Prātojot par pusdienām vai vakariņām, par to, kādu piedevu izvēlēties pie gaļas vai salātiem, viens no variantiem – tradicionālie kartupeļi. Mūsdienās, kad ēdienkarti iespējams veidot ļoti daudzveidīgu, daudziem kartupeļi nav prioritāte, bet citi joprojām uzskata, ka tie ir otrā maize un bez kartupeļu porcijas maltīti ir grūti iedomāties. Labi zināmais kartupelis ir tik dažādi izmantojams – vārīts, arī ar mizu, cepts, sautējumā, salātos, biezenī, frī, zupā, tad kāpēc gan no tupeņiem vajadzētu atteikties.
UZTURVĒRTĪBA
kilokalorijas 76
ogļhidrāti 17 g
olbaltumvielas 2 g
nātrijs 6 mg
kālijs 421 mg
Kartupeļu CV
* To dzimtene ir Dienvidamerika, kurā joprojām var atrast savvaļā augošus kartupeļus. Eiropā kartupeļi nonāca 16. gadsimtā kā krāšņumaugs.
* Kartupeļu sastāvā 20 līdz 25 procenti ir ciete, 2 procenti – olbaltumvielas un 0,3 procenti – tauki. Olbaltumvielas bagātas ar dažādām aminoskābēm. Kartupeļos ir daudz kālija, fosfora, ievērojams daudzums magnija, kalcija un dzelzs, kā arī vitamīni – C, B grupas vitamīni, D, K, E, folijskābe, karotīns un organiskās skābes.
* Kartupeļiem ir diezgan augsta kaloritāte – gandrīz 2 līdz 3 reizes augstāka nekā citiem dārzeņiem. Galvenais enerģētiskais materiāls ir ogļhidrāti, kas to sastāvā ir cietes veidā. Tāpēc tiem, kam raksturīga tieksme uz aptaukošanos, ar kartupeļu lietojumu jābūt uzmanīgiem.
* Viens no biežāk izmantotajiem dārzeņiem kulinārijā. Der gan vienkāršākos, gan sarežģītākos ēdienos – sākot no zupām un visbeidzot ar čipsiem un pat desertiem.
* Ja ir nolemts organizēt atslodzes dienu ar kartupeļiem, tad 500 līdz 600 g kartupeļu novāra ar mizu – tie attīrīs kuņģi un zarnas, izvadot lieko šķidrumu.
* Tvaicēti kartupeļi – diētiskākais ēdiens no tiem, bet ar mizu novārīti kartupeļi, kas pēc tam cepti folijā, saglabā visu vērtīgo, kas tajos ir, tauku daudzums – minimāls.
ĀRSTNIECISKĀS ĪPAŠĪBAS:
* Izmanto pret daudzām slimībām ar tautas metodēm, kā kosmētisku līdzekli.
* Elpošanas ceļu saslimšanas gadījumos ieteicams elpot tvaikus no kartupeļu novārījuma.
* Kartupeļu lietošana uzturā labvēlīgi iedarbojas uz slimībām, kas saistītas ar vielmaiņas traucējumiem, – podagru, aknu slimībām.
* Tautas medicīnā ar kartupeli ārstē: ādu ar apdegumiem, ja ir ekzēma, trofiskās čūlas, sēnīšu slimības, vilkēde un citas.
* Ar kartupeļu sulu jau izsenis ārstē kuņģa un divpadsmit pirkstu zarnas slimības.
* Kālijs, ar ko ir bagāts kartupelis, ir nepieciešams, ja ir sirds un aknu slimības.
Kā izvēlēties un glabāt kartupeļus
* Vārīšanai vispiemērotākie būs kartupeļi, kuru sastāvā ir augsts cietes saturs, bet cepšanai vispiemērotākie būs kartupeļi, kuros ir maz cietes.
* Vislabāk kartupeļus pirkt nelielā daudzumā – pa 2 līdz 3 kilogramiem.
* Ideālākā uzglabāšanas vieta – pagrabs, kur tos var uzglabāt 8 līdz 10 mēnešus.
* Nedrīkst pieļaut, ka pie kartupeļiem tiek mitrums un tie tiek glabāti zemā temperatūrā. Aukstumā tie kļūst saldi un mīksti. Savukārt saules staru ietekmē top zaļgani, bet pārāk augstā temperatūrā – asno.
