Kūku meistares Līvija un Sanda Vendtas. Ar atbildību un precizitāti

KŪKU MEISTARES Sanda un Līvija Vendtas apvieno profesionāli apgūtu tehniku un pieredzi, kas gūta, darbojoties konditorejas jomā vairāku gadu garumā © F64

Kūkas ar lapiņām un ziediem, ar cukura masas vai baltās šokolādes pārklājumu, ar marcipāna lenšu vai futbolistu dekoriem, ar ogu pildījumu vai vārīto krēmu... Kūku meistares Līvija un Sanda Vendtas nezina konditorejas iespēju robežas un gatavo gardas kūkas katrai dzīves situācijai.

Viņas tic, ka reiz abām izdosies sasniegt šķietami neiespējamo - kūku estētiku un bagātu krāšņumu jeb dekorēšanu apvienot ar izcili gardu un tradicionāli garšā nepārspējamu pamatni, kūkas masu, tātad - garšu un tās tehniku.

Interese par konditoreju Līvijai radās jau bērnībā, kad viņa mammas māsai, Annas tantei, kā viņu sauc Līvija, palīdzēja kūku cepšanā, kas garšoja gan lieliem, gan maziem. Sniedzot palīdzīgu roku, Līvijai iepatikās ēdiena pasaule un mājās tapa ne tikai kūkas, bet arī saldie ēdieni un pašu gatavoti saldējumi.

Gadiem ejot, Līvija kūkas cepa ne tikai mājiniekiem, bet arī draugiem un kolēģiem. Viņas prasmi pamanīja un novērtēja, tāpēc kolēģe ieteica Līvijai piedalīties Ievas Virtuve rīkotajā kūku cepšanas čempionātā 2012. gadā. Sākotnēji skolotāja no Rīgas pret piedāvājumu izturējās piesardzīgi, jo nebija droša par savām prasmēm, taču izlēma riskēt un konkursā ieguva pirmo vietu.

Sandas darbs iepriekš bija saistīts ar restorāna biznesu, taču tolaik viņa vēl neiedomājās, ka varētu atrasties «letei otrā pusē, kur rosās pavāri». «Man vienmēr šķita, ka otrā pusē atrasties ir kas īpašs. Tur ir citi noteikumi. Viss restorānos un kafejnīcās notiekošais ir atkarīgs no pavāriem. Viņi ir galvenie. Tāpēc vienmēr gribēju būt viena no viņiem, bet nebiju pārliecināta,» saka Sanda, kuras gatavoto var nobaudīt Innocent Cafe.

Stimuls ir novērtējumā

Par nepieciešamību izmēģināt savas spējas gatavošanas mākslā viņu pārliecināja draugs no ēdināšanas nozares. «Man bija gandrīz 30 gadi, kad strādāju par praktikanti bulciņu ceptuvē. Bet no kaut kurienes ir jāsāk. Man bija vēlme iemācīties, un mērķtiecīgi es uz to virzījos.» Sanda teic, ka tolaik pat nezināja, kā izrullēt mīklu, lai gan tagad viņas konditores prasmes ļauj radīt smalkas kūkas, kas pielīdzināmas meistardarbiem.

Sandu ēdiens, īpaši kūkas, interesējis vienmēr. Viņa ar skaudību un interesi pētījusi pavārgrāmatas un interneta vietnes YouTube un Pinterest, vēlēdamās arī reiz sasniegt prasmju līmeni, kas ļautu radīt bildēs redzēto. «Kad sapratu, ka varu to izdarīt, pārņēma forša izjūta,» viņa teic.

«Apkārtējo novērtējums daudz sniedz,» Sanda turpina. «Mūsu darbs atšķiras ar to, ka atsauksmes nonāk tieši pie mums, bez starpniekiem. Un, ja klients pasūta vēl otro un trešo kūku, skaidrs, ka ir apmierināts ar pasūtījumu.» Novērtējums ir stimuls darboties tālāk, par spīti tam, ka ne visām gaumēm iespējams izdabāt, jo vienmēr būs kāds, kam viena kūka šķiet pārāk salda vai citam pārāk skābena, pārāk krēmīga vai pārāk sausa. To abas kūku cepējas apzinās, taču tic savai meistarībai, un pozitīvās atsauksmes, kā arī regulārais pasūtījumu skaits neļauj domāt citādi.

