Zane Ozoliņa ir bloga Našķoties autore, kuras lielākā mīlestība ir maizes un gardu našķu gatavošana, ar kuriem cienāt savus draugus. Bet interesi par ēdienu viņai saglabā neizskaidrojama iedvesma, kas nāk no saules, svaiga gaisa un riteņbraukšanas.
Zane aktīvi gatavo kopš vidusskolas, taču iepriekš viņas gatavoto nobaudīja tikai ģimene, tuvākie radi un draugi. Vien nesen, draudzeņu mudināta, Zane sāka apsvērt iespēju dalīties receptēs, ko pati ir pārbaudījusi un uzskata par dalīšanās vērtām.
Atsaucība lika apzināties
Savas draudzenes Zane sauc par uzņēmīgām. Viņas cita citu motivē un virza uz priekšu, mudina ļauties izaicinājumiem. Lai gan iepriekš izturējusies atturīgi un tikai smējusies par savu recepšu publicēšanu interneta vidē, kādā dienā Zane juta, ka pienācis laiks pierakstīt savas receptes. Divus mēnešus viņa krāja pierakstus, līdz skaistā aprīļa dienā nolēma dalīties ar citiem savā ēdiena gatavošanas pieredzē.
Ne vidusskolas laikā, kad Našķoties autore sāka gūt pieredzi ēst gatavošanā, ne laikā, kad pierakstīja receptes un vēlāk publicēja tās, viņa neizjuta to «kā savu lietu». Viņas uzskats mainījās, kad sāka gūt atgriezenisko saiti no lasītājiem, kas bija izmēģinājuši viņas receptes. «Katru dienu saņemu vairākas vēstules, kas apstiprina, ka ir forši darīt to, ko es daru, - to, kas man liek meditēt virtuvē, atbrīvoties un piesiet domas labām lietām.»
Aktīvi rosīties virtuvē Zane sāka pēc draugu aicinājuma, kuri labprāt svētkos mielojās ar viņas gatavotām kūkām un gardumiem. Un, jo vairāk Zane gatavoja, jo vairāk apjauta, cik patīkams ir šāds hobijs. Zane smejas - viņas hobija dēļ ir tikai likumsakarīgi, ka arī par viņas drauga hobiju bija jākļūst skriešanai. Tagad puisis aktīvi uzsācis skriešanas treniņus, bet Zane turpina viņu lutināt ar pašgatavotiem gardumiem.
Sirdij tuva - kulinārija
«Man patīk kulinārija,» Zane atzīst. «Man nav aizspriedumu pret cukuru un miltiem. Ir cilvēki, kas gatavo bez tiem, bet man patīk kūkas un pīrāgi, Ziemassvētki un īsts ēdiens. Man patīk izmēģināt citu pašmāju blogeru vai ārzemju ieteiktās receptes, jo nevar visu laiku iztikt tikai no miltiem, bet kulinārija man ir sirdij tuva.»
Pēdējo divu nedēļu laikā par savu lielāko izaicinājumu Zane sauc filo mīklu (ļoti plāni izrullētas mīklas plāksnes). Viņa ir pārliecināta - tiklīdz būs pieradinājusi šo mīklu, spēs paveikt daudz vairāk nekā pagaidām.
Bet par iecienītāko rudens ēdienu Zane sauc karija-laima zupu, kuras receptē viņa padalās arī ar Mājas lasītājiem. Viņa teic, ka zupa būs ideāls variants pirms apkures sezonas sākšanās visiem, kuriem rudens drēgnums jau liek salt.
Septiņu kilometru laikā
Ikdienā Zane seko apmēram 170 dažādiem savu domubiedru blogiem. Tie arī ir viņas galvenie iedvesmas avoti. «Man idejas rodas, ieraugot ko interesantu. Es paturu prātā pamanīto un vēlāk to papildinu ar savām zināšanām vai vēl citviet izlasīto vai redzēto. Tad braucu ar riteni, un septiņu kilometru laikā visa uzņemtā informācija ļoti labi saliekas kopā.»
Zane smejas - viņai patīk braukt ar riteni, izdomāt receptes un pārsteigt savus draugus.
Ideju ir daudz un recepšu, ko realizēt, - divtik. Tāpēc Zane priecājas, ka viņai ir daudz draugu un kolēģu, kurus cienāt un iepriecināt ar saviem darinājumiem. Lai gan ikdienā laika nepietiek, cik vēlētos, brīvdienās Zane pazūd virtuvē un gatavo, gatavo, gatavo. Tomēr par biznesu ēst gatavošanu viņa nevēlas pārvērst, jo ir pārliecināta, ka tajā brīdī lieta, kas viņu aizrauj, zaudēs jēgu. «Manuprāt, tas pieveiktu manu lielo entuziasmu. Kāpēc man veidot biznesu, ja es varu uzcept kūku tāpat vien?»
