To, ka šī, nu jau aizvadītā vasara nav bijusi labvēlīga gurķiem – teiks daudzi. Un tomēr siltā sezona bez šī zaļā, ar ūdeni bagātinātā dārzeņa nav iedomājama. Salātos, aukstajās zupās, mērcē kopā ar jogurtu, garšaugiem vai biezpienu gurķis mēdz pildīt galveno vai papildelementa funkciju. Un garšo tas labi arī viens pats, ja vien virsū uzkaisa šķipsniņu sāls vai iemīļotas garšvielas.
UZTURVĒRTĪBA (100 g)
kilokalorijas 15
olbaltumvielas 0,6 g
ogļhidrāti 3,6 g
kālijs 147 mg
nātrijs 2 mg
cukurs 1,7 g
holesterīns 0 mg
lipīdi 0,1 g
GURĶU CV
* Gurķis pazīstams vairāk nekā 6000 gadu. Par tā dzimteni uzskata Indijas tropiskos un subtropiskos rajonus, Himalaju pakāji, kur tas aug dabiskos apstākļos.
* Gurķos ir 95 līdz 97 procenti ūdens. Sastāvā ir karotīns, PP, C un B vitamīns, makro un mikroelementi. Bagāti ar saliktajām organiskajām vielām, kam ir būtiska loma vielmaiņas procesos.
* Sastāvā esošais kālijs uzlabo sirds un nieru darbību. Tāpat kā citos dārzeņos, ir daudz šķiedrvielu, kas regulē zarnu darbību un izvada no organisma lieko holesterīnu, kura pārpalikums veicina aterosklerozes attīstību, aknu, nieru un citu orgānu slimības.
* Gurķa mizā ir daudz mikroelementu, tāpēc nevajadzētu atteikties arī no tās.
* Vērtīgo īpašību dēļ gurķi ieteicams izmantot, organizējot atslodzes dienas.
* Ja ir vēlēšanās ieturēt diētu, tad gurķis būs labs sabiedrotais.
* Gurķis svaigā formā lieliski sader praktiski ar visiem produktiem – gaļu, sieru, tomātiem, zivi, vārītu olu, sviestmaizi un citiem.
* Gurķus atšķirībā no citiem tradicionālajiem dārzeņiem necep, taču konservos – marinēti, skābēti, sālīti vai salātos tie ir pietiekami populāri. Un kur vēl rasols, kas bez marinēta gurķa nav iedomājams.
* Gurķa sula uzlabo atmiņu. Uzlabo arī smaganu un zobu veselību, ādai piešķir svaigumu un tonusu. Dienā var izdzert līdz 100 ml gurķu sulas. Lieliskas ir gurķa maskas, lai atbrīvotos no vasaras raibumiem un balinātu sejas ādu.
* Vērtīgo joda savienojumu gurķa sastāvā ir krietni vairāk nekā jebkurā citā dārzenī.
ĀRSTNIECISKĀS ĪPAŠĪBAS
Gurķis ir dabisks urīndzenošs līdzeklis, kas, pateicoties kālija un nātrija optimālajam daudzumam, normalizē ūdens – sāls balansu organismā, attīra organismu no toksīniem un sārņiem.
Kādus gurķus iegādāties?
* Izvēloties tirdzniecības vietā gurķus, priekšroka jādod aaar spilgti zaļu nokrāsu.
Ja gurķis ir svaigs, tad mizai krāsa ir piesātināta, bez spīduma. Ja gluži otrādi tā pārāk spīd, tad, visticamāk, dārzenis ir pārbarots ar nitrātiem.
* Ja gurķiem ir laba kvalitāte, tie ir spēcīgi, stingri. Jāpievērš uzmanība arī astītei. Savītusi astīte liecina, ka gurķi nav svaigi.
* Ja gadījumā ir iegādāti apvītuši, sažuvuši gurķi, tad atjaunot to izskatu var ar aukstu ūdeni. Tajā gurķi jāpatur četras stundas, un tie atkal būs stingri.
* Nevajag pirkt pārāk liela izmēra gurķus. Vislabāk – ne garākus par 10 – 15 cm. Lielos gurķos parasti ir daudz sēklu. Pāraugušiem gurķiem raksturīga ūdeņaina garša un rūgtums. Par to, ka gurķi ir pārauguši, liecina dzeltenā nokrāsa.
