Otrdiena, 21.maijs

redeem Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs

arrow_right_alt Māja

CEĻOJUMS: Gaida savus eņģeļus

MUIŽAS ĒKU UN APKĀRTNI veido nepārtraukti. Cilvēki šeit strādā, kļūdās un vēlāk paši savas kļūdas labo – gan tiešā, gan pārnestā nozīmē, gan telpās, gan sevī © F64

Dievs rada caur mums, bet mēs paši atņemam viņam spēju radīt, pirms gada sacīja priesteris Andrejs Mediņš, kad Māja viesojās Bruknas muižā. Kopš tā laika starpkonfesiju Svēto Apustuļu kapelas jaunbūvē ir iemūrēti jauni ķieģeļi, bet darbs turpinās. Andrejs Mediņš uzsvēra, ka kapelas durvis būs atvērtas vienmēr, lai cilvēks var ienākt, kad viņam to vajag. Tāpēc arī šogad tiek rīkots labdarības koncerts Uzcel savu baznīcu!, jo līdzekļi nepieciešami, lai dievnamu varētu ne tikai uzcelt, bet arī iekārtot. Līdzšinējās telpas kļuvušas par šauru.

Tie, kuri uz koncertu ierodas katru gadu, redz, kā top baznīca – soli pa solim, gadu no gada – un kur tiek izlietota viņu ziedotā nauda. Viņi arī piedalās dievnama būvniecībā – ja ne ar savu darbu kā Bruknas kopienas dalībnieki, tad ar ziedojumiem. Un izpelnās Bruknas eņģeļu apzīmējumu. Šā gada labdarības lielkoncertā ieeja ir pret ziedojuma kartēm, kuras 8, 10 un 15 eiro apmērā iegādājamas visās Biļešu paradīzes kasēs un mājaslapā http://www.bilesuparadize.lv/events/event/42829. Visi ienākumi tiks atvēlēti baznīcas celtniecībai Bruknā.

Kā tas viss sākās? 2011. gada 31. maija naktī tika izrakta būvbedre un sākta pamatu būve. Jau 16. jūlijā jaunievēlētais Romas katoļu baznīcas arhibīskaps Zbigņevs Stankēvičs iesvētīja pamatus, ielika kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Šajā gadā tika sagādātas akmeņu un keramzītbloku kravas, kalti akmeņi ārsienām.

2012. gadā jaunceļamās baznīcas sienas Bruknā ir uzmūrētas 8 metru augstumā, ielieta melnā grīda, kā arī izveidotas 4 pusvelves un 4 kupolvelves. Iesākta ārsienu apmūrēšana ar izkaltajiem akmeņiem. 2012. gada 16. augustā notiek pirmais labdarības koncerts Uzcel savu baznīcu!

2013. gadā ir uzbūvēta baznīcas 2. stāva daļa, ielietas 4 pusvelves un 4 kupolvelves. Augustā Bruknas muižas gleznainajā dārzā notika otrais labdarības lielkoncerts. Pērn ir uzsākti baznīcas iekšdarbi – ievilkta elektrība, veidots apmetums, slīpētas sienas, izveidots un uzlikts centrālais kupols. Jūlija sākumā mūziķi un skatītāji pulcējās uz trešo labdarības koncertu. Nu pienākusi kārta ceturtajam.

Tā rīkotāji informē, ka uz Bruknas muižas dārzā būvētās skatuves 5. jūlijā pulksten 17 muzicēs Olga Rajecka, Aija Andrejeva, Aivars Hermanis, Kārlis Kazāks, Goran Gora, Marts Kristiāns Kalniņš, Kristīne Kārkle-Puriņa, Dūdumu ģimene, Ralfs Eilands un grupa PeR, Miks Dukurs, Normunds Rutulis, grupas Putnu balle, Lady’s Sweet, Willow Farm, L.V. /NeParasts Bars. Ik gadu koncerti bijuši kupli apmeklēti, daļa skatītāju brauc katru gadu.

Atkarībās nonākušajiem cilvēkiem darbs dievnama būvniecībā ir ne tikai ceļš pie dieva un sevis, bet arī terapija. Bruknas muižas ēkā iekārtota garīgās un fiziskās rehabilitācijas vieta Kalna svētība, un kopienas dibinātājs ir priesteris Andrejs Mediņš. Kad viņš šo ēku, kādreizējo muižas kungu māju un vēlāk – lopu fermu, nolūkoja, vieta viņam patikusi, bet redzētais kādu mirkli licis šaubīties. Vai būs iespējams sakopt to, ko piegānījuši lopi un cilvēki? Tagad muiža un tās apkārtne ir pārvērsta līdz nepazīšanai. Šeit cilvēki strādā un lūdzas, un viņu dvēseli dziedina arī skaistā un sakoptā vide. Pašlaik vajadzīga Svēto Apustuļu kapela un jāizveido apustuļu skulptūras. Pēc tam Andrejam Mediņam būs atkal jauni plāni, diez vai kāds cits un arī viņš pats to apšauba. Brukna nevar būt gatava.

Labdarības koncerts ir iespēja ne tikai dzirdēt māksliniekus, bet arī izstaigāt un apskatīt Bruknas muižu un tā apkārtni. Nu jau renesanses dārzs sazaļojis, kuru pērn vēl tikai vērojām topam. Interesanti, kas jauns parādījies Bruknas ainavā?

KĀ AIZBRAUKT?

  • Uz Bruknas muižu visērtāk nokļūt, braucot no Rīgas uz Bausku pa A7, pirms iebraukšanas Bauskā nogriezties pa kreisi virzienā uz Vecsauli (P87), braukt līdz Ozolainei (18 km), pagrieziens pa kreisi līdz Bruknai (5 km), un Bruknā jāgriežas pa labi – 1 km.
  • Koncerts ilgs vairākas stundas, tāpēc akcijas rīkotāji aicina apmeklētājus ņemt līdzi savas sedziņas, uz kurām ērti sēdēt Bruknas muižas mauriņā.