Deja kā meditācija un lidojums

DEJO. Grupas «Sērkociņu cehs» koncerts Liepājas Olimpiskajā centrā. Deja tango © Foto no Egijas Skujiņas un Ērika Veita personiskā arhīva

Liepājnieki Egija Skujiņa un Ēriks Veits jau piecus gadus ir kopā dejā. Viņu mīļākā deja esot salsa. Abi dejotāji ir saistīti ar grupu Credo, jo Valdis Skujiņš ir Egijas vīratēvs, bet Ēriks Veits – Gunta Veita dēls. Guntis gan pats nedejojot, bet dejās spēlējot. Vienīgi televīzijas šovā, kur mūziķis atveidojis Olgu Rajecku, nācies uzdejot.

«Es neesmu viņu vairāk redzējis dejojot,» saka Gunta dēls. Valdim patīk deja, bet viņš nav redzēts dejojam. «Es viņu kādreiz uzlūgšu uz deju,» pasmej Egija. Jāpiebilst, ka Ērika otra aizraušanās ir ceļošana, un puisis ir apceļojis daudzas valstis.

Stampā kājas kā lācis

Dejotāja stāsta, ka viņa dzīvojot Gaviezē, bet uzskatot sevi par liepājnieci. Viņas abi bērni dejojuši un iesaistījuši mammu dejas pasaulē. «Manai meitai Gabijai ir 18 gadu, bet dēlam Danasam 12 gadu, un viņi profesionāli dejo sporta dejas. Ne tāpēc, ka tie bijuši vecāku nepiepildītie sapņi, bet tāpēc, ka bērni paši gribēja,» atklāj Egija. Viņas draudzene Darja izveidoja deju klubu amatieriem, neprofesionāļiem, un jaunā sieviete sāka to apmeklēt. Ēriks tajā laikā vēl strādājis Briselē. «Mēs arī esam dzīvojuši Liepājā kaimiņos, blakus durvīs, un kopā spēlējām volejbolu. Nekad nevarējām iedomāties, ka mūsu ceļi krustosies dejā,» spriež puisis. «Ēriks atbrauca no Briseles, un es teicu – nāc dejot!» turpina dejotāja. «Mēs pirms tam ar dejām nebijām nodarbojušies.» Egija piebilst – nepratām savienot rokas ar kājām vienlaikus dejojot. «Atnācu uz pirmo nodarbību, un tā joprojām te esmu. Pirmajā nodarbībā bija salsa – solis uz priekšu, atpakaļ, pa kreisi, pa labi,» atceras Ēriks. «Es domāju, ka es kā lācis stampāju – nekad, nemūžam neiemācīšos. Skatījos uz treneri un pārējiem dejotājiem un likos pilnīgi dumja. Tādi jau mēs daudzi bijām. Tomēr iemācījos, un nu jau pagājuši pieci gadi,» sākumu atceras Egija.

Vasarā trenējas pludmalē

«Uz Liepāju no Rīgas sāka braukt pasniedzējs – iepazīstināja Liepājas publiku ar salsu. Aizgāju, un mani tas ieinteresēja,» turpina Ēriks. Vēlāk interesentu pulciņš papildinājies. Viss gājis plašumā, un nodarbības pārceltas uz Liepājas pludmali. Gājuši pie vasaras kafejnīcām vakaros mēģināt. Deju skaits arī palielinājās – nebija vien salsa, bet arī bačata, rumba, čačača, tango u.c. Egija un Ēriks dejojot visos Liepājā esošajos deju klubos: Darja Dance studijā, Zanes Kugrēnas deju studijā un Lesto. Vēl apmeklējam Raivo Letapura privātstundas deju klubā Lesto. Esam braukuši Rīgā pie trenera Ulda Tomasa Šimena.

«Mēs izmantojām visas iespējas, lai tikai dejotu. Vajadzēja uzstāties, un mēs gājām uz pludmali trenēties. Reizēm dejojām līdz tumsai un līdz rudens sākumam, kad visi jau staigāja biezās vējjakās. Ir bijis arī tā, ka martā jau sākām dejot. Ir bijušas vasaras, kad zinātāji jau laikus ierodas jūrmalā, lai mūsu deju vērotu, bet mūsu vēl nav. Prasa, kāpēc neesam bijuši, jo viņi gaidījuši. Ja pludmalē ir liels vējš, tad dejojam kāpās. Liepājā, Fonteina klubā, reizi divos mēnešos notiek pasākums «Noche Latina», kur var dejot visu nakti,» turpina Ēriks. Abi Liepājas dejotāji prezentējuši Liepājas vārdu kaimiņzemes Palangas pilsētā, dejojuši uz gājēju ielas, bet viņus pavadījusi džeza trijotne.

Kā var dejot ar citu?

