Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Māja

VAĻASPRIEKS: Vārnu paradīze

ĀBELES ZAROS. Šīs nav lidojošas vārnas, kas sasēdušās ābeles zaros. Taču Gundegas dārzā mēdzot paviesoties arī īstās, kuras viņa barojot © F64

Farmaceite, Benu aptiekas vadītāja Gundega Luka-Indāne apmēram pirms desmit gadiem nejauši sākusi kolekcionēt vārnas – no māla, metāla, kuras laika gaitā papildinājuši arī zīmējumi, karikatūras, maskas, piespraudes un pat salvetes ar šiem putniem. Pašlaik viņas netradicionālajā kolekcijā ir krietni pāri 200 šo garknābju putnu. Savulaik bijušas savāktas arī mīkstās vārnas, taču no tām atteikusies ar domu – pietiek, lai mājvieta nekļūst tikai par vārnu paradīzi.

«Mans dēls Viesturs ir dzimis Cūkas gadā, tāpēc sāka kolekcionēt cūciņas. Es viņam viennēr tās pirku un dāvināju un domāju: kāpēc es nevarētu kaut ko kolekcionēt,» atceras Gundega. Līgatnē dažādu mākslas priekšmetu tirdzniecības stendā viņa ieraudzījusi skaistu vārnu, ciltsmāti, kā Gundega mīļi to dēvē, nopirkusi, un tā pamazām aizsākusies kolekcijas veidošanās. Viņa prāto, ka reti kurš kolekcionē vārnas, biežāk kaut ko citu.

«Vārna ir interesants putns, viens no gudrākajiem, gan ar savām pozitīvajām, gan negatīvajām īpašībām. Analizējot putnu un dzīvnieku IQ, vārna viņu inteliģences noteikšanas testos atrodas saraksta augšgalā,» izpētījusi kolekcijas autore. Televīzijā tiekot skatītas arī filmas un raidījumi, kas atklāj interesantus faktus par vārnu rakstura īpašībām un lieliskajām prasmēm izdzīvot. «Vienreiz dzirdēju, ka Krievijā lielknābju vārnas tiranizējušas cilvēkus, visu saknābājušas, tāpēc nolemts viņas indēt. Kāda sieviete nolēmusi vārnas pabarot, beidzot viņa sadraudzējusies un iemācījusies sadzīvot ar šiem putniem.»

Sunim atņem putnu

Kolekcijā ir gan lielāka, gan nedaudz mazāka izmēra vārnas, un katrai ir savs stāsts. Gundega neslēpj, ka vārnas neesot nemaz tik viegli atrast. Viņa speciāli mēdzot doties uz mākslas priekšmetu veikaliem un antikvariātiem vārnu meklējumos. Daļa vārnu nolūkotas brīvdabas muzejos. Viņa var lepoties, ka kolekcijā ir daži eksemplāri, ko vairāki mākslinieki izgatavojuši pēc Gundegas pasūtījuma. Vairāki eksemplāri atceļojuši no ārzemēm - Vācijas, Venēcijas, Turcijas, tepat no kaimiņiem, Lietuvas. Pagaidām pats jaunākais eksponāts atlidojis no ASV uz Gundegas jubileju, kas tika atzīmēta maija sākumā.

Viņa stāsta, ka tikai mīkstajai rotaļlietai vārnas veidolā ir dots vārds Žanis, pārējām tie neesot izdomāti. Pati atklāj arī, ka savam vilku sunim Tīnai uzdāvināta spēlmantiņa vārna, bet saimniece atņēmusi - kolekcijai vajadzīga arī tā. Kad pie Gundegas nākot ciemiņi, viņiem galva neesot jālauza, - visi zina, ko sievietei uzdāvināt. Citi esot izbrīnīti par viņas interesanto kolekciju. «Internetā vairākkārt esmu meklējusi, vai vēl kāds kolekcionē vārnas. Vienreiz atradu informāciju, bet tajā nebija norādīti kolekcionāres kontakti, un tā tas palika.»

Sestdienā jābaro vārnas

Vērtējot naudas izteiksmē kolekciju, dažas lietas esot dārgas. Visdārgākā vārna veidota no māla un maksājusi 90 eiro. «Esmu redzējusi vēl dārgākas. Biju aizbraukusi uz Parīzi un vienu vārnu no porcelāna nenopirku, bet pēc tam, kad atbraucu mājās, nožēloju.» Viņa necenšoties meklēt pēc izmēra lielas vārnas, taču kolekcijā divas līdzīgas vārnas gan nevarot atrast. Katra ir atšķirīga pēc formas un krāsām. Tās pagaidām glīti sarindojušās istabā uz plauktiem. «Vārnām patīk viss, kas spīd, un man arī patīk auskari un gredzeni un garšo siers,» smaida Gundega, meklējot līdzību ar šo putnu. Viņa izstāsta kādu gudrību - astrologi sakot, ka sestdienā ir jābaro vārnas, lai pielīstu Saturnam un dzīve būtu vieglāka. «Par to periodu, kad cilvēkam klājas grūti, saka, ka tad valdošā planēta ir Saturns, un tā ir depresīva, tāpēc jāpielabinās,» teic Gundega.