***
ZANES OZOLIŅAS IECIENĪTĀKĀS RECEPTES
Ņujorkas siera kūka
SASTĀVDAĻAS:
Apakškārtai un maliņām:
• 2 paciņas Selgas cepumu
• 2 paprāvas ēd. k. sviesta
• 2 ēd. k. cukura
Kūkas pamatmasai:
• 3 iepakojumi klasiskā svaigā siera Kārums (klasiskā)
• 1 glāze skābā krējuma
• 1 glāze cukura
• vaniļas esence (pēc sajūtas)
• 4 olas
Augšējai kūkas kārtai:
• 1 glāze skābā krējuma
• 3 ēd. k. cukura
PAGATAVOŠANA: apakškārtai sasmalcina cepumus, pievieno izkausētu sviestu un cukuru, kārtīgi samaisa un ieber cepamformā. Cepumu kārtu izlīdzina un piespiež pamatnei, apkārtējās maliņas formē nedaudz augstākas. Cepamformu var nolikt malā un pievērsties kūkas galvenajai daļai.
Svaigā siera kārtai vispirms nepieciešams sajaukt visas trīs svaigā siera paciņas. Vēlams daudz neizmantot mikseri, jo tad kūka cepoties uzpūtīsies.
Svaigajam sieram pievieno cukuru, vaniļas esenci, skābo krējumu un kārtīgi iemaisa visas olas.
Svaigā siera masu lej uz sagatavotās cepumu kārtas un liek cepties 175 grādos apmēram 40 minūtes. Kūkai nav jābūt cietai, tai vēlams viducī būt vēl želejveida un kustīgai.
Kamēr kūka cepeškrāsnī, sagatavo augšējo kūkas kārtu - sajauc krējumu ar cukuru. Šī kārta nav obligāta, taču vēlama, jo kūku nemanāmi padara interesantāku.
Kad svaigā siera masa un cepumu kārta cepusies, to pārlej ar sagatavoto krējuma masu un cep vēl apmēram 10-15 minūtes, tad vēlams izslēgt karstuma padevi, attaisīt durtiņas un ļaut kūkai atdzist (tādējādi kūkas augšējā kārta neieplaisās un būs lielāks prieks uz kūku skatīties, taču arī ieplaisājusi kūka ir kūka un nevajag mest plinti krūmos, ja tā gadījies).
Parasti kūku dekorē otrajā dienā, kad tā pastāvējusi ledusskapī un stingri tur savu formu. Šajā reizē izmantotas mellenes un izkausēta šokolāde, bet dekorēšanas iespējas ir neizmērojamas un katra gaumes jautājums.
*
Pufīgās melleņu brokastu pankūkas
SASTĀVDAĻAS (3-4 personām):
• 2 glāzes kviešu miltu
• 150 g biezpiena (ieteiktu mazāk graudainu)
• 1/2 tējk. dzeramās sodas
• 1 ēd. k. cepamā pulvera
• 2-3 ēd. k. cukura (atkarīgs no katra kāres pēc salduma)
• šķipsniņa sāls
• vaniļas cukurs vai vaniļas ekstrakts
• 1 glāze piena
• 2 olas
• mellenes, melleņu sukādes vai kādas citas ogas
• medus pasniegšanai
• eļļa cepšanai
PAGATAVOŠANA: bļodā sajauc sausās sastāvdaļas - miltus, sāli, dzeramo sodu, cepamo pulveri, cukuru un vaniļas cukuru vai vaniļas ekstraktu. Atsevišķā bļodā ar dakšiņu sasmalcina biezpienu, pa vienai iemaisa olas, pievieno pienu. Slapjās sastāvdaļas iemaisa sausajās, tad atstāj apmēram uz 5 minūtēm gatavoties cepšanai un jau silda pannu. Uz pannas sakarsētā eļļā cep pankūkas. Pirms apgriešanas uz vēl neapceptās puses uzber ogas, nedaudz uzgaida, tad apgriež un arī otru pusi apcep brūnu. Pankūkas liek uz šķīvja, apber ar mellenēm un aplej ar medu.
*
Speltas miltu sausmaizītes
SASTĀVDAĻAS (četrām pannām):
• 1/2 kg speltas kviešu miltu + speltas milti, lai rullējot mīkla nelīp pie ruļļa
• 1 glāze (apm. 240 ml) kefīra
• nepilnas 2 tējk. sāls
• 1 tējk. (bez kaudzes) dzeramās sodas
• 5 ēd. k. olīveļļas
• 5 ēd. k. kviešu kliju
• 7 ēd. k. linsēklu
• 3 ēd. k. sezama sēklu
* vienai pannai saldo sausmaizīšu pievienot 4 ēd. k. sakapātu žāvētu dzērveņu un 1 ēd. k. cukura;
** ar sēkliņām un klijām iespējams variēt bezgalīgi, tāpēc katrs pats var atrast sev iecienītākās kombinācijas.
PAGATAVOŠANA: lielā bļodā samaisa speltas miltus, dzeramo sodu, sāli, klijas, sezama sēklas un linsēklas (vai visas tās sēklas, kas pa rokai un kas vislabāk garšo).
