Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja

CIEMOS: Minku republika

Kaķu kafejnīcas saimnieces Zane Kurme un Laura Pūce kā vienmēr kopā © F64

Divas draudzenes no bērnudārza laikiem Laura Pūce un Zane Kurme Rīgā, Pārdaugavā atvērušas Latvijā pirmo kaķu kafejnīcu. Zane, Francijā dzīvodama, vēlējusies tādā paviesoties, bet izrādījies, vietas rezervētas jau divas nedēļas uz priekšu. Tomēr neatlaidīgā jaunā sieviete iekšā tikusi. Kopš tās dienas Zanei bija āķis lūpā, tādai kafejnīcai jābūt arī Latvijā.

Kaķu kafejnīca atvērta pavisam nesen, tomēr dažos mēnešos tai izveidojies pastāvīgo apmeklētāju loks. Kurš mājīgo kafejnīcu Meža ielā 4 pamanījis, garām ejot, kuru bērni brīvdienās uz šejieni vilkšus velk ar minkām paspēlēties. Omulīgo kaķu kompāniju pašā Pārdaugavas sirdī iecienījuši arī tūristi. Laura atzīst, ka apmēram 30% apmeklētāju ir ārzemnieki. Kāpēc gan ne, ja kafejnīcā var gan gardi paēst, gan relaksēties murrātāju sabiedrībā. Visi pieci kaķi nākuši vai nu no patversmes, vai atrasti uz ielas. Izvēlēties bijis vienkārši, saimnieces patversmē nolūkojušas tos, kas paši draudzīgi nākuši klāt. Viens kaķis ir dzimis valmierietis, viņš strādājis grāmatveikalā. Minka draudzējies ar visiem pircējiem un, gulēdams pie kases aparāta, cieši sekojis līdz finanšu plūsmai. Protams, visi pieci Minku kafejnīcas kaķi ir kastrēti un atrodas stingrā veterinārārstu uzraudzībā. Kur viņi visi tagad dzīvo un strādā? Minku mītnē kaķus un viņu apmeklētājus priecē pīti atpūtas krēsli un omulīgas mīkstās mēbeles ar daudziem krāsainiem spilveniem. Tie, kuriem pašiem mājās ir ņaudoša brālība, mēdz brīnīties, kāpēc mēbeļu stūri nav izmantoti kā nagu vīlītes? Par to saimnieces ir pateicīgas mēbeļniekam Robertam, kurš ieteicis visizturīgāko mēbeļdrānu. Telpā uz gaišajām sienām satupuši dažnedažādi mākslinieces Ilzes Krastiņas zīmēti minkas. Krēslai iestājoties, omulīgu gaismu dāvā apaļīgās griestu lampas. Jautātas, vai kaķi nemēdz gulšņāt arī uz galdiem, saimnieces atzīst, ka naktīs daži noteikti tā darot, bet apmeklētāju klātbūtnē tas ir stingri aizliegts. Ja nu kāds tomēr pamanās uzlēkt, galdiņš nekavējoties tiek rūpīgi dezinficēts. Tīrība un kārtība valda visur, astainie kafejnīcas saimnieki netiek nedz bistro, nedz plašajā virtuvē. Atsevišķā telpā ierīkota arī kaķu tualete, uz kuru ved speciālas durtiņas. Saimnieces smejas, kad kaķi kafejnīcas telpās bija aizvadījuši pirmo nakti, nākamajā rītā abas ar bažām slēgušas vaļā durvis, sak, kāds skats viņas sagaida? Bet visi kaķi bija uzvedušies nevainojami. Protams, minkām netrūkst arī mantiņu, par to rūpējas gan saimnieces, gan apmeklētāji.

Lai ņauduļi nepalaistos miesās, pie vienas sienas jau ir ierīkotas kaķu kāpnes, drīz noteikti būs arī plauktiņi un citas fīčas fiziskām aktivitātēm, kā Laura smejas: «Kur kaķiem kāpelēt un rāpelēt.» Minku kafejnīcā kaķi ir visur, sākot ar draiskām kaķu figūriņām plauktos un beidzot ar 150 krūzīšu kolekciju, kas, protams, nākotnē kļūs aizvien lielāka.

Par savu kafejnīcu saimnieces saka: «Apmeklētāju ērtībām jau tagad var rezervēt vietu sev vēlamā laikā. Protams, kafejnīcas labiekārtošana nav viss, mums tas ir gan darbs, gan hobijs. Ieceru daudz, apmeklētājiem ir pieejama ziedojumu kastīte dzīvnieku patversmēm, esam sākuši sadarboties ar biedrību Dzīvnieku brīvība.»