Makaronu, pareizāk, pastas klāsts ir plašs un daudzveidīgs gan pēc formas, gan krāsas, un arī sastāvs mēdz būt atšķirīgs. Ik pa laikam no tiem gatavo tradicionālo maltīti – ar sieru un tomātu mērci, sacepumu vai pievieno kā piedevu zupām un salātos. Taču no makaroniem var pagatavot arī smalkus, gluži vai karaliskus ēdienus. Un ir vērts ļauties eksperimentiem.
UZTURVĒRTĪBA (100 g)
kilokalorijas 327 – 351
olbaltumvielas 10,4 – 12,3 g
tauki 1,1 – 2,1 g
ogļhidrāti 64,5 – 71 g
Cik ilgi uzglabāt
* Makaronu ieteicamajam derīguma termiņam nevajadzētu pārsniegt vienu gadu. Ja tas ir garāks, tad, visticamāk, makaroniem ir pievienoti konservanti.
Mājās gatavota makaronu mīkla
Sastāvdaļas: 500 g kviešu miltu, 3 vai 4 olas, tējkarote sāls, 4 līdz 6 ēdamkarotes ūdens.
Pagatavošana: miltus iesijā bļodā, vidū iespiež bedrīti un iesit tajā olas. Ar putojamo slotiņu sakuļ. Sāli izšķīdina 4 ēdamkarotēs ūdens. Iejauc un mīca tik ilgi, kamēr veidojas mīksta mīkla. Ja tā ir pacieta, pielej vēl 2 ēdamkarotes ūdens. Mīklu ietin dvielī un atstāj uz 30 minūtēm. Galdu apkaisa ar miltiem un no mīklas izveltnē plānu plāksni. Mīklu sagriež plānās sloksnītēs vai izlaiž cauri speciālai mašīnai un makaronus nedaudz apžāvē.
Makaronu CV:
* Makaroni vai pasta ir viens no itāļu virtuves pamatēdieniem, kas popularitāti iemantojis arī Latvijā.
* Makaroni ir viens no pastas veidiem (pastu mēs dēvējam par makaroniem), kurai ir apmēram 310 dažādas ēdiena formas un kurai ir dokumentēti vairāk nekā 1300 nosaukumi.
* Makaroni ir vienkāršs graudu pārtikas produkts, kas ražots no augstākā labuma, speciāla maluma cieto kviešu miltiem un ūdens. Tiem pievieno olas, vai arī tie mēdz būt bez tām.
* Padomju gados iecienīti bija makaroni flotes gaumē – makaronu un maltas gaļas kombinācija.
* Ir divu veidu pastas – svaiga un kaltēta, vēl to dēvē par cieto pastu.
* Klasiska recepte kaltētai pastai sastāv tikai no četrām sastāvdaļām – milti, manna, ūdens un sāls.
* Makaronus ražo arī no pilngraudu miltiem. Pie tiem pieder arī makaroni ar kviešu kliju piedevu. Pilngraudu makaroniem bioloģiskā vērtība atšķiras, jo tajos ir vairāk vitamīnu, mikroelementu un balastvielu, tāpēc priekšroka jādod šādiem makaroniem. Pilngraudu makaroni parasti ir tumšākā krāsā.
* Makaronos nav konservantu, tie ir veselīgi. Kaloriju daudzumu makaronu gatavošanas procesā var regulēt. Protams, ja tos cep eļļā, enerģētiskā vērtība palielinās, kā arī tad, ja tiem kā piedevu izmanto kečupu, sieru vai majonēzi.
* Makaroni neatkarīgi no formas un veida jāliek verdošā ūdenī, kam pievienots sāls.
* Makaroni jāvāra uz lēnas uguns, bez vāka, taču tos nevajag pilnībā izvārīt.
* Zaļā un oranžā krāsā makaronus iegūst, tiem pievienojot dabiskās krāsvielas – spinātus, burkānus vai tomātus.
* Makaronu mīklu var pagatavot arī mājās, jo tas nav sarežģīts process. Mājās makaronus var pagatavot arī ar speciālu makaronu pagatavošanas ierīci.
* Mērces no dārzeņiem – sautētiem tomātiem, pupiņām, kabačiem, sīpoliem, kam pievienotas garšvielas, – padara makaronu ēdienus par īpaši gardiem un vērtīgiem.
* Makaronus var papildināt ar sēnēm un dažādiem zaļumiem. Mērce, kas gatavota no skābpiena produktiem, kopā ar zaļumiem un ķiploku, makaroniem piešķir izsmalcinātu garšu. Šādi gatavoti, tie ir figūrai draudzīgi.
* Makaroniem tradicionālās piedevas ir īsti itāliskas: tomāti, baziliks, siers, ķiploki, paprika un čili.
* Smalka izmēra makaroni vislabāk der zupām un salātiem.