* Iegādājoties gurķus, jāpārliecinās, kāda ir to smarža. Kvalitatīvam gurķim piemīt svaiga, šim dārzenim raksturīga smarža.
Kā uzglabāt svaigus gurķus?
* Tos var uzglabāt apmēram 10 dienas.
* Daļa pieļauj kļūdu – mazgā veikalā iegādātus gurķus un liek glabāties. Tos nevajag mazgāt, bet uzglabāt sausus.
* Lai gurķi ilgāk paliktu svaigi, tos nevajag glabāt kopā ar āboliem, banāniem un citiem dārzeņiem, kas izdala etilēnu.
* Ledusskapī vislabāk tos glabāt tālākos plauktos no saldētavas.
RECEPTES: 10 versiju gurķu kalna likvidēšanai
Ar sarkanajām jāņogām konservēti gurķi
SASTĀVDAĻAS:
600 g gurķu
2 ķiploka daiviņas
1 sīpols
1,5 glāzes sarkano jāņogu
3 melnie pipari
3 krustnagliņas
1 l ūdens
1 ēdamkarote cukura
2,5 ēdamkarotes sāls
PAGATAVOŠANA:
1. Gurķus nomazgā. Burkas dibenā liek visas garšvielas un vertikāli saliek
gurķus.
2. Aptuveni pusglāzi jāņogu atbrīvo no kātiņiem, nomazgā un kārto starp gurķiem.
3. Gatavo marinādi: uzvāra ūdeni, pievieno sāli, cukuru, ieber visas pārējās jāņogas (aptuveni vienu glāzi).
4. Gurķus aplej ar karstu marinādi, uzliek vāciņus un sterilizē 8–10 minūtes, tad aizvāko, apgāž kājām gaisā un sasedz, līdz burkas atdziest.
Ar citronzāli un čili marinēti gurķi
SASTĀVDAĻAS:
1 kg gurķu
50 g svaigas mārrutku saknes
4 čili
3 citronzāles stiebri
20 g upeņu lapu
marinādei: 10 melno piparu graudu
40 g sāls
5 krustnagliņas
15 g cukura
20 g eļļas
1 l ūdens
PAGATAVOŠANA:
1. Čili piparus gareniski sagriež uz pusēm vai ieslīpi sagriež pabiezos aplīšos, gurķus sagriež pabiezās ripiņās.
2. Citronzāles stiebrus mazliet izdauza ar naža neaso malu vai gaļas āmuru.
3. Gurķus, piparus un citronzāli kārtām liek burkās.
4. Visas marinādes sastāvdaļas liek katliņā, uzvāra. Marinādi atdzesē līdz 60 grādu temperatūrai, tad pārlej gurķiem.
5. Burkas 8–10 minūtes karsē verdošā ūdenī, tad aizvāko.
6. Konservus uzglabā vēsā vietā.
Ar ērkšķogām marinēti gurķi
SASTĀVDAĻAS:
4 kg mazu, nepāraugušu gurķu
500 g ērkšķogu
1 ķiploka galviņa
10 ķiršu lapu
5 upeņu lapas
1 liela mārrutka lapa
neliels mārrutka saknes gabaliņš
1 dilles kāts ar visu ziedkopu
10 melno graudu piparu
10 krustnagliņu
3,5 l ūdens
marinādei: uz 1 l ūdens – 2 ēdamkarotes sāls
3 ēdamkarotes cukura
80 g 9% etiķa
PAGATAVOŠANA:
1. Gurķus rūpīgi nomazgā un uz 3–4 stundām aplej ar aukstu ūdeni.
2. Zaļumus nomazgā, nosusina, smalki sagriež. Ķiplokus un mārrutka sakni notīra, arī smalki sagriež un sajauc ar zaļumiem.
3. Gurķiem nogriež galiņus. Katrā burkā liek pa vienai ēdamkarotei zaļumu ar ķiplokiem un mārrutkiem, blīvi saliek gurķus, virsū uzber sauju ērkšķogu.
4. Uzvāra ūdeni, aplej gurķus un siltumā burkas tur 15 minūšu, tad šķidrumu nolej. Apliešanu ar karstu ūdeni atkārto vēlreiz.
