Musiqq. Grupa ar likteņa pirksta nospiedumu

KURA NĀKAMĀ? Grupas Musiqq puišiem ir sava vācelīte ar dziesmām, kuras gaida rindā, lai mūziķi ierakstītu tās un nodotu vērtējumam klausītājiem. Viņi teic – tā iemesla dēļ, ka demo versijas dziesmu ir daudz un tās visas šķiet labas, ir grūti izdomāt, kuras ierakstīt nākamās © F64

Latvietis ir gan gudrs, gan izvēlīgs attiecībā pret mūziku, ko klausās, uzskata grupas Musiqq dalībnieki Marats Ogļezņevs un Emīls Balceris. Brīvdienās norisinājās Latvijas Radio 2 aptaujas Muzikālā banka dziesmu konkurss, kura finālā iekļuva arī grupas tituldziesma no pērn iznākušā albuma Silta sirds.

SLEPENAIS KODS DĀVANAS SAŅEMŠANAI: "ES LASU NRA.LV"

Vairākus gadus pēc kārtas grupa piedalījusies aptaujā ar labiem rezultātiem un guvusi nozīmīgas balvas. 

Emociju dēļ

Grupai Musiqq šogad aprit septiņi gadi kopš dibināšanas, un puiši domā, ka viens no veiksmes faktoriem, kas abiem ļāvis tik ilgi kopā darboties un regulāri klausītājiem piedāvāt jaunus darbus, ir fakts, ka viņi neskaita gadus.

Emīls teic: «Mums patīk būt uz skatuves un darīt to, ar ko nodarbojamies. Mēs strādājam un visu cenšamies darīt pēc iespējas labāk. Ik pa laikam ieviešam jaunas lietas, tādēļ loģiski, ka mums darbi nesamāksloti iet uz priekšu.»

Pērn grupai iznāca albums Silta sirds, tādēļ šis gads duetam solās būt mierīgāks un vairāk koncentrēts jaunu dziesmu radīšanai un jau sarakstīto aranžēšanai. Mūziķi atzīst – lai gan iesācies jauns gads, viņi joprojām ir sava pēdējā studijas albuma iznākšanas jūsmās.

Tomēr pavisam par sevi Musiqq neliks aizmirst, jo drīzumā gaidāmi nākamie singli. Vienam no tiem – Čaļi – jau uzfilmēts arī videoklips. Viņi dalās savā uzskatā, ka nevēlas visu laiku būt «acīs un ausīs klausītājiem», tādēļ pēc aktīvas darbības regulāri uz kādu laiku noiet no lielās skatuves, lai drīz atkal par sevi atgādinātu ar jaunām vēsmām un projektiem.

Visnesenākā uzstāšanās grupas puišiem bija Latvijas Radio 2 veiktajā aptaujā Muzikālā banka. Piedalīšanos aptaujā abi sauc par tradīciju un novērtē, ka ne reizi vien ieguvuši svarīgāko tās balvu – skatītāju simpātiju balvu.

«Mums nav svarīgi uzvarēt, jo reiz jau to izdarījām ar dziesmu Abrakadabra. Tagad mēs vienkārši baudām iespēju tur atrasties kopā ar citiem mūziķiem un priecēt skatītājus ar savu uzstāšanos. Tieši viņu dēļ mēs tur esam, tāpēc, pēc mūsu domām, Muzikālā banka ir pozitīvs un foršs pasākums,» Emīls saka un Marats papildina grupas biedra teikto, ka 2009. gadā viņiem kā jaunai grupai uzvara bija svarīga un stimulējoša, bet pašlaik pasākums ir vairāk prieka un emociju dēļ.

Latvijā spēj visu

Marats un Emīls kā grupas biedri ir draudzīgi; domstarpības viņiem ir reti, un par nopietnām tās nemaz nevar nosaukt. Abi ir sadalījuši pienākumus dueta darbībā, un tas ļauj viegli organizēt darbu, kā arī iztikt bez liekām ķildām.

Domājot par lietām, ko vēl gribētu sasniegt muzikālajā jomā abu kopējā darbībā, mūziķi izsaka vēlmi pievērst uzmanību nozares tirgum ārpus Latvijas. Visus savus darbības gadus viņi koncentrējušies mūzikas radīšanai auditorijai Latvijā, tāpēc pamazām top klusa vēlme skatīties plašāk. «Pagaidām neceļas roka, lai sāktu to darīt, jo nezinām, kur ar radīto iet un ko darīt,» piesardzīgi saka Marats un Emīls papildina. «Šā plāna realizēšanai mums ir pietrūcis cilvēka ar konkrētām zināšanām, kas varētu palīdzēt saprast specifiku un to, kā darīt.»

Marats nebaidās apgalvot, ka visu, ko iespējams paveikt Latvijā mūzikas nozarē, viņi var paveikt un lielāko daļu ir jau realizējuši, tomēr mūzikas griestus vairās nosaukt, jo tie nemitīgi mainās. Mūzika ir nozare, kurā nekas neapstājas, bet vienmēr plūst un mainās. Emīls saka: «Viss iet uz priekšu, un mums ir jāmāk pielāgoties, pašiem iet līdzi notikumiem, tāpēc mūzikas griestus sasniegt nav iespējams. Mēs visu laiku ejam tiem pretī, un tad jau redzēs, kas būs.»

