RECEPTES: Gardie ķiploku ziedu kāti

© scanpix

Ķiplokus pierasts izmantot daudzveidīgi, tie ir populāri un aug praktiski jebkurā dārzā, bet to zaļos stiebrus un ziedus jeb ziedkātus izmanto retāk. Izskaidrojums – sezona parasti ilgst tikai apmēram divas nedēļas, kad tie ir maigi un sulīgi. Taču čaklākās saimnieces mēdz tos iemarinēt, pagatavot salātus, biezzupu, pastu vai kādu mērci. Ķiploka augšanas procesā tā zaļajiem stiebriem piedēvētas tādas pašas īpašības kā ķiplokam.

UZTURVĒRTĪBA (100 g)      

kilokalorijas 24

olbaltumvielas 1,3 g

tauki 0,1 g

ogļhidrāti 3,4 g

Ķiploku ziedkātu CV 

* Ķiploku ziedkāti ir labs vitamīnu avots un dabisks ārstniecisks līdzeklis. Satur

C, B grupas un D vitamīnu, kalciju, fosforu, jodu, ogļhidrātus.

* Ja tos lieto uzturā, tiek mazināta fermentācija zarnās, kā arī sekmēta aterosklerozes un hipertonijas ārstēšana.  

* Tie vērtīgi arī sastāvā esošo sulfīda komponentu dēļ, kuri palīdz saslimšanas gadījumos ar dizentēriju, stafilokokiem, sēnītēm, kā arī kavē trombocītu un sabiezējumu veidošanos asinīs.

* Sastāvā ir glikozīds allicīns, kas padara ķiploku smaržīgu, tā bloķējot kaitīgo baktēriju nokļūšanu cilvēka organismā. Vislabāk lietot svaigu, jo gatavošanas procesā tas zūd.

* Vislabākais laiks, lai novāktu ziedkātus, – kad to vidusdaļa ir biezāka, tumši zaļā krāsā ar tievu mizu. Nogrieztus var uzglabāt ne vairāk kā nedēļu – pēc tam tie nodzeltē un kļūst cieti.    

* Pati maigākā daļa ķiploku ziedkātam ir tā vidus.  

* Ķiploku ziedkāti labi sader ar kabačiem, bietēm, spinātiem, gaļu, olām, majonēzi, sieriem, citrona sulu, sinepēm un sojas mērci, bet var ēst svaigus, piemēram, ar maizi – stiprinās imunitāti un asinsvadus.     

* Ja nolemts ķiploku ziedkāpostus saldēt, tos nomazgā, sagriež nelielos gabaliņos, pēc tam blanšē, nosusina un liek saldējamā traukā. Šādā veidā tos var uzglabāt līdz 6 mēnešiem, tiesa, asā garša šajā periodā samazinās.

* Ja no ķiploku ziedkātiem paredzēts pagatavot mērci, tad tos var sablenderēt kopā ar sieru, eļļu, citrona sulu, kam pievienots sāls un pipari. Šāda mērce ir lieliska piedeva pie vārītiem vai ceptiem kartupeļiem, dārzeņu un gaļas ēdieniem.

* Marinēšanai ķiploku ziedkātus ieteicams novākt tad, kad galotnes kļūst bālganas. Tieši tad ziedkāti ir ļoti maigi un elastīgi. Marinēšanai labi derēs tādas garšvielas kā piedeva korejiešu burkāniem, sinepju graudiņi, pētersīļi vai dilles. Marinētus ziedkātus var pasniegt kā uzkodu, kā arī izmantot ceptos vai sautētos gaļas vai dārzeņu ēdienos.

* Garšīgi ir cepti ķiploku ziedkāti. Tos nomazgā, sagriež 5 cm garus. Apcep 5 minūtes eļļā. Pievieno sojas mērci, samaisa, uzliek vāku un sautē uz lēnas uguns, kamēr ir gatavi.

* Gards lečo izdosies no ķiploku ziedkātiem, kam pievienoti burkāni, sīpols, bulgāru pipari, pētersīļi, eļļa, ābolu etiķis, tomātu mērce, piparu maisījums, cukurs un sāls.