5. No gurķiem nolietajam ūdenim pievieno sāli, cukuru, piparus, krustnagliņas un uz lēnas uguns marinādi vāra aptuveni 10 minūšu, tad pārlej gurķiem.
6. Ar steriliem vāciņiem burkas aizvāko, apgāž kājām gaisā, kārtīgi satin siltā segā. Burkas apgriež tikai tad, kad tās pilnībā atdzisušas. Uzglabā vēsumā.
Latgales salāti
SASTĀVDAĻAS:
800 g nepāraugušu gurķu
200 g sīpolu
1–1,5 ēdamkarotes sāls
1,5 ēdamkarotes cukura
2–3 ēdamkarotes 9% etiķa
5–6 ēdamkarotes eļļas
3 ēdamkarotes sakapātu diļļu, pētersīļu
PAGATAVOŠANA:
1. Gurķus nomizo, sagriež plānās šķēlītēs. Sīpolus sagriež plānos pusgredzenos. Visu liek bļodā un kopā ar zaļumiem samaisa.
2. Pievieno pārējās sastāvdaļas, izmaisa un uz 3–4 stundām atstāj, lai viss ievelkas un atsulojas.
3. Gurķus ar karoti blīvi pilda sterilās burciņās, pārlej ar atsulojušos šķidrumu.
4. Burkām uzliek vāciņus un 20 minūšu pasterizē 80 grādu temperatūrā, tad aizvāko un uz kādu brīdi apgriež otrādi. Uzglabā vēsumā.
Saldskābie gurķi
SASTĀVDAĻAS:
gurķi
diļļu zari
marinādei: 1,5 l ūdens
200 g cukura
3 ēdamkarotes sāls
1 tējkarote maltu piparu
300–400 ml 9% etiķa
PAGATAVOŠANA:
1. Gurķiem nogriež galus un uz pāris stundām iemērc aukstā ūdenī. Ja bieza miza, gurķus nomizo.
2. Gurķus sagriež pabiezās šķēlēs un kopā ar dillēm pilda burkās (ja nevēlas, dilles var nelikt).
3. Burku saturu pārlej ar verdošu ūdeni un uz 5–7 minūtēm atstāj, tad šķidrumu nolej katlā. Nomēra 1,5 l, pievieno sāli, cukuru, piparus un visu uzvāra. Pievieno etiķi un pārlej gurķiem.
4. Burkas aizvāko, apgriež uz vāciņa un ļauj atdzist. Uzglabā vēsumā.
Marinēti dārzeņu asorti
SASTĀVDAĻAS:
dārzeņi pēc izvēles: gurķi, tomāti, ziedkāposti, saldie pipari, sīpoli, ķiploki un citi
vīnogu lapas
sarkano jāņogu lapas
upeņu lapas
diļļu buntīte
neliela mārrutka sakne
lauru lapas
čili
graudu pipari
ķiploka daivas
marinādei: trīslitru burkai – 2 ēdamkarotes sāls
6 ēdamkarotes cukura
100 ml 9% etiķa
PAGATAVOŠANA:
1. 3 litru burkas dibenā liek vīnogu lapas, pa vienai – jāņogu un upeņu lapas, diļļu buntīti ar visiem ziediem, divas lauru lapas, mārrutka saknes gabaliņu, nelielu čili, 10 melno piparu graudus, divas ķiploka daiviņas. Burkā pēc izvēles kārto dārzeņus.
2. Burku ar dārzeņiem aplej ar verdošu ūdeni un uz pusstundu atstāj.
3. Ūdeni nolej katlā, pievieno sāli, cukuru, etiķi un 2–3 minūtes vāra.
4. Karstu marinādi uzlej dārzeņiem, burkas aizvalcē, apgāž otrādi, sasedz ar segām un tur, līdz asorti marinādē atdzisuši.
Sāļie gurķīši – bez etiķa
SASTĀVDAĻAS:
1 kg gurķu
mārrutka sakne
1–3 ķiploka daiviņas
1–2 lauru lapas
ozola, ķiršu, upeņu lapas
balto sinepju sēklas
graudu pipari
diļļu sēklas
diļļu kāti
marinādei: 1 l ūdens
2 ēdamkarotes sāls
PAGATAVOŠANA:
1. Gurķus kārto burkās, aplej ar marinādi, aizvāko un 3–4 dienas tur istabas temperatūrā.
2. Marinādi no burkām nolej un uzvāra.
3. Aukstā ūdenī gurķus rūpīgi nomazgā, atkal kārto burkās, pievieno visas receptē minētās garšvielas.
4. Gurķus burkās pārlej ar verdošu marinādi un 80 grādu temperatūrā sterilizē:
trīs litru burkas – 40 minūšu, viena litra burkas – 20 minūšu.
