GARDĒŽIEM: Kraukšķīgie rabarberi

© Publicitātes foto

Pirmos skābos rabarberu kātus, pamērcētus cukurā, pavasarī vai vasaras sākumā tā vien gribas nograuzt ar kāru muti. Un tad vēl rabarberu kompots, uzputenis vai plātsmaize, ko biežāk gatavojam no šiem zaļajiem, kraukšķīgajiem un veselīgajiem kātiem. Izmantosim rabarberu laiku, gatavojot dažādus saldos un ne tik saldos ēdienus.

UZTURVĒRTĪBA (100 g)

kilokalorijas 16

olbaltumvielas 0,7 g

tauki 0,1 g

ogļhidrāti 2,5 g

ĀRSTNIECISKĀS ĪPAŠĪBAS

* Labvēlīgi ietekmē urīnceļu sistēmu, piemīt urīndzenošs efekts, tāpēc ieteicams lietot cilvēkiem, kuriem ir nosliece uz tūsku.

* Izmanto kā spēcinošu līdzekli, ja ir avitaminoze.

* Labvēlīgi iedarbojas uz ādas stāvokli, matiem un nagiem.

* Pateicoties augstajam magnija sāļu saturam, kālijam un fosforam, rabarberus lietderīgi ēst, ja ir mazasinība, jo tie aktivizē asins šūnu veidošanos.

* Urīndzenošā efekta dēļ bieži izmanto kā ārstniecisku līdzekli, ja ir podagra un aknu slimības gadījumos.

* Rabarberu kātos ir daudz askorbīnskābes, kas aizsargā organismu no vīrusiem, infekcijām un priekšlaicīgas novecošanās, kā arī A vitamīns.

KĀ GATAVOT UN UZGLABĀT?

* Rabarberu kātus mizo, sākot no apakšas uz augšu.

* Gatavot ieteicams tikai nerūsējoša tērauda traukos vai ar teflona vai keramisku pārklājumu.

* Nemazgātus rabarberu kātus var glabāt ledusskapī ne ilgāk par trīs nedēļām, cieši ietītus folijā.

RABARBERU CV

* Rabarberu dzimtene ir Ķīna un Austrummongolija, vēlāk Eiropā ilgu laiku rabarberu tirdzniecība bija Persijas rokās.

* Zināmi apmēram 30 rabarberu veidi. To skaitā ir ārstnieciskās, ēdamās un dekoratīvās šķirnes. Kulinārijā izmanto tikai kātus, lapas un sakne nav ēdami, bet medicīnā vērtīga ir sakne.

* Rabarberu kāti ir bagāti ar vitamīniem C, B, PP, karotīnu, pektīnvielām, kāliju, fosforu, magniju. Satur vairāk nekā 90 procentu ūdens.

* Rabarberos ir rutīns, pektīni, katehīni, liels daudzums minerālo sāļu.

* Satur dažādas skābes - ābolskābi, citronskābi, dzintarskābi, skābeņskābi. Rabarberu kātos esošās skābeņskābes daudzums palielinās, tāpēc tos vislabāk ieteicams lietot līdz vasaras vidum.

* Jaunie, svaigie rabarberu kāti atšķiras ar viegli rūgtenu garšu, savukārt nobriedušie kļūst skābeni saldi.

* Viena no galvenajām vērtīgajām rabarberu īpašībām - uzlabo gremošanas procesu darbību.

* Tiem, kuri vēlas notievēt, rabarberus iesaka lietot svaigā veidā, jo tie satur minimālu daudzumu kaloriju.

* Atsevišķos gadījumos izmanto ne tikai rabarberu kātus, bet arī auga saknes.

* Izmanto kompotu, ķīseļu, ievārījumu, pīrāgu, kēksu, mafinu, auksto zupu, vīna, desertu pagatavošanā, kā arī salātos, kā piedevu pie gaļas un zivīm, čatnija un asajām mērcēm.

* Ēdienos labi sader ar āboliem, zemenēm, persikiem, bumbieriem, ogām un ingveru.

