Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

PIEREDZE VIRTUVĒ: Mēnesi ilga eksperimenta dēļ

© Privāts arhīvs

«Mani interesē veselīgs ēdiens, tāpēc tā ir tēma, par kuru gribētu mācīties vēl un vēl. Vienmēr ar lielu interesi apgūstu, kā veselīgu ēdienu pagatavot garšīgi un interesanti. Noteikti vēlos padziļinātāk izpētīt garšvielu pasauli. Manuprāt, tā ir vesela zinātne, kuru var pētīt visu mūžu. Labprāt vairāk uzzinātu par indiešu virtuvi, jo Indijā katrā reģionā ir atšķirīgas ēst gatavošanas tradīcijas,» saka Katrīna Mame, recepšu bloga Krustnagliņa autore.

Žurnālā Māja Katrīna dalās savā pieredzē un pastāsta, kādus knifiņus izmanto virtuvē, kā arī piedāvā savas iecienītākās receptes rudens sezonai.

No gaļas līdz veģetārismam

«Pirms nedaudz vairāk nekā diviem gadiem ar draudzenēm nolēmām mēnesi atteikties no jebkādiem dzīvnieku valsts produktiem savā uzturā. Man kā visēdājai tas bija liels izaicinājums, tomēr gribējās noskaidrot - kā tas ir, nelietot uzturā tik pierastus produktus kā olas, siers, gaļa un citus. Pirms tam gaļu un sieru ēdu gandrīz katrā ēdienreizē, tāpēc nācās pavadīt diezgan daudz laika, meklējot jaunas receptes un informāciju, kā sabalansēt savu ēdienkarti tā, lai tajā nekā netrūktu. Diezgan ātri tiku ierauta pilnīgi citā pasaulē - es iemīlēju ēst gatavošanu, daudz eksperimentēju ar jaunām receptēm, un man iegaršojās dažādi produkti, kurus pirms tam praktiski neēdu. Pagāja eksperimenta mēnesis, un es sapratu, ka vēlos to turpināt ilgāk. Un mans vīrs, redzot, cik ļoti esmu aizrāvusies ar veģetāro ēst gatavošanu, pamudināja mani sākt par to rakstīt un dalīties ar citiem. Sākumā par šādu ideju mazliet pasmējos, jo likās - ko tad es... Ne es protu skaisti rakstīt, ne fotografēt, nešķita, ka man ir ko teikt citiem. Bet vīrs turpināja mani iedrošināt un mudināt, līdz nolēmu pamēģināt. Sāku ar to, ka internetā izgāju pāris fotogrāfijas kursus, jo vēlējos, lai manā blogā būtu arī kvalitatīvas bildes. Vīrs dzimšanas dienā uzdāvināja fotokameru un izveidoja mājaslapas dizainu,» Katrīna stāsta, kā radās blogs Krustnagliņa.

Labi un gardi paēst Katrīnai paticis vienmēr, kopš bērnības. «Mana mamma gatavo izcili, tāpēc līdz pat vidusskolas beigām nebija vajadzības pašai mācēt gatavot. Dzīvojot pie vecākiem, mana ēst gatavošana aprobežojās ar sviestmaizēm un makaroniem ar sieru. Tāpēc mamma bija pārsteigta, kad vēlāk mani sāka aizraut kulinārija.

Pašai nācās sākt gatavot ēst, kad pārvācos no vecāku mājām Rojā uz Rīgu. Kad iepazinos ar savu tagadējo vīru, abi sākām iepazīt dažādu valstu virtuves. Mums ļoti patika kopā gatavot ēdienus un izmēģināt jaunus restorānus. Bet vienmēr dominēja gaļa vai daudz siera. Vēlāk iepazinos ar Līvu Kļaviņu (tagad - Holviku), kura bija pavāre mūsu kāzās. Mums izveidojās cieša draudzība, un tieši Līva bija tā, no kuras iemācījos, ka dārzeņi ir garšīgi un ka ir citas garšvielas bez bazilika un pipariem. Viņa mani iedvesmoja sākt gatavot veselīgāk un interesantāk. Tā pamazām ēst gatavošana kļuva par manu hobiju.»