Sālīti gurķi
SASTĀVDAĻAS:
2 kg gurķu
3–4 diļļu ziedu čemuri
2–3 lauru lapas
2–3 ķiploka daiviņas
5 graudu pipari
mārrutka sakne
2 mārrutka lapas
2 ozola vai ķiršu lapas
3 zariņi seleriju zaļumu
3 zariņi pētersīļu zaļumu
3 zariņi svaiga estragona
marinādei: uz 1 l ūdens – 80 g sāls
PAGATAVOŠANA:
1. Ar receptē minēto komponentu daudzumu var piepildīt 3 litru burku. Puslīdz vienāda izmēra gurķus nomazgā un uz 6–8 stundām iemērc aukstā ūdenī.
2. Gurķus izņem no ūdens un kopā ar zaļumiem kārtām liek tīrā, iepriekš izkarsētā burkā: gurķi, garšvielas, gurķi, virspusē – dilles.
3. Gatavo marinādi: sāli izšķīdina aukstā ūdenī, aplej gurķus (lej līdz burkas malām), pārklāj ar marli vai vieglu lina drānu un istabas temperatūrā tur 2–3 dienas. Kad burkas virspusē parādās baltas putiņas, marinādi nolej, labi uzvāra un atkal pārlej gurķiem.
4. Burku aizvāko ar sterilu vāciņu, apgriež uz vāciņa, ietin siltā segā un atstāj, līdz atdzesējas.
Marinētu gurķu salāti
SASTĀVDAĻAS (vienai 0,5 l burkai):
gurķi
2–3 sīpoli
ķiploka daiviņa
1 tējkarote sausu diļļu sēklu
2 smaržīgie pipari
2 lauru lapas
Marinādei (astoņām 0,5 l burkām): 1,5 l ūdens
75 g sāls
150 g cukura
200 ml 9% etiķa
PAGATAVOŠANA:
1. Gurķus sagriež pabiezās ripiņās, sīpolus – plānos gredzenos.
2. Sterilās burkās apakšā liek gareniski sagrieztu ķiploka daiviņu, ieber diļļu sēklas, ieliek lauru lapas, smaržīgos piparus, tad aptuveni divu centimetru biezā slānī pamīšus kārtām liek sagrieztos gurķus un sīpolus, līdz burka pilna.
Ja ir vēlēšanās, gurķu un sīpolu kārtojumu var papildināt uz rupjās rīves rīvētu burkānu slānis.
3. Gatavo marinādi: astoņu salātu burciņu pārliešanai uzvāra 1,5 l ūdens, tajā izšķīdina sāli, cukuru un nobeigumā pielej etiķi.
4. Ar verdošu marinādi aplej salātus, burkām uzliek vāciņus un 80 grādu temperatūrā pasterizē 35 minūtes. Pēc karsēšanas burkas stingri aizvāko, sasedz un atstāj līdz nākamajai dienai, līdz atdziest.
Kraukšķīgi, mazsālīti gurķīši degvīnā
SASTĀVDAĻAS:
gurķi
50 ml degvīna
2 ēdamkarotes sāls
mārrutku, ķiršu, upeņu lapas
diļļu kāti ar sēklu čemuriem
lauru lapas
melnie graudu pipari
PAGATAVOŠANA:
1. Puslīdz vienāda izmēra gurķus rūpīgi nomazgā, ja vēlas ātrāk baudīt – katram gurķim nogriež abus galus.
2. Nomazgā visus zaļumus, liek tos katliņā, pievieno graudu piparus un pa vidu liek gurķus.
3. Pagatavo marinādi: uz vienu litru ūdens ņem 2 ēdamkarotes sāls, to izšķīdina un pievieno 50 ml degvīna.
Ar aukstu marinādi aplej gurķus, katlam uzliek vāku un uz diennakti atstāj. Viss – kraukšķīgi gurķīši garantēti!