Dzīvo vienreiz, baudi visu (+garas kūku receptes)

JĀBŪT DAŽĀDĪBAI! «Dzīvojam tikai vienreiz, tāpēc šķiet, ka jāmēģina viss, ko iespējams pamēģināt, pēc iespējas vairāk dažādojot ikdienu. Tas atspoguļojas arī manā ēst gatavošanā,» saka Silva Putriča © no Silvas Putričas personiskā arhīva

«Ja mums ir tik daudz visādu gardumu, kurus var dažādi jaukt kopā, radot unikālas garšu kombinācijas, tad man nav saprotama ieciklēšanās uz vieniem un tiem pašiem ēdieniem,» domā Silva Putriča, ēdiena bloga Prieks gatavot autore.

Sava bloga rakstīšana Silvai nesākās kā lielai daļai citu blogu autoru – ar vēlmi receptes datēt vienuviet, lai ģimenes locekļiem, draugiem un paziņām atkal un atkal nevajadzētu atkārtot pagatavošanas gaitu. Silvai blogs bija skolas projekts. Viņa stāsta: «Kad skolā bija jādomā bloga tēma, kulinārija bija pirmais un vienīgais, kas man ienāca prātā, jo šķita, ka par to blogot būtu visinteresantāk un, godīgi sakot, arī visvienkāršāk, jo neprasa no manis garus un plašus aprakstus, vairāk laika aizņem reāla darbošanās, mazāk – rakstīšana. Taču, domāju, ka blogam ir liels nopelns, ka aizvien vairāk sāku pievērsties kulinārijai.»

Silva atzīst, ka līdz bloga izveidei gatavoja salīdzinoši maz. «Lai gan jau no 2. klases patstāvīgi darbojos virtuvē, mani pavārmākslas šedevri aprobežojās ar pusfabrikātiem, un tikai retu reizi pagatavoju ko nopietnāku. Mammai ir pašas sarakstīta recepšu kladīte. Pieķēros tai un ik pa laikam uzcepu ko interesantu, bet ne regulāri,» viņa stāsta. «Recepšu kladītei izgāju cauri, bet gatavot bija iepaticies, tāpēc pati sāku krāt dažādas receptes.»

Produktu alternatīvas

Silva turpina: «Man vienmēr paticis izmēģināt ko jaunu, jo dzīvojam tikai vienreiz, tāpēc šķiet, ka jāmēģina viss, ko iespējams pamēģināt, pēc iespējas vairāk dažādojot ikdienu. Tas atspoguļojas arī manā ēst gatavošanā. Ja mums ir tik daudz visādu gardumu, kurus var dažādi jaukt kopā, radot unikālas garšu kombinācijas, tad man nav saprotama ieciklēšanās uz vieniem un tiem pašiem ēdieniem, lai arī, protams, arī man ir pāris mīļākās garšas, ēdieni, kurus gatavoju atkārtoti.»

Silva stāsta, ka regulāri lasa receptes angļu valodā – daudz biežāk nekā latviešu, tāpēc ik pa laikam iepazīst tādu produktu nosaukumus, kurus iepriekš nekad nav dzirdējusi. «Man šķiet interesanti izmēģināt tieši šādas receptes, turklāt, nevis meklējot kādā mazā veikaliņā konkrēto produktu, bet izmēģinot šā produkta alternatīvas.» Par piemēru viņa min, ka agrāk latviešu iecienītajās receptēs daudz minēts bijis vaniļas cukurs, taču ne vaniļas ekstrakts. Savukārt Silvas virtuvē vaniļas ekstrakts atrodams vienmēr.

Priecīgās piektdienas

«Vēl no garšvielām mūsmājās cieņā ir ķiploku un sīpolu sāls, kas iederas praktiski visur. Īpaši gardi ir piejaukt to pie sviesta, kas pārlikts pāri vasarā ugunskurā ceptiem kartupelīšiem. Tik vienkārši, bet tik gardi!»

Tomēr, lai gan cieņā ir sīpolu un ķiploku sāls, Silva pati cenšas miksēt dažnedažādas garšvielas, izvairoties lietot jau gatavos garšvielu maisījumus. «Tāpat arī esmu secinājusi, ka veselīgs ir garšīgs. Lai pagatavotu perfektas vakariņas, nav nepieciešami produkti, kuros sagāzti kaudzēm garšas pastiprinātāju.»

