Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Māja

INTERJERS: Siltais krāsu prieks

Kabineta mēbeles un košā siena raisa svelmainas karsto zemju asociācijas. Arī dakteres Vācijā iegādātās tuksneša zvēriņu glezniņas pie oranžās sienas © F64

Ir daudz iespēju dienu steigā atvilkt elpu, brīdis dabā, pasēdēšana ar draugiem, jauka filma. Bet vai zinājāt, ka lieliska atelpa var būt arī zobārsta apmeklējums? It sevišķi, ja ārsta prakse iekārtota ar tādu sirds siltumu kā dakteres Lailas Mauriņas zobārstniecības prakse.

Jau astoto gadu Pārdaugavā strādā dakteres Mauriņas zobārstniecības prakse. Doma par to, ka viņai tāda noteikti būs, Lailai radās jau tālajā 1989. gadā, kad Neatkarības atjaunošanas deklarācija vēl bija zvaigznēs ierakstīta. Zviedrijas radi 1989. gadā dakteri aizveda uz kādu privātpraksi, un Laila sapratusi: «Man arī tāda kādreiz būs, pašai sava. Un te nu ir. 2008. gadā tā bija gatava.» Šī māja, kurā ir dakteres privātprakse, celta no nulles. Laila atceras: «Es te telpas aizrunāju jau tad, kad mājai lika pamatus.»

Kā mājās

Daktere savu zobārstniecības praksi balstījusi uz diviem vaļiem – kvalitātes un mājīguma. Viņa atzīst, telpu iekārtošanai līdzekļi nav taupīti, ieklāta akmens flīžu grīda ar granīta mozaīku, ieliktas durvis no bērza koka. «Lai kalpotu ilgi,» Laila pasmaida. «2007. gadā visu gadu ņēmos pa būvplaci, komandēju večus.» Nevienu apmeklētāju neatstāj vienaldzīgu neparastās krāsainās griestu ainavas. Interjera priekšmeti laika gaitā atceļojuši vai no puspasaules, ar zviedru rozēm sākot un Ēģiptes kaķiem beidzot. Par to, ka ārsta prakse iekārtota kā mājas, liecina arī Lailas mammas jaunības dienu drauga Jūlija Kalniņa dāvinātā glezna. Kabinetos pieklusinātu krāsu žalūzijas papildina oriģināli akcenti, neparasts spogulis, pulkstenis dzeroklis, daži koši krēsli un, protams, augi un ziedi.

Sarkanais un melnais

Kā radās doma priekštelpu veidot sarkanā un melnā kontrastā? Laila atceras: «Ciemojoties pie drauga, kurš tirgo mēbeles, ieraudzīju vienu koši sarkanu krēslu. Un uzreiz kļuva skaidrs, ka arī man tādi būs.»

Protams, ja ir sarkani, vajag vēl melnus. Arī pleciņi apmeklētāju apģērbam sarūpēti tādās pašās krāsās. Laila stāsta: «Uzreiz sapratu, ka viena siena noteikti būs sarkana. Man jau viss bija gatavs, trūka vienīgi žalūziju. Jāsaka, ka tās nāca dzemdību mokās, kamēr Alan deko ieraudzīju īstās. Sākumā melnajā plauktā domāju likt prospektus un žurnālus, bet tad sapratu, tas nestrādās, apmeklētāji diez vai tur ko meklēs. Tagad tur salikti suvenīri vai no visas pasaules. Vienu melno kaķi draudzene atveda no Ēģiptes. Tā nu viņš tur vientuļš sēdēja, kamēr izdomāju, ka viņam vajag otro. Tagad abi tur sēž kā mājas svētība.