Otrdiena, 21.maijs

redeem Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs

arrow_right_alt Māja

TŪRISMS: Jūlijs – atvaļinājumu un ceļojumu laiks

© F64

Ja kāds saka, ka naudas trūkuma dēļ nevar atļauties ceļot, tad visbiežāk tā ir nevēlēšanās izlīst no ierastā dīvāna un ļauties piedzīvojumam, jo ceļot ne vienmēr nozīmē iztērēt daudz naudas par aviobiļetēm, viesnīcām un ekskursijām. Tepat Latvijā ir bezgala daudz skaistu vietu un naktsmājas var rast, samaksājot pavisam nedaudz – tik vien dažus eiro par labiekārtotu telts vietu, kur pieejamas gan dušas, gan tualetes.

Vidzeme ir viens no skaistākajiem apvidiem ar pakalniem, ezeriem, tuvu ideālam vērtējamiem dabas skatiem un visai daudz kultūrvēsturisku un tūrisma objektu, ko vērts ieraudzīt katram Latvijas iedzīvotājam. Dodoties Madonas virzienā, apskates vērta ir pati mazpilsēta, kam piemīt savs šarms un interesanta arhitektūra. Plānojot ceļojuma maršrutu, rūpīgi jāizvēlas apmešanās vieta, lai tā būtu pietiekami komfortabla, no tās ērti varētu nokļūt līdz apskates objektiem un vakarā atkal atgriezties.

Ja dotu zvaigznes – būtu piecas

Viens no variantiem ir Latvijas valsts mežu apsaimniekotā tūrisma un atpūtas bāze Ezernieki, kas piedāvā labiekārtotas treileru un telts vietas, kā arī nakšņošanu kādā no kompleksa numuriņiem. Jāteic gan, ka vasarā brīvi numuri ir tikai darbdienās – nedēļu nogales jau laikus rezervētas dažādiem pasākumiem, galvenokārt kāzām. Taču tas netraucē izmantot telts vietas meža ielokā, kur ērti pieejamas tualetes, dušas un citi servisa pakalpojumi, kā arī piknika un ugunskura vietas. Ja treileru parkam un telts vietām dotu zvaigznes kā viesnīcām, tad Ezerniekiem pienāktos visas piecas.

Kompleksa teritorijā atrodas labiekārtota peldvieta, iznomājamas laivas un ūdens velosipēds. Aktīvās atpūtas cienītāji var iznomāt arī velosipēdus un doties izbraucienā pa diviem dažādiem velomaršrutiem, ko izstrādājuši kompleksa darbinieki. Pavisam drīz sāksies arī sēņu un ogu laiks – tad atpūtu varēs apvienot arī ar ogu saēšanos un sēņu krājumu sagatavošanu ziemai. Salas ezerā drīkst arī makšķerēt – tāpēc par garlaicību šeit nevar sūdzēties nekad, ja vien ir vēlēšanās, kaut ko interesantu un sirdij tuvu atrast var vienmēr. Centra darbinieki gan uzsver: apmeklētāji ir dažādi un mūs sarūgtina gadījumi, ja netiek cienīta daba, piemēram, ezerā noplūkta ūdensroze. Skumji tā novīst pēc tam, nomesta zemē vai ielikta glāzē, kur tā nevienu vairs nepriecē.

Vismaz uz trim dienām

Uz Ezerniekiem jādodas vismaz uz trim dienām. Pirmās dienas vakarpusē iekārtoties – uzcelt teltis, apskatīt tuvāko apkārtni, pasēdēt pie ugunskura un pavērot saulrietu. No rīta var doties izbraucienā uz tuvākajiem tūrisma objektiem – Gaiziņu, Meirāniem, Lubāna ezeru vai uz kādu citu vietu, kas iepriekš jau noskatīta. Atgriežoties bāzē, ir laiks atpūtai, izbraucienam pa ezeru, peldei vai makšķerēšanai. Nakšņojot teltī, var baudīt burvīgās meža skaņas un svaigo gaisu, stāstīt senus piedzīvojumus un pasakas – šādas naktis kopā ar draugiem un ģimeni noteikti vēl ilgi paliks atmiņā un pēc kāda laika atkal būs stāstījumu temats: «Atceries, kā mēs toreiz!»

Kāzas, jubilejas un citi svētki

Ezernieki ir pieprasīta kāzu un nozīmīgu dzīves jubileju svinību vieta. Kompleksa ēkas spēj uzņemt un izguldīt līdz pat 90 viesu. Atpūtas bāzes pārvaldniece Dzintra saka: «Šovasar jau visas nedēļas nogales ir rezervētas un vairāki pieteikumi saņemti arī jau nākamajam gadam. Taču vasara ir atvaļinājumu laiks, un kurš gan ir teicis, ka svētki svinami tikai nedēļas nogalēs – tikpat labi tos var atzīmēt arī citās nedēļas dienās. Mēs vienmēr esam uz vietas un gatavi uzņemt ciemiņus, tāpēc ceļotāji ir gaidīti jebkurā dienā un laikā, tikai iepriekš jāpiezvana, lai varam rezervēt vēlamo istabiņu vai parūpēties, lai telts vietā atrastos viss nepieciešamais.»

Tāpat šeit bieži norit dažādi korporatīvie pasākumi – sporta spēles un semināri, jo Ezernieki piedāvā ne tikai plašu labiekārtotu teritoriju un piemērotas telpas, bet arī aktīvās atpūtas iespējas.