* Viens no veidiem, kā var pagatavot makaronus, – cepeškrāsnī, tikai tie vispirms jānovāra un pavisam maz. Šādi var gatavot lazanju, kaneloni un citu veidu makaronus.
* Ja ietur diētu, tad vienā porcijā ieteicams apēst apmēram puskrūzi vārītu makaronu.
RECEPTE: Makaroni ar rokfora sieru
(30 min)
Sastāvdaļas:
500 g spageti
sāls
pipari
ēdamk. eļļas
200 g rokfora siera
125 ml saldā krējuma
2 ēdamk. izlobītu saulespuķu sēklu
Pagatavošana: spageti liek vārošā sālsūdenī, pielej eļļu, vāra 8 minūtes pusmīkstus. Gataviem nolej ūdeni, noskalo ar aukstu ūdeni un notecina. Sarīvētu rokforu sakuļ ar krējumu, pieber piparus un sajauc ar makaroniem. Atstāj minūti ievilkties un kārto uz šķīvja. Uz pannas bez taukiem apgrauzdē saulespuķu sēklas un pārkaisa makaroniem.
RECEPTE: Makaronu un vīnogu sacepums
(1 h 20 min)
Sastāvdaļas:
250 g lentveida makaronu
sāls
200 g saldā krējuma
100 g baltās šokolādes
100 ml olu liķiera
ola
300 g zilo vīnogu vai rozīņu (tās iepriekš izmērcē rumā)
100 g aprikožu džema
50 g mandeļu skaidiņu
20 g sviesta
Pagatavošana: makaronus 10 minūšu vāra sālsūdenī, nolej to, noskalo aukstā
ūdenī un notecina. Sasilda krējumu, uzmanīgi izkausē tajā šokolādi, mazliet atdzesē un iemaisa liķieri. Iesit olu. Vīnogas nomazgā, pārgriež uz pusēm, izņem sēkliņas. Ogas sajauc ar džemu. Ietaukotā veidnē kārto trešdaļu makaronu, uz tiem – trešdaļu šokolādes mērces un pusi vīnogu. Šādi veido kārtas, līdz visi produkti ir izlietoti. Pēdējā kārtā lej mērci. Pārkaisa ar mandeļu skaidiņām, uzliek sviesta piciņas. Veidni liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī, cep apmēram 40 minūšu. Sacepumu pasniedz karstu.
RECEPTE: Pildīta makaronu rulete
(2 h 30 min)
Sastāvdaļas:
mīklai:
30 g kviešu miltu
3 olas
2 ēdamk. eļļas
sāls
pildījumam:
500 g tomātu
150 g mocarellas siera
saišķis pētersīļu
2 ķiploka daiviņas
saišķis bazilika
ceturtdaļa citrona
150 g bieza krējuma
40 g svaigi rīvēta Parmas siera
pipari
sāls
250 ml saldā krējuma
70 g tomātu pastas
saldā paprika
40 g mīkstā sviesta
Pagatavošana: pagatavo mīklu. Pildījumam tomātus applaucē, tūlīt atdzesē ar aukstu
ūdeni, novelk miziņu, sagriež gabaliņos. Sieru sagriež kubiņos. Zaļumus noskalo, smalki sagriež. Ķiploku sasmalcina. Sarīvē citrona miziņu. Visu sajauc. Uz miltiem apkaisīta dvieļa mīklu izveltnē divos lielos taisnstūros, apziež ar biezo krējumu un pārkaisa ar rīvēto sieru. Uz tā kārto pildījumu, uzkaisa sāli un piparus. Mīklu sarullē un, ietītu dvielī, uz pusotru stundu ieliek ledusskapī. Ruleti sagriež apmēram 2 cm biezās šķēlēs. Sajauc saldo krējumu un tomātu pastu, pievieno papriku, sāli, piparus. Maisījumu ielej veidnē, cita citai blakus ieliek ruletes šķēles, apziež ar sviestu un cep sakarsētā cepeškrāsnī. Cep apmēram 20–25 minūtes.
RECEPTE: Grieķu salāti ar makaroniem un sēnēm
(2 h 20 minūšu)
Sastāvdaļas:
250 g spirālveida makaronu
pusglāze olīveļļas
trešdaļa glāzes vīna etiķa
pusotra tējkarote ķiploku pulvera
pusotra tējkarote bazilika
pustējkarote kaltēta origano
3 glāzes sagrieztu šampinjonu
15 ķirštomātu, pārgrieztu uz pusēm
trīs ceturtdaļas glāzes fetas siera
pusglāze sagrieztu sīpolu
kārbiņa olīvu
Pagatavošana: uzkarsē ūdeni, novāra makaronus 8 līdz 10 minūtes, nolej ūdeni. Samaisa makaronus ar eļļu, etiķi, ķiploku pulveri, baziliku, oregano, šampinjoniem, tomātiem, kazas sieru, sīpoliem un olīvām. Liek ledusskapī uz 2 stundām.