GARDĒŽIEM: Unikālais ingvers

© publicitātes

Ingvers parasti saistās ar ziemu, siltu tēju, citrona šķēlīti un medu. Un tas ir īpašs ar savu specifisko garšu un sīvo aromātu. Taču ar to vien neaprobežojas ingvera raksturojums. Tam piemīt virkne vērtīgu īpašību, tāpēc jānovērtē tās un jānododas dažādiem kulinārijas eksperimentiem, jo ingvera izmantojums ēdienos ir plašs un interesants.

UZTURVĒRTĪBA (100 g)

kilokalorijas 79

ogļhidrāti 18 g

olbaltumvielas 1,8 g

kālijs 415 mg

nātrijs 13 mg

cukurs 1,7 g

ĀRSTNIECISKĀS ĪPAŠĪBAS

* Labvēlīgi iedarbojas uz gremošanas sistēmu un veicina apetīti. Pateicoties ingvera klātbūtnei, ēdiens organismā viegli asimilējas, tas stimulē kuņģa sulas izdalīšanos un normalizē kuņģa sekrēciju.

* Profilaktisks un ārstniecisks līdzeklis dažādās saaukstēšanās slimībās.

* Lieliski cīnās pret dažādām baktērijām, stiprina imunitāti.

* Labvēlīgi iedarbojas uz asinsvadiem, nostiprina un attīra tos, pazemina holesterīna līmeni, asinsspiedienu, uzlabo atmiņu un palīdz novērst trombu veidošanos.

* To izmanto, lai pazeminātu glikozes līmeni asinīs.

* Ja moka zobu sāpes, var kārtīgi sakošļāt nelielu ingvera saknes gabaliņu un pielikt pie sāpošā zoba – sāpes mazināsies.

* Ja ir plānots doties ceļojumā pa jūru, ingvera tabletes noteikti jāpaņem līdzi, jo ingvers novērš sliktu dūšu un nelabumu.

* Palīdz pret galvas un muskuļu, arī locītavu un muguras sāpēm.

Kā uzglabāt?

* Ingvera sakni ledusskapī var uzglabāt diezgan ilgi, taču tā pamazām zaudē savas vērtīgās īpašības. Ledusskapī to ieteicams glabāt 4–6 dienas apakšējos plauktos vai arī speciālā nodalījumā dārzeņiem. Saldētavā to var uzglabāt, ieliktu polietilēna maisiņā veselu vai sasmalcinātu.

* Kaltētā veidā to iespējams uzglabāt vairākus mēnešus. 

INGVERA CV

* Āzijā plaši iecienītais ingvers bija viena no pirmajām šīs valsts garšvielām, kuru sāka izmantot arī citās pasaules daļās.

* Par ingvera dzimteni uzskata Centrālāziju un Dienvidāziju. To audzē it visur, kur valda tropu klimats. Augam ir skaisti ziedi, bet tā vērtība slēpjas saknē.

* Sastāvā ir magnijs, fosfors, nātrijs, kālijs, kalcijs, dzelzs, C vitamīns un citas vērtīgas vielas, satur daudz aminoskābju, ēteriskās eļļas, sveķu skābi. 

* Ingvera specifisko aromātu rada tā sastāvā esošās ēteriskās eļļas, bet dedzinošo, mazliet rūgteno garšu – asa viela gingerols. Pamatsastāvā ir arī cukurs, ciete un citas vielas.

* Ingvers ir populārs tiem cilvēkiem, kuri vēlas notievēt. Ingvera lietošanas laikā tiek atjaunots un atveseļots viss organisms.

* Ingveru lieto svaigu, marinētu, kaltētu un sasmalcinātu pulveri.

* Pievieno aso garšvielu pulverim, gaļas, zivju, dārzeņu ēdieniem, marinādēm, cepumiem, kūkām, tortēm, pudiņiem, atspirdzinošiem dzērieniem un tējām.

* Etiķī marinēts ingvers lieliski garšo ar suši un dažādiem salātiem.

