PIEREDZE: Smalkas kūkas ar ziediem

Emīlija Karpova uzsver, ka, gatavojot kūkas, viņai acīs parādoties mirdzums, jo tas sagādā lielu prieku © F64

Valmierietes Emīlijas Karpovas gatavotās kūkas ir smalkas un garšīgas – viņas prasmīgo roku darbs. Radot brīnišķīgos gardumus, cepēja domā par visu – kūkas pamatsastāvdaļām, garšu, krāsu kombināciju un noformējumu ar svaigiem vai pašas veidotiem ziediem, ogām un eksotiskiem augļiem.

Šogad Emīlija ieguvusi skaistumkopšanas speciālistes izglītību kosmetoloģijā Latvijas Universitātes P. Stradiņa medicīnas koledžā Jūrmalā, taču sapratusi, ka sirds aicinājums ir kūku gatavošana. Tāpēc šoruden uzsākusi mācības Restorānu servisa skolā, kur apgūs restorānu konditores darbam nepieciešamās zināšanas, un tagad jau zina turpmāko nopietno mērķi – nākotnē vēlas atvērt savu konditoreju. «Viena pasniedzēja koledžā mācīja: ja vēlies uzsākt biznesu, tas viss iztēlē ir jāredz un jāizsver līdz sīkākajai detaļai. Manas kursabiedres domāja par SPA vai savu skaistumkopšanas kabinetu, bet es vienīgā par savu konditoreju. Iztēlē zinu visu, kā tajā izskatīsies, tikai vēl nezinu, kā to īstenošu,» ar smaidu uzņēmīgi saka Emīlija.

Nav pārāk saldas

Kad pirms kāda laika pārcēlusies dzīvot pie drauga uz lauku mājām, vajadzējis gatavot ēst. Tā kā Emīlijas tuvie cilvēki esot saldummīļi, tad lēnām pievērsusies arī konditorejai – cepusi mazus kēksiņus, kūciņas, kas arī pašai sagādāja prieku. «Esmu absolvējusi mākslas skolu, tāpēc ar tajā iegūtajām zināšanām varu izpausties, dekorējot kūkas. Pirmie pasūtījumi bija no maniem draugiem,» atceras Emīlija. Apmēram pirms pusotra gada sākusi prātot par savas mājaslapas izveidi, kuru plāno veidot atbilstoši sezonai, piemēram, ziemā aktuālas būs kūkas un kūciņas ar piparkūkām, mandarīniem vai apelsīniem. Viņa atklāj, ka necepot pārāk saldas kūkas, un tieši tas daudziem patīkot. Katra kūka esot atšķirīga, un, lai tiktu pie laba rezultāta, esot piedzīvotas arī neveiksmes, nācies analizēt, kāpēc cepiens nav izdevies. «Meklēju un izmēģinu dažādas receptes, tajās kaut ko mainu un papildinu ar riekstiem vai ogām. Man patīk eksperimentēt! Protams, pamatsastāvdaļām ir noteikts izejvielu daudzums, un tās nemainu.»

Knibināties ar dekoriem

Nesen pamēģinājusi izcept populāro Cielaviņu, un ar pirmo piegājienu izdevusies.

«Tā ir garšīga, kraukšķīga, taču trekna,» vērtē prasmīgā jauniete. Visvairāk nācies gatavot šokolādes kūkas, ar kurām sākusi uzkrāt pieredzi konditorejā, arī Pavlovas kūku. Pašai garšojot banānu – karameļu gardums, ar ko sevi palutinot. «Man visvairāk patīk veidot noformējumu, knibināties ar puķītēm un pārējo. Varu uzcept vienkāršu kūku, bet galvenais – dekorēšana. Esmu teikusi, ka kāds man varētu tās cept, bet es tikai dekorētu. Svarīgi, lai pa rokai ir dažādi dekori – zelta pulveris, pērlītes, krāsainais cukurs un cits.» Kūku dekorēšanā izmanto visu, kas vien iespējams, – no ģimenes dārza ņem dažādas ogas, ko sasaldē ziemai. Pavasarī uz kūkām skaisti izskatoties atraitnītes – jūsmo Emīlija. Restorānu servisa skolā uzzinājusi, ka ar Latvijā audzētajām zemenēm kūkas nav ieteicams dekorēt, jo tās ir pārāk mīkstas un sulīgas. «Protams, kūkas gatavojot, jāņem vērā sezonalitāte. Ja klients ziemā vēlas kūku, ko rotā peonijas, tad viņam jāsaprot, ka tas sadārdzinās cenu,» atzīst Emīlija. Iegādājoties sastāvdaļas, esot uzmanīga to izvēlē. Pērkot tikai pārbaudītus Latvijā ražotus produktus – olas, sviestu, saldo krējumu un neiesaka arī citiem riskēt, lai gan, izmēģinot jaunus produktus, bez riska neiztikt.

