Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

BŪVNIECĪBA: Metāla jumtu daudzveidība

© Toode

Domājot par mājas būvniecību vai jumtu atjaunošanas darbiem, seguma izvēles iespējas ir plašas un tajās nav grūti apjukt. Lielā mērā jumta seguma izvēle ir atkarīga no gaumes, taču tikpat lielā mērā jāņem vērā seguma īpatnības. Tiem, kam patīk krāsu daudzveidība un kas nevēlas domāt par jumtu kopš tā uzklāšanas brīža, ieteicams ir metāla jumtu segums, jo tas ir viens no mazāk prasīgajiem un izvēles ziņā plašākajiem tirgū.

Metāla jumti, iespējams, ir izplatītākais no jumtu segumu veidiem, kas ir atbilstošs gan jaunu ēku būvniecībā, gan renovācijā.

Metāla profilu montāžas izmaksas ir zemākas, salīdzinot ar citu jumta klājumu veidiem, kā arī tiem ir ilgs kalpošanas laiks, augsta krāsas noturība un izturība pret koroziju.

Minimāla apkope

Mūsu klimatiskajiem apstākļiem metāla jumtu segumi ir piemērotākie, jo labi novada ūdeni. Jāņem vērā, ka šīs virsmas izvēle jāapsver, ja māja atrodas koku tuvumā, jo uz jumta krājas nokritušās lapas, skujas un zari, bet līdz ar nokrišņiem visi svešķermeņi no jumta dabiskā ceļā novadās lejā. Tas nozīmē, ka nav nepieciešama īpaša apkope, jo daba visu izdara saimnieka vietā.

Taču, ja jumts ir lēzens, nokrišņi var nepaveikt visu darbu, tāpēc reizi pa reizei var nākties uzkāpt uz jumta, lai to notīrītu un noslaucītu, vajadzības gadījumā nomazgātu ar ūdeni.

Garantijas laiki

Metāla jumti ir izturīgi pret koroziju un UV starojumu, tie ir mazprasīgi, bet ilgmūžība ir atkarīga no pārklājuma. Populārākie no pārklājumiem ir divi - poliestera un poliuretēna.

Poliestera pārklājumam garantijas laiks estētiskajam izpildījumam ir 10 gadi, bet tehniskajam no 30 līdz 50 (atkarībā no vides). Poliuretāna jeb PUR garantijas laiks estētiskajam izpildījumam ir 20, bet tehniskajam izpildījumam ir 50 gadi.

Poliestera pārklājums ir kvalitatīvs krāsojums uz cinka un gruntskrāsām, savukārt PUR ir izturīgāks - mazāk skrāpēsies un nodrošinās mazāku nodiluma risku, tāpēc ieteicams uzklāt uz to māju jumtiem, kas atrodas nesaudzīgākā vidē, piemēram, tuvu kokiem, un tāpēc - ir iespēja to vairāk sabojāt.

Jumta slīpuma nozīme

Svarīgākais apstāklis, kas jāņem vērā, izvēloties metāla virsmu, ir jumta slīpums. Mazākais pieļaujamais slīpums var būt valcētajam jumta profilam, kas ir ne mazāks par astoņiem grādiem. Trapecveida profiliem - TP15, TP20 un TP45 - ne mazāk par 10 grādiem. Dakstiņprofilam savukārt ne mazāk par 15 grādiem.

Tā kā tērauda jumtu profili ir viegli, konstrukcijām nav jāiztur liels svars - viens m2 profila sver 4 līdz 4,5 kg. Arī montāža ir salīdzinoši viegla, un, ja saimnieks ir ar zelta rokām un amatnieks pēc dabas, pats var uzstādīt segumu (izņemot valcēto profila, kur malas tiek savalcētas uz vietas objektā). Ja pārliecības par saviem spēkiem nav, labāk pieaicināt jumiķus.

Izturība pret koroziju

Pirms metāla profila iegādes ir svarīgi apzināties cinka pārklājuma datus (arī krāsotajiem profiliem zemslānī ir izmantots cinks). Kādēļ tas ir svarīgi? Jo tieši cinka daudzums nodrošinās izturību pret koroziju, kā arī noteiks jumta seguma cenu.

Lai nodrošinātu izturību pret koroziju, jāizvēlas materiāls ar cinka slāni 275 g/m2. Taču ir pieejami materiāli ar mazāku cinka slāni, bet tad jārēķinās, ka jumts var nebūt tik ilgmūžīgs un vizuāli estētisks, kā gribētos.

Metāla jumtu veidi:

• Metāla dakstiņi veidoti no profila, kas atgādina klasiskos dakstiņus.

• Trapecveida profili ir viens no ekonomiskākajiem metāla produkcijas veidiem. Tiem ir zemas ekspluatācijas izmaksas un estētisks ārējais izskats.

• Valcprofils viens no vecākajiem jumtu veidiem, kas garantē ilgmūžību. Tā gludā virsma nodrošina labu ūdens tecēšanu; ir viegls, tāpēc iespējams montēt uz vieglām balsta konstrukcijām.

Priekšrocības:

• Ātri un viegli montējams;

• Glīts estētiskais izskats, kā arī ir plašs krāsu piedāvājuma klāsts;

• Ilgmūžīgs.

Trūkumi:

• Neizpakots profils oriģinālajā iepakojumā var glabāties ne ilgāk par 4 nedēļām (cinkots profils - nedēļu). Ja ir vajadzīga ilgāka uzglabāšana, tad starp loksnēm ir jāsaliek latas;

• Uzstādīšanai jālieto tikai profesionālie skārdnieku instrumenti, nedrīkst izmantot abrazīvu un karstumu radošu griešanas disku.