Super dziesmas jūt

Pirmie, kas dzird Emīla un Marata skaņdarbus, ir viņu tuvākie cilvēki un draugi. Ja viņi akceptē radīto, tā ir zaļā gaisma tālākam darbam līdz produktu realizēšanai. «Visbiežāk, ja jūtam nepārliecinātību par kādu dziesmu un gaidām spēcīgus akceptēšanas vārdus, tad visdrīzāk to nemaz nevajag attīstīt. Ja dziesma ir super, to jūti pats un tam nav nepieciešams citu novērtējums.»

Mūziķi novērtē apkārtējo cilvēku nozīmi viņu mūzikas un ar to saistīto projektu tapšanā, jo citu pieredze, ieteikumi un vērtējums palīdz attīstīties. Emīls pamato: «Ir pierādījies, ka ar labu dziesmu vien nepietiek. Nekas nav tik vienkārši.»

Marats turpina domu: «Protams, mūsdienās vienam pašam iespējams paveikt daudz vairāk nekā pirms 15 gadiem, tomēr joprojām vienam izdarīt lietas nav iespējams un komanda ir nepieciešama, pulcējot profesionāļus no citām jomām.»

Liela nozīme gan esot arī veiksmei. Un tieši to abi piemin, kad runā par savu satikšanos, jo abu muzikālā savienība nebūtu radusies pēc nejaušas, iepriekš neplānotas tikšanās. Vēl vairāk – Marats ir pārliecināts, ka savu dzīvi nebūtu saistījis ar mūziku, ja ne Emīls un viņu projekts, kas saukts Musiqq vārdā.

Pats Emīls stāsta, ka laikā, kad Marats viņu uzrunāja, viņam bija piedāvājums iedziedāt šlāgerdziesmu, un smej – ja nebūtu dalības Musiqq, tad, iespējams, būtu populārs šlāgerdziesminieks.

Ieguldījums priekšdienām

Pagājušais gads grupas dalībniekiem ir nozīmīgs un atmiņā palicis ar savu pirmo koncerttūri, kas organizēta pēdējā albuma ietvaros. Septiņu gadu laikā koncertsērijas bija pirmās, kuras no A līdz Ž veidoja un plānoja viņi paši, tāpēc gandarījums pēc tam bija divreiz lielāks, jo nostiprinājās apziņa, ka viņi to spēj paveikt. «Ir patīkami, ka spējam noorganizēt tik lielu [projekta] kopumu un izdarīt visu [pienācīgi], nemaz nerunājot par to, ka biļetes uz koncertiem izpirktas un cilvēki priecīgi par dzirdēto. Mūsu paveiktais, manuprāt, ir svarīgs ieguldījums priekšdienām,» stāsta Emīls.

Cilvēki atzinību un labus vārdus mēdz izteikt, arī nejauši satiekot grupas dalībniekus uz ielas, lai gan biežāk par drošas sarunas uzsākšanu paiet garām vien atskatoties. Latvieši esot kautrīgi, bet par to Emīls un Marats nebēdā, jo nezina, kā tiktu galā ar nemitīgu uzmanību. Tomēr reizi pa reizei nofotografēties ar drošsirdīgākajiem abi nekad neatsaka un novērtē ikvienu viņiem pateikto vārdu.

Marats raksta un grupa lielākoties izpilda dziesmas latviešu valodā, tomēr, kā atzīst mūziķis, uzrakstīt labus tekstus, lai tie neskanētu banāli, ir grūti. Emīls apgalvo, ka angliski tekstus uzrakstīt ir viegli un, nereti paklausoties ārzemju dziesmas, var manīt, ka vārdi neietver jēgu un tie ir aplami. Latviešu valoda nav tik viennozīmīga un vienkārša. «Domājam mēs latviešu valodā, tādēļ izteikties dzimtajā valodā var ar jēgu. Arī valodas izpratne ir daudz spēcīgāka,» tā Marats.

Reizēm vārdi dažos teikumos savirknējas paši, un tad atliek tikai pierakstīt atlikušo, lai taptu jauna dziesma, ko puiši iemēģina Marata mājas «studijā». Ja tur tā skan labi un ir pārliecība par to, ka gabals ir ierakstīšanas vērts, viņi dodas uz ierakstu studiju. Skaņdarbiem, par kuriem abi nav pārliecināti, viņi laiku un ieguldījumu netērē, jo zina, ka vienmēr būs dziesma, kas būs pārliecinoša.

Emīls un Marats apgalvo, ka latvietis kā klausītājs ir izvēlīgs un sliktu skaņdarbu viņam nav iespējams iemānīt. Augstās prasības ir gan izaicinājums, gan novērtējams faktors vienlaikus, jo neļauj nolaist latiņu, bet liek saglabāt un aizvien augstāk celt kvalitāti.

GRUPAS MUSIQQ PIETURZĪMES:

• Latviešu popmūzikas grupa, dibināta 2009. gadā. Grupas sastāvā muzicē Marats Ogļezņevs un Emīls Balceris.

• Pirmais grupas singls Abrakadabra uzvarēja 2009. gada dziesmu aptaujā Muzikālā banka. Vairākkārt ieguvuši skatītāju simpātiju balvu.

• Grupa saņēmusi trīs Autortiesību bezgalības balvas.

• 2010. gadā iznāk grupas debijas albums Šī ir tikai mūzika. Kopumā grupai ir trīs albumi (Vēl viena mūzika un Silta sirds).

• 2011. gadā uzvar Eirovīzijas nacionālajā atlases kārtā un dodas uz Vāciju ar dziesmu Angels in disguise.

• 2015. gadā dodas pirmajā grupas koncerttūrē Silta sirds.

• Pārstāvējuši Latviju pasākumā Sopot Festival Polijā.



Svarīgākais