Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

VESELĪBA: Akupresūra sāpju likvidēšanai

© Shutterstok

Adatu vietā izmantojot pirkstus un pareizi masējot punktus, kas atrodas viscaur cilvēka ķermenī, iespējams panākt pozitīvus rezultātus ne tikai vispārējai ķermeņa atslābināšanai, bet arīdzan kopējās imūnsistēmas uzlabošanai.

Akupresūra ir sena, Ķīnā praktizēta dziedniecības māksla, kurā rezultātus panāk, regulējot enerģiju caur īpašiem ķermeņa punktiem, jo mūsos plūst ne tikai asinis un limfa. Manipulējot ar konkrētiem punktiem, tiek ietekmētas cilvēka emocijas, fiziskais un garīgais stāvoklis.

Ķermenī ir 14 meridiānu punkti, pa kuriem plūst enerģija. No tiem 12 ir svarīgākie orgānu kanāli, piemēram, nieru, aknu, sirds utt., un divi galvenie kanāli - priekšējais un aizmugurējais vidējais.

Enerģijas meridiāni

Visi meridiāni sākas no pirkstu galiem, savienojas ar galvas smadzenēm, no kurām tālāk sasaistās ar orgānu, kas saistīts ar konkrētu meridiānu. Piemērojot spiedienu uz atsevišķiem no tiem, var panākt gaidītos rezultātus, kuru variācija ir plaša - sākot no sliktas elpas novēršanas līdz noguruma likvidēšanai.

Uzskata, ka cilvēks saslimst, ja viens no meridiāniem ir bloķēts vai izgājis no līdzsvara, tāpēc, lai atgrieztu balansu, viens no veidiem ir akupresūras praktizēšana.

Process patiesībā ir gluži vienkāršs - uzspiežot uz punktiem, kas atbild par konkrētu kaiti, muskuļi atslābst, palielinās asins cirkulācija un organisms pats iedarbojas, lai sadziedētu sevi.

Akupresūriste un sejas jogas praktizētāja un pasniedzēja Inga Gromova paskaidro: «Būtībā visu slimību pamats ir asinsrite, jo asinis ir transporta līdzeklis, kas piegādā vajadzīgās uzturvielas, piemēram, minerālus un vitamīnus, šūnām. Ja tā ir nepietiekama, tad šūnas atmirst un rodas slimības. Cilvēki ar savām negatīvajām emocijām bloķē enerģētiskos kanālus, un tāpēc nav enerģijas, nav pietiekamas asinsrites. Tā vieta ir kā nāves sala, un šūnas iet bojā. Vietās, kur enerģētiskie kanāli ir bloķēti, punkti ir sāpīgi.»

Inga Gromova pamāca, kā pārliecināties par to, vai ir veselas, piemēram, nieres. «Uzlieciet uz potītes iekšpuses kopā saliktus četrus pirkstus un blakus ar otru roku, kā piekto pirkstu, taisni pa līniju paspiediet punktu riņķveida kustībām. Ja punkts ir sāpīgs, lūk, ir problēmas ar nierēm,» viņa pastāsta, piebilstot, ka ar tādiem ēšanas paradumiem, izmantotajām ķimikālijām un dzīves apstākļiem, kādos cilvēks dzīvo mūsdienās, šis punkts ir sāpīgs praktiski visiem. «Vien retajam ar nierēm viss ir kārtībā, un cilvēks pat iedomāties nevar, kādas indes tām jāizfiltrē! Jo, piemēram, uzpūšot matu laku, cietīs nevis mati vai plaušas, bet tieši nieres.»

Kaišu dažādība

Zinot īstās vietas, kur ar pirkstiem uzspiest cilvēka ķermenī, var panākt pārsteidzoši labus un iedarbīgus rezultātus. Ārstu biedrības sertificēts akupresūras speciālists Juris Dombrovskis norāda, ka slimību spektrs, ko likvidē akupresūra, ir neizsakāmi daudzveidīgs, ietverot arī nopietnas kaites, kas pazemina dzīves kvalitāti, piemēram, galvassāpes un hroniskas iesnas. Tāpat punktu stimulācija aktivizē vielmaiņu un novērš vēdera pūšanos, atbrīvo no stenokardijas, palīdz artrīta, muguras sāpju un citos gadījumos.

