PIEREDZE: Dzērienu un ēdienu saderība

© F64

Kopš janvāra sākuma siguldiešus un pilsētas viesus ciemos aicina Vīna vēstniecība. Tās saimniece ir jauna uzņēmīga un enerģiska trīsgadīgas meitiņas mamma Agnese Lieljukse. Šeit var nobaudīt izcilu kafiju, vairāk nekā 200 dažādu īpaši atlasītu vīnu veidu un mieloties ar delikatesēm.

«Mēs esam atvērti ikvienam ciemiņam,» saka Agnese. Vīnu izlasē dominē restorānu vīni, padomāts arī par vīna un ēdiena saderību. Ir iespējams arī pasūtīt brīnišķīgas delikateses, piemēram, itāļu antipastas, četru sieru izlasi ar saulē kaltētiem tomātiem, olīvu izlasi un citus gardumus. Saimniece izvēlas produktus, kurus neatradīsiet lielveikalos, lai varētu izdabāt dažādām gaumēm. Brīvdienās ir svaigi kruasāni, kapkeiki un makarūni. «Kafejnīca nozīmē mīlestību, garšas ceļojumu, brīnišķīgu atpūtu un mākslas baudījumu,» saka Agnese.

«Mūs jau iecienījuši gan siguldieši, gan viesi, un nereti visi galdiņi ir aizņemti,» priecājas saimniece. Interjerā allaž ir aplūkojamas mākslinieku gleznas, un šoreiz tā ir Signes Vanadziņas personālizstāde. Agnese domā, ka katrā pilsētā ir jābūt tādai vietai, kur var baudīt vīnu, mākslu, gardas uzkodas un, protams, sarunas. Jāpiebilst, ka Vīna vēstniecībā ir pieejami arī Latvijā ražotie vīni un ēdieni.

Kā brīnišķīgu, lai arī nav sezona, Agnese piedāvā nobaudīt Kundziņu karstvīnu. Tā pagatavošanā izmantoti tikai Latvijā ražotie produkti. Agnese teic, ka īsts karstvīns nav pagatavojams no veikalā iegādātas pakas, jo tas ir ar mīlestību gatavots karstais vīna kokteilis. Tas nekas, ka tagad laukā plaukst pumpuri – ir arī vēsākas dienas, kad gribas sasildīties.

«Nu jau vairāk nekā 18 gadu darba pieredze bāru un restorānu jomā man palīdz sniegt klientiem pašu labāko. Nepārtraukta sadarbība ar piegādātājiem, jaunu ideju īstenošana, personāla izglītošana un personīgā izaugsme ļauj cerēt, ka nākotnē mēs spēsim apmierināt pat visprasīgākos klientus,» saka Agnese.

«Sigulda ir vienreizēja pilsēta ar smaidošiem, jaukiem un laimīgiem cilvēkiem, kam acis mirdz. Šī pilsēta mani apbūra, un es noteikti vēlējos tajā izveidot savu uzņēmumu, izveidot tik īpašu kā šī pilsēta,» Vidzemes pērli uzteic Agnese.

Itāļu antipasta

Sastāvdaļas (2 personām):

• 60g vītināts šķiņķis Prosciutto crudo Bergamsco

• 60g desa Salame Milano

• 60g dārzeņu maisījums Verdure

• 60 g siers Parmesan

• 40g zaļās olīvas

Pagatavošana: sagriež šķiņķi un salami vai arī iegādājas jau sagrieztu. Ar cietā siera nazi plāni sagriež sieru. Liek trauciņā dārzeņu maisījumu, lai eļļa, kuros marinēti dārzeņi, neizplūstu pa platīti. Pievieno olīvas.

Kruasāni ar brī sieru un vīģu džemu

Sastāvdaļas (15 lieliem kruasāniem):

• 12 g rauga

• 280–320 ml ūdens

• 600 g miltu

• 2 g sāls, 75 g cukura

• 35 g sviesta istabas temperatūrā, 325 g atdzesēta sviesta

Pagatavošana: raugu izšķīdina divās trešdaļas ūdens. Visas sastāvdaļas iemaisa bļodā un pakāpeniski lej ūdeni klāt. Visu ātri samīca. Liek traukā un pārsedz ar plēvi. Pēc tam tur istabā 1 līdz 1,5 stundas. Kad mīklas apjoms divkāršojies, saspaida un liek atkal bļodā, pārsedz un tur ledusskapī vēl 1 līdz 1,5 stundas. Mīklu izņem un samīca, tad izrullē taisnstūra formā. Pārklāj divas trešdaļas ar sviestu. Tad jāsaloka 3 daļās – vispirms noloka to daļu, kurā nav sviesta. Salocīto mīklu ietin plēvē un liek ledusskapī uz 1,5 stundām. Izņem un izveltnē taisnstūra formā mīklas loksni, vēlreiz saloka trīs daļās un atkal liek ledusskapī uz 1,5 stundām. Darba virsmu apkaisa ar miltiem, izrullē mīklu taisnstūra formā 3 mm biezu. Sagriež trīsstūrveida gabalos un no platākās malas saritina. Veltnīšu galiņus viegli ieloka pusmēness formā. Raudzē 2,5 stundas istabas temperatūrā. Pirms cepšanas apziež ar  sakultu olu. Cep 180–200 grādos 15–20 minūtes. Liek brī sieru un vīģu džemu.

Siguldas Kundziņu karstvīns

Sastāvdaļas:

• 150 g Cremon vīna darītavas Muižas upeņu vīns*

• 25g Cremon vīna darītavas Muižas liķieris 30%

• 1/2 tējkarote Siguldas zemnieku saimniecības Liepuziedi medus

• 3 krustnagliņas,

• 1 kanēļa standziņa

• puse apelsīna šķēles

Pagatavošana: visas sastāvdaļas, izņemot apelsīnu, ieliek traukā un uzkarsē – ar tvaiku vai sildot katliņā. Atceries, pie karsēšanas ar tvaiku dzēriena daudzums mainās, tāpēc izvēlies lielāku krūzi. Beigās pievieno apelsīnu. * P. S. Var izmantot arī citas Latvijā ražotas izejvielas.

Svarīgākais