Karijs Mamis

Par savu bērnības garšu Katrīna sauc ceptus kartupeļus ar krējumu, kurus vienmēr lūdz pagatavot mammai vēl tagad, kad brauc ciemos. «Man pašai nesanāk uz pannas uzcept tik perfektus kartupeļus. Neesmu arī daudz mēģinājusi, jo vēlos, lai tas ir ēdiens, ar ko mani var lutināt mamma.»

«Protams, ir arī daudzi citi ēdieni, kas atgādina bērnību. Piemēram, krāsnī cepta baltmaizes šķēle ar krējumu un cukuru. Viens no mīļākajiem ēdieniem bija uz pannas cepta doktora desas šķēle ar kečupu. Vēl man garšoja arī maize ar sviestu un kečupu. Tagad gan šādus ēdienus vairs negatavoju un neēdu, bet būtu interesanti kādreiz atsaukt atmiņā visus bērnības ēdienus un tos pagatavot,» Katrīna aizdomājas.

«Pati sevi asociēju ar čili, kokosriekstu, karija un citrona garšām. Vīrs mani ķircina, ka es visur lieku klāt citronu, un viņam laikam taisnība. Patīk, kā citrons spēj atsvaidzināt gandrīz visus ēdienu. Bieži gatavojot izmantoju arī čili un kokosriekstu pienu, tāpēc šīs ir garšas, kuras varu asociēt ar sevi,» Katrīna stāsta par garšām, ar kurām apkārtējie asociē viņu pašu un viņas taisītos ēdienus. «Bieži gatavoju dažādus indiešu un taizemiešu karijus, tāpēc karijs noteikti ir ēdiens, ar kuru mani asociē draugi. Ir pat karijs, kuru joka pēc nosaucu savā uzvārdā - karijs Mamis. To pazīst un gatavo arī mani draugi. Savai ģimenei droši vien asociējos ar dažādiem dārzeņiem, jo kopējās maltītēs parasti es esmu tā, kas gatavo dārzeņu ēdienus un salātus.»

Rūpju un veselības dēļ

Rosoties virtuvē un daloties savā ēst gatavošanas pieredzē, Katrīna apguvusi tik daudz knifiņu, ka ne visus iespējams uzskaitīt un atminēties. Tomēr ar dažiem vērtīgākajiem viņa padalās.

«No savas draudzenes Līvas uzzināju, ka sausās garšvielas vajag pirkt veselas, nevis jau samaltas pulverī. Pirms pievienošanas ēdienam tās vajag sausā pannā nedaudz apgrauzdēt un samalt piestā. Šādā veidā garšvielas ir daudz aromātiskākas un garšīgākas. Vēl noderīgs atklājums bija, ka ķirbi pirms blendēšanas krēmzupā var izcept krāsnī ar visu mizu. Tad ķirbis nav ne jāmizo, ne jāvāra. Džeimija Olivera pavāru kursos Londonā iemācījos, ka ingveru var nomizot ar tējkaroti. Tādā veidā tiek nomizota daudz plānāka kārtiņa nekā izmantojot nazi. Vēl noderīgi ir sausā pannā apgrauzdēt dažādas sēkliņas, piemēram, sezama, ķirbju, saulespuķu, un uzglabāt tās noslēgtā traukā. Tad tās ērti var pārkaisīt krēmzupām vai salātiem, tādā veidā ātri uzlabojot to garšu. Iesaku arī pāri palikušo ēdienu, piemēram, zupu, sasaldēt. Tad kādā steidzīgākā dienā to var atsaldēt un uzsildīt,» viņa uzskaita noderīgos padomus.