Līvija piebilst: «Ne visi cilvēki saprot, ka novērtējums ir vajadzīgs, bet tas ir ļoti svarīgs.»

Trīs labākie draugi virtuvē

Konditorejas jomā svarīga ir precizitāte, tāpēc par saviem lielākajiem palīgiem Sanda sauc svarus, termometru un taimeri. Viņa teic, ka nevienu pašu mirkli virtuvē nedrīkst atslābināties, jo vienlaikus notiek vairāki darbi un jāpieskata neskaitāmi katli. Viena kļūda vai neprecizitāte, un neizdošanās garantēta.

«Darbs ir ātrs un atbildīgs. Visam jābūt saskaņotam, precīzam, un uzmanībai jābūt neatslābstošai,» saka Sanda.

Līvija papildina meitas teikto, uzsverot, ka vislielākā atbildība ir kāzu tortu pagatavošanā, jo vairāk nekā citos pasūtījumos klientam ir svarīgs kūkas izskats. Lielākajai daļai kāzas notiek vienreiz dzīvē, un preciniekiem ir būtiska tortes garša un noformējums. Tās ir divas lietas, kuras, kā saka Sanda, ir jāmācās apvienot, jo konditorejai ir divi virzieni - kūkas, kuras ir skaisti noformētas, bet kuras tāpēc nav iespējams pagatavot pēc labākajām garšas tradīcijām, un tās, kuras veido gardu masu, bet ir grūti estētiski skaisti un smalki noformēt. Sanda teic, ka ar mammu cenšas būt vienas no retajiem, kam izdodas apvienot abus šos virzienus - izstrādātu garšas tehniku un skaistu noformējumu.

Līvijas un Sandas pamatprincips cepšanas laikā ir izmantot tikai dabiskus un augstvērtīgas kvalitātes produktus, kas nav pārsātināti ar E vielām un mākslīgiem saldinātājiem. «Dabiskie produkti ir dārgāki, bet, manuprāt, nav jēgas uz tiem taupīt, ja kūku pasūti vienreiz mēnesī, vienreiz gadā, bet kāzu torti - vienreiz mūžā. Netaupi! Pērc labāko!»

Kūku degustācijas un pasūtījums svētku tortēm:

• tel. 29526419,

• e-pasts: ceputortes@gmail.com

• www.ceputortes.lv

Kūkas recepte

SASTĀVDAĻAS:

• 3 olas

• 40 g kviešu miltu

• 80 g mandeļu miltu

• 195 g cukura

• 11 g cepamā pulvera

• 80 g sviesta

• 140 g baltās šokolādes

• 150 g skābā krējuma

• 250 g saldā krējuma

• 250 g maskarpones siera

• vanilīna cukurs

PAGATAVOŠANA: nepieciešamas trīs atsevišķas bļodas. Vienā bļodā saputo trīs olas un 115 g cukura. Otrā bļodā iesijā 40 g kviešu miltu, 80 g mandeļu miltu un 11 g cepamā pulvera. Trešajā bļodā ūdens peldē izkausē 80 g sviesta un 140 g baltās šokolādes. Pie miltu un cepamā pulvera maisījuma (bļoda nr. 2) pievieno saputotas olas ar cukuru (bļoda nr. 1) un šokolādes sviesta maisījumu (bļoda nr. 3). Uzmanīgi izcilā un maisot pievieno 150 g skābā krējuma. Nepārmaisīt! Lej formā un cep 180 grādu temperatūrā apmēram 40 min.

Atdzisušu sagriež uz pusēm, apsmērē ar ievārījumu un maskarpones krēmu. Krēmu pagatavo, putojot 250 g saldā krējuma ar 250 g maskarpones siera, 80 g cukura un vanilīna cukuru. Dekorē ar maskarpones krēmu, svaigām ogām vai ogām no kompota un ar piparmētru zariņiem.



Svarīgākais