Par vēnām draudzīgu dzīvesveidu

Vai jums kādreiz ir ienācis prātā jautājums: kādā vecumā derētu sākt kaut ko darīt vēnu problēmu profilaksei? "Par to jāsāk domāt jau kopš bērnības. Profilakses principi ir ļoti vienkārši, un tiem vajadzētu būt ietvertiem katras ģimenes dzīvesveidā," saka Uldis Mauriņš, "Vēnu centra" ķirurgs flebologs. "Cilvēki sāk par to interesēties tikai tad, kad viņiem jau ir vēnu problēmas.".

– Vai dzīvesveidam tiešām ir tik liela nozīme vēnu veselībā?

– Jā, dzīvesveids spēlē vislielāko lomu. Vēnu slimības ir attīstītas civilizācijas problēma. Āfrikā, kur cilvēki ir tievi un daudz kustas, vēnu slimības ir tikai apmēram vienam procentam populācijā. Savukārt tās pašas rases pārstāvjiem, kas dzīvo Ziemeļamerikā, vēnu problēmas ir tikpat bieži kā baltādainajiem – apmēram 30%. Galvenais cēlonis, kāpēc attīstās vēnu slimības, ir mazkustīgums, sēdošs dzīvesveids. Ja mēs maz kustamies, kājās veidojas asiņu sastrēgums, un tas veicina vēnu sieniņu vielmaiņas traucējumus. Iesaku visiem cilvēkiem tomēr pietiekami nodarboties ar sportu, vairākas reizes nedēļā skriet, soļot. Otrs – lai ģimenē būtu pareizas ēšanas tradīcijas, kas pasargā no liekā svara. Jo cilvēkam ir lielāka ķermeņa masa, jo lielāka iespēja, ka vēnu problēmu izpausmes viņam būs nopietnākas, turklāt palielinātais svars parasti saistās arī ar locītavu problēmām. Ir arī pierādīts, ka cilvēkiem, kam ir sēdošs vai stāvošs darbs, paplašinātas vēnas sastopamas biežāk nekā vidēji populācijā. Veicinošs faktors ir arī iedzimtība. Vēnu problēmas mēdz parādīties arī grūtniecības laikā, kad mainās organisma noslodze, palielinās dzemde, kas spiež uz asinsvadiem iegurnī, notiek hormonu izmaiņas. Lai nu kā, visās šajās situācijas ir svarīgi nepieļaut kāju pietūkumu, tāpēc ieteicams arī nēsāt kompresijas zeķes, kas darbojas pret paaugstināto spiedienu uz vēnu sieniņām.

– Tomēr mums labāk gribas profilaksei izmantot ziedes vai iekšķīgi lietojamus preparātus, arī tautas medicīnas līdzekļus. Ko tie dod?

– Pret ziedēm esmu kategoriski noskaņots. Tās lielākoties ātri atdzesē ādu, rodas patīkama sajūta, un cilvēkam liekas, ka viņš ārstējas. Bet, ilgstoši lietojot, var rasties dažādas alerģiskas reakcijas, ar kurām ir diezgan grūti cīnīties, un rezultātā pacientam ir ne tikai venozs asiņu sastrēgums, bet arī ādas slimība – dermatīts. Cilvēki cer, ka, pērkot reklamētos līdzekļus, viņi ietaupīs naudu, gadiem ilgi tos lieto un beigās konstatē, ka ir tikai sliktāk. Lietā liek arī tautas līdzekļus, tai skaitā urīna kompreses, bet urīnā var būt gramnegatīvās baktērijas, un rezultātā attīstās nopietnas strutainas komplikācijas, īpaši vecākiem ļaudīm. Runājot par iekšķīgi lietojamiem medikamentiem – jā, ir pierādīts, ka dažādas tabletes uzlabo dzīves kvalitāti, noteiktās situācijās tās varētu lietot. Piemēram, vasarā, karstā laikā, kad valkāt kompresijas zeķes daudziem ļoti negribas, cilvēki ar smaguma sajūtu kājās varētu lietot šādus medikamentus kursa veidā 4–8 nedēļas.

– Vai mēs paši varam noteikt, ka sāpes kājās ir tieši vēnu problēmu dēļ?

– Daudzi domā, ka viņiem sāp vēnas, gadiem lieto medikamentus, un tad izrādās, ka tur ir pavisam citas kaites – ceļu problēmas, ceļu locītavu deformācija, mugurkaula problēmas, neiroloģiskas problēmas u.c. Jo vecāks ir cilvēks, kurš sūdzas par sāpēm kājās, jo lielāka varbūtība, ka vainīgas ir skeleta problēmas. Ja kaut kas nav kārtībā ar vēnām, tad pamatā raksturīgas nevis kāju sāpes, bet pietūkums. Pareizāk un daudz lētāk būtu vispirms veikt diagnostiku, lai saņemtu precīzu atbildi uz jautājumu – vai tā ir vēnu, artēriju vai kāda cita problēma? Mēs ļoti ātri un precīzi varam noteikt, kur ir problēmas, un, ja tiešām vainīgas vēnas, ārstēt tās maztraumatiskā veidā, tā ka pacients var atsākt darbu tajā pašā vai nākamajā dienā. Manā skatījumā arī laikus veikta diagnostika ir laba profilakse.