Atrašanās virtuvē Katrīnai nozīmē rūpes par citiem. «Vislabāk man patīk gatavot, ja ir kāds, kurš manis gatavoto ēdienu apēd. Tāpēc bieži aicinu ciemos draugus un gatavoju viņiem,» saka bloga Krustnagliņa autore. «Gatavošana man ir radošs process, tāpēc būšana virtuvē nozīmē arī eksperimentus, kļūdas un mācību procesu. Nekad nebaidos izmēģināt ko jaunu un eksperimentēt, jo, manuprāt, nekas traks jau nevar notikt. Sliktākajā gadījumā pagatavošu ko negaršīgu, toties nākamajā reizē zināšu, kas strādā vai tieši pretēji - kā labāk vairs nedarīt.»

Atrašanās virtuvē viņai nozīmējot arī rūpes par savu veselību. «Ticu, ka mājās gatavots, svaigs ēdiens no sezonāliem, vietējiem un pārsvarā augu valsts produktiem ir mums visveselīgākais un nepieciešamākais. Man ir svarīgi, lai ēdiens, ko ēdu, liktu man justies labi un būt veselai, nevis atņemtu enerģiju un veicinātu slimību rašanos.»

No tomātiem - jebko!

Par lielāko atklājumu virtuvē pēdējo gadu laikā Katrīna saka: visi dārzeņi ir garšīgi. «Patiešām visi,» viņa apgalvo. «Tikai jāmāk tos pareizi pagatavot un atrast saderīgas garšu kombinācijas. Nāk prātā piemērs par brokoļiem. Amerikāņu filmās bieži brokoli ataino kā bērnu lielāko biedu, un tas parasti nevienam negaršo. Man vienmēr tas likās pārspīlēti, līdz pati paviesojos ASV. Es redzēju, kā bērniem liek ēst pārvārītus, gandrīz izšķīdušus brokoļus, kas nav pievilcīgi ne pēc skata, ne garšas. Pat man šādi brokoļi negaršo, lai gan esmu diezgan liels brokoļu fans. Tas var kļūt par fantastisku ēdienu, ja to izcep krāsnī ar nedaudz citrona miziņu un pievieno, piemēram kazas sieru.

Man patīk atklāt arī dažādas jaunas garšvielas. Pēdējo gadu laikā mani mīļākie atklājumi ir kumina un koriandra sēklas, kurkuma, nigella u.c. garšvielas. Man patīk, kā ēdiens var pilnībā mainīt garšu, mainot garšvielu savstarpējās attiecības. Ļoti labas kombinācijas ir biete un kumins, ķirbis un piparmētra, tomāts un krustnagliņa, burkāns un koriandrs, arbūzs un fetas siers, šokolāde un zilais siers.»

Katrīna atzīst, ka nevar nosaukt vienu iecienītāko sezonu vai produktu, jo tieši dažādība, ko piedāvā vide Latvijā, ir tā, kas viņai patīk. «Es ārkārtīgi izbaudu vasaru, kad dabā pieejams viss svaigais - ogas, salāti, kabači, tomāti, gurķi, cūku pupas u.c. Uz vasaras beigām jau sāku ilgoties pēc rudens ķirbjiem, bietēm un āboliem.»

Savukārt par universālāko produktu, ar kuru iespējams pagatavot visu, pat ja liekas, ka ledusskapis ir tukšs, viņa sauc tomātu. Vasarā svaigi, citās sezonās - konservēti. «Vienmēr cenšos pieliekamajā uzglabāt konservētus tomātus. Ar tiem var gan izglābt neizdevušos maltīti, gan ātri pagatavot ko garšīgu. Piemēram, zupu, mērci makaroniem, kariju, sautējumu, sacepumus un daudz ko citu. Tos var pat likt uz maizītes un cept krāsnī ar sieru. Mana mīļākā zupa sastāv no konservētiem tomātiem, kokosriekstu piena, sīpola un dažām garšvielām. To var pagatavot 15 minūtēs, un tā ir izcili garšīga,» viņa pamāca.