* Rabarberu ēdieniem var pievienot dabiskus aromatizatorus: piparmētru, kanēli, kardamonu, vanilīnu, muskatriekstu, citrona vai apelsīna miziņu.

* Rabarberus nevajag ilgi vārīt, jo vārīšanas procesā zūd vitamīni un mikroelementi, kā arī jaunie kāti ātri pārvēršas biezenī.

* Ja paredzēts gatavot zupu ar rabarberiem vai vārīt rabarberu kompotu, rabarberus nevajag nomizot, jo mizā atrodas daudz vērtīgu vielu.

* Rabarberi tiek izmantoti arī kosmetoloģijā - šāda līdzekļa maska palīdz atbrīvoties no pigmenta plankumiem un vasaras raibumiem. Novārījumus un maskas no rabarberiem lieto, lai stiprinātu matus un veicinātu to augšanu.

RECEPTES no rabarberiem

Skābo kātu uznāciens

Mandeļu miltu un rabarberu kūka ar krēmu

SASTĀVDAĻAS:

sviests

350 g nomizotu rabarberu

70 g brūnā cukura

240 g mīksta sviesta

3 olas

½ apelsīna mizas

140 g brūnā cukura

70 g mandeļu miltu

170 g auzu miltu

2 ēdamkarotes citrona sulas

vaniļas cukurs

2 tējkarotes cepamā pulvera

krēmam: 400 g grieķu jogurta

cukurs vai medus

PAGATAVOŠANA:

  1. Nomizotu rabarberu bļodā sagriež gabaliņos, apber ar cukuru un ļauj atsuloties.
  2. Kūku formu ar noņemamām malām ietauko ar sviestu, cepeškrāsni sakarsē līdz 200 grādu temperatūrai.
  3. Bļodā saputo sviestu un cukuru, veidojas gaisīga masa. Pa vienai pievieno olas, tās lēnām ieputo masā. Iesijā iepriekš kopā sajauktus auzu un mandeļu miltus, kam pievienots cepamais pulveris un vaniļas cukurs. Beigās pievieno rīvētu apelsīna mizu un citrona sulu, visu samaisa.
  4. Masā iemaisa pusi (aptuveni 170 g) rabarberu (pārējos rabarberus un sulu izmantos kūkas virskārtai).
  5. Mīklu lej formā, izlīdzina un cepeškrāsnī cep 40-45 minūtes (kūkas gatavību pārbauda, tās centrā iedurot kociņu - ja tas ārā nāk tīrs - kūka gatava!). Kūku atdzesē, neizņemot no formas.
  6. Katliņā uz lielas liesmas vāra atlikušos rabarberus un iztecējušo sulu, līdz šķidrums kļuvis biezāks un sīrupaināks. Noņem no liesmas, atdzesē.
  7. Gatavo krēmu: bļodā liek jogurtu, pievieno rabarberus (ja nepieciešams, papildus saldumam pievieno medu vai cukuru), samaisa un uzklāj atdzisušajai kūkai.

Rabarberu saldējums

SASTĀVDAĻAS:

250 g nomizotu, gabaliņos sagrieztu rabarberu

70 g cukura

40 ml ūdens

120 ml salda krējuma

100 g maskarpones siera

50 g creme fraiche

PAGATAVOŠANA:

  1. Katliņā ber nelielos gabaliņos sagrieztus rabarberus, pievieno ūdeni un cukuru un uz mazas liesmas pasautē 5-10 minūtes. Mīkstus rabarberus noņem no uguns, atdzesē un sablendē.
  2. Bļodā sajauc maskarpones sieru, creme fraicheun saldo krējumu (tikai tik daudz, līdz viss sajaucas vienmērīgā krēmā). Pievieno rabarberu biezeni.
  3. Masu vēlreiz samaisa un liek saldējuma mašīnā. Gatavo 20-30 minūtes (laiks atkarīgs no saldējuma mašīnas jaudas).
  4. Saldējumu var pasniegt uzreiz vai pārlikt aizvākojamā traukā un uz divām stundām ielikt saldētavā, lai tas kļūst stingrāks.