RECEPTES: Kartupeļu pankūkas – kārdinoši kraukšķīgais rudens kārums
Valda uzskats: lai tiktu pie kartupeļu pankūkām, vajadzīgs kārtīgs laika strēķis un pamatīga pacietība – kamēr tupeņus nomizo, kamēr sarīvē un pagatavo. Patiesībā viss ir ļoti vienkārši un gana ātri. Un tā daudzveidība, ko kartupelis spēj sniegt! Kad tad, ja ne tagad, rudenī, pēc sirds patikas izgaršot veselu duci kārdinošu, apetelīgu kartupeļu pankūku variāciju!
PADOMI
· Kartupeļu pankūku gatavošanai vispiemērotākie ir nobrieduši, lieli, miltaini kartupeļi.
· Jo sausāki būs rīvētie kartupeļi, jo saturīgāka būs pankūku mīkla: tieši tāpēc ērtai kartupeļu rīvēšanai ieteicams izmantot sulas spiedi – būs gan kartupeļi sarīvēti, gan sula no tiem izspiesta. Ja kartupeļus rīvē ar parasto rīvi, sarīvēto masu pēc tam virtuves dvielī nosusina iespējami sausāku.
· Kartupeļu sulai neilgi pastāvot, trauka dibenā nogulsnējas ciete: sulu uzmanīgi nolej un cieti pievieno rīvēto kartupeļu masai – pankūkas būs kraukšķīgākas.
· Ja kartupeļu masai pievieno miltus, tos vispirms samaisa ar olu viendabīgā putriņā un tikai pēc tam pievieno sarīvētajiem kartupeļiem.
· Pankūkas cep lielā eļļas vai cūku tauku daudzumā, pēc tam nosusina papīra dvielī.
· Pankūkas vēlams pasniegt uzreiz pēc cepšanas – atdziestot tās zaudē savu kraukšķīgumu un īpašo aromātu.
RECEPTE: Kartupeļu pankūkas ar skābu krējumu
Zeltainas, bagātīgas garšas buķetes apveltītas, kartupeļu pankūkas ar kraukšķīgām maliņām!
20 minūšu
SASTĀVDAĻAS:
kartupeļi
ola
sāls
kviešu milti
skābs krējums
eļļa cepšanai
PAGATAVOŠANA: uz rupjās rīves, vai izmantojot virtuves kombainu, kartupeļus sarīvē. Kartupeļu masai nospiež lieko šķidrumu, to nostādina, nolej un cieti pievieno masai. Pievieno olu, sāli un, ja nepieciešams, kādu karoti miltu. Masu sajauc. Sakarsētā eļļā no abām pusēm cep zeltainas pankūkas, tūlīt pasniedz ar skābu krējumu vai brūkleņu ievārījumu, vai – vēl labāk – ar abiem.
RECEPTE: Kartupeļu pankūkas ar olu, bekonu un zaļajiem zirnīšiem
Kartupeļi, ola, bekons – veiksmīgs sātīgu, ikdienā bieži lietotu produktu apvienojums kombinācijā ar sulīgiem zirnīšiem un spinātiem – ātri, viegli, garšīgi!
60 minūšu
SASTĀVDAĻAS:
0,5 kg kartupeļu
4 olas
200 g bekona šķēlēs
200 g saldētu zaļo zirnīšu
100 g spinātu
augu eļļa vai olīveļļa cepšanai
PAGATAVOŠANA: kartupeļus ar mizu nomazgā un sālsūdenī novāra, tad zem tekoša vēsa ūdens strauji atdzesē. Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 grādu temperatūrai. Kartupeļus nomizo un uzreiz rīvē uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, – uzreiz ar karoti veido nelielas, apaļas pankūciņas. Sarīvētos kartupeļus apslaka ar eļļu un 15 minūšu cepeškrāsnī cep. Pankūkām pāri pārliek bekona šķēles un cep vēl 15 minūšu, līdz kartupeļu masa un bekons kļuvuši kraukšķīgi un zeltaini brūni. Pannā sakarsē nedaudz eļļas, pievieno zaļos zirnīšus un maisot cep piecas minūtes, tad pievieno spinātus un cep vēl pāris minūtes, līdz tie saplakuši. Kartupeļu pankūciņas ar kraukšķīgo bekonu pasniedz kopā ar ceptu olu, zirnīšiem un spinātiem.
RECEPTE: Kartupeļu un biezpiena pankūkas
Lielisks karsto uzkodu variants!