«Kad runa ir par ēšanu ārpus mājas, esmu izvēlīga. Laikam tāpēc, ka uzturā nelietoju gaļu, un ir samērā maz vietu, kas piedāvā labu veģetāro ēdienu. Mana mīļākā kafejnīca ir Stock Pot. Tajā pasniedz tieši tādu ēdienu, kāds man garšo. Tādu nesamākslotu un veselīgu. Un asu. Vēl bieži ēdu kafejnīcā Miit, jo arī tur ir interesants, veselīgs un veģetārs ēdiens, kā arī izcila kafija. Nesen atklāju autentisku turku kebaba vietu - Food Box. Tajā gatavo visgaršīgāko falafelu, kādu jebkad esmu ēdusi. Atmosfēras ziņā man ļoti patīk Galerija Istaba restorāns. Tur mēs ar vīru bijām pirmajā randiņā, tāpēc šī vieta mums ir mīļa,» par savām iecienītākajām kafejnīcām stāsta Katrīna.

***

KATRĪNAS MAMES IECIENĪTĀKĀS RECEPTES:

Kartupeļu - ziedkāpostu karijs

SASTĀVDAĻAS (3 porcijām):

Garšvielas:

• tējkarote kumīna sēklu

• 1/2 tējkarote nigella sēklu (jeb melnās ķimenes / melnais kumīns / melnās sīpolu sēklas)*

• 2 tējkarotes malta koriandra

• 1/2 tējkarote čili pulvera (mazāk vai vairāk, atkarībā no asuma vēlmēm)

• 1/2 tējkarote kurkumas pulvera

• tējkarote garam masala (var aizstāt ar karija pulveri)

Pārējās sastāvdaļas:

• 4 ēdamkarotes eļļas (es izmantoju vīnogu kauliņu)

• 4 mazi kartupeļi (~350 g)

• maza ziedkāposta galviņa

• sīpols, 4 ķiploka daiviņas

• īkšķa izmēra ingvera gabaliņš

• 5 tomāti (vai mazā bundža konservētu tomātu)

• ēdamkarote tomātu pastas

• sarkanais čili pipars (var nelikt, ja nevēlas asu)

• 300 ml kokosriekstu piena

• 100 g saldētu zaļo zirnīšu

• 1/2 citrona sula

• tējkarote sāls

• sauja svaiga koriandra

Pasniegšanai - rīsi vai lēcas, bezpiedevu jogurts

Pagatavošana: sāk ar visu dārzeņu un garšvielu sagatavošanu, jo tā būs vieglāk darboties. Kartupeļus nomizo un sagriež apmēram 2 cm lielos kubiņos, ziedkāpostu sadala pa ziedkopām, kas nedaudz lielākas par kartupeļu gabaliņiem. Sīpolu pārgriež uz pusēm un sagriež plānās pusripiņās, ķiploku sakapā, ingveru sarīvē. Tomātus sagriež mazos gabaliņos. Čili sagriež plānās ripiņās. Svaigo koriandru sakapā.

Uzkarsē pannā 2 ēdamkarotes eļļas. Liek pannā kumīnu un nigella sēklas un pacep tās eļļā pusminūti. Tad pievieno kartupeļus un maisot pacep tos, līdz tie kļūst zeltaini apbrūnējuši.

Kartupeļus izņem no pannas un atliek malā. Pannā pielej ēdamkaroti eļļas un liek cepties ziedkāpostu. Cep to dažas minūtes, līdz tas nedaudz apbrūnējis. Izņem ziedkāpostu no pannas un atliek malā. Ja panna sausa, pielej vēl ēdamkaroti eļļas. Liek cepties sīpolu. Maisot cep to, līdz tas kļūst mīksts un sāk apbrūnēt. Tad pievieno ķiploku un ingveru un vēl minūti visu pacep.

Pievieno pannā tomātus, tomātu pastu, maltu koriandru, čili pulveri un kurkumu. Izmaisa un sautē visu, līdz tomāti izšķīduši (apmēram 5 minūtes).

Pielej kokosriekstu pienu, pievieno svaigo čili, sāli un kartupeļus.

Uzliek vāku un uz nelielas uguns sautē visu 5 minūtes. Tad pievieno ziedkāpostu, uzliek vāku un, ik pa laikam apmaisot, sautē visu, līdz kartupeļi un ziedkāposti ir mīksti (bet nejūk ārā).