Silva atzīst, ka ir daudz ēdienu un recepšu, kuras viņa vēlas realizēt, bet ar darbiem piepildītā ikdiena laupa laiku, ko varētu veltīt ēst gatavošanai. Tomēr viņa atradusi veidu, kā neaizmirst iemaņas un disciplinēt sevi. «Lai nebūtu tā, ka laika trūkuma dēļ ilgu laiku nesanāk pagatavot ko vairāk par vienkāršām vakariņām, vienu dienu izdomāju, ka piektdienās ar gardumiem iepriecināšu kolēģus. Rezultātā ir motivācija man arī pavisam aizņemtās nedēļās ko pagatavot, turklāt piektdienas sanāk vēl priecīgākas.»

Silvas Putričas iecienītākās konditorejas receptes

Sarkanvīna-aveņu šokolādes kūka

SASTĀVDAĻAS

(20 cm diametra veidnei):

Mīklai:

• 260 g miltu

• 415 g cukura

• 70 g kakao pulvera (nesaldināta)

• 2 tējk. sodas

• šķipsniņa sāls

• 2 olas

• 240 ml paniņu (vai ļoti šķidra kefīra)

• 240 ml eļļas

• 1–2 tējkarotes vaniļas ekstrakta

• 240 ml sarkanvīna (jo saldāks, jo labāk)

Aveņu krēmam:

• 115 g sviesta

• 100 g piena un augu tauku maisījuma

• 290 g pūdercukura

• 125 g aveņu

Šokolādes krēmam:

• 225 g sviesta

• 190 g piena un augu tauku maisījuma

• 70 g kakao pulvera (nesaldināta)

• 690 g pūdercukura

• 1–2 tējk. vaniļas ekstrakta

• 4 ēdamkarotes piena

Garnējumam:

• 170 g tumšās šokolādes

• 60 ml saldā krējuma

• 60 ml sarkanvīna

• avenes

PAGATAVOŠANA: no sākuma jāuzkarsē krāsns līdz 150 grādiem. Mīklai paredzētās sausās sastāvdaļas jāsajauc. Jāpievieno olas, paniņas, eļļa, vaniļas ekstrakts (tā vietā var izmantot smalko vaniļas cukuru, tādā gadījumā tas jāsamaisa kopā ar sausajām sastāvdaļām), viss lēnām jāsajauc kopā. Lēni jālej klāt vīns, kārtīgi jāsajauc, lai veidojas viendabīga mīkla.

1/4 mīklas jāliek sagatavotā (ietaukotā) veidnē, jācep apmēram 30 minūšu, pēc tam vismaz 10 minūšu jāatdzesē pannā (ja gatava kūka pielipusi pie veidnes un nenāk nost, to nepieciešams ilgāk atdzesēt; gatava kūka ir mitra un nav blīva, un var diezgan viegli sadalīties gabalos, ja ņemta laukā pārāk karsta). Izņemot no pannas, jāļauj tai atdzist pilnībā.

Kad visas trīs kārtas atdzisušas, jāpagatavo aveņu krēms. Lai pagatavotu aveņu krēmu, piena un augu tauku maisījums jāsajauc kopā ar sviestu (mikserī vai blenderī), jāpievieno apmēram 200 g pūdercukura, jāsajauc, jāpievieno aveņu biezenis (125 g aveņu jāsaspaida ar karoti vai dakšiņu, jāpievieno pāris ēdamk. ūdens), kārtīgi jāsajauc, jāpievieno atlikušie 90 g pūdercukura un jākuļ pāris minūtes. Aveņu krēms jāsmērē starp kārtām (uz virsējās smērēt nevajag). Tad jāpagatavo šokolādes krēms.

Lai pagatavotu šokolādes krēmu, piena un augu tauku maisījums jāsajauc kopā ar sviestu (mikserī vai blenderī), jāpievieno kakao, apmēram 200 g pūdercukura, jāsajauc, jāpievieno piens un vaniļas ekstrakts, jāsamaisa, jāpievieno atlikušais pūdercukurs, pāris minūtes jākuļ (ja šķiet, ka ir pārāk biezs, var pielikt vēl kādu ēdamkaroti piena). Šokolādes krēms jāsmērē biezā slānī visapkārt kūkai, pavisam nedaudz atstājot vēlākam. Kad tas izdarīts, jāpagatavo šokolādes garnējums.

Lai pagatavotu šokolādes garnējumu, bļodā, kas novietota virs katliņa ar verdošu ūdeni (bet tā, lai tā netiek iegremdēta ūdenī), jāliek gabaliņos salauzta šokolāde, jāpielej saldais krējums un vīns; visi trīs vienlaikus jākarsē un jāmaisa, līdz izveidojas viendabīga masa. Katliņš jānoņem no uguns, jāizņem bļodiņa un iegūtā masa nedaudz jāatdzesē (nedrīkst atdzesēt par daudz un par maz – ja būs par maz atdzisusi, tas varētu ietekmēt uz kūkas jau uzsmērēto krēmu, ja par daudz – tā neliesies tik viegli un nenotecēs gar malām). Šokolādes garnējums jālej pāri kūkai, pavisam nedaudz jāatstāj nepārliets.