– Vai pacienti ar vēnu problēmām nāk pie jums laikus?

– Cilvēki ir dažādi, taču ļoti daudzi nāk tikai tad, kad situācija ir ļoti ielaista. Noteikti jāiet pie ārsta, ja vēnas ir izspiedušās uz āru, ir smaguma sajūta kājās un tūska, kas progresē. Ja uz kājas parādās brūni plankumi un ādas sacietējums – tie jau ir izteikti trofikas traucējumi, kad neatliekami jādodas pie ārsta. Diemžēl ļoti daudzi pacienti, īpaši vecāki ļaudis, vienkārši dzīvo mājās un cīnās ar čūlām, nedzīstošām brūcēm. Pie ārsta viņi īsti nevar aiziet, jo nav līdzekļu, valsts par vēnu ārstēšanu vairs vispār nemaksā. Maznodrošinātie pacienti arī līdz šim nāca pie mums nevis tāpēc, ka kājas slikti izskatās, bet tāpēc, ka tur bija nopietnas problēmas. Ir arī daudz pacientu, kuriem ir neārstēti limfas atteces traucējumi – limfostāze, kad kājas patiešām kļūst kā bluķi, gadu no gada arvien resnākas – veidojas elefantiāze, pievienojas recidivējoša roze un ir ļoti grūti staigāt. To nevar izārstēt, tomēr var uzlabot pacientu dzīves kvalitāti, neielaist slimību, ierobežot tūsku. Attīstītās valstīs šiem pacientiem visu mūžu tiek nodrošināta kompresijas terapija – saitēšana, limfas drenāža, kompresijas zeķes, ko viņi pastāvīgi valkā un tā kontrolē slimību.

– Kas īsti jāsaprot ar apzīmējumu kompresijas zeķes?

– Attīstītajās Eiropas valstīs darbojas speciālas normas, kuras stingri definē, kas ir medicīniskās kompresijas zeķes. Tur šis jautājums ir sakārtots, jo daudziem pacientiem par šīm zeķēm maksā valsts. Mums ar šādu nosaukumu bieži tirgo izstrādājumus, kas patiesībā nav medicīniskās kompresijas zeķes. Lai zeķe dotu vajadzīgo efektu, tai ir ļoti precīzi jāatbilst kājas formai. Pacientiem ar ļoti nopietnām problēmām, ar vielmaiņas traucējumiem kājās, kur iepriekš jau bijusi tromboze, arī limfostāzes pacientiem šīs zeķes vispār ir ārstēšanas pamats, tās tiek gatavotas pēc mēra. Ja zeķe ir ar nepietiekamu spiedienu, neatbilst kājai, tad var tikai radīt vēl lielākas problēmas, īpaši tad, ja pacientam ir arteriālās apasiņošanas traucējumi. Ja izmērs būs par mazu un kādā vietā zeķe spiedīs par daudz, sekas var būt pat nekroze un gangrēna. Tāpēc ārstēšanai ir jābūt ļoti precīzai. Lai to nodrošinātu, mēs izveidojām Vēnu centru, kur ir atbilstoši sagatavots personāls, kas var izvēlēties pacientam pareizos kompresijas izstrādājumus, un, ja gadījumā viņa kāja neatbilst nevienam izmēram, tad tā tiek mērīta daudzās vietās un zeķe pasūtīta individuāli. Uz medicīniskām kompresijas zeķēm ir norādīts arī derīguma termiņš – tā ir starptautiska prasība. Diendienā valkājot, šīs zeķes saglabā savas īpašības pusgadu. Pēc tam zeķes jāmaina, kaut arī tās nemaz neizskatās nodilušas.

– Kā palīdzēt savām kājām, kad tās vienkārši ir nogurušas pēc lielākas fiziskas slodzes?

– Pasaulē samērā populāras ir speciālas zeķes sportistiem, kuriem jāiztur liela slodze – maratonistiem, soļotājiem, riteņbraucējiem. Tās uzlabo venozo atteci no kājām, ātrāk tiek evakuēta pienskābe un vielmaiņas galaprodukti, kājas nav satūkušas, un līdz ar to sportists var sasniegt labākus rezultātus. Vairāk tiek fiksētas potītes, tas sniedz lielāku stabilitāti, un skriešana, soļošana ir drošāka. Tādas zeķes noder ne tikai sportistiem, bet arī citiem cilvēkiem dažādās dzīves situācijās. Tiem, kuri ir devušies ceļojumā, daudz staigā, kāpj kalnos, kompresijas zeķes palīdz izvairīties no tūristu parastās problēmas, kad jau pirmajās dienās kājas ir satūkušas un vairs negribas nekur iet. Tās mazina arī tūsku, kas veidojas, ilgstoši sēžot lidmašīnā vai autobusā. Noder arī ķirurgiem, kam vēnu problēmas ir biežāk nekā citiem, jo nākas stāvēt pie operāciju galda – slodze ir, bet nav nodarbināti tie kāju muskuļi, kas veicina venozo asiņu plūsmu. Piemēram, Vācijā ķirurgi profilaktiski valkā šādas zeķes, jo apzinās problēmu un grib saglabāt darbaspējas un dzīves kvalitāti vēl ilgi.

Reklāmraksts tapis sadarbīnā ar "Vēnu centru"

Svarīgākais