Noņem pannu no uguns. Pievieno saldētos zirnīšus, garam masala garšvielu maisījumu, citrona sulu un svaigu koriandru. Visu izmaisa, uzliek vāku un atstāj ievilkties uz

10 minūtēm. Pasniedz ar rīsiem vai lēcām un karoti bezpiedevu jogurta.

*

Krāsnī ceptu tomātu zupa

SASTĀVDAĻAS (4-5 porcijām):

• 2 kg tomātu

• eļļa cepšanai (vislabāk kokosriekstu eļļa, bet derēs arī cita)

• 2 sarkanie sīpoli

• ķiploka daiviņa

• sarkanais čili pipars

• ēdamkarote karija pulvera

• ēdamkarote paprikas pulvera

• tējkarote kurkumas

• 400 ml kokosriekstu piena

• 2 ēdamkarotes sojas mērces

• sāls pēc garšas

Pasniegšanai:

• 2 mazās bundžas turku zirņu

• ēdamkarote kokosriekstu eļļas

• ēdamkarote paprikas pulvera

• ēdamkarote karija pulvera

• bezpiedevu jogurts

• zaļumi - pētersīļi, kinza vai citi pēc izvēles

Pagatavošana:

uzkarsē krāsni līdz 200 grādiem. Tomātus sagriež nelielos gabalos (piemēram, 4 daiviņās) un liek uz cepampannas, kas izklāta ar cepampapīru. Cep tomātus krāsnī 30 minūtes.

Sīpolu, čili piparu un ķiploku sakapā. Zupas katlā uzkarsē apmēram ēdamkaroti kokoseļļas (vai citu eļļu, kuru izmanto). Liek cepties sīpolus, čili un ķiploku kopā ar kariju, paprikas pulveri un kurkumu. Ik pa laikam apmaisot, cep visu ~7 minūtes. Kad tomāti izcepušies, pievieno tos katlā. Kārtīgi samaisa un pavāra visu 5 minūtes.

Tad pievieno kokosriekstu pienu un sablendē zupu līdz krēmīgai konsistencei.

Pievieno sojas mērci un sāli, samaisa un pasniedz ar grauzdētiem turku zirņiem (recepte zemāk), karoti bezpiedevu jogurta un zaļumiem.

Turku zirņus sietiņā noskalo zem tekoša ūdens. Izber uz cepampannas un ar papīra dvieļiem nosusina pēc iespējas sausākus. Apslaka ar kokoseļļu, pārber kariju un paprikas pulveri. Izmaisa un liek cepties krāsnī 180 grādos 25-30 minūtes, līdz zirņi kļūst zeltaini un mazliet kraukšķīgi. Jāuzmanās, lai nepiedeg.

*

Lēcu - biešu salāti

SASTĀVDAĻAS (4 porcijām):

• 150 g melno lēcu

• 2 nelielas sarkanās bietītes (vai viena liela biete)

• 1/2 purava

• eļļa cepšanai

• baltais sīpols

• svaiga timiāna zariņš vai 1/2 tējkarote kaltēta timiāna

• sauja zirņu dīgstu

• ēdamkarote graudaino sinepju

• ēdamkarote olīveļļas

• sāls un pipari - tik, cik pašam garšo

Pagatavošana: ieliek veselas bietes katlā ar aukstu ūdeni un liek vārīties. Kad sāk vārīties, pavāra tās 30 minūtes, izslēdz plīti, uzliek vāku un atstāj bietes karstajā ūdenī uz nakti. No rīta būt gatavas.

Izvāra lēcas 300 ml ūdens. Vajadzētu būt gatavām pēc 20 minūtēm. Jācenšas lēcas nepārvārīt. Sakapā sīpolu, liek uz pannas, pievieno timiānu un apcep eļļā, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi. Sagriež puravu ripiņās, nomizo bietes un sagriež nelielos gabaliņos. Sajauc kopā visas salātu sastāvdaļas, beigās pievienojot sinepes un olīveļļu un kārtīgi samaisot.