Matē tēja

© Māja

Spēcinošā matē tēja pie mums ir parādījusies salīdzinoši nesen, taču iemantojusi popularitāti ne vien tējas dzeršanas rituālos, bet zaļo matē pulveri izmanto arī konditorejā – kūku un desertu, kā arī tonizējošu dzērienu pagatavošanā.

ĀRSTNIECISKĀS ĪPAŠĪBAS

* Piemīt unikālas īpašības, kas palīdz mazināt tieksmi pēc smēķēšanas un alkohola lietošanas. Vērtīga vīriešiem, jo paaugstina potenci.

* Matē tēja nostiprina imūnsistēmu, mazina stresu, uzlabo garīgā darba spējas. Samazina pienskābes daudzumu muskuļos, tāpēc ieteicams dzert pirms un pēc treniņiem.

* Iesaka lietot tiem, kas slimo ar 2. tipa cukura diabētu, jo pazemina cukura līmeni asinīs.  

* Paaugstina imunitāti un uzlabo aknu darbību, izvada no organisma kaitīgo holesterīnu.

* Piemīt urīndzenošas īpašības – izvada no organisma toksīnus, kas palīdz mazināt svaru un liekos taukus.   

Kā gatavot un dzert? 

* Matē tēju nedzer no tradicionālām tējas krūzītēm, bet gan no speciāliem tējas traukiem kalabasē, ko izgatavo no pudeļķirbja. Tur to arī gatavo.  Tiek uzskatīts, ka matē tēja saglabā savu neatkārtojamo garšu un labās īpašības tad, ja tiek gatavota kalabasē.

* Šo tēju var dzert gan karstu, gan aukstu.

* Pirms lietošanas ieteicams traukā pagatavot vieglu matē tējas novārījumu un atstāt to uz 12 līdz 24 stundām ievilkties. Vēlāk izskalo ar tīru ūdeni un iztīra trauku no iekšpuses. Pēc tam rūpīgi izžāvē. Tagad trauks ir gatavs lietošanai.

Matē tējas pulvera CV

* Matē ir mūžzaļš akmeņozolu dzimtas krūms. Aug Ziemeļargentīnā, Paragvajā un Dienvidbrazīlijā.

* Tējai nosaukums matē radies, jo indiāņi to vārīja kalabasē, kas izgatavots no ķirbja, bet tulkojumā no kečvu valodas, kas izplatīta Dienvidamerikas austrumos, matē nozīmē ķirbis.

* Šo tēju sāka lietot 16. gadsimta sākumā Dienvidamerikas kolonizācijas laikā, kad to pirmo reizi pamēģināja spāņu kareivji.  

* Zinātnieki secinājuši, ka matē tējā ir vairāk nekā 190 komponentu. Matē lapās un dzinumos ir liels daudzums organisko skābju, mikroelementi, makroelementi (magnijs, dzelzs, kālijs, nātrijs un citi), vitamīnu komplekss, tajā skaitā B grupas vitamīni, A, C, E, tanīns, vanilīns, teobromīns un teofillīns. Bagāta ar aminoskābēm. 

* Ieteicams šo tēju dzert ar mēru – trīs tasītes dienā. Nav ieteicams dzert tiem, kuriem ir paaugstināts asinsspiediens, kā arī kuņģa zarnu trakta slimības.

* Var dzert kopā ar apelsīnu sulu – ūdens vietā kalabasē var ieliet sulu kopā ar cukuru vai kopā ar pienu – litram uzkarsētā netrekna piena pievieno 4 līdz 5 ēdamkarotes matē pulvera, noņem no uguns un atstāj uz pāris minūtēm. Pirms lietošanas samaisa.

* Lieto kā tonizējošu dzērienu, jo matē tējas sastāvā ir kofeīns, taču nav vēlams dzert vakarā, lai nerastos bezmiegs.

* Ja ir vēlēšanās uzlabot matē tējas garšu, jo tā ir nedaudz rūgtena, var pievienot saldinātājus, kuriem ir maz kaloriju – stēviju vai nedaudz fruktozes.

* Kad tēja ir uzvārīta, to ieteicams izdzert 24 stundu laikā, jo tā zaudē savas īpašības.

* Mazkaloriju tēja – vienā litrā ir tikai 30 kalorijas, tāpēc var dzert, lai notievētu. 

* Ja ir vēlēšanās notievēt, tad ieteicamā deva ir 350 ml pirms vai ēšanas laikā. Taču vislabāk – 20 minūtes pirms maltītes. Lai matē tējas efekts tievēšanas nolūkā būtu lielāks, tai var pievienot ingveru, kanēli, citronu, ananasa sulu vai krustnagliņu.   