Rabarberu un mandeļu mafini

SASTĀVDAĻAS:

100 g mizotu, smalkos gabaliņos sagrieztu rabarberu

10 g cukura

225 g miltu

1 tējkarote cepamā pulvera

sāls

100 g nerafinēta cukura

2 olas

dažas pilītes citronu eļļas

180 ml auzu piena

70 ml eļļas

vaniļas ekstrakts

75 g mandeļu šķēlīšu

PAGATAVOŠANA:

  1. Rabarberus ar cukuru bļodā sajauc un 10 minūtes ļauj atsuloties. Lieko šķidrumu nolej un iemaisa miltus tā, lai pārklājas katrs rabarbera gabaliņš.
  2. Cepeškrāsni sakarsē līdz 190 grādu temperatūrai. Ietauko mafinu pannu, katrā nodalījumā ieliek mafinu papīra formiņas.
  3. Vienā bļodā sajauc miltus, cukuru, cepamo pulveri, sāli, aptuveni pusi no mandeļu šķēlītēm, visu samaisa.
  4. Otrā bļodā ar dakšiņu saputo olas, pievieno auzu pienu, eļļu, citrona eļļu (vai rīvētu citrona miziņu) un vaniļas ekstraktu. Visu samaisa.
  5. Šķidrās sastāvdaļas iemaisa sausajās, pievieno rabarberus, visu rūpīgi izmaisa.
  6. Mīklu pilda formiņās, pārkaisa ar atlikušajām mandeļu skaidiņām.
  7. Cep aptuveni 25 minūtes, līdz mafini zeltaini brūni.

Rabarberu un zemeņu kokteilis

SASTĀVDAĻAS:

100 ml rabarberu novārījuma

150 g zemeņu

20 piparmētras lapiņas

ledus

500 ml sodas ūdens

salds krējums

PAGATAVOŠANA:

  1. Lai izvairītos no rabarberu kraukšķīguma vai pārceptas kūkas, rabarberus pirms cepšanas atsevišķi izcep kopā ar cukuru, tad tos notecina uz sieta un izmanto pašus sausos rabarberus. Savukārt sulu ar minimālu cukura daudzumu, kas iztek, nelej ārā, bet izmanto kokteiļos. Rabarberu novārījuma sulu lej blenderī, ieliek dažas zemenes un sablendē.
  2. Glāzi piepilda ar ledu gandrīz pilnu, pārlej ar zemeņu un rabarberu miksli (ja vēlas, var pievienot 1 tējkaroti salda krējuma).
  3. Dekorē ar piparmētru lapām un pasniedz aukstu.

Rabarberu kūka

SASTĀVDAĻAS:

pamatnei: 200 g sviesta

300 g kviešu miltu

200 g auzu miltu

2 olas

3 ēdamkarotes cukura

¼ tējkarotes sāls

rīvēta citrona miziņa

jogurta krēmam: 800 g bezpiedevu jogurta

250 ml salda krējuma

2 ēdamkarotes rīvētas citrona miziņas

6 ēdamkarotes brūnā cukura

2 ēdamkarotes ūdens

2 paciņas želatīna pulvera

šķipsniņa sāls

virsējai kārtai: 700 g rabarberu

½ glāze ūdens

1 citrona sula

300-500 ml brendija

300 g brūnā cukura

3 kanēļa standziņas

1 vaniļas pāksts

½ paciņas (9 g) želatīna

daži pipari, pāris krustnagliņas

PAGATAVOŠANA:

