Ilze Dzenīte. Rūpes ilgtermiņā

© F64

«Tuvojoties koncertiem vai lielai garīgai un fiziskai slodzei, dodos uz masāžu. Mans masieris ir arī manuālais terapeits. Procedūra ne vienmēr ir patīkama, citreiz pat sāpīga, bet tas ir tā vērts – masieris no manis burtiski izvelk ārā visu, kas sakrājies un nogulsnējies. Pēc procedūrām vienmēr jūtos brīvi, lidojoši un esmu gatava varoņdarbiem uz skatuves,» atklāj vokālā pedagoģe, pianiste un dziedātāja Ilze Dzenīte. Sarunā ar Māju viņa pastāsta par saviem skaistumkopšanas rituāliem un iecienītākajiem dekoratīvās kosmētikas produktiem.

Viens no galvenajiem Ilzes skaistumkopšanas rituāliem ir došanās pie kosmetologa. Gan pirms koncertiem, lai sagatavotu sejas ādu un tā būtu mirdzoša un sakopta, gan pēc tiem, lai palutinātu, jo reizēm seju klājusi bieza grima kārta.

Vēl viena skaistumkopšanas procedūra, bez kuras Ilze neiztiek, ir manikīrs un pedikīrs. «Patīk lakot nagus skaistos, sievišķīgos toņos. Ne vienmēr varu to atļauties, jo koncertos bieži jāspēlē klavieres un skatuves kultūra pieprasa savu. Bet, ja dziedu vai brīžos, kad neesmu pie instrumenta, noteikti nolakoju nagus īpašā tonī.»

Zudušie gredzeni

«Mans stils gadu gaitā ir mainījies, jo to ietekmējuši līdzcilvēki, notikumi un vide,» apgalvo māksliniece un teic, ka viņas garderobē atrodami gan sportiskā stila apģērbi, gan vakarkleitas. Tomēr, ja mainīgais stils būtu jānoformulē, viņa atzīst, ka vairāk izvēlas klasisko, bet ne konservatīvo, un tas vienmēr būs papildināts ar «sievišķīgu rozīnīti», kas atsvaidzina tēlu. «Neesmu kostīmu cilvēks, bet man patīk kleitas un kleitiņas dažādās variācijās,» viņa saka. «Mans ģērbšanās stils ir atkarīgs no garastāvokļa. Vienā dienā varu uzvilkt ugg zābakus un kapučjaku, bet citā – augstpapēžu kurpes un greznus svārkus, taču nevis tāpēc, ka man jādodas uz saviesīgu pasākumu, bet gan tāpēc, ka tā jūtos un vēlos.»

«Uz teātri vai operu nekad neietu džinsu biksēs un džemperī, bet, ja ir diena, kad vēlos uzvilkt neformālas drēbes, es to daru. Un, ja ir labas kvalitātes džinsu bikses un piemērots topiņš, tas vienmēr ikdienā izskatās labi,» viņa stāsta. Reizēs, kad Ilze izvēlas vienkāršu un ērtu apģērbu, viņa piemeklē aksesuārus, kas padara ietērpu interesantāku un piešķir individualitāti.

Par saviem aksesuāriem dziedātāja sauc šalles un auskarus. «Man patīk arī gredzeni un rokassprādzes, bet nevaru atļauties tos nēsāt, jo ikdienā spēlēju klavieres. Un tādējādi diezgan daudz šādu rotaslietu esmu aizmirsusi uz dažādu klavieru virsmām. Ar kaklarotām gan vēl neesmu paspējusi sadraudzēties,» viņa paskaidro.

Spontāna pircēja

«Esmu eksperimentētāja. Varu ieiet veikalā un pielaikot pat lietu, kas man pirmajā brīdī nešķiet piemērota. Bet, to uzvelkot, bieži saprotu, ka apģērbs man tomēr piestāv, tāpēc vienmēr esmu teikusi, ka apģērbam nekad nesaki nekad. Neesmu ieciklējusies uz vienu ģērbšanās stilu, protams, nepārkāpjot savas gaumes robežas,» secinājusi Ilze. «Ir arī lietas, kuras spontāni esmu nopirkusi, vienu reizi uzvilkusi, bet tagad stāv skapī neaiztiktas vai ir atdāvinātas draudzenēm.»

Neplānoti pirkumi Ilzei raksturīgi, kad ir daudz darba un maz brīva laika. «Jāatzīst, ka esmu cilvēks, kuram iepirkšanās nozīmē sevis apbalvošanu. Man tā šķiet ļoti sievišķīga lieta, un domāju, ikviena sapratīs, kāpēc mums tā ir. Tādos brīžos man patīk aiziet uz veikalu un nopirkt pirmo, kas iekrīt acīs, pat ja tas ir vienkāršs T krekls vai šalle. Un pērku es ne tikai sev, bet arī draugiem un ģimenes locekļiem. Visvairāk ar pirkumiem lutinu savu krustdēlu. Man tas sagādā ļoti lielu prieku.»

