Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Māja

TŪRISMS: Lieldienu pastaiga Jelgavā

© Publicitātes foto

Jelgava ir viena no Latvijas lielākajām pilsētām – to bieži piemin saistībā ar ekonomiskajiem notikumiem, taču ne tuvu visi ir šajā pilsētā bijuši un savām acīm ieraudzījuši, kā pēdējo desmit gadu laikā tā pārvērtusies – kļuvusi ne tikai par labu vietu uzņēmējdarbības attīstībai, bet arī jauku atpūtas vietu ģimenei. Tā nu Lieldienu brīvdienas ir īstais laiks, lai apmeklētu šo sakārtoto un skaisto pilsētu ar unikālo tiltu, Pasta salu, Hercoga Jēkaba pili un tās parku, pastaigātu pa promenādi un iegrieztos krodziņos.

Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornis

No Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa skatu laukuma paveras iespaidīgs skats uz Jelgavu no putna lidojuma. Šo piedzīvojumu var apvienot ar torņa interaktīvo ekspozīciju apskati, lai uzzinātu, kas šajā vietā atradās agrāk un kādi notikumi risinājušies Jelgavā 750 gadu laikā. Draugu, radu un kolēģu kompānijas aicinātas radoši darboties, lustīgi vārot ziepes, iepriecinot sevi un citus ar pašu lietām svecēm vai gatavojot puzurus.

Akadēmijas iela 1, tel. 63005445, www.tornis.jelgava.lv

Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs

Vēsturiskajā ēkā, kas pazīstama ar nosaukumu Academia Petrina, izveidotā muzeja ekspozīcijas vēsta par norisēm no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām Jelgavā un apkārtnē. Īpaši nozīmīga krājuma vērtība ir latviešu glezniecības vecmeistara Ģederta Eliasa darbu kolekcija. Muzejā aplūkojami vairāk nekā 70 gleznotāja darbu un izveidota arī virtuāla grāmata, kur digitālā formā var apskatīt vairāk nekā 300 gleznotāja darbu. Akadēmijas iela 10, tel. 63023383, www.jvmm.lv

Jelgavas pils

Lielākā baroka laika pils Baltijas valstīs aicina iepazīt Kurzemes–Zemgales hercogistes vēsturi. Iepriekš piesakoties, grupas var baudīt karsto šokolādi hercogienes un galma dāmu sabiedrībā. Kopā ar šokolādes baudīšanu var uzzināt pils būvniecības noslēpumus, hercogu dzīves priekšrocības un trūkumus, kā arī studentu raibos piedzīvojumus Jelgavas pilī. Savukārt Kurzemes un Zemgales hercogiene Doroteja aicina interesentus uz Dorotejas mīlestības vēstuļu darbnīcu. Hercogiene ļaus viesiem iejusties 19. gadsimta atmosfērā, izzināt kaligrāfijas noslēpumus, sagatavot pārsteigumu saviem mīļajiem, nosūtot Jelgavas pilī sveču gaismā ar roku rakstītu un ar lakas zīmogu apzīmogotu personīgu vēstuli. Lielā iela 2, tel. 63005617, www.jelgavaspils.lv

Pasta sala un Mītavas tilts

Pasta salā, kas kļuvusi par iecienītu atpūtas vietu Jelgavā, varēsiet doties nesteidzīgās pastaigās, baudot Lielupes un Driksas upju šarmu. Salā izveidots bērnu rotaļu laukums un izziņas parks, kas īpaši piemērots ģimenēm ar bērniem. Gājēju un velosipēdistu tilts Mītava savieno Pasta salu ar pilsētas centru, 150 metru garais tilts tehniskā risinājuma dēļ uzskatāms par unikālu visā Baltijā.

Ādolfa Alunāna memoriālais muzejs

Muzejs piedāvā iespēju iepazīties ar latviešu teātra tēva Ādolfa Alunāna radošo darbību interaktīvajā ekspozīcijā, kā arī noskatīties Jelgavas Alunāna teātra izrāžu ierakstus. Virtuāli pastaigājoties pa Seno Jelgavu, apmeklēsiet vietas, kas saistītas ar Alunānu. Muzejā varat iejusties aktiera lomā, pārģērbjoties 19. gadsimta tērpos un lasot Alunāna anekdotes. Filozofu iela 3, tel. 63021180, www.jvmm.lv

Latvijas Dzelzceļa vēstures muzeja Jelgavas ekspozīcija un ekskursija uz Jelgavas depo

Pārliecināties, ka dzelzceļnieki vienmēr ir lepojušies ar savu darbu, kas nereti ir bijis ne vien profesija, bet arī dzīvesveids, varēsiet muzeja ekspozīcijā. Kopā ar muzeja ekspozīcijas apskati iespējams doties arī īpašā piedzīvojumā uz Jelgavas dzelzceļa depo, kur ieraudzīsiet to, kā signalizācijas ierīces un pārmijas izskatās dabā, uzzināsiet par griezuļa darbību, redzēsiet tvaika lokomotīves un senus vilciena vagonus.

Stacijas iela 3, tel. 63096494, www.railwaymuseum.lv

Savvaļas zirgi Pils salā

Lielākā sala Jelgavā ir Pils sala, tās galvenie iemītnieki ir vairāk nekā 60 savvaļas zirgu, kurus ir iespējams apskatīt, dodoties pastaigās un izbraukumos ar velosipēdiem pa Pils salu. Dabas mīļotāji šeit varēs vērot putnus un augus, bet vides gida pavadībā ikviens varēs uzzināt interesantus faktus par salu un savvaļas zirgu ikdienas gaitām.

Jelgavas īpašais piedāvājums gardēžiem

Jelgavai ir savi īpašie ēdieni un dzēriens, kas to baudītājiem atgādina par kādreiz varenās Kurzemes hercogistes galvaspilsētas vēsturi. Jelgavas īpašos ēdienus un dzērienu var nobaudīt pilsētas kafejnīcās un restorānos.

Karameļu darbnīca

Izzināt krāsaino un saldo karameļu gatavošanas noslēpumus aicina Karameļu darbnīca. Ekskursijas laikā var vērot klātienē, kā top karameles, izgatavot pašiem savu karameli, kā arī nogaršot saldos gardumus. Uzņēmuma veikalā var iegādāties dažādu veidu karameles un citus saldumus.

Rūpniecības iela 1a, tel.  +371 29851426, www.karameludarbnica.lv

Pavasarī Jelgavā

1. aprīlis Teātra svētki (Jelgavas pilsētas kultūras namā)

2. aprīlis Jelgava – pirmā Latvijas jauniešu galvaspilsēta 2016. Atklāšanas svētki

29.-30. aprīlis Uzņēmējdarbības izstāde Uzņēmēju dienas 2016 (Zemgales olimpiskajā centrā)

9. maijs Eiropas dienas pasākumi (Uzvaras parkā un Pasta salā)

14. maijs Vasaras tūrisma sezonas atklāšana (pie Sv. Trīsvienības baznīcas torņa)

21. un 22. maijs Starptautiskais zināšanu festivāls HELSUS 2016

21. maijs Muzeju nakts

27. – 29. maijs Jelgavas pilsētas svētki.

Uzzini vairāk: Jelgava.lv

Publikācija veidota sadarbībā ar Jelgavas pilsētas domi