30 minūšu
SASTĀVDAĻAS:
6 lieli kartupeļi
1 ķiploka daiviņa
mājas siers Ciba ar zaļumiem
sāls
garšvielas
zaļumi
lakto
eļļa cepšanai
PAGATAVOŠANA: kartupeļus nomizo, uz rupjās dārzeņu rīves sarīvē, nospiež sulu. Ķiploku smalki sakapā, kopā ar kapātiem zaļumiem pievieno kartupeļu masai. Lai izvairītos no lielākiem kunkulīšiem, ar dakšiņu samīca mājas sieru, sajauc kopā ar lakto, pievieno garšvielas un visu pievieno kartupeļu masai. Labi samaisa. Mazā eļļas daudzumā cep nelielas, zeltainas pankūciņas. Pasniedz karstas, dekorē ar zaļumiem.
RECEPTE: Kartupeļu pankūkas ar sieru un papriku
Ātrās vakariņas : tā, lai visi paēduši un miers mājās? Tas ir iespējams, ja galdā ceļ kartupeļu pankūkas ar sieru un papriku!
20 minūšu
SASTĀVDAĻAS:
6 lieli kartupeļi
2 olas
100 g cieta siera
1/2 saldās paprikas pāksts
4 ēdamkarotes miltu
sāls
pipari
eļļa cepšanai
PAGATAVOŠANA: mizotus kartupeļus uz smalkās rīves sarīvē, nospiež lieko sulu, nostādina cieti un to pievieno kartupeļu masai. Sieru sarīvē uz rupjās rīves. Papriku atbrīvo no sēklām, sagriež mazos gabaliņos. Sieru un papriku iemaisa kartupeļu masā. Olas sakuļ, iemaisa kartupeļu masā, pēc garšas pievieno sāli un piparus. Samaisa. Sakarsētā eļļā cep nelielas pankūciņas. Pasniedz karstas ar skābu krējumu un zaļumiem.
RECEPTE: Kartupeļu pankūkas ar sieru
Gardums, ko parasti bauda ar krējumu vai brūkleņu zapti!
30 minūšu
SASTĀVDAĻAS:
1 kg kartupeļu
200 g siera
1 ola
3 ķiploku daiviņas
sāls
pipari
eļļa cepšanai
PAGATAVOŠANA: kartupeļus uz rupjās rīves sarīvē, papīra salvetēs nosusina lieko mitrumu. Kartupeļu masai pievieno olu, caur ķiploku spiedi izspiestus ķiplokus, sāli un piparus. Masu labi izmaisa, sakarsētā eļļā cep nelielas zeltaini brūnas pankūkas un tūlīt ceļ galdā, neaizmirstot pasniegt arī skābu krējumu vai brūkleņu ievārījumu.
RECEPTE: Kartupeļu pankūkas ar gaļas pildījumu
Sātīgs paēdiens kārtīgām pusdienām vai vakariņām
60 minūšu
SASTĀVDAĻAS:
4 lieli kartupeļi
2 olas
5 ēdamkarotes miltu
3 sīpoli
sāls
eļļa cepšanai
pildījumam: 500 g maltas gaļas
2 sīpoli
1 ēdamkarote skāba krējuma
sāls
malti melnie pipari
PAGATAVOŠANA: kartupeļus un sīpolus nomizo, sagriež gabaliņos un sablenderē viendabīgā masā. Masai pievieno olas, miltus, sāli un labi izmaisa. Sablenderē pildījumam paredzēto sīpolu, to iemaisa maltajā gaļā, pievieno skābu krējumu, sāli, maltus piparus. Gaļas masu labi samīca. Pannā ielej eļļu, kārtīgi uzkarsē. Karstajā eļļā ar karoti liek kartupeļu masu un veido pankūkas, nedaudz apcep, tad pa virsu liek no maltās gaļas veidotas lodītes un turpina cepšanu. Uz gaļas masas, tā, lai to nosegtu, liek kartupeļu masu. Kad pankūkas apakšējā kārta apcepusies zeltaini brūna, ar lāpstiņas un dakšiņas palīdzību pankūkas uzmanīgi apgriež un cep otru pusi. Pankūkas saliek cepamajā traukā un uz 10–15 minūtēm ievieto iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā.
RECEPTE: Kartupeļu un burkānu pankūkas
Īpašs gardums, kad gribas kaut ko neikdienišķāku!
30 minūšu
SASTĀVDAĻAS:
0,5 kg kartupeļu
1–2 olas
2–3 burkāni
3 ēdamkarotes miltu
neliels sīpols
sāls
malti melnie pipari
baziliks
dilles
pētersīļi
eļļa cepšanai
PAGATAVOŠANA: kartupeļus, burkānus nomizo, uz rupjās rīves sarīvē. Sīpolu sagriež sīkos gabaliņos. Kartupeļu un burkānu masai pievieno olas, miltus, garšvielas un sasmalcināto sīpolu. Visu labi samaisa. Uz pannas sakarsētā eļļā cep nelielas pankūciņas. Pasniedz ar skābu krējumu, zaļumiem.
