SKAISTUMA KODS: Sevi ir jāmīl un jālutina

«Ja sieviete spēj ar sevi vienoties, ka viņa sev patīk tāda, kāda ir, viņa jau ir skaista. Un ar pareizi izvēlētu kosmētiku viņa var sevi ieskicēt un padarīt vēl spožāku,» uzskata dermatoloģe Jana Janovska © F64

«Sievietei ir svarīgi vienoties pašai ar sevi: es sev patīku, es sevi mīlu! Mums vispirms pašām sevi ir jāmīl un jālutina, un to nevajag uzvelt uz kāda cita pleciem, to nevajag gaidīt no citiem. Jo tādu cilvēku, kurš sievieti iedvesmo, var sanākt gaidīt gadiem ilgi, un – tāds var būt un var arī nebūt,» saka Dr. med. Jana Janovska, Veselības centra 4 Dermatoloģijas klīnikas dermatoveneroloģe, preventīvās medicīnas speciāliste, Baltijas pretnovecošanās un preventīvās medicīnas prezidente, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Iekšķīgo slimību katedras pasniedzēja, RSU zinātniskā pētniece.

«Ir svarīgi, lai sieviete stabili stāvētu abām kājām uz zemes, būtu ar sevi apmierināta un harmonijā. Tad arī viņa būs skaista un acis mirdzēs!» uzskata sievišķīgi šarmantā daktere Jana Janovska. Viņa savos 26 gados jau ir sasniegusi neticami daudz: 16 gados pabeidza vidusskolu, 22 gados kļuva par ārsti, jau 25 gados pabeidza RSU doktorantūru un vienlaikus – rezidentūru dermatoveneroloģijā ar izcilību. «Jāatzīst, tas nav nācis viegli. Mana dzīves devīze ir: Per aspera ad astra, kas nozīmē – Caur ērkšķiem uz zvaigznēm. Esmu mācījusies vairākās valstīs – Austrijā, Francijā, Luksemburgā, Monako, Lielbritānijā. Kā vieslektore esmu uzstājusies nozīmīgākajos Eiropas un pasaules kongresos – gan ar pētniecisko datu rezultātiem, gan ar zinātniskiem atklājumiem. Jā, man viss nāk grūti, ir ļoti daudz jāmācās, jāstrādā, un ne vienmēr kvalitatīvam miegam, kas ir skaistuma noslēpums numur viens, atliek laiks. Dažreiz sanāk pagulēt vien piecas sešas stundas, kas nav pietiekami. Tāpēc, lai sejas āda vienmēr būtu svaigi starojoša, var lietot dažādus profesionālus knifiņus, un tos, kuri tiešām strādā, arī esmu gatava atklāt Mājas lasītājām.»

Jau pubertātes periodā

«Runājot par ādas kopšanu, vispirms jādiferencē, vai sejas āda ir problemātiska, vai tai ir kādi defekti – tad, protams, ar tiem jācīnās jo ātrāk, jo labāk. Gan tādēļ, lai vēlāk neattīstītos kādas nevēlamas sekas, gan tādēļ, lai uzlabotu savas dzīves kvalitāti. Piemēram, ja ir pinnes, tās jāārstē laikus, lai neattīstās rētas; ja āda ir sausa, dehidratēta, tai nepieciešama atbilstoša rehabilitācija – lai neattīstās mīmikas krunciņas un priekšlaicīga ādas novecošanās,» stāsta preventīvās medicīnas speciāliste. Viņa uzskata: ja sievietei ir normāla/kombinēta āda, tad, lai normalizētu un stabilizētu ādas hidrācijas pakāpi, vieglus serumus un krēmus (bez spēcīgām aktīvām vielām) vajadzētu sākt lietot jau pubertātes periodā. Jo ir ļoti daudz eksogēno (vides) faktoru, kas tieši ietekmē priekšlaicīgu ādas šūnu novecošanos, tāpēc, lai sieviete izskatītos dabiski skaista, ādas kopšanu jāsāk ļoti, ļoti savlaicīgi.