Liepājas pāris kopā bijis arī Kostarikā un Indijā. Kostarikā visur skan latino mūzika. Iegājuši veikalā, padejojuši, un, izrādās, ka veikala personāls kamerās skatījušies līdzi un smaidījuši. Prasījuši, lai uzdejo vēl. Kostarikā Egija bija sastiepusi kājas potīti. Zinājuši, ka uz kājas jāliek kāpostu lapa, un mēģinājuši. Vietējie bijuši izbrīnīti, ka ciemiņi apstaigā visu veikalu un iet laukā ar divām kāpostgalvām. «Braukājot pa pasauli, īpaši Dienvidameriku, iznāk vērot vietējo dejas uz ielām, un tad cenšos nofilmēt, lai iegūtu jaunas idejas,» klāsta Ēriks. Dejojot gadās arī kuriozi. Visiem jānoskaidro, vai viņi ir pāris. «Cilvēki jau nesaprot, ka vīrs ļauj sievai dejot ar citu. Ir, protams, lieli aizspriedumi un dogmas. Ka precēta sieva dejo ar citu un nedejo ar vīru. Mans vīrs Andris saka, ka viņš negrib traucēt mūsu izaugsmei. Viņš priecājas, ka mēs skaisti dejojam,» atklāj Egija. Bet tas nenozīmē, ka vīrs nedejo, viņš arī ir liels salsas cienītājs un aktīvi dejo pie Darjas un Raivo.

Pāris ir uzstājies kopā ar grupām Credo un Sērkociņu cehs. Koncertos bija jādejo gan tango, gan valsis un salsa. Uzstāšanās reizēs gadījies tā, ka Egiju pat uzskatījuši par Valda Skujiņa meitu.

Deja kā meditācija

Egija saka, ka dejotājam vienmēr labi jāizskatās un tas dod vitalitāti un enerģiju, tad arī jūties jaunāks par saviem gadiem. «Ko tik deja visu spēj dot!» priecājas dejotāja, «visas emocijas patiesībā ir deja. Tā ir kā meditācija, kā lidojums, kā meditatīva attīrīšanās. Tie ir ne tikai sviedri, fiziska attīrīšanās, bet arī garīga attīrīšanās. Es esmu veģetāriete, Ēriks man seko. Ejam uz ezotēriskajām lekcijām,» stāsta dejotāja.

Abi dejotāji ir aktīvi cilvēki. Arī pēc garas, nogurdinošas darba dienas vakarā trenējas. Dejas uzlādē ar enerģiju. Protams, vakarā pirms treniņiem Egija izdzer krūzi kafijas un ar jauniem spēkiem atdzimst lielais dejotprieks.

«Rotas es gatavoju pati, un kurpes ar daudzajiem akmentiņiem vien pašai jāaplīmē. Vairākas reizes ar vienu tērpu nevar dejot, jo tas vairs nav interesanti. Sievietei jābūt skaistiem tērpiem un pašai sev jāpatīk. Tas ir tik brīnišķīgi. Galvenais un lielākais gandarījums ir tas, lai publikai patiktu. Lai publika var baudīt ne tikai mūziku, deju, bet ar acīm arī gūt estētisko baudījumu. Egijas vīrs Andris no Rīgas atved dekoratīvos Swarovski akmentiņus, un Egija pa vakariem tos līmē uz kleitām un aprocēm. Viena esot pat tāda, uz kuras ir 500 akmentiņu, un visi ar rokām jāsalīmē. Tādas jau nevar nopirkt. Ir jābūt arī labai tērpu šuvējai, un Egija tādu atradusi Liepājā. Jābūt ļoti zinošam deju tērpu šuvējam, jo pēkšņi var noiet klikšķis un kāda vīle pārplīst.

Iedrošina šaubīgos

«Kad mans deju partneris aizbrauc uz ārzemēm, tad izskatās, ka esmu neuzticīga. Bet es dejoju ar savu vīru. Ir gadījies, ka Ēriku uzskata par manu dzīvesbiedru, jo treniņu un uzstāšanās pasākumu dēļ sabiedrībā bieži esam redzami kopā. Tādēļ vienmēr laikus piekodinu, ka Ēriks ir vienreizīgi labs deju partneris,» savu kolēģi uzslavē dejotāja.

Egija stāsta, ka viņai ir fantastiskākais vīrs, kurš slavē un atbalsta, dažreiz sarāj un kritizē, jo Andris esot ļoti labs kritiķis. «Viņš mūs iedrošina, lai mēs dejotu labāk. Man ir kolosālākais vīrs, jo viņš saprot, kad es svētdienās eju trenēties. Un patiesībā mums ar Ēriku tas ir dzīvesveids. Bez dejām vairs nevarētu iztikt,» tā Egija.

Pāris arī citus aicina dejot, bet atbilde bieži vien esot – mēs jau par vecu. «Nekad nebūs par vecu. Man pašai ir 38 gadi, bet mums ir kundze, kurai ir 72. Ar kādu enerģiju viņa dejo, ka var tikai apbrīnot. Veselībai dejas ir ļoti labas, ja tās nav pārāk straujas. Esmu tik daudz cilvēku iedrošinājusi, bet atbilde skan: «Es kautrējos nākt.» Neviens neskatās uz tevi, ko tu dari, un nesit, ja nevari,» māca dejotāja. Darja, kurai ir deju skola, divreiz gadā organizē deju koncertus, kuros visi viņas audzēkņi rāda iemācīto. Tad aicina profesionāļus, kas fotografē un izveido klipus, lai visi paskatās, kā var dejot. Un cilvēki brīnās!

«Daudzi liepājnieki nezina, ka pilsētā māca arī dejas. Liepājā var apgūt dejas. Ja nav puišu, tad ir solo grupas, kurās meitenes dejo vienas. Nāciet dejot! Facebook meklējiet Ēriku Veitu vai Egiju Skujiņu. Uz pirmo treniņu taču var atnākt tikai pavērot. Katram ir savas metodes,» saka Ēriks.



Svarīgākais