Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Māja

LABDARĪBAS VAKARIŅAS: Vāks līdzekļus daudzbērnu ģimene

VISI KOPĀ. Čekunovu ģimene kā allaž visi kopā – tētis Viktors, vecmāmiņa Monika, meitas Anastasija, Aleksandra, Viktorija un Marija © Jelgavas pilsētas arhīvs

Pavāru klubs 4. novembrī pulksten 19.00 Jelgavā organizē pirmās labdarības vakariņas, aizsākot pilsētā jaunu tradīciju, lai šajā reizē palīdzētu Čekunovu ģimenei, kuru piemeklējušas grūtības – viņu dzīvojamai mājai steidzami nepieciešams jumta remonts.

Ideja par labdarības vakariņām Jelgavā pieder Pavāru kluba dalībniekam un ģimenes restorāna Hercogs Jelgavā un Mārupē īpašniekam, šefpavāram Andrim Rūmītim. «Līdzīgā akcijā pērn mani aicināja piedalīties restorāna Vairāk saules šefpavārs Endijs Bērziņš, kuras laikā iegūtie līdzekļi tika ziedoti SOS bērnu ciematam Valmierā. Agrāk esmu piedalījies Jelgavā rīkotās labdarības akcijās,» atklāj A. Rūmītis un turpina. «Centīsimies, lai tā kļūst par ikgadēju skaistu tradīciju Jelgavā - palīdzēt kādai ģimenei, kura nonākusi grūtībās. Ja būs cilvēku atsaucība, tad tā īstenosies. Sabiedrības interese ir, un arī laiks, lai paspētu pieteikties.»

Pavāri prezentēs ēdienus

Jelgavas kultūras namā pieci Latvijas vadošie pavāri Andris Rūmītis (ģimenes restorāns Hercogs), Endijs Bērziņš (restorāns Vairāk saules), Svetlana Riškova (restorāns EQUUS), Valters Zirdziņš (restorāns Valtera restorāns) un Kaspars Jansons (restorāns MUUSU) labdarības pasākuma dalībniekiem prezentēs savus īpašos ekskluzīvos ēdienus un pastāstīs par pavāra darba specifiku.

Pasākuma gaitā jelgavnieki varēs ne tikai izgaršot ēdienus un klausīties pavāru stāstos, bet arī baudīt koncertu un piedalīties labdarības izsolē. Gan pasākuma dalības maksa - 50 eiro no personas -, gan izsolē savāktie līdzekļi tiks ziedoti jelgavnieku Čekunovu ģimenei.

Lepnums - ģimenes tēvs

A. Rūmītis stāsta, ka šo ģimeni atbalstīt rekomendēja Jelgavas pilsētas domes Sabiedrības integrācijas pārvaldē. «Iepazinos ar Čekunovu ģimenes apstākļiem - tēvs viens audzina četras meitas. Tas mani uzrunāja! Tāpēc arī izvēlējāmies palīdzēt viņiem.» Andris uzrunājis citus Pavāru kluba dalībniekus, kuri piekrita piedalīties labdarības vakariņās, gatavojot katrs savu ēdiena kārtu. Ielūgumus uz piecu kārtu garšas lidojumu var iegādāties restorānā Hercogs līdz 1. novembrim. Vietu skaits - ierobežots. A. Rūmītis aicina cilvēkus būt atsaucīgiem un piedalīties labdarības pasākumā.

Tētis Viktors Čekunovs audzina četras meitas - dvīņumāsas Anastasiju un Aleksandru, kuras apmeklē pirmsskolas izglītības iestādi, septiņus gadus veco Viktoriju (viņai piešķirta invaliditāte) un Mariju, kura mācās 3. klasē. Bērnu audzināšanā palīdz meiteņu vecmāmiņa Monika.

Jumts savu laiku nokalpojis

Čekunovu ģimenes māja ir tēta Viktora vecāku pašu celta pirms 50 gadiem, un tās jumts savu laiku nokalpojis. Taču jaunu segumu ģimenei, kurā aug vairāki bērni, nav iespējams atļauties. Tētis Viktors ir stingrs un prasīgs, taču ļoti mīl savas atvases un vēlas, lai meitas izaug par labiem cilvēkiem. Viņš nesūrojas par savu likteni, bet pierāda to, ka vīrieši spēj uzņemties atbildību ne sliktāk kā sievietes un godam izturēt dzīves uzliktos pārbaudījumus.

Tētis Viktors strādā Rīgā par apsargu maiņu darbā. Čekunovu ģimenes ienākumi šobrīd ir viņa alga - apmēram 600 eiro - un vecmāmiņas pensija 260 eiro, bērnu pabalsti un pašvaldības atbalsts daudzbērnu ģimenēm. Taču meitām tētis neprot atteikt. Par savu galveno pienākumu uzskata - nodrošināt, lai viņām nekā netrūkst un meitenes var piedalīties dažādos pasākumos, piemēram, ekskursijās, tāpat kā citi bērni.

Mazo māsu mamma Čekunovu ģimenē nedzīvo un mātes pienākumus neveic, kā tam vajadzētu būt, jo pašai ir nopietnas atkarības problēmas. Viņu gaida ārstēšanās kurss. Tas vieš cerības, ka kaut kas varētu mainīties uz labo pusi un Čekunovu mazās atvases kādreiz izjutīs arī mātes mīlestību un rūpes.

Labdarības vakariņu ēdienkarte 5 kārtās

Uzkoda

Kazas siers ar bietēm, putotu karamelizētu sieru, burkānu maizi un grauzdētu melnsakni.

Piedāvā pavārs Andris Rūmītis

Salāti

Dūmota arktiskās palijas fileja, diļļu aioli, marinētas bietes, termo ola, rudzu kraukšķis.

Piedāvā pavārs Kaspars Jansons

Zupa

Lauku vistas buljonzupa ar citronzāli, kūpinātu vistu un kraukšķīgu vistas ādu.

Piedāvā pavārs Valters Zirdziņš

Pamatēdiens

Teļa vaigi, sautēti aroniju vīna mērcē, sarkano kāpostu pīrāgs, kālis, burkānu un biešu čipsi.

Piedāvā pavārs Endijs Bērziņš

Deserts

Cidoniju jogurta un rupjmaizes biskvīta kārtojums ar ābolu zefīru.

Piedāvā pavāre Svetlana Riškova