Par baklažānu vērtīgajām īpašībām, to daudzveidīgo izmantojumu varētu runāt gari, un vasarā neparasto dārzeņu mīļotāji šo tumši violeto dārzeni ceļ galdā visdažādākajās variācijās. Tagad ir īstais baklažānu laiks – cepti, ar pildījumu, kā marinēta uzkoda, arī kopā ar citiem dārzeņiem tie spēj sagādāt labas garšas svētkus.
Baklažānu CV
UZTURVĒRTĪBA (100 g)
kilokalorijas 24
ogļhidrāti 6 g
olbaltumvielas 1g
kālijs 229 mg
nātrijs 2 mg
Kā izvēlēties baklažānus
* Pirms iegādes jāveic rūpīga apskate – kvalitatīvi baklažāni ir smagi, cieti, ar glancētu, gludu mizu. Ja uz tās ir parādījušies tumši plankumi, tad prece nav svaiga.
* Labāk pirkt vīrišķos augļus, nevis sievišķos, jo tiem ir daudz sēklu. Sievišķie atšķiras ar mazu un nelielu padziļinājumu, bet vīrišķie – ar lielu un ovālu.
* Pērkot jāpievērš uzmanība kātiņam. Ja tas ir brūns, tad baklažāns ir novākts sen; tādu labāk atstāt veikala plauktā.
Baklažānu ēdieni
Uzkoda no baklažāniem ar tomātiem un ķiploku
20 minūtes
veģetārs
Sastāvdaļas:
2 baklažāni
4 līdz 5 tomāti
200 g svaigā siera
2–3 ķiploka daiviņas
kinzas vai pētersīļu zaļumi
eļļa cepšanai
sāls
pipari
Pagatavošana: baklažānus nomazgā, nosusina un sagriež riņķīšos 0,5–0,7 mm. Tomātus nomazgā, nosusina un sagriež riņķīšos. Zaļumus nomazgā, nosusina un sasmalcina. Ķiploku notīra un smalki sasmalcina. Sieru sagriež šķēlītēs. Baklažānu riņķīšiem uzkaisa sāli un piparus. Uz uzkarsētas pannas liek baklažānus un cep uz vidējas uguns 3 līdz 4 minūtes, kamēr rodas garoziņa. Apgriež otrādi un cep 3 līdz 4 minūtes, kamēr gatavi. Apceptos baklažānus liek uz šķīvja, nākamajā kārtā – tomātus, siera šķēlītes, tad atkal baklažānus. Uzkaisa ķiploku un zaļumus. Šo ēdienu var uzglabāt ledusskapī vairākas dienas. Baklažāni sasūcas ar tomātu sulu un ir ļoti garšīgi.
Pikantie baklažāni ar dārzeņiem
45 minūtes
veģetārs
Sastāvdaļas:
2 baklažāni
3 tomāti
2 sīpoli
2 seleriju kāti
puse kārbiņas olīvu
baziliks
1 līdz 1,5 ēdamkarotes ciedru riekstu
2 ēdamkarotes rozīņu
1,5 ēdamkarotes vīna etiķa
pusglāze dārzeņu buljona vai ūdens
olīveļļa cepšanai
asais pipars (1 līdz 4 pēc izvēles, bet var nelikt, ja nevēlas, lai ēdiens ir ass)
nedaudz cukura
sāls pipari
Pagatavošana: baklažānus nomazgā, nosusina un sagriež kubiņos. Sīpolu notīra un sagriež pusgredzenos. Tomātus nomazgā un sagriež lielos gabalos. Seleriju nomazgā un sagriež gabaliņos. Baziliku un aso piparu sasmalcina. Rozīnes nomazgā un apslaka ar vārošu ūdeni. Uzkarsētā pannā maisot apcep baklažānus apmēram 7 līdz 8 minūtes. Pēc tam liek uz sieta un noliek malā. Uz tās pašas pannas apcep seleriju 2 līdz 3 minūtes. Pēc tam pievieno baklažāniem. Uz pannas apcep arī sīpolus 2 līdz 3 minūtes. Sīpoliem pievieno tomātus, olīvas, rozīnes, ciedru riekstus, baziliku, aso piparu, visu samaisa, uzliek vāku un sautē apmēram 7 līdz 8 minūtes. Sautētajiem dārzeņiem pievieno baklažānu, seleriju un samaisa. Pievieno sāli, cukuru, piparus, vīna etiķi un samaisa. Uzlej dārzeņiem nedaudz karsta buljona vai ūdens, uzliek vāku un sautē 8 līdz 10 minūtes. Pirms pasniegšanas uzkaisa baziliku un ciedru riekstus.
Baklažānu torte
35 minūtes
Sastāvdaļas:
4 baklažāni
120 līdz 150 g majonēzes
kausētā siera kārbiņa
ola
4–5 tomāti
2–4 ķiploka daiviņas
80 g eļļas cepšanai
Pagatavošana: baklažānus sagriež aplīšos, uzlej sālsūdeni un ļauj, lai pastāv 10 minūtes. Izvāra olu. Baklažāniem notecina lieko šķidrumu, uzkarsē eļļu pannā un liek tajā cepties baklažānus no abām pusēm 15 minūtes. Sajauc majonēzi, ķiploku, kausēto sieru, sarīvētu vārītu olu. Tomātus sagriež riņķīšos. Baklažānu torti veido kārtām – apceptie baklažāni, majonēzes mērce, baklažāni, mērce, tomāti, baklažāni, mērce. Visu atkārto. Liek cepties 10–15 minūtes. Dekorē pēc savas izvēles.
Ruletes no baklažāniem un vistas filejas
30 minūtes
Sastāvdaļas:
2 baklažāni
olīveļļa
600 g vistas filejas
siers
baziliks
ēdamkarote eļļas
sāls
pipari
Pagatavošana: baklažānus nomazgā, sagriež tievās šķēlītēs. Uzkaisa sāli un atstāj 5 minūtes. Apcep baklažānus uzkarsētā eļļā un liek uz papīra salvetes, lai atbrīvotos no liekajām taukvielām. Vistas fileju sagriež gabaliņos. Uzkaisa sāli, piparus un liek uz baklažāniem, pievieno sieru, kas sagriezts kubiciņos. Izveido ruletes un nostiprina ar koka irbulīšiem. Liek ruletes uz pannas, apcep no abām pusēm 10 minūtes. Noliek siltā vietā. Baziliku nomazgā, nosusina un sasmalcina. Tomātus nomazgā, sagriež četrās daļās. Mīkstumu nedaudz apcep. Pievieno baziliku, sāli, piparus un liek uz šķīvja kopā ar ruletēm.