Jaunākās tehnoloģijas atvieglo dzīvi

© publicitātes foto

Aizsargžalūzijas ir mūsdienīgu mājokļu vizītkarte. Tās ir daudz izturīgākas par dekoratīvajām, tāpēc pasargā telpas ne vien no saules svelmes, trokšņa, ziemas sala, bet arī no svešinieku skatieniem un ļaunprātīgiem tīkojumiem iekļūt īpašumā.

Lai tās būtu efektīvākas un to lietošana – komfortablāka, ieteicams izmantot augstas kvalitātes automātiskās un distances vadības iekārtas.

Aizsargžalūzijas var uzstādīt gandrīz jebkuram logam, vai tā būtu savrupmāja, ražotne vai lielveikals. To pamatuzdevums ir aizsargāt biroju, banku, veikalu, tirdzniecības paviljonu, garāžu un dzīvojamo māju logus un durvis.

Aizsargžalūzijas ir ļoti praktisks un ekonomiski izdevīgs izstrādājums, kam ir daudz priekšrocību. Vasarā tās pasargā telpas no uzkaršanas, bet ziemā samazina iespējamos siltuma zudumus. Ar aizsargžalūziju palīdzību iespējams nodrošināt efektīvu skaņas izolāciju un regulēt gaismas daudzumu. Tās piedāvā vienkāršu un efektīvu aizsardzību pret zagļiem – automātiskā fiksācija ar elektromotora bremzēm apgrūtina žalūziju pacelšanu ar spēku.

Aizsargžālūzijas neprasa speciālu kopšanu, ir viegli tīrāmas un mazgājamas. Speciālisti norāda, ka to kalpošanas ilgums ir no 10 līdz 20 gadiem.

Ko pirmajam un ko augšstāvam

Viens no svarīgākajiem aizsargžalūziju elementiem ir lameles. Tās parasti ir veidotas no kustīgi savienotiem metāla profiliem, lai aizsargžalūziju būtu iespējams saritināt. Izplatītākie lameļu veidi ir ar poliuretāna putām pildīti alumīnija profili, ekstrudēti (drošības) alumīnija profili, kā arī plastmasas profili. Lameles tiek ražotas dažādās krāsās, kā arī ar koksnes imitāciju. Izturīgākas ir 55 un 77 milimetrus augstas lameles platām vitrīnām un garāžām, bet pievilcīgākas – mazākās (34 vai 40 mm). "Aizsargžalūzijas būtībā ir slēģi, un veramie slēģi ir zināmi jau ļoti sen. Šodien tos iespējams izgatavot pēc individuāliem parametriem – konkrēto ailu lieluma. Lameles ražotnē sagarina un izgatavo nepieciešamo konstrukciju," skaidro SIA Somfy vadītājs Arvis Kubils. "Aizsargžalūziju sistēmas var tikt montētas gan jaunos objektos būvniecības gaitā, gan ēkām, kuras jau tiek ekspluatētas. Labākais risinājums no drošības un siltumizolācijas viedokļa ir iebūvētu aizsargžalūziju kārbu paredzēt jau projekta stadijā, kā tas notiek Rietumeiropā. Bet vienmēr pastāv arī iespēja modernizēt jau esošo ēku. Kad kārba ir piestiprināta, var izmantot Somfy aprīkojumu – augstas kvalitātes automātiskās un distances vadības iekārtas aizsargžalūzijām, markīzēm, vārtiem un logiem. Elektriskās vadības sistēmas garantē maksimālu drošību un komfortu visiem lietotājiem. Jāatceras, ka aizsargžalūzijas uzreiz jāpasūta ar motoru, jo motorizācija vēlāk ir saistīta ar papildu izmaksām un ne vienmēr ir iespējama."

Ļoti svarīgi ir izvēlēties atbilstoša materiāla lameles aizsargžalūzijām. Pirmā stāva telpām ieteicamas paaugstinātas drošības ekstrudētas un trokšņainai videi – alumīnija lameles ar cieto putu pildījumu. Savukārt augšstāvu telpām un klusai videi var izmantot plastmasas (PVC) lameles.

Energoizmaksu ekonomija

Aizsargžalūzijas var tikt aprīkotas ar rokas (aukla, kurbulis) vai motora (slēdzis, pults) vadību. "Lente, reduktors un slēdzis ir jau noiets etaps. Ja grib iet līdzi laikam, jāizmanto elektropiedziņas vadība," uzsver SIA Somfy vadītājs Arvis Kubils. "Vienkāršākais variants ir ar slēdzi vadāms motors, nākamā pakāpe ir motors ar integrētu distances uztvērēju RTS (Radio Technology Somfy), kas vadāms ar pulti, taimeru un bezvadu sensoru, vēl nākamā – speciāls motors aizsargžalūzijām ar slodzes jutību Oximo. Ja izvēlas motoru Oximo RTS un savrupmājā vai birojā uzliek centrālo vadības iekārtu – raidītāju ar programmējamu taimeri Chronis RTS, tad visas žalūzijas iespējams vadīt no jebkuras telpas, nospiežot vienu pogu. Var ieprogrammēt, lai tās paceļas, piemēram, septiņos no rīta un nolaižas septiņos vakarā, vai taimerī ieslēgt tā saucamo kosmisko funkciju. Tad žalūzijas visu gadu sekos saules ciklam: ziemā aizvērsies agrāk, vasarā – vēlāk. Automātika visu izdarīs cilvēka vietā, turklāt Chronis nav lielāks par parasto gaismas slēdzi. Ieteicams izmantot arī saules sensoru, kas saules gaismā aizvērs žalūzijas, neļaujot telpai uzkarst. Ne tikai taimera, arī sensoru darbība var simulēt cilvēku klātbūtni. Tad žalūzijas kustas, tāpēc šķiet, ka mājā kāds ir. Tomēr galvenā automātisko aizsargžalūziju priekšrocība ir enerģijas ekonomija. Vasarā ar saules un temperatūras bezvadu sensoru Termosunis RTS var ieekonomēt elektroizmaksas kondicionieriem. Pārējos gadalaikos automātiski aizvērtas aizsargžalūzijas tumšajā laikā ietaupa apkures izmaksas. Piemēram, Termosunis RTS aizvērs žalūzijas saulē tikai tad, kad telpa būs sasilusi līdz iestādītajai temperatūrai. Vajag izmantot saules bezmaksas enerģiju. Tādā veidā var ietaupīt līdz 30% energoizmaksu vai 12% apkures izmaksu privātmājā. Lielā ēkā tās jau ir vērā ņemamas summas, bet valsts mērogā – daudz lielākas!"

Svarīgākais