  1. Gatavo pamatnes mīklu: sviestu saputo ar cukuru, pievieno olas, sāli, rīvētu miziņu. Iesijā miltus un samīca viendabīgu mīklu, ko uz pāris stundām ledusskapī nobriedina, tad izņem un izveltnē atbilstīgi pannas izmēriem. Izveltnēto mīklu ieklāj pannā, izlīdzina maliņas un pamatni sadursta ar dakšiņu. 200 grādu temperatūrā cep aptuveni 20 minūtes, tad temperatūru samazina līdz 180 grādiem un pamatni cep zeltaini brūnu vēl 20-25 minūtes. Izņem no cepeškrāsns un atdzesē.
  2. Sagatavo rabarberus: uzvāra cukura sīrupu, tam pievieno citrona sulu, krustnagliņas, piparus, kanēli, vaniļas pāksti. Pielej lielāko daļu brendija (ja sīrupu vēlas stiprāku, lej vairāk, ja kūkas baudītāju pulkā būs bērni, alkoholu neliek). Sīrupu pāris minūtes karsē uz lēnas uguns.
  3. Rabarberus sagriež aptuveni pirksta garuma gabaliņos, liek sīrupā un karsē 1-2 minūtes. Katlu noņem no uguns, pielej atlikušo brendiju. Visu atstāj, līdz sīrups atdziest, tad sietā nokāš. Izlasa piparus, krustnagliņas, vaniļas pāksti un sīrupu vēlreiz uz lēnas uguns karsē aptuveni pusstundu.
  4. Saldo krējumu ar šķipsniņu sāls saputo. Jogurtam pievieno rīvētu citrona miziņu, putukrējumu, visu samaisa.
  5. Uzbriedina želatīnu, uzvāra cukura sīrupu. Abas sastāvdaļas sajauc kopā. Tām pievieno karoti jogurta masas, visu sajauc un iemaisa kopīgā masā.
  6. Jogurta krēma masu ieklāj tortes formā uz izceptās pamatnes.
  7. Uz krēma kārtas kārto rabarberus, lai visa virsma nosegta. Ņem aptuveni divas glāzes sīrupa, pievieno uzbriedināto un izkausēto želatīnu, izmaisa un pārlej rabarberiem.
  8. Kūku vismaz uz četrām stundām liek ledusskapī.

PADOMS

  • Pāri palikušo sīrupu pilda tīrās pudelēs un glabā ledusskapī - noderēs atspirdzinošu dzērienu un citu desertu gatavošanai.
  • Jogurtu var aizstāt ar krēmsieru.
  • Cepto kūkas pamatni var aizstāt ar saberztiem cepumiem, kas sajaukti ar sviestu un vienmērīgi ieklāti tortes formā.
  • Veikalu plauktos ir daudzi un dažādi želatīni, tāpēc jāpievērš īpaša uzmanība uz paciņas rakstītajam, lai saprastu, cik lielam daudzumam konkrētais želatīns paredzēts.

Rabarberu uzputenis

SASTĀVDAĻAS:

300 g rabarberu

400 ml ūdens

80-100 g cukura

80 g mannas

PAGATAVOŠANA:

  1. Gabaliņos sagrieztus rabarberus pārlej ar 400 ml ūdens, vāra mīkstus, tad atdzesē un sablendē vai izberž caur sietu.
  2. Masai pievieno cukuru un mannu, uzvāra. Uz kādu laiciņu atstāj, lai atdziest, lai manna uzbriest.
  3. Kad masa atdzisusi, to saputo līdz čaganai, gaisīgai konsistencei.
  4. Pasniedz ar vēsu pienu vai vaniļas mērci.

Rabarberu un biezpiena sacepums

SASTĀVDAĻAS:

500 g rabarberu

80-100 g cukura

150 g biezpiena

3 olas

4 ēdamkarotes ievārījuma

100 g skāba krējuma

2 ēdamkarotes kartupeļu cietes

½ citrona sulas

PAGATAVOŠANA:

  1. Gabaliņos sagrieztus rabarberus sajauc ar 2 ēdamkarotēm cukura un zemeņu vai citu sarkanas krāsas ievārījumu. Iegūto masu liek ietaukotā veidnē vai nelielos porciju trauciņos.
  2. Olu dzeltenumus saputo ar 3 ēdamkarotēm cukura, iemaisa saberztu biezpienu, krējumu, citrona sulu un kartupeļu cieti. Atsevišķi saputo olu baltumus, tos iecilā dzeltenumos.
  3. Olu masu liek virs veidnē esošajiem rabarberiem un izlīdzina.
  4. Sacepumu liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un cep 180 grādu temperatūrā aptuveni 30 minūtes. Nedaudz atdzesē.
  5. Pasniedzot var greznot ar zemenēm vai citām ogām.