Diezgan pazīstami ir brīži, kad mirkli pirms iziešanas no mājas Ilze nereti attopas – drēbes ir, bet uzvilkt nav ko. «Tā ir laime vai nelaime, bet man mājās ir garderobe, nevis skapis, un tajā ir daudz vietas, tāpēc gribot negribot tas piepildījies pilns, – kaut ik pa laikam cenšos to izrevidēt. Daļa no apģērba nonāk Ziedot.lv vai Otrā elpa. Tomēr sajūta joprojām – nav ko vilkt! Tas sievietēm raksturīgi. Skapis pilns, bet mainās noskaņojums un konkrētajā brīdī gribas to, kā nav.»

Ilze bieži apmeklē saviesīgus pasākumus un, ja ir iespējams, uz katru no tiem mēģina iegādāties citu tērpu. Ikdienas apģērbu iegādei viņa iecienījusi veikalus Monton, Mango, Zara un Reserved, bet greznākiem tērpiem  – Orange, Liu Jo. Nereti Ilze tērpus pasūta arī pie šuvējas vai iegādājas ārzemēs.

Sievišķības iemiesojums

Ziemā Ilze izvēlas vairāk melnās vai tumši zilās krāsas apģērbu. Pēdējā laikā iecienīta kļuvusi arī pelēkā. «Lai atdzīvinātu tumšo koptēlu, nēsāju auskarus, krāsainas šalles un dažādu krāsu somas un zābakus,» viņa saka. «Es neesmu ziemas cilvēks. Vasara ir mans gadalaiks. Tad varu vilkt garas zīda kleitas un plandošus, košus svārkus, bet ziemas pie mums neatļauj ģērbties līdzīgi. Ziemā stila ziņā līdz galam izpausties nevaru, tāpēc ģērbjos, lai būtu ērti un silti, bet cenšos arī nepazust pūlī.»

Par spīti ierobežotajai iespējai izpausties ar apģērbu gada aukstajos mēnešos, šogad Ziemassvētkus Ilze padarīs mazliet īpašākus tieši šajā ziņā. Decembrī viņa kopā ar kolēģiem uzstāsies koncertsērijā Meklētāja Roze, kurai tērpus veidojusi dizainere Inese Ozola no zīmola Amoralle. Viņa darinās tērpus arī Valsts akadēmiskajam korim Latvija, kas ir Ilzes pamatdarbs.

«Es ārkārtīgi cienu un apbrīnoju to, ko Inese dara,» Ilze komentē. «Viņas radītie tērpi ir sievišķības iemiesojums un ļoti iedvesmojuši. Tie rada sievietē lidojuma izjūtu un liek sajusties kā princesei vai karalienei.» Minētā iemesla dēļ Ilze nolēmusi šajos svētkos palutināt sevi ar kādu īpašu Ineses Ozolas tērpu. «Nezinu, kas tieši tas būs, bet uzticos māksliniecei un zinu, ka būs brīnišķīgs.»

Gaida rezultātu

Pie plašā sejas ādas kopšanas līdzekļu komplekta Ilze nonāca ar paziņas Ulda Veita, kas ir oficiālais Bioderma un Institut Esthederm kosmētikas pārstāvis Latvijā, palīdzību. «Pirmo izmēģināju Bioderma firmas micelāro ūdeni un biju sajūsmā. Pēc tam sekoja citi produkti, kuri arī bija patīkams pārsteigums. Vēlāk Latvijā parādījās Institut Esthederm sejas kopšanas līdzekļi, un nu esmu kļuvusi arī šo produktu fane. Man patīk viņu filozofija, ka āda ir dzīvs orgāns, kuram piemīt visi optimālam līdzsvaram nepieciešamie resursi. Tāpēc viņu produkti ir izstrādāti, izmantojot aktīvās vielas, kas palīdz ādai no jauna iemācīties uzturēt tai piemītošo enerģiju un atgūt visas savas spējas,» stāsta Ilze un teic, ka vasaras laikā dienas un nakts krēma izvēle atšķiras, taču firmas joprojām ir tās pašas.