Krēms ādai ap acīm

Baltijas pretnovecošanās un preventīvās medicīnas prezidente norāda: sasniedzot 25 gadu vecumu, sievietei ir ļoti nopietni jāpārdomā sava kosmētikas maciņa saturs un, protams, jāsāk darboties daudz aktīvāk.

«Numur viens, kam jābūt katras sievietes kosmētikas maciņā, ir krēms/gēls ādai ap acīm – lai priekšlaikus neattīstās mīmikas grumbiņas, lai tās neveidojas dziļas. Es pati šādu krēmu (Institut Esthederm Repair System Restructuring Eye Contour) lietoju arī uz nakti lūpām un kakla/dekoltē zonai, jo tajās vietās āda ir vismaigākā,» stāsta Dr. Jana Janovska. Otra lieta, kas ik dienu ir viņas rokassomiņā, ir celulārā ūdens sprejs (Institut Esthederm Cellulair Water Spray). «To lietoju gan no rīta pirms dienas krēma uzklāšanas, gan dienas laikā, gan vakarā pirms nakts seruma uzlikšanas. Tas gan atsvaidzina ādu, gan aktīvajām vielām ļauj iesūkties dziļāk dermā.»

Jana atzīstas, ka vienmēr ir ļoti pievērsusi uzmanību savam izskatam, ļoti daudz studējusi un pētījusi preventīvās medicīnas noslēpumus, iedziļinājusies dažādu kosmētikas līdzekļu aktīvajos komponentos un jau no 21 gada vecuma arī pati sākusi lietot aktīvāku kosmētiku. Ar visu, ko viņa šobrīd lieto, dermatoloģe ļauj iepazīties arī Mājas lasītājām.

Saulei, solārijam nē!

Janai ir ļoti glīts iedegums, taču, būdama dermatoloģe, viņa, protams, lieliski zina, ka aktīvajā saulē uzturēties nepavisam nav veselīgi, un viņa arī nekad nav sauļojusies laikposmā no pulksten 11 līdz 14, kad saule ir zenītā. Protams, viņa zina un to stāsta saviem pacientiem, ka arī solārijs ādai ir absolūti kontrindicēts. «Taču man patīk, ka āda izskatās veselīgi iedegusi, mazliet spīdīga. Tāpēc es sevi ik pa laikam palutinu ar šokolādes skrubi, kas ādu mazliet ietonē, un – es ļoti, ļoti mīlu autobronzatorus. Es dodu priekšroku pašiedeguma sprejiem, nevis krēmiem vai losjoniem, jo sprejs uzklājas vienmērīgāk, vieglāk iesūcas ādā un nerada pleķus. Dermatoloģiski testētos autobronzatorus var lietot regulāri, jo tie neaizsprosto poras, bet mitrina ādu un padara to veselīgi starojošu,» stāsta dermatoloģe, atklājot, ka savulaik izmēģinājusi gan Shiseido, gan Dior pašiedeguma krēmus un ir atradusi savam ādas tonim vispiemērotāko – jau divus gadus lieto Bioderma Photoderm Autobronzant. «Es to parasti daru vakarā pēc dušas: uzziežu mitrinošu krēmu, tad uzsmidzinu autobrozatoru un burtiski pēc minūtes jau varu ļauties nakts miega rituālam.»

Dr. Jana Janovska stāsta, ka Eiropā ļoti populāras ir melanotāna injekcijas, kas stimulē pigmenta šūnu aktivitāti un ko veic skaistuma klīnikās. Tas nozīmē, ka jau nākamajā rītā pēc potes āda ir iedegusi. «Šādas injekcijas plaši lieto bodibildingā un konkursos, kur dalībniekiem jāizskatās skaisti iedegušiem. Jā, tā ir modes lieta un viena no alternatīvām vienmērīgam iedegumam, kas nekaitē veselībai, taču pie mums, Latvijā, šis medikaments vēl nav patentēts un ievests.»