Atklājums ar šokolādi

Kopš iestājusies Restorānu servisa skolā, jauniete apgūst dažādus knifus, kā strādāt ar šokolādi, kā no tās pagatavot dekorus, lai tie neizkūst. «Agrāk nedomāju, ka šokolāde ir tik sarežģīta. Kad to skolā atklāju, tas man radīja nelielu šoku. Mācos, kādā temperatūrā to uzkarsēt, kā atdzesēt. Ja tā tiek pārāk ilgi karsēta, tad der tikai kā sastāvdaļa, bet dekorēšanai ne.» Kūku gatavošanā Emīlija neaizraujoties ar mākslīgām piedevām, izmanto dabiskas sastāvdaļas. «Protams, ziedu dekoram neiztikt bez krāsvielas pievienošanas. Daudzi saka, ka var izmantot dabisku krāsvielu – biešu sulu, taču neizdosies. Esmu pati izmēģinājusi.» Emīlija uzsver, ka svarīgi, lai būtu laba cepeškrāsns. Par to viņa vairākas reizes pārliecinājusies, cepot Pavlovas – Valmieras mājās tā izdodoties, bet Rīgā nesanākot.

Labs padomdevējs meitenei esot mamma, kura labi gatavo un cep arī kūkas. «Mani agrāk tas neinteresēja, es arī nepiedalījos cepšanas procesā, taču kaut kā tas viss ir atnācis pie manis. Ja man kādreiz kaut kas neizdodas, tad mamma zina un pasaka, kāpēc tā noticis.» Emīlija atklāj, ka kūka noteikti jāgatavo iepriekšējā dienā, lai sastāvdaļas paspēj sasūkties, tikai dekorēt var nākamajā dienā. Interesanta pieredze esot bijusi ar želatīnu – pēc pāris stundām kūkai jābūt gatavai, bet masa bijusi par mīkstu.

Rozes no cukura mastikas

Cilvēku vēlmes esot dažādas – vieniem garšo šokolādes kūkas, citi labāk izvēlas biezpiena, jogurta vai siera kūku, teic Emīlija. No pēdējām pieprasītākas ir svaigās, mazāk – ceptās. Aktualitāte ir svaigēdāju kūkas, kurām vajadzīgs bagātīgs sastāvdaļu klāsts, – dažādi rieksti un žāvētie augļi. Populāri kļuvuši kēksiņi, it īpaši kāzām, ko papildina svaigi ziedi vai veidoti kūkas gatavošanas procesā. Svarīgi esot nenokavēt mirkli, kad tie jāizņem no cepeškrāsns, lai neiznāk pārāk sausi. Šogad viņa saņēmusi pirmo lielo pasūtījumu kāzām – 80 kēksiņus ar rozēm, kuras gatavojusi četras dienas. «Kēksiņus nav problemātiski izcept, bet katrs ziediņš no cukura mastikas jāizveido ar rokām, ko dekorē ar lapiņām un pērlītēm.» Iecere esot iemācīties pagatavot smalkus desertus. Emīlija kūkas necep katru dienu, jo iemīļotā nodarbe jāapvieno ar mācībām. Darbojoties skaistumkopšanas jomā, viņai acīs neesot tāda mirdzuma, kā cepot kūkas, un pati atzīst, ka šajā darbā noteikti nevar iztikt bez pacietības, rūpīguma, mīlestības pret to, ko dara, un laba noskaņojuma.