* Pirms došanās gulēt nav vēlams lietot ingveru, jo tas vairo enerģiju un ir ļoti uzmundrinošs.    

* Ingvers sader ar romiešu ķimenēm, ķiplokiem, kurkumu, sinepju graudiņiem un koriandru. 

* Tā asā garša un mazliet sīvais aromāts kombinācijā ar sojas mērci ir lieliska piedeva ceptai gaļai, tofu vai dažādiem salātiem.

* Ingveru ieteicams ar nazi vai dārzeņu mizojamo nazīti tīrīt uzmanīgi, tikai plānu miziņu, līdzīgi kā burkānu.

* Pērkot svaigu ingveru, jāizvēlas stingras saknes. Tās nedrīkst būt pārāk šķiedrainas.

RECEPTES: Ēdieni ar ingveru

RECEPTE: Rīsi ar ingveru un spinātiem

(60 minūtes)

Sastāvdaļas:

100 g brūno rīsu

300–400 g spinātu

10 g sasmalcināta ingvera

sīpols

ķiploks

75 ml dārzeņu buljona

15 ml olīveļļas

1,5 g ķimeņu

sarīvēts cietais siers

sāls

pipari

Pagatavošana: sasmalcina sīpolu un ķiploku, uzkaisa ingveru, sajauc ar eļļu dziļā traukā 2–3 minūtes. Pievieno rīsus, ķimenes un karstu buljonu. Samaisa un sautē pusstundu. Atstāj zem vāka 10 minūtes. Šajā laikā spinātus sautē 5 minūtes. Pēc tam atdzesē un rupji sagriež, samaisa ar rīsiem. Sāli un piparus pievieno pēc garšas.      

RECEPTE: Ingvera cepumi

(50 minūtes)

Sastāvdaļas: 

200 g miltu

tējkarote vaniļas cukura

puse tējkarotes sodas

100 g sviesta

ola

100 g cukura

50–70 g kaltēta ingvera

Pagatavošana: sajauc miltus ar cukuru, vanilīnu un sodu. Pievieno olu un mīkstu sviestu. Ingveru sasmalcina, pievieno pie pārējām sastāvdaļām un izveido mīklu. Ieliek to ledusskapī uz 20–30 minūtēm. No gatavās mīklas izveido desu, sagriež 1–1,5 cm biezas loksnes. No iegūtās mīklas veido taisnstūrveida cepumus, liek cepties 180 grādu temperatūrā apmēram 10 minūtes.    

RECEPTE: Veselīgie salāti 

(20 minūtes)

Sastāvdaļas:

130 g salātu izlases (ledus, radičio un frisse) 

mango

apelsīns

greipfrūts

4 tomāti

3–4 cm ingvera saknes

sauja saulespuķu sēkliņu

2–4 ēdamkarotes olīveļļas

Pagatavošana: no apelsīna izspiež sulu, pievieno eļļu un sasmalcinātu ingveru. Samaisa un atstāj, lai ievelkas. Mango notīra mizu, sagriež kubiciņos. Greipfrūtu arī notīra, sadala daiviņās. Salātiem pievieno nedaudz mango un greipfrūta, samaisa. Liek uz šķīvja. Pievieno pārējās mango, greipfrūta daiviņas un tomātu pusītes. Mērci izkāš (ja ir vēlēšanās), uzlej uz salātiem un uzkaisa sēkliņas.  

RECEPTE: Zupa no sojas pupiņām ar ingveru

(30 minūtes)  

Sastāvdaļas:

glāze vārītu sojas pupiņu

6 tomāti

burkāns

biete

2 ēdamkarotes tomātu pastas

2 lauru lapas

2 ķiploka daiviņas 

glāze ūdens

pipari

ingvers

muskatrieksts

sāls

Pagatavošana: dārzeņus sasmalcina, apcep eļļā, pievieno visas pārējās sastāvdaļas, izņemot pupiņas. Sautē apmēram 5 minūtes, pēc tam pievieno pirms tam novārītas pupiņas un vāra vēl 20 minūtes.   

Svarīgākais