Diferencē pēc kvalitātes

Jau 15 gadu vecumā Jana izmācījās par makeup mākslinieci un stilisti, praktizēja, strādāja vairākos Riga Fashion Week, gan Baltic Fashion Week, gan modes skatēs Sanktpēterburgā. «Jā, jau ļoti agri esmu saskārusies ar skaistumu un dekoratīvo kosmētiku, tāpēc esmu iemācījusies to gan diferencēt pēc kvalitātes, gan atpazīt, kas piestāv tieši man.»

Jana atklāj, ka tikai 23–24 gadu vecumā pirmoreiz atļāvusies uzkrāsot spilgtas lūpas un šobrīd viņas mīļākie toņi ir koraļļu un vīna sarkanais. «Parasti tās manā izskatā dominē, jo ir jāizvēlas – likt akcentu uz acīm vai lūpām. Es dodu priekšroku akcentam uz lūpām, jo gandrīz vispār nekrāsojos. Ikdienā, kad man ir pacienti, es izmantoju tikai vieglu tonālo krēmu un uzkrāsoju skropstas. Tas arī viss. Bet, protams, vakara meikapā dodu priekšroku dūmakainiem smoky eyes, un man patīk arī pelēkie un brūnie toņi.»

Mana saldā dzīve

Protams, arī veselīgs uzturs ir veselīga skaistuma pamatā, un preventīvās medicīnas speciāliste atklāj, ka jau 13 gadus viņa neēd gaļu – ne cūku, ne liellopu, ne vistu. «Manā ēdienkartē dominē pamatā treknās zivis – lasis, forele, garneles, austeres. Mans noslēpums: es neēdu produktus, kas ātri paaugstina glikēmisko indeksu (ātros ogļhidrātus, kas strauji paaugstina cukura līmeni asinīs) – tie ir rīsi, maize, bulciņas, kruasāni. Man tos ne tikai negribas, bet nav pat prātā,» Jana apgalvo.

Viņai garšo rieksti, musli bez cukura, siers un jogurts. «Jā, man ir savi grēki, un pie tiem pieskaitāms arī jogurts. To es atļaujos trīs reizes nedēļā, ēdu kopā ar avenēm vai kādām citām ogām, un tā ir mana saldā dzīve...» Jana sirsnīgi pasmaida un Mājas lasītājām iesaka: ja kaut ko saldu atļausieties apēst precīzi piecos vakarā, tad uz nakti negribēsies pārēsties; tādā veidā tiks kompensēts gan laimes hormons, gan nebūs izsalkuma sajūtas. Taujāta, vai viņai pašai tas vienmēr izdodas, Jana apgalvo, ka izdodas gan, jo viņai vienmēr somā ir kāds gardumiņš. «Bet, godīgi sakot, dažreiz darba ir tik daudz, ka man diemžēl nav pat apetītes. Bet es ļoti, ļoti daudz dzeru ūdeni, man garšo arī tējas, jo īpaši Roiboos. Man garšo arī aromatizētās tējas, kur iekšā ir ķīmija, bet – mēs dzīvojam tādā gadsimtā un nevaram visu izslēgt. Un nevajag sev aizliegt to, kas sagādā baudu!»

DERMATOLOĢE JANA JANOVSKA IESAKA:

  • lai acis no rīta nebūtu pietūkušas, vakarā lietojiet mazāk šķidruma; pret acu pietūkumu palīdz maskas ar drenējošām īpašībām.
  • lai seja vienmēr izskatītos sakopta, ir jābūt perfektai uzacu korekcijai. «Uzacu forma, korekcija un nokrāsotas skropstas – tas ir pats minimums, kas jāizmanto katrai sievietei! Un, ja negribat veikt permanento uzacu krāsošanu, ir ļoti laba alternatīva – hennas uzacu krāsošana, kas ir dabiska, un efekts saglabājas trīs nedēļas.
  • lai kompensētu laimes hormonu un vakarā negribētos izēst tukšu ledusskapi, pulksten 17 atļaujieties apēst kaut ko saldu – žāvētus augļus, melno šokolādi, riekstus.



Svarīgākais