VESELĪBA: Svētki – papildu slodze aknām

© Publicitātes foto

Kāds par to visu domā vienīgi uz Jāņiem, bet citi rīko piknikus un dārza svētkus katru nedēļas nogali visu vasaru. Un tas rada papildu slodzi mūsu aknām, kuras nereti arī ikdienā cieš no trekna uztura, sāļiem un asiem ēdieniem, alkohola lietošanas, smēķēšanas, pretsāpju līdzekļiem un daudzām citām zālēm. Aknu ienaidnieks ir arī nepārdomāti lietota un pavirši uzglabāta sadzīves ķīmija un visbeidzot – arī mazkustīgs dzīvesveids.

«Standarta domu gājiens ir tāds: ja kaut kas nebūtu kārtībā, mēs taču to justu. Aknas ir sava veida izņēmums – tās nesāp pat tad, kad jau sāk sabrukt,» skaidro ārsts Kaspars Ivanovs, SIA Lotos pharma dibinātājs un valdes priekšsēdētājs. «Pirmā pazīme, kas liecina, ka aknām klājas grūti, ir nespecifisks vispārējs sagurums, kuru cilvēks skaidro ar stresu, pārstrādāšanos, neizgulēšanos un tamlīdzīgi. Lai pārliecinātos, vai ar aknām viss kārtībā, pat ja nav sūdzību par sliktu pašsajūtu, ieteicams regulāri pārbaudīt aknu fermentu līmeni asinīs – palūgt, lai ārsts nozīmē attiecīgas analīzes, un, ja atklājas kādas novirzes no normas, jātiek skaidrībā par to cēloņiem. Rūpējoties par aknu veselību, jācenšas svētkos iztikt bez pārmērībām, bet ikdienā jāmēģina no kaitīgajiem faktoriem pēc iespējas izvairīties. Tā kā tas ne vienmēr ir iespējams, daudziem cilvēkiem lieti noder dabas vielu produkti, kuri aizsargā aknas – hepatoprotektori.»

Kaitīgo faktoru kokteilis

«Mēs nekad nevaram pateikt, kā iedarbosies konkrētas ķīmiskās vielas un kā izpaudīsies no ārpuses uzņemto toksīnu mijiedarbība ar tiem, kuri rodas pašā organismā,» skaidro ārsts. «Aknas ir tāds orgāns, kurš labi atjaunojas, un ikdienā mēs izmantojam tikai nelielu daļu no aknu jaudas. Taču cilvēki nereti bojā savu aknu veselību nezināšanas, nevērības vai pārgalvības dēļ. Piemēram, kurš gan nezina, ka aknām – un ne tikai tām – kaitīgs ir alkohols, tomēr alkohola patēriņš valstī nemazinās. Jaunieši pat lieto alkoholu kopā ar enerģijas dzērieniem, un pēc tam vecāki nesaprot, kādēļ viņu bērnam, kurš vienmēr bijis veselīgs un sportisks, asinsanalīzēs konstatē paaugstinātu aknu fermentu līmeni. Pāri sev dara arī studenti un citi cilvēki, kuri ignorē organisma vajadzību pēc miega un lieto daudz enerģijas dzērienu, jo grib pagūt gan strādāt, gan izklaidēties. Vienam tas šķietami paiet bez sekām, bet otrs pēkšņi ievēro, ka īsā laikā ir pieņēmies svarā, kaut arī ēšanas paradumi palikuši tie paši. Nav arī izslēgts, ka mums līdzās gadīsies kāds vīrushepatīta nēsātājs, no kura iespējams inficēties. Tāpēc katram cilvēkam derētu padomāt par savu dzīvesveidu, darba un atpūtas paradumiem un par to, kā maksimāli izsargāties no kaitīgo faktoru ietekmes.»

Aknām svarīgākās dabas vielas

Pēdējo gadu laikā nav radikālu izmaiņu ārstniecības augu klāstā, kurus izmanto aknu darbības uzlabošanai, bet ir notikuši pētījumi un izveidotas efektīvākas augu kombinācijas. Pazīstamas vairākas dabas vielas, kas labvēlīgi ietekmē aknu veselību un to darbību. K. Ivanovs raksturo būtiskākās no tām:

Silimarīns, kas tiek iegūts no mārdadžiem, palīdz stiprināt aknu šūnu apvalkus – membrānas, padara tās noturīgākas pret toksīnu iedarbību.

Esenciālie fosfolipīdi, kas pazīstami jau vairāk nekā 60 gadus – tie ir daļa no aknu šūnu membrānas. Ja toksīniem izdodas iekļūt aknu šūnas apvalkā, tad tie vispirms sagrauj tur esošos esenciālos fosfolipīdus. Bet, ja turpat blakus atrodas ar speciāliem produktiem uzņemtie esenciālie fosfolipīdi, tad tie var stāties bojāto vietā un šūnas apvalks atkal ir vesels.

