē
SASTĀVDAĻAS:
• 8 bagetes šķēles
• 4 tomāti
• 4 ēdamkarotes olīveļļas
• 4 ķiploka daiviņas
• baziliks
• sāls, pipari
PAGATAVOŠANA: divas ķiploka daiviņas smalki sakapā, tomātu šķēles sagriež kubiņos, svaiga bazilika lapiņas sasmalcina. Visu sajauc, pievieno sāli, piparus, olīveļļu. Maizes šķēles cepeškrāsnī maksimālā temperatūrā apgrauzdē, izņemot no krāsns, tūlīt ierīvē ar uz pusēm pārgrieztām atlikušajām divām ķiploka daiviņām. Virsū liek sagatavoto tomātu un ķiploku maisījumu.
PADOMS
• Itāļi šādas ātri pagatavojamas uzkodu maizītes sauc par brušetām, tās pasniedz gan kā atsevišķu ēdienu, gan kā piedevu pie zupām vai gaļas ēdieniem.
Ķiploku zupa spāņu gaumē
SASTĀVDAĻAS:
• 6 lielas ķiploka daiviņas
• 4-6 apkaltušas baltmaizes šķēles
• 1,5 l vistas vai dārzeņu buljona
• 1 tējkarote maltas paprikas
• 4 olas
• Kajennas pipari
• olīveļļa
• sāls, pipari
PAGATAVOŠANA: pannā ar augstām malām vai platā katliņā sakarsētā olīveļļā apcep sasmalcinātus ķiplokus, līdz tie zeltaini.
Apceptos ķiplokus izņem vai pabīda malā, vēl pielej eļļu un no abām pusēm apcep gabalos sagrieztas maizes šķēles. Pārber maltu papriku, Kajennas piparus, pievieno buljonu, sāli un piparus. Viru lēni karsē, līdz tā uzvārās. Pa vienai iešķeļ olas un uzmanīgi ielaiž karstajā zupā. Vāra aptuveni 3 minūtes.
PADOMS
• Ķiploku zupa ir ļoti sildoša, tāpēc īpaši ieteicama, kad cilvēks jūtas saaukstējies vai nosalis.
Marinēti ķiploki
SASTĀVDAĻAS:
• 1 kg ķiploku
marinādei:
• 3 glāzes ūdens
• 150 g 9% etiķa
• 1 ēdamkarote sāls
• 1,5 ēdamkarotes cukura
• 1 šķēlīte mārrutku
• lauru lapas
• pipari
• dilles
PAGATAVOŠANA: sterilu burku piepilda ar notīrītām ķiploka daiviņām. No receptē minētajām sastāvdaļām uzvāra marinādi, karstu pārlej ķiplokiem. Trauku aizvāko. Uzglabā vēsā vietā.
PADOMI
• Marinētus ķiplokus izmanto sviestmaižu gatavošanā.
• Ziemā marinēti ķiploki ir ļoti labs līdzeklis pret vīrusslimībām.
Ķiploku mērce franču gaumē
SASTĀVDAĻAS:
• 1-2 ķiploka daiviņas
• 1 olas dzeltenums
• 1 tējkarote Dižonas sinepju
• 1 tējkarote citrona sulas
• 250 ml olīveļļas
• sāls, pipari
PAGATAVOŠANA: ķiplokus liek piestā un kopā ar pustējkaroti sāls saberž.
Olas dzeltenumu sakuļ ar sinepēm, kulšanas laikā pa lāsītei klāt piekuļot olīveļļu. Kad maisījumam jau piekulta puse no eļļas un tas kļuvis biezāks, pārējo eļļu var pievienot lielākās porcijās. Kad mērce sakūlusies bieza un visa eļļa tai pievienota, iemaisa citrona sulu un ar sāli saberztos ķiplokus. Gatavai mērcei pēc garšas vēl var pievienot sāli, piparus un, ja prasās, arī citrona sulu.
PADOMS
• Francūži savu Aioli mērci bauda ar kartupeļiem un citiem dārzeņiem, tā labi sader ar jūras veltēm.