VESELĪBA: Zelta dieviete kurkuma

© Ilustratīva bilde

Pirmā iepazīšanās ar kurkumu, attālu ingvera radinieci, pašiem to nezinot, bieži sākas ar karija nobaudīšanu. Tieši kurkuma ir viena no nemainīgajām karija sastāvdaļām, kas piešķir tam skaisti dzelteno krāsu, ko satur tās pigmenti, un arī izteiksmīgo garšas niansi, ko dod ēteriskās eļļas. Indijā kurkumai veltīti cildinoši apzīmējumi, to sauc gan par zelta dievieti, gan par mūžīgās jaunības eliksīru. Jau vismaz četrus tūkstošus gadu kurkumu lieto ājurvēdas medicīnā asinsrites uzlabošanai, smadzeņu darbības veicināšanai, aknu, ādas un kaulu veselībai, tai bijusi ierādīta goda vieta arī dažādās reliģiskās un sadzīviskās ceremonijās.

Šodien izpētīts, ka kurkuma par savu plaši pazīstamo un tautas medicīnā izmantoto pretiekaisuma, pretsāpju un antidepresīvo iedarbību var pateikties apmēram 230 bioloģiski aktīvām sastāvdaļām. Par kurkumas dzimteni uzskata Indijas dienvidrietumu daļu. Tas ir daudzgadīgs lakstaugs, kura augšanai vajadzīga 20-30 grādu temperatūra, uzturā izmanto kurkumas sakneņus, ko Āzijā ir iespējams lietot arī svaigā veidā, bet līdz mums galvenokārt nonāk kurkumas pulveris.

Antioksidants - pret ādas novecošanos

Ādas novecošanos veicina gan tie brīvie radikāļi, kas rodas pašā organismā, gan arī ārējas iedarbības rezultātā - te galvenokārt ir runa par saules ultravioletā starojuma nodarīto kaitējumu. No ārpuses ādu pasargā ar pretiedeguma kosmētiku, bet atbalstam no iekšienes ir vērts lietot produktus, kas bagāti ar antioksidantiem, kāds ir arī kurkumas sastāvā esošais kurkumīns. Novērots, ka tas labvēlīgi ietekmē ādas stāvokli gan vecākiem, gan jaunākiem cilvēkiem. Tā kā kurkumīns veicina asinsriti, uzlabojas ādas apgāde ar skābekli un barības vielām.

Palīdz uzveikt iekaisumus

Par kurkumas produktu lietderību pārliecinājušies arī tā dēvētās problemātiskās ādas īpašnieki. Regulāri iekļaujot kurkumu savā ēdienkartē, ir vieglāk tikt galā ar pūtītēm, alerģiskiem izsitumiem, apsārtumu, niezi un kairinājumu, āda ātrāk nomierinās un atjaunojas. Vēl viena joma, kur, domājams, kurkuma var palīdzēt, ir kolagēna produkcijas veicināšana ādā. Kā zināms, tieši kolagēns ir tas, kas uztur ādu gludu un tvirtu.

Protams, kurkumas regulāra iekļaušana uzturā ir tikai daļa no rūpēm par ādas un visa organisma veselību. Nedrīkst aizmirst arī par veselīgu ēdienkarti, kurā jābūt daudzveidīgiem krāsainiem dārzeņiem un augļiem, pākšaugiem, olām, riekstiem, svaigi gatavotiem gaļas produktiem, zivīm. Jāatceras dzert pietiekami daudz ūdens un, protams, atvēlēt vajadzīgās stundas miegam.

Sekmē organisma attīrīšanos

Tautas medicīnā kurkuma izsenis tikusi lietota «asiņu attīrīšanai». Mūsdienu pētījumi noskaidrojuši, ka kurkumas produkti patiešām sekmē toksīnu ātrāku izvadīšanu no organisma. Tas notiek divējādi. Pirmkārt, kurkumas sastāvā esošās vielas spēj palielināt atsevišķu fermentu aktivitāti, kas atbildīgi par toksīnu piesaistīšanu un izvadīšanu no asinīm. Otrkārt, kurkumai piemīt žultsdzinēja iedarbība - ne velti to tradicionāli pievieno trekniem, «smagiem» ēdieniem un vispār lieto, lai palīdzētu pilnvērtīgāk sagremot barību. Viens no žults uzdevumiem ir tikt galā ar taukos šķīstošajiem toksīniem. Toksīnu uzkrāšanās atspoguļojas arī ādas veselībā. Ja organisms netiek ar tiem galā, āda kļūst blāva, nespodra, pieaug nosliece uz izsitumiem un citām problēmām, paātrinās novecošana. Bieži dzirdēts arguments, ka daba cilvēka organismam piešķīrusi gana spēcīgus mehānismus kaitīgo vielu izvadei, tāpēc nekādi papildu pasākumi nav vajadzīgi. Bet dabas dotie mehānismi palaikam netiek galā ar civilizācijas radīto piesārņojumu, ko izraisa izplūdes gāzes, rūpniecības izmeši, dažādas ķimikālijas, ko lieto sadzīvē utt. Kurkumas produkti ir dabisks un arī garšīgs veids, kā savam ķermenim palīdzēt.