Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Māja

PRAKTISKI: Dārzi mostas

Ilze Tīlika, daiļdārzniece ar 20 gadu pieredzi dārzu konsultēšanā un ierīkošanā © Ilze TĪLIKA, speciāli Mājai

Dārzkopja gads ir sācies. Jau 23. aprīlī Salaspils Nacionālajā Botāniskajā dārzā notiks šā gada pirmais Stādu gadatirgus. Lai daudzveidīgajā piedāvājumā neapjuktu un kārotais pirkums neliktu vilties, savā ilggadējā pieredzē dalās daiļdārzniece Ilze Tīlika.

Viengadīgās puķes sēj agri, jau janvārī apsildāmās siltumnīcās kastītēs sēj leduspuķes un begonijas. Var sēt arī telpās uz palodzes, bet tad noteikti vajadzīgs papildu apgaismojums. Tuvāk pavasarim vasaras puķes sēj kastītēs vai tieši dobēs (kliņģerītes, kreses, samtenes, asteres u. c.). Daiļdārzniece rosina neuzķerties uz košajām sēklu paciņām, bieži vien saturs neatbilst formai. Ilzei sēklu bildē baltās lobēlijas krāšņi saziedēja ziliem ziediem. Dārzniece atzinīgi izsakās par poļu sēklu firmu Toraf un spāņu firmu Rocalba. Kļūdoties tie, kas uzskata, tās jau dienvidnieku sēklas, diez vai Latvijai derēs. Ilze pasmaida: «Viengadīgās puķes izaugs visas. Šīm sēklām ir lielāki fasējumi, ļoti laba dīgtspēja un mērenas cenas.» Vairumu viengadīgo puķu audzē no sēklām, bet ir arī tādas, ko pavairo ar spraudeņiem (piemēram, pelargonijas). Daudzgadīgās puķes vai nu sēj, vai sadala sakņu kamolus. Ja sēj no seklām, piemēram, kā ehinācijas, jāatceras, ka, pavasarī iesētas, tās pirmajā gadā nekad neziedēs, jo centīgi veidos sakņu sistēmu un ceru.

Kā izvēlēties?

Pērkot augus, vispirms jāpavēro, kā pārdevējs izturas pret pārējiem pircējiem, vai māk pastāstīt par savu preci un atbildēt uz jautājumiem. Daiļdārzniecei Tīlikai ir zināma piesardzība, stādus iegādājoties Centrāltirgū, jo bieži vien pārdevējam ir svarīgi preci pārdot, tāpēc uz visiem jautājumiem atbild apstiprinoši, jā, ziedēs jau šovasar, jā, daudzgadīgs, jā, izturīgs pret kailsalu. Tāpēc parasti pirms došanās iepirkties būtu jāpameklē informācija par vēlamo augu. Ja savā dārzā grib visu un uzreiz, jāalgo profesionāls daiļdārznieks. Ir firmas, kas piedāvā lielizmēra tūju un citu lielu stādu piegādi un stādīšanu. Lai būtu kvalitātes garantija, ar speciālistu noteikti jānoslēdz līgums.

Laiks ziedēt

Ja iegādājas daudzgadīgu ziedošu augu, pirmā ziedēšana atkarīga no stāda lieluma un pavairošanas veida. Ja nu augam radīti ideāli apstākļi augšanai, tas var mēģināt raisīt ziedus jau pirmajā gadā. Tomēr tos vēlams izgriezt, lai veidotos spēcīgāks sakņu kamols, kas savukārt palīdzēs augam pārziemot. Ja pērk apsakņotu spraudeni, tas uzziedēs jau pirmajā gadā. Tas gan neskaitās spraudenis, bet gan jaunstāds. Ja dārzā jau aug spēcīgs cers un ir pārliecība, ka tas nav nosalis, pavasarī to izrok un sadala atsevišķos stādos. Tad vasarā gaidāmi ziedi. Nekad nesagaidīsiet uzziedam ziemcietes, ja tās stādītas kā kailsaknes, izraktas pilnziedā. Tādas nekad nepārziemos! Tās jāstāda pavasarī, dalot sakņu kamolu, vai rudenī pēc noziedēšanas.

Ziedošie krūmi pērkot rūpīgi jānovērtē, ja podiņā ir maziņš centimetrus piecus augsts krūmiņš, tas nozīmē, ka tas iepriekšējā gadā pavairots ar lapotajiem spraudeņiem. Tādam vismaz gadu jāsaņemas, līdz izveidojas krūms. Visātrāk uzziedēs klinšrozītes, spirejas un grimoņi. Hortenzijas uzziedēs trešajā gadā. Ja nav pacietības gaidīt, jālūko pēc stāda piecu vai septiņu litru podā, kam jau ir izveidojusies spēcīga sakņu sistēma.

Katram dārzkopim ir savs sapņu augs, teiksim, dzīve šķiet neiedomājama bez zelta lietus. Vispirms gan jānoskaidro, vai tas ieaugsies zonā, kurā atrodas jūsu dārzs, ja ne, tad nauda vējā. Ja augam piedāvātie dzīves apstākļi patīk, bruņojieties ar pacietību, jo paies gadi septiņi, pirms nolīs ilgi gaidītais zelta lietus.

Puķu mode

Pēdējos gados dārzos atgriežas ziedu klasika, gan formās, gan krāsās daudzveidīgās peonijas. Uzvaras gājienu pēc izsalšanas uzsākušas anemones un čīkstenes. Atgriežas liatras, dažnedažādas margrietiņas un arī delfīnijas. Akmens dārzos uz palikšanu iekārtojies izcili skaistais Japānas laimiņš robustum, kas zied no augusta līdz oktobrim.

Daiļdārzniece nelielos dārzos iesaka atvēlēt vietu arī kādai pundurābelei vai kolonnābelītēm, gan skaisti, gan gardi. «Tomēr jāatceras, šīm ābelēm ir ļoti sekla sakņu sistēma, tādēļ visu ābeles mūžu tai jātur mietiņi klāt, lai ražas laikā vējš to neizgāž. Punduriem ir jābūt piesietiem, kolonnābelītēm arī.»

Der zināt:

• Ja stādus pērk no firmām, uz podiņiem vienmēr ir informācija par augu. Informāciju var atrast internetā un jautājot ilzetilika2@inbox.lv.

• Ar kokiem, krūmiem, ziemcietēm un to kopšanu var iepazīties SIA Labie koki izdotajā grāmatā Apstādījumu veidotāju ceļvedis 2014–2016. Veikala adrese: Koki, Klīves, Babītes pag., Babītes nov.