Tomēr, lai gan likvidējamo kaišu daudzums ir plašs, akupresūras speciālists akcentē, ka ne vienmēr tas ir iespējams - ir gadījumi, kad punktu masāža ir aizliegta. Tas ir onkoloģijas, bet sievietēm - grūtniecības un menstruāciju laikā. Juris Dombrovskis paskaidro, ka onkoloģijas gadījumā praktizēt akupresūru ir provocēšana. Šūnas ir nepastāvīgas, un ir iespēja terapijas laikā uzspiest uz audzēja.

To, cik akupresūra ir iedarbīga un universāla, pierāda Ingas Gromovas pieredze: «Vienai no manām klientēm bija paaugstinājies asinsspiediens, un viņa ļāva man nodemonstrēt, ka vienas minūtes laikā, tikai karsējot attiecīgos punktus, viņai tas stabilizējas. Bez zālēm, vien pakarsējot divus konkrētus punktus!»

Izmantojot punktu masāžu stresa un tā radītā saspringuma likvidēšanai, stiprinās imūnsistēma, samazinot citu slimību uzņēmības risku. Tas nozīmē, ka, izārstējot vienu kaiti, šajos terapijas kuros gūts ieguldījums tālākai nākotnei.

Roku rokā

Lai gan punktu masāža var šķist īsts brīnumlīdzeklis dažādu kaišu likvidēšanai, Juris Dombrovskis uzskata, ka visefektīvākos rezultātus, kas atspoguļotos cilvēka veselības uzlabošanā, var panākt, izmantojot akupresūru un tradicionālo medicīnu draudzīgā tandēmā. Viņš uzsver, ka ir svarīgi sadarboties un turpināt apmeklēt konsultācijas pie ārstiem, kas specializējušies konkrētā slimībā.

Mērķis abām nozarēm ir viens, un, apvienojot spēkus, to iespējams sasniegt ātrāk un pilnvērtīgāk. Speciālists arīdzan atzīmē, ka akupresūristam ir svarīgi zināt visu par cilvēka kaiti, sūdzībām un par lietotajām zālēm to nomākšanai vai ārstēšanai, jo tikai tā viņš var sniegt iedarbīgu palīdzību.

«Tas ir kopīgs process. Nedomāju, ja viena medicīnas nozare ārstē, tikmēr otra nevar iejaukties. Mērķis ir viens - lai cilvēks, kurš slimo, būtu vesels. Un rezultāts šādam kopdarbam ir ļoti labs,» savu pārliecību pauž Juris Dombrovskis. Viņš uzskata, ka šāda sadarbība ir veiksmīga arī tādēļ, ka lielākā daļa cilvēku, tikko pamanījuši kaiti, nesteidzas to ārstēt, bet cer, ka tā drīz pāries. Sākoties nepatīkamām izjūtām, cilvēks neskrien pie ārsta, kā to dara gadījumā, ja, piemēram, beidzas sviests un jāsteidz uz veikalu. Pret savu veselību ļaudis mēdz būt paviršāki un tikai tad, kad viss kļuvis daudz nopietnāk, vēršas pēc palīdzības. Un tad ir nepieciešams dubultspēks.

***

Biežākie ieguvumi

• Mazina stresu un spriedzi

• Atslābina ķermeni un prātu

• Uzlabo asinsriti

• Veicina toksisko atkritumu izvadīšanu, kas sakrājušies ķermenī

• Novērš galvas, kakla un plecu sāpes, likvidē alerģijas, hronisku klepu

• Veicina traumu sadzīšanu

• Palielina vispārējo labsajūtu

• Samazina sāpes, ko radījusi darba vietas specifika, piemēram, cilvēkiem, kas daudz laika pavada pie datora, novērš sāpes plecu un kakla daļā

Avots: herbalshop.com