Zemeņu un rabarberu sangrija

SASTĀVDAĻAS:

500 g zemeņu

1 rabarbera kāts

1 citrons

1 apelsīns

3 ēdamkarotes plūškoka sīrupa

750 ml sausa baltvīna

500 ml gāzēta ūdens

50 ml brendija

kokteiļu ledus gabaliņi

PAGATAVOŠANA:

  1. Rabarberu notīra, sagriež smalkās ripiņās un ieber krūkā vai lielā bļodā. Zemenes griež uz pusēm un pievieno rabarberiem. Apelsīnu un citronu nomazgā, sagriež plānās šķēlītēs, citrusus pievieno krūkas saturam. Ar koka karoti augļus samaisa, nedaudz paspaida citrusus.
  2. Glāzē sajauc sīrupu ar brendiju, uzlej augļiem, pievieno baltvīnu. Sangriju liek ledusskapī vismaz uz vienu stundu, lai garšas sadraudzējas.
  3. Pirms pasniegšanas sangriju sajauc ar aukstu gāzēto ūdeni vai atdzesētu šampanieti. Glāzē liek ledus gabaliņus un augļus, uzlej sangriju.

Kūciņas ar svaiga siera, rabarberu pildījumu zem bezē cepures

SASTĀVDAĻAS:

3 olas

100 g sviesta

150 g miltu

150 g cukura

50 g kartupeļu cietes

1,5 tējkarotes cepamā pulvera

1 kg rabarberu

PAGATAVOŠANA:

  1. Traukā saputo sviestu ar 100 g cukura, kad cukurs izkusis, pievieno olu dzeltenumus. Puto, kamēr masa kļūst gaiši dzeltena un stingra. Pievieno miltus, cieti un cepamo pulveri, samīca mīklu.
  2. Mīklu sadala un ieklāj iepriekš ietaukotās nelielās kūciņu formiņās, izveido aptuveni 3 cm augstas maliņas. Uz mīklas uzber sagrieztos rabarberus, formiņas apmēram 20 minūtes cep 180 grādu temperatūrā.
  3. Olas baltumus ar atlikušo cukura daudzumu saputo stingrās putās. Kad kūciņas cepušās 20 minūtes, tās izņem, vienmērīgi pārklāj ar saputoto olbaltumu un 160 grādu temperatūrā cep vēl 35 minūtes. Izņem no cepeškrāsns un atdzesē.

Rabarberu maizītes filo mīklas groziņos

SASTĀVDAĻAS:

1 iepakojums filo mīklas

rabarberi

sviests

cukurs vai medus

PAGATAVOŠANA:

  1. Filo mīklu, neizņemot no iepakojuma, pilnībā atlaidina. Kad mīkla atlaidusies, to uz galda atver kā grāmatu un pārklāj ar tīru dvieli.
  2. Ar sausām rokām pa vienai ņem 4 mīklas loksnes, katru loksni nedaudz ieziež ar eļļu, liek citu citai virsū, pārējās pārklāj ar dvieli, lai neizžūst.
  3. Sagatavotās loksnes ieklāj mafinu pannā, katrā bedrītē ar roku viegli izveido mīklā padziļinājumu (ja mīkla nejauši saplīst, tai uzklāj citu mīklas plāksni).
  4. Katrā bedrītē ar karoti ieliek pildījumu: nomizotus un sīkos gabaliņos sagrieztus rabarberus apber ar cukuru, ļauj nedaudz atsuloties, tad šķidrumu nolej, bet rabarberus izmanto pildījumam. Pāri liek sviesta piciņas un pa karotei medus.
  5. Liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 200 grādu temperatūrā cep aptuveni 20-25 minūtes, līdz maizītes zeltaini brūnas.

Svarīgākais