RECEPTE: Kartupeļu pankūkas ar sēnēm
Ja pienāk reize, kad prasīt prasās piesiet dūšu, tad šī būs tā īstā recepte!
35 minūtes
SASTĀVDAĻAS:
0,5 kg kartupeļu
200 g sālītu sēņu
1 sīpols
1 ola
1 ēdamkarote miltu
kapāti zaļumi
sāls
eļļa cepšanai
PAGATAVOŠANA: kartupeļus nomizo, uz rīves sarīvē. Ja šķidruma par daudz, to nolej, nostādina un radušos cieti pievieno kartupeļu masai. Sālītas sēnes (ja sālījums izteikts, sēnes iepriekš mērcē aukstā ūdenī) sīki sakapā, kopā ar sasmalcinātu sīpolu nedaudz apcep, tad pievieno kartupeļu masai. Pievieno olu, miltus, zaļumus, garšvielas un masu labi izmaisa. Sakarsētā eļļā cep nelielas zeltaini brūnas pankūciņas. Pasniedz karstas ar skābu krējumu.
RECEPTE: Kartupeļu pankūkas ar mazsālītu lasi
Karstā uzkoda, kas lieliski iederēsies un papildinās arī viesību galda piedāvājumu!
20 minūšu
SASTĀVDAĻAS:
1 kg kartupeļu
1 glāze piena
2 ēdamkarotes miltu
sāls
eļļa cepšanai
100 g mazsālīta laša
svaigais krēmsiers
zaļumi
PAGATAVOŠANA: kartupeļus nomizo, sarīvē uz smalkās rīves. Masai nospiež šķidrumu, to nostādina un nolej, bet cieti pievieno rīvētajiem kartupeļiem. Kartupeļu masai pielej karstu pienu, samaisa, pieliek sāli un miltus, vēlreiz samaisa. Sakarsētā eļļā no abām pusēm cep gaiši brūnas pankūkas. Pasniedz ar mazsālītu lasi, svaigu krēmsieru un zaļumiem.
RECEPTE: Zemnieku brokastis
Vienkāršs, bet ļoti sātīgs paēdiens, ko par labu esam atzina jau mūsu senči: pēc smaga darba cēliena kārtīgi paēst taču vajag! Ja mūsdienu saimniece galdā cels arī sezonai atbilstošus salātus, tas jau būs smalks pamatēdiens!
35 minūtes
SASTĀVDAĻAS:
4–5 kartupeļi
250 g žāvētas vai kūpinātas gaļas
100–200 g mājas desas
1 sīpols
3 olas
2–3 ēdamkarotes piena
rīvēts siers
svaigu diļļu buntīte
sāls
pipari
smaržīgie pipari
lauru lapas
sviests cepšanai
PAGATAVOŠANA: vajadzēs vārītus kartupeļus: izmanto vai nu no vakardienas pāri palikušos, vai arī vāra ar visu mizu (vārot ūdenī, var iemest kādu smaržīgo piparu, lauru lapu). Kamēr kartupeļi vārās, sīki sagriež sīpolus, desu un gaļu. Pannā izkausē nedaudz sviesta un līdz zeltainumam apcep sīpolus, gabaliņos sagriezto desu un gaļu. Novārītos kartupeļus nedaudz atdzesē, noloba mizu, sagriež gabaliņos (var rīvēt uz rupjās rīves). Kartupeļus pievieno pannas saturam, izmaisa un nedaudz apcep visu kopā. Sakuļ olas, pēc garšas pievieno sāli, maltos piparus, kādu karoti piena. Maisījumu pārlej pannas saturam un viegli izcilā. Pannai uzliek vāku un cep gatavu, kamēr olu masa apraujas. Ja vēlas, visu var pārkaisīt ar rīvētu sieru un uz pāris minūtēm pannu ielikt cepeškrāsnī, kamēr siers izkūst. Kartupeļu un gaļas masas sacepumu var gatavot porciju trauciņos un katram ēdājam pasniegt atsevišķi, bet var gatavot arī pannā vai uz lielās plāts cepeškrāsnī – kad gatavs, pirms pasniegšanas sadala porcijās. Zemnieku brokastīm kā piedeva īsti piedienīgi būs marinēti gurķi, marinētu biešu salāti, burkānu un ķiploku salāti ar majonēzes aizdaru.