Kūka jādekorē ar svaigām avenēm un ar pāri palikušajiem šokolādes krēmiem – pie šokolādes garnējuma var piejaukt pāris karotes šokolādes krēmu, veidosies pietiekami stingra masa, ar kuru var veidot garnējumus pamīšus svaigajām avenēm.

Kūku var ēst uzreiz, bet labāk tā garšos, nedaudz ievilkusies, tātad – atstāta uz nakti aukstumā.

Burkānkūka

SASTĀVDAĻAS

(20 cm diametra veidnei trīs kārtās):

• 2 olas

• glāze cukura

• glāze rīvētu burkānu (apmēram divi vidēja izmēra burkāni)

• tējk. sodas

• tējk. citronskābes

• glāze miltu

Pildījumam:

• pāris pilītes citronu esences

• krējums (pēc iespējas biezāks; ja cep sešas, nevis trīs kārtas, nepieciešami apmēram 500 g krējuma)

Garnējumam:

• apmēram 400 g iebiezinātā piena

• apmēram 2 ēdamk. kakao

• Marmelādes gabaliņi vai pekanriekstidekorēšanai (var izmantot arī citus garnējumus, taču šie ļoti labi sader ar kūku)

PAGATAVOŠANA: mīklu var cept uzreiz kopā un tad sagriezt vai visas trīs kārtas cept atsevišķi.

Jāsarīvē burkāni. Jāizvēlas trauks, kurā maisīt mīklu, ņemot vērā to, ka no sodas tā saputosies un celsies uz augšu. Traukā jāber cukurs, jāpievieno olas, kārtīgi jāsamaisa. Jāpievieno burkāni, atkal jāsamaisa. Tad jāpievieno citronskābe (tā jāsajauc pirms tam ar nelielu daudzumu ūdens, lai izšķīst), soda (arī tā ir jāizšķīdina ūdenī), iegūtā masa sāks putoties, viss kārtīgi jāsamaisa. Jāiesijā milti, lēni jāiemaisa mīklā. Cepeškrāsns jāuzsilda līdz 180 grādiem. Ietaukotā veidnē jālej mīkla un jācep apmēra 20–30 minūšu (ja cep pa vienai kārtai, tad 20 minūšu būs ilgākais, ja cep visu uzreiz, tad vajadzētu pietikt ar 30 minūtēm). Gatavība jāpārbauda ar sērkociņu. Sagatavotās kārtas ir jāatdzesē.

Pildījumam jāsajauc krējums ar citronu esenci, jāsmērē starp atdzesētajām kārtām. Katliņā (vēlams bezpiedeguma) jālej iebiezinātais piens, jāpievieno kakao un jāsilda uz nelielas uguns, nepārtraukti maisot. Kad masa sāk jau vārīties, tā ir gatava dekorēšanai un jālej virsū uz kūkas, kā arī jāuzsmērē uz kūkas malām. Noslēgumā jādekorē ar sagrieztiem marmelādes gabaliņiem vai sasmalcinātiem riekstiem.

Kūka labāk garšo, ja tā uz nakti atstāta ledusskapī, jo uzreiz pēc pagatavošanas var šķist pasausa.

Ievārījuma kēkss

SASTĀVDAĻAS:

• glāze ievārījuma (esmu izmantojusi dažādus – ar visiem sanāk gardi)

• glāze cukura

• ēdamkarote sodas

• glāze krējuma

• 2 olas

• 2 glāzes miltu

PAGATAVOŠANA: ievārījums, cukurs, soda jāsajauc kopā un jāliek uz stundu (vai nedaudz ilgāk) ledusskapī. Pēc tam maisījums jāizņem no ledusskapja, jāpievieno pārējās sastāvdaļas vienu pēc otras tādā secībā, kā nosauktas.

Ievārījuma kēkss jācep apaļajā pannā (neaizmirstot ieklāt cepampapīru vai iesmērēt ar sviestu/margarīnu/eļļu) aptuveni 40 minūšu (krāsni nevar virināt 30 minūšu) 180 grādos. Pēc tam ar sērkociņu jāpārbauda, vai gatavs. Vēlams cepšanas laikā pārslēgt režīmus – sākumā karsēt no abām pusēm.

Esmu mēģinājusi kēksu papildināt ar dažādiem pildījumiem – sviesta krēmu, krēmsiera krēmu, iebiezinātā piena krēmu, un varu teikt, ka ar visiem sanāk ļoti labi, īpaši, ja iesmērē arī ievārījumu (piemēram, zemeņu, ķiršu vai melleņu).



Svarīgākais