Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja

MĀJAS MĪLULIS: Ķepainie muitnieki

Nezinātājs nepateiks, ka šī vācu aitu kucīte ar azartu muitā strādā jau deviņus gadus! © F64

Dzirdot pieminam Valsts ieņēmumu dienestu, diez vai daudzi zina, ka šīs nopietnās iestādes rindās strādā arī 39 suņi. Viņu deguniem nepaliek apslēpta nedz nauda, nedz narkotikas, nedz kontrabandas cigaretes.

Sarunā par VID darba suņiem piedalījās Muitas pārvaldes Muitas kontroles organizēšanas daļas Kinoloģijas nodaļas vadītāja Anita Ezis un vecākais muitas eksperts ar savu četrkājaino pārinieku. (Kinologa un darba suņu vārdus drošības apsvērumu dēļ bija lūgums neminēt.) Kinoloģijas nodaļu VID izveidoja 2004. gadā. Tagad katrs nodaļas darbinieks ir nodrošināts ar dienesta transportu, bet pirmajos gados muitas suņiem nebija iebildumu uz darbu doties ar sabiedrisko. Astaino «muitnieku» darba grafiks: piecas dienas nedēļā pa septiņām stundām. Katru dienu viena stunda atvēlēta suņa aprūpei, pastaigām, ķemmēšanai, sarunām par dzīvi. Kinologs atzīst, ja kucīte viņam jau deviņus gadus ir partneris un kolēģis, tad pārējiem mājiniekiem – mīlulis. Speciālista ģimenē vācu aitu kucīte ienāca pusotra gada vecumā. Anita Ezis stāsta: «Mēs pērkam suņus vecumā no 10 mēnešiem līdz diviem gadiem, tā sauktos zaļos suņus, kas nav apmācīti. Kad sākām veidot dienestu, cilvēkiem, kuri pieteicās strādāt, vaicājām – vai esat ar mieru, ka jūsu mājās un līdz ar to ģimenē gadu gadiem katru dienu 24 stundas būs suns? Arī atvaļinājumā, arī tad, kad gribēsies kaut kur aizbraukt.» Kinologs piebilst, ka deviņos kopdzīves gados viņš kucīti atstājis tikai uz divām dienām! Par pensiju vācu aitu sune vēl nedomā, strādā ar prieku.

Lai iekļūtu darba vietā, nepieciešama veste ar uzrakstiem MUITA un CUSTOMS, tā ir viņas caurlaide.

Suņa darbs

Kinologs ar savu pārinieci strādā pastā, lidostā, uz robežām un ostās. Vācu aitu kucīte apguvusi narkotiku meklēšanu, nekļūdīgi tiek uzrādītas visas pamatnarkotikas (marihuāna, kokaīns, ekstazī, hašišs, amfetamīns un citas). Lidostā agrāk visbiežāk narkotikas centās ievest no Amsterdamas, bet muitnieku darbs ir bijis tik sekmīgs, ka Amsterdamas taksisti sākuši pasažierus brīdināt – uz Rīgu labāk neko nevediet, vienalga atņems.

Daudzi ir pārliecināti, ka suns, kurš meklē narkotikas, pie tām ir pieradināts. Anita Ezis jautā, kā tad var iemācīt meklēt naudu un cigaretes? Vai muitas suns jau kucēna vecumā pīpējis, suņu mammai nezinot? Visa pamatā ir rotaļa. Visbiežāk sunim mīļākā rotaļlieta ir bumbiņa. Ja to paslēpj, saimniekam par prieku tā tiek centīgi meklēta. Ar laiku mantiņai blakus noliek kādu no narkotikām, un drīz vien sunim skola rokā!

Paaudžu maiņa

Nodaļas vadītāja atzīst – ķepaino muitnieku saimē palēnām notiek paaudžu maiņa, kā nekā kopš dienesta dibināšanas jau pagājuši desmit gadi. Savulaik visi VID suņi iepirkti suņu zemē Holandē. Speciālisti nekad neizvēlas kādu konkrētu šķirni, svarīgākais, lai suns ir sociāls, aktīvs un tam ir noturīga interese par rotaļu priekšmetu, kuru tas var ilgstoši meklēt. Anita Ezis palepojas: «Suņi narkotiku meklētāji visā Latvijā šā gada deviņos mēnešos atraduši gandrīz piecus kilogramus narkotiku!» Tas ir komandas darbs, kinologs un viņa suns ir nešķirama komanda.

VID darba suņi

Darba suņi ir vācu aitu un beļģu aitu suņi, springerspanieli, Mix (jaukteņi) un labradori. Piemēram, vācu aitu suns labprāt mācās, ir paklausīgs, sabiedrisks, modrs un drosmīgs. Lieliski meklē un arī atrod narkotikas. Bezgala uzticīgs saimniekam un viņa ģimenei. Beļģu aitu suns meklē narkotikas, strādā kā pēddzinis, piedalās glābšanas meklēšanas darbos. Izceļas ar bezgalīgu uzticību saimniekam. Šīs šķirnes īpatnība ir nepārvarama vēlme strādāt. Labradors ir līdzsvarots un viegli apmācāms. Labradori palīdz gan narkotiku, gan ieroču un sprāgstvielu meklēšanā.