Šokolādes kēksiņi ar zelta pulveri un ogām

Sastāvdaļas:

• 100 g tumšās šokolādes (sākot no 60–70 procentu)

• 90 g miltu

• 2 olas un 2 olu dzeltenumi

• 180 g cukura

• šķipsniņa sāls

• 1 tējkarote cepamā pulvera

• krēmam: 300 g sviesta istabas temperatūrā

• 180 g kondensēta piena (pievienot pēc savas gaumes)

• 4 ēdamkarotes kakao pulvera

• 4 olu dzeltenumi

• 30 g cukura

• 50 g ūdens

Pagatavošana: uzkarsē krāsni līdz 180 grādu temperatūrai. Olām pievieno cukuru un kuļ. Liek kausēties šokolādi un sviestu. Kad olu masa kļuvusi gaisīga, pievieno izkausēto šokolādi un sviestu. Visu vienmērīgi samaisa gluži kā biskvītu – uzmanīgi iecilājot. To pašu turpina, kad pievieno miltus. Pēc tam pievieno šķipsniņu sāls un cepamo pulveri. Kad izveidota vienmērīga masa, to pilda kēksiņu formiņās. Nevajadzētu formiņu aizpildīt līdz pašai augšai. Pietiks, ja iepildīs nedaudz vairāk par pusi. Liek cepties apmēram 20 minūtes. Pārbauda ar kociņu (ja nekas pie tā nepaliek, tad ir gatavi).

Krēmam: ieber katlā cukuru un ielej ūdeni. Vāra, kamēr cukurs ir izkusis. Tikmēr kuļ olas. Kad cukura sīrups izveidojies, lēnā strūkliņā, nepārtraucot putot, pievieno to pie sakultajiem olu dzeltenumiem. Kad izveidojusies viendabīga masa, lēnām pa gabaliņam pievieno sviestu istabas temperatūrā un kuļ. Pievieno kakao. Ja masa kļūst par stingru, var sākt pievienot kondensēto pienu. Visu sajauc, liek konditorejas maisiņā un smērē uz atdzisušiem kēksiņiem. Dekorē ar ogām, cukura dekoriem, pūdercukuru vai pēc savas gaumes.

Burkānu kūka ar rudens veltēm

Sastāvdaļas:

• 4 vidēja lieluma olas

• 5 lieli burkāni

• 250 ml cukura

• 1–1,5 tējkarotes vaniļas cukura

• 1 tējkarote cepamā pulvera

• 250 ml miltu

• 400 ml eļļa

• šķipsniņa sāls

• ja ir vēlēšanās, pievieno kanēli

• krēmam: 200 g krēmsiera

• 50 g sviesta istabas temperatūrā

• nedaudz citrona miziņas

• 1–2 tējkarotes vaniļas cukura

• 700 g pūdercukura

Pagatavošana: uzsilda krāsni līdz 190 grādu temperatūrai. Burkānus sarīvē uz rupjas rīves. Olas ar cukuru kuļ, kamēr iegūst viendabīgu masu. Masai pievieno burkānus un rūpīgi iemaisa. Pievieno caur sietu izsijātus miltus, cepamo pulveri, vaniļas cukuru un sāli. Izsijā un sajauc viendabīgā masā. Masu lej izvēlētajā formā un liek cepties apmēram stundu. Ik pa laikam skatās, lai neapdeg. Kad kūka gatava, izņem no krāsns un liek atdzesēties. Krēmam: sviestu (istabas temperatūrā) kuļ kopā ar pūdercukuru, kamēr izveidojas vienmērīga krēmīga konsistence, pievieno vaniļas cukuru un mīkstu krēmsieru. Kuļ, kamēr iegūst viendabīgu masu. Pierīvē citrona miziņu. Skābenums kūkas garšu padara interesantāku. Kad kūka atdzisusi, rūpīgi pārgriež divās daļās. Ja ir iespējams, iesmērē krēmu vidējā kārtā un virspusē. Ja gaidāmi viesi tagad, kūku var dekorēt ar rudenīgiem ziediem, smiltsērkšķiem, ābolu daiviņām, dzērvenēm un citām rudens veltēm.



Svarīgākais