Rulete ar matē pulveri

Sastāvdaļas:

3 olas

80 g miltu

80 g cukura

2 līdz 3 ēdamkarotes matē pulvera

šķipsniņa sāls 

ēdamk. ūdens

Krēmam:

100 g mīksta sviesta

100 g baltās šokolādes

80 g brūnā cukura

vaniļas pāksts

200 g krēmsiera Rasa 

Pagatavošana: olas saputo ar cukuru, iesijā miltus, pieber sāli un matē pulveri, maisa, kamēr iegūst viendabīgu masu. Pielej siltu ūdeni. Lej mīklu uz cepamās plāts, vispirms uz tās uzliekot cepamo pulveri. Cep sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 10 minūtes. Atdzesē. Krēmam izkausē balto šokolādi. Kārtīgi sajauc bļodā krēmsieru, cukuru, sviestu un vaniļas pāksti. Pievieno izkausēto šokolādi un vēl samaisa. Izcepto biskvītu uzliek uz tīras pamatnes, smērē krēmu un sarullē. Ruletes maliņas arī nosmērē ar krēmu.      

Matē ar ingveru un kanēli

Sastāvdaļas:

litrs ūdens 

2 ēdamk. matē pulvera 

2 ēdamk. stēvijas  

puse kanēļa standziņas

tējkarote sarīvēta ingvera

Pagatavošana: uzkarsē ūdeni, ieliek tajā stēviju, ingveru un kanēli, ļauj, lai atdziest līdz 80 grādiem. Pievieno matē un ļauj, lai ievelkas. Lielisks dzēriens, ja vēlas notievēt. 

Matē ar citronu

Sastāvdaļas:

200 ml ūdens

tējkarote matē pulvera

tējkarote citrona sulas

tējkarote stēvijas

Pagatavošana: ūdeni uzkarsē līdz 80 grādu temperatūrai. Noņem no uguns un ieber tajā matē un stēviju. Ļauj, lai 15 minūtes ievelkas. Izkāš un pievieno citrona sulu.    

Siera kūka ar matē pulveri 

Sastāvdaļas:

350 g baltās šokolādes 

250 g krēmsiera Rasa

250 g saldā krējuma

4 ēdamk. cukura

olas baltums

10 g želatīna

3 tējkarotes matē pulvera

Kūkas pamatnei: 100 g sviesta,

180 g Selgas cepumu

svaigas ogas dekorēšanai

Pagatavošana: 

cepumus sasmalcina vai sablendē. Sajauc ar mīkstu sviestu. Veidnē ieklāj cepamo papīru, uz tā liek cepumu masu vienmērīgā slānī. Uzkarsētā cepeškrāsnī liek veidni ar cepumu un sviesta masu, cep apmēram 10 minūtes. Izņem kūku un ļauj tai atdzist. 

Krēmam izkausē balto šokolādi un atdzesē. Uzbriedina želatīnu. Olas baltumu saputo ar cukuru. Pievieno krēmsieru un balto šokolādi. Sakuļ, līdz iegūst viendabīgu masu. 

Pievieno matē tējas pulveri. Sakuļ putukrējumu, kamēr izveidojas stingras putas, pievieno krēmam. Uzsildīto želatīnu iemaisa krēmā. Gatavo krēma masu lej veidnē virsū pamatnei un liek ledusskapī uz 3 stundām. Dekorē ar svaigām ogām. 

Biezpiena kūka ar matē pulveri

Sastāvdaļas:

140 g šokolādes biskvīta cepumu

2 tējkarotes cukura

trīs ceturtdaļas tējkarotes matē pulvera

200 ml saldā krējuma

250 g biezpiena

80 ml pūdercukura

100 ml piena

7,5 g želatīna

1,5 glāzes sviesta  

Pagatavošana: želatīnu iemērc aukstā ūdenī. Mīkstu sviestu samaisa ar cukuru un cepumiem. Veidnē liek cepamo papīru un iegūto masu. Cep cepeškrāsnī apmēram 10 minūtes. Atdzesē. Sakuļ saldo krējumu. Sajauc biezpienu ar cukuru. Uzkarsē pusi piena, ieber matē pulveri un labi samaisa. Pienu ar tēju pievieno biezpienam un uzmanīgi pievieno sakulto saldo krējumu. Uzkarsē 3 ēdamkarotes piena, želatīnu pievieno siltam pienam, pēc tam biezpienam. Formā ielej biezpiena masu. Atdzesē ledusskapī ne mazāk kā  4 stundas.

Svarīgākais