* Ziedkātus var izkaltēt, pēc tam sasmalcināt piestā un izmantot kā aromātisku piedevu pie dažādiem ēdieniem.  

 * Ķiploku ziedkātus var izmantot pesticīdu vietā, jo tie izdala ēteriskās eļļas, kam ir specifiska smarža. Līdz ar to sastāvā ir fitoncīdi, kas atbaida nevēlamos kukaiņus.

* Ķiploku ziedkātus nav ieteicams lietot uzturā tiem, kam ir liekais svars, jo tie veicina apetīti; tiem, kas slimo ar anēmiju; kam ir kuņģa čūla vai gastrīts; arī grūtniecēm nav vēlams aizrauties ar ķiploku ziedkātiem un ķiplokiem

RECEPTES:

Marinēti ķiploku ziedkāti

Lieliska piedeva grilētiem vai uz plīts gatavotiem gaļas ēdieniem.

SASTĀVDAĻAS:

ķiploku kāti 
marinādei: 

750 ml sausa baltvīna

750 ml 9% etiķa   

0,5 l olīveļļas

šķipsna sāls


PAGATAVOŠANA:

1.    Ķiplokiem dārzā no vidus izrauj ziedkātus ar visiem ziediem, tiem nogriež samērā sauso un koksnaino daļu, kas tuvāk zemei, atstājot sulīgi zaļo galu. To sagriež sev vēlamos gabaliņos.

2.    Katliņā lej vīnu un etiķi, pievieno sāli un sagrieztos ķiploku ziedkātus. Uzvāra, samazina uguni un uz mazas liesmas katla saturu vāra 10–15 minūtes.

3.    Ziedkātus no marinādes izņem, uz dvieļa nosusina un aptuveni astoņas stundas atstāj, lai tie apžūst.

4.    Apžuvušos ziedkātus liek neliela tilpuma burciņās, pārlej ar olīveļļu, aizvāko un uzglabā vēsumā (vēlams ledusskapī).

PADOMS

Var likties, ka šīs receptes pagatavošana prasa zināmus kapitālieguldījumus. Taču ar izteiksmīgo ķiploku aromātu piesātināto olīveļļu, kad ziedkātiņi būs notiesāti, varēs izmantot arī citu ēdienu pagatavošanā.

Gatavot, protams, var arī mazāku daudzumu ziedkātu, nekā minēts receptē, taču jāatceras, ka baltvīnam un etiķim jābūt vienādās attiecībās (1:1).

Ja marināde šķiet par stipru, daļu etiķa var aizstāt ar ūdeni.

Ķiploku ziedkātu pesto

Labi garšos ar grauzdiņiem, kā piedeva dārzeņiem, gaļas un makaronu ēdieniem.

SASTĀVDAĻAS:

aptuveni 1 kg ķiploku ziedkātu

vismaz 0,5 l olīveļļas

sāls

drupināti valrieksti

PAGATAVOŠANA:

1.    Ķiploku ziedkātiem nogriež pašu ziediņu – to neizmanto. Sagriež mazākos gabaliņos, lai vieglāk un ērtāk ievietot gaļas mašīnā. Sagrieztos gabaliņus samaļ.

2.    Samalto masu porcijās liek blenderī, pievieno sāli un daļu olīveļļas, rūpīgi sablendē. Pievienotās eļļas daudzums atkarīgs no tā, kādas konsistences – biezāku vai šķidrāku – pesto mērci grib iegūt. Ļoti interesantu garšas niansi maltajiem ķiploku ziedkātiem piešķir pievienoti sadrupinātu valriekstu gabaliņi, taču tas ir katra gaumes jautājums – klāt var nelikt neko.

3.    Gatavo pesto mērci pilda izkarsētās, sterilās maza tilpuma burciņās un aizvāko. Uzglabā ledusskapī vai vēsā pagrabā.

PADOMS

Valriekstu vietā var ņemt arī ciedru riekstus

Ja ir pārliecība, ka šāda vitamīnu bumba izlietosies, pavasari nesagaidījusi, mērcei var pievienot rīvētu Parmas tipa sieru – pilnīgi cita garšas nianse garantēta.

Svarīgākais