Pieneņu sakņu ekstrakts, kas palīdz mazināt iekaisuma procesus un ir noderīgs situācijā, kad toksīniem tomēr izdodas sagraut aknu šūnu.

Artišoku ekstrakts, kurš saista brīvos radikāļus un neļauj tiem postoši ietekmēt aknu šūnas.

Hepasan forte apvieno efektīvākos aknu protektorus

«Jaunajā produktā Hepasan forte, izmantojot inovatīvus tehnoloģiskos risinājumus, mums izdevies apvienot esenciālos fosfolipīdus ar citiem aknu funkciju uzlabojošiem līdzekļiem – augu ekstraktiem, kas agrāk nebija iespējams,» stāsta K. Ivanovs. «No esenciālajiem fosfolipīdiem tiek iegūta aktīvā daļa sausā veidā, un tas dod iespēju ražošanā izmantot sausās želatīna kapsulas, iekļaujot produkta sastāvā gan silimarīnu, gan esenciālos fosfolipīdus, gan pieneņu sakņu ekstraktu, gan artišoku ekstraktu. Līdz ar to ir izveidots komplekss produkts, kurš var palīdzēt praktiski visās situācijās, kad nepieciešams uzlabot aknu funkciju. Salīdzinot ar tiem preparātiem, kuri jau ilgāku laiku pazīstami Latvijas tirgū, mēs katrā sava produkta kapsulā esam iekļāvuši vairāk nekā divu esenciālo fosfolipīdu kapsulu devas un divu silimarīna tablešu devas. Tas nozīmē, ka šīs kapsulas nav jālieto tik bieži, un tas cilvēkiem ir ērtāk.

Sarunās ar aptiekāriem esam noskaidrojuši, ka ne mazums ļaužu domā: ja šodien paredzama ballīte ar iedzeršanu un treknu maltīti, tad var palietot dažas šo produktu kapsulas un ar to pietiks. Tā kā pieneņu sakņu un artišoku ekstrakts ir ātras iedarbības produkti, tad zināms labums aknām būs arī no dažām kapsulām – tās padarīs kaitīgo vielu ietekmi mazāku. Tajā pašā laikā jāņem vērā: lai aknas varētu uzlabot savu darbu kopumā, asins plazmā vai ap aknu šūnām ir jābūt pietiekami lielam aktīvo vielu daudzumam, un tas savu maksimumu sasniedz 4–8 nedēļās.»

Sezonas aktualitāte

Lai grilētie produkti būtu veselīgi:

  • Labāk gaļu cept nedaudz mazākā karstumā un ilgāku laiku nekā lielā karstumā, bet īsāku laiku. Tas palīdzēs izvairīties no piedeguma un pārogļošanās. Ja piedegums tomēr izveidojies, tas pirms ēšanas jānogriež.
  • Atklāts, ka vismaz pusstundu ilga gaļas marinēšana citronu sulā vai etiķī spēj zināmā mērā kavēt kancerogēno vielu veidošanos grilējot.
  • Lai pārliecinātos, vai gaļa ir sasniegusi nepieciešamo temperatūru, kurā iet bojā kaitīgie mikroorganismi, der izmantot cepešu termometru. Temperatūrai gaļas gabala iekšpusē jāsasniedz vismaz 75 grādus, putnu gaļai ieteicama pat vēl augstāka temperatūra. To mēra gaļas gabala biezākajā vietā, raugoties, lai termometrs neskar kaulu vai taukus.
  • Ja cepējs nejūtas pārliecināts, ka gaļa būs pietiekami izcepusies, to var vispirms daļēji apstrādāt, cepot uz pannas vai mikroviļņu krāsnī un tad pabeigt gatavošanu uz grila.
  • Grilēšanai paredzētā jēlā gaļa vai pusfabrikāti jāuzglabā atbilstošā temperatūrā; ārpus ledusskapja tiem nevajadzētu atrasties ilgāk par divām stundām. Pārvadāšanai noder aukstumsoma.
  • Jāseko, lai gatavie grilētie produkti nejauši nenonāktu uz tā paša šķīvja, uz kura atradusies jēlā gaļa, un netiktu griezti ar to pašu nazi. Neaizmirstiet kārtīgi mazgāt traukus un rokas.
  • Lai padarītu maltīti vieglāku un veselīgāku, grilēt ieteicams arī dārzeņus, piemēroti šim nolūkam ir kabači, baklažāni, sīpoli, sparģeļi, kukurūzas vālītes, paprika, ķiploki u.c.
  • Grilēt var arī dažādus augļus. Šim nolūkam ieteicams izvēlēties tādus, kuri vēl nav pilnīgi gatavi. Pirms grilēšanas tos viegli pārziež ar olīvu eļļu.