Viņa izstāsta, ka nokomplektēto sejas kopšanas līdzekļu izlasi lieto apmēram piecus gadus. «Man ir jutīga, taču tajā pašā laikā jaukta tipa āda, kas reizēm mēdz būt dehidrēta. Tāpēc bija grūti atrast sejas kopšanas līdzekļus, kas nodrošinātu visas manai sejas ādai nepieciešamās funkcijas. Lietojot vienu, radās alerģija, pamēģinot citu, sejas āda kļuva sausa un neelastīga. Vēl kāds cits likās pārāk trekns un biezs.» Tagad Ilze lielā mērā eksperimentus ir beigusi un turpina lietot līdzekļus, kas der viņas sejas ādai, izmēģinot jaunus produktus tikai no minētajām firmām, zinot, ka vilšanos nepiedzīvos. «Esmu atradusi savus ideālos sejas kopšanas līdzekļus, un sajūta ir laba. Tagad atliek sistemātiski tos lietot un gaidīt rezultātu. Droši varu apgalvot, ka rezultātu jau redzu, un ne tikai es pati, bet arī manas draudzenes, ģimenes sievietes un darba kolēģes. Tagad jau esam prāvs pulciņš, kas šos kosmētikas produktus sauc par savējiem.»

Savukārt Maria Galland produktus Ilzei ieteica lietot viņas kosmetoloģe Andželika Deklava. «Man ir ļoti laba, stingra un prasīga kosmetoloģe. Viņa mani iepazīstināja ar sejas kopšanas pamatiem ārpus kosmētiskā kabineta. Viņas ieteikumus uzklausu un mājās cenšos regulāri izpildīt, jo atlaides netiek dotas. Man ar Andželiku ir ļoti paveicies,» novērtē vokālā pedagoģe.

Piecas minūtes

No Maria Galland produktu sērijas Ilze iecienījusi maskas – sejai un acīm. Kamēr ir daļa sieviešu, kas atzīst, ka ir pārāk slinkas, lai tās regulāri izmantotu, Ilze procesu izbauda un atzīst, ka nevar iedomāties savus sejas kopšanas rituālus bez masku izmantošanas. «Ir rīti, kad pieceļos un ir jāsteidzas ikdienas gaitās, bet šīs divas konkrētās maskas ir ātras iedarbības – piecas minūtes, taču rezultāts jūtams visu dienu. Brīvdienās gan uzlieku arī tādas, kas jātur uz sejas ilgāk. Man patīk process, kad varu mierīgi un nesteidzīgi parūpēties par savu seju.»

ILZES KOSMĒTIKAS MAKĀ VIENMĒR IR:

• VICTORIA’S SECRET ETERNAL SUNSHINE. Ikdienā lietoju tikai lūpu spīdumu. Victoria’s Secret firmu esmu iecienījusi kopš brīža, kad man no Amerikas atveda pirmo lūpu spīdumu. Tolaik pie mums Latvijā tādi nebija nopērkami. Tie ir dabiski un viegli, pēc konsistences patīkami un smaržīgi. Ikreiz, kad ceļoju, lidostā iegādājos kādu no šiem spīdumiem. Toņu ir daudz, un es pēc dabas esmu variētāja. Nekad nekrāsotu lillā vai melnas lūpas, bet izmēģinu, sākot no koraļļu un viegli rozā līdz plūmju krāsas toņiem.

• MAKEUP FOREVER AQUA EYE acu zīmuli atklāju nesen. Mana laba draudzene grimētāja Baiba Bindemane, kurai uzticos un kura man ir palīdzējusi veidot manu vizuālo tēlu gan ikdienā, gan īpašos gadījumos, un kura arī rūpēsies par mūsu skatuves tēlu koncertos Meklētāja Roze, ieteica izmantot zīmuli manu acu krāsā. Biju patīkami pārsteigta par rezultātu.

• ESTÉE LAUDER 410 ENVY. Krāsas toni ieteica draudzene. Lūpu krāsu pārsvarā lietoju vakara pasākumos vai uzstāšanās reizēs. Patīk lūpu krāsas konsistence, jo, lai gan ir noturīga, nesausina lūpas, turklāt labi klājas.

• ARTDECO BLUSHER NR.13. Joprojām neesmu atradusi savu ideālo vaigu sārtumu. Šis ir neitrāls variants, ko var lietot, lai piešķirtu sejai dzīvību.

• CHANEL LE VOLUME DE CHANEL tušu lietoju trīs gadus. Pirms tam lietoju dažādas, lai gan tušas vienmēr esmu izvēlējusies no selektīvās kosmētikas klāsta, – man ir bijušas Dior, YSL, Lancôme. Chanel nopirku, jo konkrētajā brīdī veikalā neatradu to, kuru vēlējos. Pamēģināju un sapratu, ka Chanel ir manējā. Tā atliec un kuplina skropstas, pagarina, dienas beigās nenobirst un neizsmērējas. Turklāt tai ir intensīvi skaists melns tonis. Citu vairs nemeklēju. Tuša ir pamats manā dekoratīvās kosmētikas klāstā, jo, ja no rītiem nav laika gatavoties, tad galvenais ir uzklāt tonālo krēmu un tušu. Ja šīs divas lietas ir kvalitatīvas, var droši doties ikdienas gaitās un justies pārliecinoši.