Sausajās sastāvdaļās iejauc kefīru un olīveļļu, kārtīgi samaisa. Ja nepieciešams, var pievienot vēl miltus. Mīklu sadala četrās daļās, katru daļu liek uz atsevišķa cepamā papīra un rullē, cik plāni iespējams.
Dzērveņu-saldajai pannai pa virsu ber 1 ēd. k. cukura un 4 ēd. k. smalki sakapātu žāvētu dzērveņu; ar mīklas rulli ierullē cukuru un dzērvenes mīklā.
Katru daļu liek cepties 180- 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī 20 minūtes. Sausmaizītes jāsagriež uzreiz, izņemot no cepeškrāsns, kamēr siltas.
*
Medus-auzu pārslu maize
SASTĀVDAĻAS (diviem ķieģelīšizmēra kukulīšiem):
• 2 ēd. k. sviesta
• 1/2 glāzes cukura
• 1/2 glāzes rudzu miltu
• 1 tējk. sāls
• 1 glāze ātri vārāmo auzu pārslu
• 2 glāzes karsta ūdens
• 1/2 glāzes silta ūdens
• 1 ēd. k. sausā rauga
• ~ 5 glāzes kviešu miltu
PAGATAVOŠANA: bļodā sajauc sviestu, cukuru, sāli, miltus, auzu pārslas, pievieno divas glāzes karstā ūdens. Kārtīgi samaisa, atstāj apmēram 10 minūtes, lai auzu pārslas uzbriest un masa nedaudz atdziest. Pievieno sauso raugu un remdeno ūdeni. Masā pa vienai glāzei iemaisa miltus; piektā glāze ne vienmēr ir obligāta, no tās var likt tikai pusi. Kad mīkla cītīgi izmaisīta un viendabīga, to liek siltumā uzrūgt apmēram 40 minūtes. Kamēr mīkla rūgst, sagatavo taisnstūra (ķieģelīša maizes) cepšanas formu, iesmērējot to ar sviestu. (Ja ir divas taisnstūra formas, abas maizes var cept vienā piegājienā.) Uzrūgušo mīklu liek pannā un atstāj uzrūgt formā vēl apmēram 15 minūtes un tad liek cepties apmēram 175 grādos cepeškrāsnī apmēram 35-40 minūtes vai kamēr augšpuse ir viegli brūna un jūtami - maize gatava. (Ja divu formu nav, tad neizcepto mīklas daļu nav atkārtoti jāraudzē cepešpannā, un Zane iesaka mīklai pievienot rozīnes, riekstus un paeksperimentēt.) Kad kukulītis izņemts no cepeškrāsns, to var apsmērēt ar sviestu, tā maize būs spīdīgāka un augšējā garoziņa mīkstāka.
*
Karija-laima zupa
SASTĀVDAĻAS (3 personām):
• Apmēram 3 krūzes laba buljona (dārzeņu vai gaļas, tas pēc paša izvēles)
• 1 bundžiņa kokosriekstu piena
• 0,5 kg vistas filejas
• 400 g saldētu vai svaigu zaļo zirnīšu
• 1 ēd.k. kartupeļu cietes
• puse buntītes svaigu pētersīļu
• 3 tējk. karija pulvera
• laims
• paliels sīpols
• ēd. k. smalki sarīvēta svaiga ingvera
• sāls, pipari
• eļļa vistas apcepšanai
PAGATAVOŠANA: vistas filejās ieberzē sāli un piparus un apcep no abām pusēm uz sakarsētas, ieeļļotas pannas. Katliņā apcep mazos gabaliņos sagrieztu sīpolu, pēcāk uz tiem lej buljonu un kokosriekstu pienu, pievieno smalki rīvētu laima miziņu, karija pulveri un zaļos zirnīšus. Visu vāra apmēram 5-7 minūtes.
Vēlāk zupai pievieno smalki rīvētu ingveru, laima sulu, sīki sakapātus pētersīļus. Atsevišķi sajauc kartupeļu cieti ar 1/4 glāzes ūdens, tad, zupu maisot, to pievieno katlā.
Vistas fileju sadala mazākos gabaliņos, pievieno zupai, pagaršo, cik labi viss garšo kopā, un, ja nepieciešams, pievieno vēl sāli vai piparus.