• DOLCE & GABBANA POUR FEMME. Esmu atkarīga no smaržām – man patīk viss, kas ap mani smaržo. Gan cilvēki, ar kuriem kontaktējos, gan telpa, kurā atrodos. Pašai man smaržu ir daudz, un vairākas varu lietot pat vienā dienā. Viss atkarīgs no noskaņojuma. Smaržas atšķirībā no citiem produktiem man nemitīgi mainās. Kolīdz parādās kādi jaunumi un man tie iepatīkas, es iegādājos. Pašlaik apmēram pusgadu lietoju šīs, un tas man ir neraksturīgi ilgi. Somiņā vienmēr ir mini kapsulas ar smaržām.

• ESTÉE LAUDER Double WEAR STAY IN PLACE MAKEUP. Ir trīs lietas, bez kurām nevaru iziet no mājas, – tonālais krēms, tuša un smaržas. Mana seja ir jutīga, īpaši ziemā tā reaģē pret ārējiem apstākļiem, tāpēc bez tonālā krēma iztikt nevaru. Esmu izmēģinājusi daudz, līdz nonācu pie šī. Tas labi nosedz apsārtumus, nesausina un piešķir ādai skaistu, vienmērīgu toni. Ikdienā klāju plānā kārtā un izskatās dabiski, bet vakarā uz skatuves var likt biezāk un radīt nosedzošāku efektu.

ILZES SEJAS ĀDAS KOPŠANAS LĪDZEKĻU IZLASE:

• Institut Esthederm Osmoclean Gentle Deep Pore Cleanser: maigs poru dziļās tīrīšanas līdzeklis, ko lieto divas trīs reizes nedēļā un izmanto papildus sejas ādas kopšanai. Pēc šī produkta lietošanas netīrumi no porām tiek absorbēti un āda atgūst svaiguma un komforta sajūtu.

• Institut Esthederm Nutri System Royal Jelly Vital Cream: vitalizējošs krēms ar augstu bišu māšu peru pieniņa koncentrāciju nodrošina intensīvu ādas barošanu un mitrināšanu. Āda ir spēcināta un kļūst izturīgāka pret agresīvajiem ārējās vides faktoriem, kas Ilzei ir būtiski. Ziemas sezonā šo krēmu viņa lieto no rītiem.

• Bioderma Hydrabio Serum Sensibio AR tūlītējas un intensīvas mitrināšanas serums, ko ziemas periodā Ilze izmanto kā vakara krēmu vai bāzi krēmam. Palīdz novērst sejas apsārtumu. No Bioderma kosmētikas līdzekļiem viņa izmanto arī micelāro attīrošo ūdeni Sensibio H2O. Kopš atklājusi micelārā ūdens iedarbību, Ilze krāna ūdeni sejas attīrīšanai vairs neizmanto.

• Maria Galland atvēsinoša, mitrinoša maska, kas, tāpat kā iepriekšminētā acu maska, sniedz tūlītēju efektu. Maska atsvaidzina ādu un vienlaikus veicina skābekļa piekļūšanu.

• Institut Esthederm Cellular Water Spray: celulārā ūdens izsmidzinātājs, kas ir identisks ādas dabiskajam šķidrumam un atjauno ādas iekšējo mitruma slāni. Šo produktu Ilze lieto pirms ikdienas ādas kopšanas līdzekļiem, lai pastiprinātu to iedarbību, un arī pēc. Īpaši iecienīts lietošanā izsmidzinātājs ir ziemas laikā, kad sākas apkures sezona un gaiss ir sausāks. Bet vasarā, kad gaisa temperatūra ir augsta, lieliski noder kā atsvaidzinošs līdzeklis. Celulārā ūdens izsmidzinātāju var lietot arī uz dekoratīvās kosmētikas, lai ilgstošāk saglabātu meikapa noturību.

• Institut Esthederm Active Repair Eye Contour Care: acu zonas koriģējošs līdzeklis pret grumbām, tumšiem lokiem; mitrina un aizsargā. Šis ir viens no Ilzes iecienītākajiem produktiem.

• Maria Galland Eye Contour Cooling Mask: atvēsinoša maska acu zonai, kuru Ilze iesaka visām sievietēm, kurām no rīta mēdz būt uztūkums zem acīm vai tumši loki. Lai gan instrukcijā teikts, ka lietot nepieciešams divas trīs reizes nedēļā, Ilze izmanto, kad nepieciešams, jo maska sniedz tūlītēju efektu.



Svarīgākais